Now Reading
Μεταβολική δίαιτα ή αλλιώς πώς να κάνεις τον μεταβολισμό σου να τρέχει με 1000

Μεταβολική δίαιτα ή αλλιώς πώς να κάνεις τον μεταβολισμό σου να τρέχει με 1000

Avatar photo
Μεταβολική δίαιτα: Ανακάλυψε πώς μπορείς να επιταχύνεις το μεταβολισμό σου

Επιτάχυνε το μεταβολισμό σου και να κάψε λίπος με αποτελεσματικούς τρόπους για την υποστήριξη της μεταβολικής λειτουργίας όπως είναι: ο ύπνος, η διατροφή και η άσκηση.

Ο καθένας μας έχει διαφορετικό μεταβολικό ρυθμό. Είναι αλήθεια ότι η γενετική επηρεάζει τη μεταβολική μας λειτουργία, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένας συνδυασμός πολλών παραγόντων: αυτό που μας έχει δώσει η φύση, φυσικά, αλλά και η διατροφή. Δεδομένου αυτού, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τη λειτουργικότητα του μεταβολισμού μας.

Ακούμε παντού για το πώς μπορούμε να επιταχύνουμε το μεταβολισμό μας και, όπως είναι φυσικό, καθημερινά εμφανίζονται νέες δίαιτες και μόδες. Φυσικά, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Ο μεταβολισμός, όπως και πολλοί από τους εσωτερικούς μηχανισμούς του σώματός μας, είναι μια ευαίσθητη και επισφαλής δομή που χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Μην εμπιστεύεστε πολύ εύκολες λύσεις -όπως οι δίαιτες γιο-γιο- οι οποίες μπορεί να ανακατέψουν και να επιβραδύνουν το μεταβολικό σύστημα. Δεν είναι τυχαίο ότι η Vogue υιοθετεί μια ολιστική προσέγγιση στην κατανόηση του τρόπου υποστήριξης και μεγιστοποίησης του μεταβολικού δυναμικού.

Οι 2 σε 1 ασκήσεις που σε απαλλάσσουν αποτελεσματικά από το επίμονο λίπος στο στομάχι  

Πώς λειτουργεί ο μεταβολισμός; 

Ο μεταβολισμός είναι ο μηχανισμός που μετατρέπει αυτό που τρώμε σε ενέργεια. Με άλλα λόγια, είναι ο τρόπος με τον οποίο καίμε τις θερμίδες που καταναλώνουμε. Είναι ενεργός 24 ώρες το 24ωρο: καίει θερμίδες όταν βρισκόμαστε σε κίνηση, αλλά και όταν είμαστε σε ηρεμία, μετατρέποντάς τες σε καύσιμα για να μπορεί το σώμα μας να αναπνέει, να κυκλοφορεί το αίμα, να εκτελεί λειτουργίες επιδιόρθωσης, με λίγα λόγια να μπορεί να επιβιώνει. 

Ποιοι είναι αυτοί οι παράγοντες:

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα του μεταβολισμού μας και είναι διαφορετικοί για κάθε άτομο: ο τρόπος με τον οποίο το σώμα επεξεργάζεται το σάκχαρο, για παράδειγμα, και ο τρόπος με τον οποίο το σώμα ανταποκρίνεται στην άσκηση. Πολλοί από αυτούς τους παράγοντες σχετίζονται με τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, ο οποίος παράγει τις ορμόνες που ρυθμίζουν τον μεταβολικό ρυθμό, αλλά και τη λειτουργία της καρδιάς και του πεπτικού συστήματος, τον έλεγχο των μυών, την ανάπτυξη του εγκεφάλου, την προστασία των οστών και τη διάθεση.

Μεταβολική δίαιτα: Ανακάλυψε πώς μπορείς να επιταχύνεις το μεταβολισμό σου

Οι διατροφικές συνήθειες έχουν αλλάξει πολύ με την πάροδο των ετών και είναι διαφορετικές σε διάφορα μέρη του κόσμου: ορισμένοι άνθρωποι εξακολουθούν να τρώνε τρία γεύματα την ημέρα, άλλοι παραλείπουν το πρωινό, σε ορισμένα μέρη το μεσημεριανό γεύμα είναι μεγάλο και το βραδινό ελαφρύ, σε άλλα υπάρχει η τάση να τρώνε πολλά μικρά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Πολλοί έχουν επίσης τη συνήθεια να τρώνε σνακς όλες τις ώρες, και αυτό μπορεί να είναι η αιτία των αιχμών της ινσουλίνης. Η δουλειά της ινσουλίνης είναι να ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα, αλλά η αύξηση της ινσουλίνης μπορεί να διεγείρει το σώμα να αποθηκεύσει πάρα πολύ σάκχαρο μετατρέποντάς το σε λίπος, αντί να το μετατρέψει σε ενέργεια. Αυτό, με τη σειρά του, καθιστά πολύ πιο δύσκολο για το σώμα να μεταβολίσει τα σάκχαρα.

«Το στρες, οι τροφές που προκαλούν φλεγμονή και η υπερβολική (ή πολύ λίγη) άσκηση έχουν ισχυρό αντίκτυπο στο μεταβολισμό, εξηγεί η Lyn Genet-Recitas, συγγραφέας του βιβλίου The Metabolism Plan. «Τα επίπεδα του στρες μπορούν να μειωθούν και η πρόσληψη τροφής να ελεγχθεί, αλλά η υπερβολική (ή πολύ λίγη) άσκηση είναι μια γκρίζα ζώνη που είναι δύσκολο για πολλούς να διαχειριστούν». Αν η HIIT (διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης) χρησιμοποιείται για την ενίσχυση του μεταβολισμού, η Genet-Recitas υποστηρίζει ότι η εντατική προπόνηση αυξάνει τα επίπεδα κορτιζόλης (της ορμόνης του στρες), η οποία έχει αντίκτυπο στον θυρεοειδή αδένα και στην ινσουλίνη, ορατό στο λίπος που συσσωρεύεται στην περιοχή της κοιλιάς.

Πώς να βελτιστοποιήσεις το μεταβολισμό σου
Ακολουθούν ορισμένα σημαντικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις για έναν λειτουργικό μεταβολισμό

1. Κοιμήσου καλά

Τις περισσότερες φορές, ο καλός ύπνος είναι η καλύτερη θεραπεία για έναν καλά λειτουργικό οργανισμό. Η έλλειψη ύπνου αυξάνει τα επίπεδα στρες και τις φλεγμονώδεις διαδικασίες, μπορεί να προκαλέσει αύξηση του σωματικού βάρους και να επηρεάσει την ψυχική υγεία. «Ο μη επαρκής ύπνος μπορεί να επιβραδύνει τον μεταβολισμό. Λιγότερες από επτά ώρες δεν είναι αρκετές, για κάθε δύο ώρες ύπνου που χάνονται, η απώλεια βάρους επιβραδύνεται κατά μισό κιλό», εξηγεί η Genet-Recitas.

Μεταβολική δίαιτα: Ανακάλυψε πώς μπορείς να επιταχύνεις το μεταβολισμό σου

2. Άσκηση

Η υπερβολική άσκηση μπορεί να προκαλέσει στρες στον οργανισμό, ο οποίος θα παράγει περισσότερη κορτιζόλη, επηρεάζοντας την καλή λειτουργία του μεταβολισμού. «Αν η άσκηση είναι πολύ έντονη, για τους περισσότερους ανθρώπους 8-12 λεπτά είναι αρκετά», λέει η Genet-Recitas, η οποία συνιστά να επιλέγεις «άλλα είδη κίνησης, όπως περπάτημα προς τη δουλειά, ήπια γιόγκα, ασκήσεις κορμού, (οσφυϊκή μοίρα και κοιλιακοί μύες) που δεν συνεπάγονται επιτάχυνση του καρδιακού ρυθμού». Εξηγεί επίσης ότι η έντονη άσκηση, σε συνδυασμό με «το καθημερινό άγχος που προκαλείται από την εργασία και την οικογένεια, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα κορτιζόλης». 

3. Διατροφή

Η κατανάλωση των σωστών ποσοτήτων λαχανικών και φρούτων, οσπρίων και πρωτεϊνών είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες βραδείας αποδέσμευσης προκαλούν αργή απελευθέρωση ινσουλίνης, ενώ διατηρούν σταθερό μεταβολικό ρυθμό, κάνοντάς μας να αισθανόμαστε σε εγρήγορση και δραστήριοι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Τα εξευγενισμένα σάκχαρα κάνουν ακριβώς το αντίθετο, προκαλώντας αιχμές ινσουλίνης, στέλνοντας ολόκληρο το σύστημα εκτός φάσης και επιβραδύνοντας τον μεταβολισμό: με αυτόν τον τρόπο, το σώμα αποθηκεύει τα σάκχαρα, μετατρέποντάς τα σε λίπος και όχι σε ενέργεια προς καύση.

Μεταβολική δίαιτα: Ανακάλυψε πώς μπορείς να επιταχύνεις το μεταβολισμό σου
Ένα καλά λειτουργικό πεπτικό σύστημα είναι επίσης ζωτικής σημασίας. Το κόκκινο κρέας, για παράδειγμα, απαιτεί μεγαλύτερη προσπάθεια από τον οργανισμό για να το χωνέψει, αλλά, όσο παράξενο κι αν φαίνεται, ακόμη και οι πράσινοι χυμοί και το ωμό λάχανο μπορούν να γέμισουν το σύστημα.  Τα μονοακόρεστα λιπαρά – το λάδι καρύδας, οι ελιές και το αβοκάντο, για παράδειγμα – και τα πολυακόρεστα λιπαρά – ωμέγα 3 και ωμέγα 6, όπως τα λιπαρά ψάρια – μπορούν να έχουν υγιή αντίκτυπο στο μεταβολισμό, να εξισορροπούν τα επίπεδα χοληστερόλης, να ελέγχουν το σάκχαρο στο αίμα, να συμβάλλουν στη διατήρηση της αποτελεσματικής λειτουργίας των κυττάρων και στην απορρόφηση λιποδιαλυτών βιταμινών, όπως η βιταμίνη Ε.

Όπως πάντα, ωστόσο, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και ότι η επίδραση των διαφόρων τροφών μπορεί να διαφέρει για τον καθένα μας, και είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί το πεπτικό μας σύστημα και, αν έχουμε αμφιβολίες, μπορεί να είναι χρήσιμο να συμβουλευτούμε έναν επαγγελματία διατροφολόγο.

4. Διαλείπουσα νηστεία

Φαίνεται ότι η διαλείπουσα νηστεία, δηλαδή το να τρώμε μόνο κατά τη διάρκεια ενός παραθύρου 8-10 ωρών και να νηστεύουμε τον υπόλοιπο χρόνο, ρυθμίζει αποτελεσματικά τη μεταβολική λειτουργία του οργανισμού και μειώνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη, ηπατικών παθήσεων και υψηλής χοληστερόλης.

Μεταβολική δίαιτα: Ανακάλυψε πώς μπορείς να επιταχύνεις το μεταβολισμό σου

Η διαλείπουσα νηστεία βελτιώνει επίσης τη φυσική ευαισθησία στην ινσουλίνη, ένα σημάδι ότι τα κύτταρα και τα εσωτερικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολισμού, λειτουργούν καλά. Η κύρια λειτουργία της ινσουλίνης είναι να μειώνει το σάκχαρο στο αίμα παίρνοντας τη γλυκόζη και μετατρέποντάς την σε λίπος που αποθηκεύεται στα παρακείμενα κύτταρα. Η ικανότητα αποτελεσματικής ρύθμισης της ινσουλίνης και η μείωση των επιπέδων της σημαίνει ότι αποθηκεύεται λιγότερο περιττό λίπος στο σώμα.

Διάβασε επίσης:

Θαλασσινό αλάτι στο νερό που πίνεις; Ναι και δες γιατί να το προσθέσεις

Η ενυδάτωση είναι το κλειδί για έναν υγιή, ισορροπημένο οργανισμό όλο το χρόνο, και ιδιαίτερα στις πιο ζεστές θερμοκρασίες. Είναι επίσης ένα ζωτικό συστατικό για τη διατήρηση της απόδοσης κατά τη διάρκεια επίπονων προπονήσεων. Η αλήθεια είναι ότι κάθε άτομο έχει διαφορετικές, ατομικές ανάγκες ενυδάτωσης, αλλά σε γενικές γραμμές, οι γυναίκες χρειάζονται 2,7 λίτρα νερού καθημερινά και οι άνδρες 3,7 λίτρα. Αυτό το ελάχιστο μπορεί να είναι πολύ χαμηλό για σένα, και το σώμα σου μπορεί να χρειάζεται λίγο περισσότερο αν είσαι υπερδραστήρια ή ο καιρός έξω είναι ζεστός. Το σκέτο νερό είναι συνήθως ο νούμερο ένα καλύτερος τρόπος ενυδάτωσης  εκτός από τα άλλα ενυδατικά τρόφιμα και ποτά που καταναλώνεις κατά τη διάρκεια της ημέρας.Ποτήρι νερό

Μια πρόσφατη μόδα για την υγεία της ενυδάτωσης, ωστόσο, υποδηλώνει ότι η προσθήκη αλατιού στο νερό θα μπορούσε να ενισχύσει τα οφέλη της ενυδάτωσής του αλλά υπάρχει κάποια αλήθεια σε αυτό; Γνωστό και ως solé water – νερό με προσθήκη ροζ αλατιού Ιμαλαΐων – αυτή η τάση ενυδάτωσης ταρακούναει τον κόσμο της ευεξίας. Ρωτήσαμε ειδικούς και συμβουλευτήκαμε την έρευνα για να διερευνήσουμε τα οφέλη και τα μειονεκτήματα της κατανάλωσης αλατισμένου νερού. Και ιδού τι είχαν να πουν γι’ αυτό.

Δες εδώ γιατί να βάλεις αλάτι στο νερό σου 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-α
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Φτιάξε γιορτινές βάφλες σε σχήμα δεντράκι με φρέσκα μούρα και χειμωνιάτικα φρούτα



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!


Site Footer
Dnews
theissue.gr

Site Footer