Now Reading
Θες να ζήσεις περισσότερο και πιο ευτυχισμένα; Τότε ξεκίνα την κηπουρική

Θες να ζήσεις περισσότερο και πιο ευτυχισμένα; Τότε ξεκίνα την κηπουρική

Ιωάννα Σαλαμουρα
-α

Δεν χρειάζονται πολύπλοκες αναζητήσεις για να είσαι ψυχικά υγιής και να ζήσεις πιο πολύ, απλά εναρμονίσου με τη Μητέρα Γη.

Πολλές ψάχνουμε να βρούμε τι μπορεί να μας δώσει περισσότερα χρόνια ζωής και παράλληλα να μας κάνει πιο ευτυχισμένες, όμως τελικά τα πράγματα είναι πιο απλά από όσο νομίζουμε και βρίσκονται γύρω μας. Η επαφή με τη γη είναι ένα θαυματουργά «εργαλεία» για την ευημερία μας αλλά και για να ζήσουμε περισσότερο!

Η κηπουρική είναι από τους τρόπους που μπορούμε να βάλουμε στη ρουτίνα της καθημερινότητας μας να αυξήσουμε το προσδόκιμο ζωής μας και παράλληλα να μας κάνει πιο χαρούμενες. Αμέτρητες μελέτες το έχουν αποδείξει αυτό, υποδεικνύοντας τους μυριάδες τρόπους με τους οποίους μια μικρή δράση με τα χέρια στο έδαφος μπορεί να βελτιώσει την ψυχική και σωματική μας ευεξία.

κηπουρική και άγχος

Για αρχή, Αυστραλοί ερευνητές που παρακολουθούσαν άνδρες και γυναίκες στα 60 τους διαπίστωσαν ότι όσοι ασχολούνταν τακτικά με τον κήπο είχαν 36% χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας από τους συναδέλφους τους που δεν ασχολούνταν με την κηπουρική. Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε το 2024 στο Journal of Affective Disorders, σημείωσε ότι η κηπουρική συσχετίστηκε με 42% χαμηλότερη πιθανότητα να αντιμετωπίσει κάποιος προβλήματα ύπνου και οι ερευνητές κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι η κηπουρική ενισχύει σημαντικά την ψυχική υγεία μειώνοντας τα επίπεδα στρες και τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Πώς η κηπουρική βελτιώνει την υγεία μας

1. Βελτιώνει τη διάθεση
Η φροντίδα ενός κήπου και η παρακολούθηση του να αποδίδει καρπούς είναι ένα όφελος για τη διάθεσή σου και την ψυχική σου υγεία. Η πράξη της φροντίδας του  είναι επίσης εγγενώς καταπραϋντική. «Η κηπουρική μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση και να βελτιώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Μελέτες έχουν βρει ότι το να περνάς χρόνο σε χώρους πρασίνου μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σεροτονίνης και ντοπαμίνης – τους νευροδιαβιβαστές που συνδέονται με την ευτυχία και την ανταμοιβή», εξηγεί στο Real Simple η Molly Burrets,  ψυχολόγος και επίκουρος καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια.

2. Λειτουργεί ως αυτοφροντίδα
Όταν είμαστε σε θέση να φροντίζουμε, να θρέφουμε και να καλλιεργούμε τρόφιμα και φυτά, αυτή η τροφή αντανακλάται σε εμάς. «Η ικανότητα να γαλουχήσετε κάτι που μεγαλώνει στον κήπο σας παρέχει τροφή πίσω στον εαυτό σας, τρέφει την ψυχή», λέει η ψυχοθεραπεύτρια Elisabeth Crain, PsyD. «Επιτρέπει επίσης τη σύνδεση με τη Μητέρα Γη και τον εαυτό μας. Δημιουργεί εσωτερική αρμονία, αγγίζει τα πρωταρχικά μας ένστικτα και γεφυρώνει τον εσωτερικό και τον εξωτερικό μας κόσμο μέσω της φύσης».

-α

3. Καλλιεργεί μια αίσθηση υπερηφάνειας
Ομοίως, η κηπουρική μπορεί επίσης να βοηθήσει στην καλλιέργεια μιας άφθονης και αναπτυξιακής νοοτροπίας και μας δίνει κάτι για το οποίο μπορούμε να είμαστε περήφανοι. Πόσο συναρπαστικό είναι να φυτεύεις έναν μικροσκοπικό σπόρο στο χώμα, να τον φροντίζεις για εβδομάδες και μετά να απολαμβάνεις την ανταμοιβή από την ομορφιά, την τραγανή γεύση ή την υπέροχη γεύση του; «Είναι συναρπαστικό να μπορείς να καλλιεργήσεις κάτι και, τελικά, να το μαζέψεις και να το φας», λέει η Dr. Crain. «Η κηπουρική ενσταλάζει μια αίσθηση υγιούς υπερηφάνειας καθώς απολαμβάνεις τους καρπούς της δουλειάς σου —κυριολεκτικά— είτε πρόκειται για φρέσκα λαχανικά, αρωματικά βότανα ή όμορφα φυτά».

4. Μας συνδέει με τη Φύση
Η κηπουρική είναι μια πράξη γείωσης με την κυριολεκτική έννοια καθώς βάζουμε τα χέρια μας στο χώμα. «Παρέχει μια απτή σύνδεση με τη φύση, υπενθυμίζοντάς μας τον ρόλο μας στον κύκλο της ζωής», λέει η Donna Letier, η κορυφαία ειδικός στην κηπουρική και ιδρύτρια του Gardenuity. «Η κηπουρική μας διδάσκει επίσης να εκτιμούμε την άμπωτη και τη ροή της ζωής. Βαθαίνει την κατανόησή μας για το πέρασμα του χρόνου, καλλιεργώντας την υπομονή καθώς περιμένουμε την πρώτη μας άνθηση ή συγκομιδή».

Διάβασε επίσης: La joie de vivre: Οι Γαλλίδες έχουν ένα εκπληκτικό μυστικό για την ευτυχία το οποίο πρέπει να υιοθετήσουμε

-α

5. Μας κάνει να κινούμαστε
Η φροντίδα ενός κήπου κάνει το σώμα μας να κινείται καθώς σκάβουμε, κλαδεύουμε, ξεριζώνουμε, ποτίζουμε και συγκομίζουμε. «Μπορεί να θεωρηθεί ως μορφή άσκησης, που βελτιώνουν τη δύναμη, την ευελιξία και την ισορροπία», λέει η Dr. Burrets. «Οι τακτικές δραστηριότητες κηπουρικής μπορούν να βοηθήσουν τους [μικρούς όσο και] ηλικιωμένους ενήλικες να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση, να διατηρήσουν την κινητικότητα και να αποτρέψουν τη λειτουργική έκπτωση».

6. Ενισχύει την ανοσία
Το να λερωνόμαστε μπορεί να ακούγεται κακό, αλλά στην πραγματικότητα είναι εκπληκτικά ωφέλιμο για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Η Dr. Burrets λέει: «Το έδαφος περιέχει ευεργετικά βακτήρια, τα οποία πιστεύεται ότι έχουν ιδιότητες ενίσχυσης του ανοσοποιητικού. Η έκθεση σε αυτό το βακτήριο μέσω της κηπουρικής μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού, καθώς και στη μείωση της φλεγμονής και στην ενίσχυση της σεροτονίνης, η οποία μπορεί και πάλι να βελτιώσει τη διάθεση». Και συμπληρώνει η Letier λέει ότι: «η επαφή με το έδαφος εκθέτει τους κηπουρούς στο Mycobacterium vaccae, έναν μικροοργανισμό που έχει συνδεθεί με βελτιωμένη διάθεση και μειωμένο άγχος».

Διάβασε επίσης: «Sleeping in»: Το τελετουργικό του Σαββατοκύριακου που βοηθά την υγεία σου

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα κόκκινα φρούτα του χειμώνα και γιατί αποτελούν έναν πραγματικό «θησαυρό» για την υγεία σου
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Φτιάξε γιορτινές βάφλες σε σχήμα δεντράκι με φρέσκα μούρα και χειμωνιάτικα φρούτα



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!


Site Footer
Dnews
theissue.gr

Site Footer