Now Reading
Aloe vera: Τα οφέλη του χυμού για την υγεία και οι πιθανές παρενέργειες που πρέπει να προσέξεις

Aloe vera: Τα οφέλη του χυμού για την υγεία και οι πιθανές παρενέργειες που πρέπει να προσέξεις

Avatar photo
Οφέλη του χυμού αλόης βέρα για την υγεία

Ο χυμός από το φυτό αλόη βέρα είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος τα τελευταία χρόνια, μάθε όλα του τα οφέλη και ένταξέ τον στην καθημερινή σου διατροφή.

Η αλόη βέρα (Aloe barbadensis Miller) είναι ένα φυτό που μοιάζει με κάκτο και αναπτύσσεται σε υποτροπικές περιοχές του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των νοτιοδυτικών Ηνωμένων Πολιτειών. Χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για τη θεραπεία ενός ευρέος φάσματος παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της τριχόπτωσης, μικρών κοψιμάτων και εγκαυμάτων. Σήμερα, πολλοί άνθρωποι πίνουν χυμό αλόης βέρα για να βοηθήσουν την πέψη, να ρυθμίσουν το σάκχαρο στο αίμα, να βελτιώσουν τη στοματική υγεία και πολλά άλλα. Ωστόσο, οι έρευνες που υποστηρίζουν αυτά τα οφέλη είναι περιορισμένα και η κατάποση αλόης βέρα μπορεί να έχει κάποιες πιθανές παρενέργειες.

Οφέλη του χυμού αλόης βέρα για την υγεία
1.Πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Η αλόη βέρα είναι πλούσια σε ισχυρά αντιοξειδωτικά που ονομάζονται πολυφαινόλες. Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που εξουδετερώνουν τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες στο σώμα. Οι ελεύθερες ρίζες είναι εξαιρετικά αντιδραστικές χημικές ουσίες που σχηματίζει το σώμα κατά τη διάρκεια των φυσιολογικών μεταβολικών διεργασιών. Σε υψηλές συγκεντρώσεις, μπορούν να προκαλέσουν κυτταρική βλάβη, οδηγώντας στην ανάπτυξη καρκίνου και άλλων χρόνιων ασθενειών. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να προσδιοριστεί η περιεκτικότητα του χυμού αλόης βέρα σε αντιοξειδωτικά και κατά πόσον μπορεί να προστατεύσει από χρόνιες ασθένειες.

2.Καλή πηγή βιταμίνης C

Ένα φλιτζάνι χυμός αλόης βέρα παρέχει περίπου το 10% της ημερήσιας αξίας (DV) της βιταμίνης C. Η βιταμίνη C είναι ένα φυσικό αντιοξειδωτικό που βοηθά τον οργανισμό να απορροφήσει το σίδηρο. Υποστηρίζει επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα και την παραγωγή κολλαγόνου, μιας πρωτεΐνης ζωτικής σημασίας για την επούλωση πληγών και την υγεία του δέρματος.

Οφέλη του χυμού αλόης βέρα για την υγεία

3.Μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία γαστρεντερικών διαταραχών

Ο εξωτερικός πολτός των φύλλων της αλόης, που ονομάζεται λατέξ, περιέχει αλοΐνη. Η αλόη είναι μια οργανική ένωση που προσδίδει στο φυτό καθαρτικές ιδιότητες. Μπορεί να θεραπεύσει τη δυσκοιλιότητα διεγείροντας τις κινήσεις του εντέρου. Μια ανασκόπηση μελετών διαπίστωσε ότι η από του στόματος χορήγηση αλόης βέρα μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, συμπεριλαμβανομένης της δυσκοιλιότητας και της διάρροιας. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση σιροπιού αλόης βέρα μείωσε αποτελεσματικά τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (ΓΟΠ), συμπεριλαμβανομένων των καούρας, του ρέψιμο, της παλινδρόμησης τροφής και της ναυτίας. Τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια με εκείνα που παρήγαγε η συμβατική ιατρική.

4.Μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα

Η αλόη βέρα χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια στην παραδοσιακή ιατρική για τη μείωση του σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη. Οι τρέχουσες έρευνες σχετικά με το όφελος του φυτού για τους διαβητικούς είναι περιορισμένες, αλλά φαίνονται πολλά υποσχόμενες. Μια ανασκόπηση μελετών ανέδειξε τη δυνατότητα της αλόης βέρα να μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, να αυξάνει τα επίπεδα ινσουλίνης και να βελτιώνει την υγεία των κυττάρων του παγκρέατος, συμπεριλαμβανομένων των κυττάρων που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ινσουλίνης. Μια άλλη μελέτη σε άτομα με προδιαβήτη διαπίστωσε ότι η λήψη 300 mg εκχυλίσματος αλόης βέρα δύο φορές την ημέρα για τέσσερις εβδομάδες οδήγησε σε σημαντική βελτίωση του σακχάρου νηστείας στο αίμα.

Οφέλη του χυμού αλόης βέρα για την υγεία

5.Μπορεί να υποστηρίξει τη στοματική υγεία

Η αλόη βέρα έχει αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν ενδεχομένως να ωφελήσουν τη στοματική υγεία. Πωλείται σε διάφορες μορφές για χρήση από το στόμα, συμπεριλαμβανομένης της οδοντόκρεμας, του στοματικού διαλύματος ή του τζελ. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση που περιλάμβανε έξι τυχαιοποιημένες δοκιμές ελέγχου στις οποίες συμμετείχαν 1.358 άτομα, το στοματικό διάλυμα με αλόη βέρα ήταν εξίσου αποτελεσματικό με την παραδοσιακή θεραπεία, τη χλωρεξιδίνη, στη μείωση της φλεγμονής των ούλων. Δεν ήταν εξίσου αποτελεσματικό στη μείωση της συσσώρευσης πλάκας. Μια άλλη μικρή μελέτη διαπίστωσε ότι η οδοντόκρεμα με αλόη βέρα ήταν εξίσου αποτελεσματική με την παραδοσιακή φθοριούχο οδοντόκρεμα στη βελτίωση του περιοδοντικού δείκτη και της βαθμολογίας των ούλων σε άτομα με ουλίτιδα. Το Διεθνές Επιστημονικό Συμβούλιο Αλόης συνιστά τα προϊόντα αλόης βέρα που λαμβάνονται από το στόμα να περιέχουν λιγότερα από 10 μέρη ανά εκατομμύριο (PPM) αλόης. Ως αποτέλεσμα, πολλά εμπορικά προϊόντα χυμού αλόης βέρα έχουν φιλτραριστεί χρησιμοποιώντας μια διαδικασία που ονομάζεται αποχρωματισμός για την απομάκρυνση ή τη μείωση των επιπέδων αλοΐνης.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν απαιτήσεις επισήμανσης που να επιβάλλουν τη γνωστοποίηση των επιπέδων αλοΐνης στα προϊόντα χυμού αλόης βέρα. Επίσης, ο FDA δεν ρυθμίζει το χυμό αλόης βέρα, οπότε η δραστικότητα, η καθαρότητα ή η ασφάλειά του δεν είναι εγγυημένη.

Η κατανάλωση αλόης βέρα έχει συνδεθεί με τις ακόλουθες παρενέργειες σε μελέτες σε ανθρώπους και ζώα:

Διάρροια
Κοιλιακό άλγος
Χαμηλά επίπεδα καλίου
Νεφρική ανεπάρκεια
Ηπατική βλάβη
Υπερευαίσθητες δερματικές αντιδράσεις

Ωστόσο, απαιτούνται μεγαλύτερες δοκιμές σε ανθρώπους για να επιβεβαιωθούν αυτές οι επιδράσεις. Η από του στόματος κατανάλωση αλόης σε μορφή τζελ και λατέξ δεν συνιστάται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και κατά τη διάρκεια του θηλασμού, καθώς η ασφάλειά της δεν έχει τεκμηριωθεί. Ο χυμός αλόης βέρα έχει αντιβακτηριακές, αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της πέψης, στην υποστήριξη υγιών επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στη βελτίωση της στοματικής υγείας. Ωστόσο, ορισμένες ενώσεις στο χυμό αλόης βέρα, ειδικά η αλοΐνη, μπορεί να προκαλέσουν πεπτική δυσφορία και άλλες παρενέργειες.

Διάβασε επίσης:

Θες αποτοξίνωση και απώλεια βάρους μαζί; Πιες έναν χυμό σέλινου

Χυμός σέλινου, το νέο πότο που θα γίνει το αγαπημένο σου φέτος το καλοκαίρι και υπάρχουν τόσοι πολλοί καλοί λόγοι για να τον πίνεις κάθε πρωί. Όπως κάνουν ήδη οι πιο συνειδητοποιημένοι διάσημοι σε θέματα υγείας. Η Miranda Kerr, η Kylie Jenner και η Rosie Huntington-Whiteley… Αυτές είναι μερικές μόνο από τις συνειδητοποιημένες για την υγεία διασημότητες που βασίζονται στον χυμό σέλινου για να αναπληρώσουν τα πρωινά τους θρεπτικά συστατικά: βιταμίνες Α και Κ (που παίζουν βασικό ρόλο στη διαδικασία πήξης του αίματος και εξασφαλίζουν τη λειτουργικότητα των πρωτεϊνών που σχηματίζουν και διατηρούν τα οστά), φυτικές ίνες, σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο… Επιπλέον, ο χυμός σέλινου είναι ιδιαίτερα ξεδιψαστικός λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε νερό, γεγονός που τον καθιστά το ιδανικό καλοκαιρινό ρόφημα. Για να μην αναφέρουμε ότι μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο σύμμαχο όταν πρόκειται για απώλεια βάρους.

Γιατί πρέπει να πίνεις χυμό σέλινο


«Ο χυμός σέλινου είναι εξαιρετικός για την υγεία σας», λέει ο φυσιοθεραπευτής Stephan Jaulin. «Έχει θεραπευτικές ιδιότητες και βοηθά στην αποβολή των αποβλήτων από το σώμα. Επαναδραστηριοποιεί τη χολή, βοηθώντας έτσι την πέψη, απορροφά τις τοξίνες και είναι ένα ισχυρό διουρητικό, το οποίο αδειάζει την ουροδόχο κύστη και τα νεφρά. Βοηθά επίσης στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα. Χάρη στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, ο χυμός σέλινου κάνει θαύματα μέσα και έξω. Είναι επίσης απολυμαντικός, ιδίως όσον αφορά τις φλεγμονές των ούλων. Αν καείς ή κοπείς, το σέλινο απολυμαίνει και είναι επίσης εξαιρετικό θεραπευτικό». Ο φυσιοθεραπευτής συνιστά μια θεραπεία 25 ημερών με εκχύλισμα σέλινου, η οποία συνίσταται στην κατανάλωση ενός μεγάλου ποτηριού κάθε πρωί στο πρωινό.

Δες εδώ που ωφελεί ο χυμός από σέλινο 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αρκούν 2 από αυτούς τους ξηρούς καρπούς για να ρυθμίσεις τον μεταβολισμό σου και να χάσεις βάρος
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι είναι τα αφροδισιακά και πώς μπορούν να επηρεάσουν προς το καλύτερο την ερωτική μας ζωήDnews

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews       pelop.gr       theissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr