Now Reading
Αυτοί είναι 6 τρόποι για να δημιουργήσεις μια πιο υγιή σχέση με το φαγητό

Αυτοί είναι 6 τρόποι για να δημιουργήσεις μια πιο υγιή σχέση με το φαγητό

Avatar photo
Αυτοί είναι 8 τρόποι για να δημιουργήσεις μια πιο υγιή σχέση με το φαγητό

Mindful eating είναι η νέα τάση που θα σε βοηθήσει πολύ να οικοδομήσεις μια πιο υγιή σχέση με το φαγητό, λένε οι ειδικοί. 

Το γεγονός ότι μπορεί να νομίζεις ότι έχεις μία κακή σχέση με το φαγητό δεν σημαίνει ότι έχεις μία διατροφική διαταραχή, όπως η νευρική ανορεξία ή η βουλιμία… Ωστόσο, σύμφωνα με την Dr. Sophie Mort, κλινική ψυχολόγο και ειδική σε θέματα ψυχικής υγείας στο Headspace, «πολλοί από εμάς έχουμε ανθυγιεινές σχέσεις που είναι πολύ πιο ανεπαίσθητες από τις διατροφικές διαταραχές για τις οποίες έχουμε ακούσει στα μέσα ενημέρωσης ή έχουμε βιώσει στη ζωή μας».

1.Η κακή σχέση με το φαγητό μπορεί να είναι ανεπαίσθητη

«Μια κακή σχέση με το φαγητό συχνά περιλαμβάνει το να το βλέπουμε ως αμαρτία, δηλαδή ως κάτι που πρέπει να ελέγξουμε ή να περιορίσουμε, και να αγνοούμε τα σήματα πείνας του σώματος», λέει στη Vogue. «Μπορεί να είναι ένας ισχυρός εσωτερικός επικριτής που εμφανίζεται κάθε φορά που σκέφτεστε το φαγητό, λέγοντάς σας ότι δεν είναι σωστό να επιθυμείτε ένα συγκεκριμένο φαγητό, και στη συνέχεια να σας μαλώνει ακόμα πιο έντονα αν φάτε αυτό το φαγητό».

Αυτοί είναι 8 τρόποι για να δημιουργήσεις μια πιο υγιή σχέση με το φαγητό

Μεταξύ 1,25 και 3,4 εκατομμυρίων ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο πάσχουν από κάποια διατροφική διαταραχή και άλλοι έχουν αρνητικές σχέσεις με το φαγητό. Η Charlotte Faure Green, εγγεγραμμένη διατροφολόγος BANT, λέκτορας και συγγραφέας, λέει στη Vogue ότι αυτό μπορεί να σημαίνει «καταμέτρηση θερμίδων, αποφυγή ολόκληρων ομάδων τροφίμων από φόβο για αύξηση βάρους ή κακή υγεία, αδηφαγία σε περιόδους στρες ή χαμηλής διάθεσης και κρυφό φαγητό».

Άλλα βασικά σημάδια μιας δυσλειτουργικής σχέσης με το φαγητό: «Αποφυγή κοινωνικών εκδηλώσεων λόγω έλλειψης ελέγχου του φαγητού, υπερβολικές σκέψεις γύρω από το φαγητό και τον προγραμματισμό και ο καταναγκασμός για άσκηση ώστε να “ακυρωθεί” μια λιγότερο υγιεινή διατροφή».
Μπορεί επίσης να αγνοείς τις ενδείξεις πείνας, να «αποθηκεύεις» θερμίδες φαγητού ώστε να μπορείς να τις καταχραστείς αργότερα ή να υποβάλλεις τον εαυτό σου σε συχνούς σωματικούς ελέγχους.

Αυτοί είναι 8 τρόποι για να δημιουργήσεις μια πιο υγιή σχέση με το φαγητό
2. Πώς μπορεί να προκύψουν αρνητικές σχέσεις με το φαγητό

Τα κοινωνικά δίκτυα και οι διασημότητες μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην εγκαθίδρυση αυτών των σχέσεων, ιδίως με την αύξηση του αριθμού των influencers και την επιβλαβή εξέλιξη των μέσων ενημέρωσης. «Στον σημερινό κόσμο που κυριαρχείται από τα μέσα ενημέρωσης, φαίνεται αδύνατο να ξεφύγουμε από τη διάχυση της κουλτούρας της δίαιτας, ενώ η βιομηχανία προωθεί στρατηγικά ανθυγιεινές σχέσεις μεταξύ των καταναλωτών και των τροφίμων», εξηγεί η Charlotte Faure Green. «Διασημότητες και influencers κατακλύζουν το TikTok και το Instagram με λογαριασμούς, παρουσιάζοντας τους εαυτούς τους ως ειδικούς σε θέματα ευεξίας με προπονήσεις στις 5 το πρωί, γεύματα με χαμηλές θερμίδες και βίντεο «Τι τρώω σε μια μέρα». Ωστόσο, κάτω από την επιφάνεια, διαιωνίζουν τις βλαβερές πτυχές της κουλτούρας της δίαιτας, συγκαλύπτοντας τις βλαβερές επιπτώσεις της».

Επισημαίνει την έννοια της «κοινωνικής απόδειξης», όταν οι θεατές ενθαρρύνονται υποσυνείδητα να μιμηθούν αυτές τις προφανώς «καλές» γυναίκες συνδέοντας τον τρόπο ζωής τους με τις διατροφικές τους συνήθειες και την εμφάνισή τους.

Οι «φανς αμυγδάλου» μπορεί επίσης να έχουν αντίκτυπο στην ψυχική υγεία και στους συνειρμούς που αναπτύσσουμε με το φαγητό κατά τη διάρκεια της νεότητάς μας. «Το οικογενειακό μας περιβάλλον κατά τη διάρκεια των παιδικών μας χρόνων επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη μετέπειτα σχέση μας με το φαγητό», εξηγεί η Charlotte Faure Green.«Πολλοί μεγάλωσαν από μητέρες που έκαναν δίαιτα, επικρίνοντας διαρκώς τη δική τους εμφάνιση και την εμφάνιση των άλλων, συμπεριλαμβανομένων ίσως και των ίδιων των παιδιών τους. Ως αποτέλεσμα, εσωτερικεύουμε την αρνητική τους στάση απέναντι στο φαγητό και την εικόνα του σώματος και συνδέουμε το φαγητό με την ντροπή».

3.Ευτυχώς, υπάρχουν απλά βήματα που μπορούν να ληφθούν για να διορθωθούν αυτές οι αρνητικές σχέσεις με το φαγητό όταν έχουν διαμορφωθεί και εσωτερικευτεί. Η Vogue ρίχνει μια ματιά στο θέμα.

Αυτοί είναι 8 τρόποι για να δημιουργήσεις μια πιο υγιή σχέση με το φαγητό

4. Βεβαιώσου ότι τα κοινωνικά σου δίκτυα λειτουργούν σωστά

Η ειδικός σε θέματα άγχους και στρες Charlotte Faure Green μας συμβουλεύει να μην ακολουθούμε λογαριασμούς που θέτουν μη ρεαλιστικά πρότυπα σώματος ή ενθαρρύνουν ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες. «Μπορεί να τους ακολουθείτε για μεγάλο χρονικό διάστημα και οι συνήθειές τους να σας έχουν γίνει φυσιολογικές», λέει, «αλλά το να σκέφτεστε προσεκτικά τι καταναλώνετε κάθε φορά που ανοίγετε αυτές τις εφαρμογές στο τηλέφωνό σας μπορεί να είναι απίστευτα απελευθερωτικό».

Αυτοί είναι 8 τρόποι για να δημιουργήσεις μια πιο υγιή σχέση με το φαγητό

5.Mindful eating

Η Charlotte Faure Green εξηγεί ότι «εκτός από τις περιπτώσεις αλλεργίας ή δυσανεξίας, δεν είναι απαραίτητο να εξαλείψουμε μια ολόκληρη ομάδα τροφίμων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικές ελλείψεις». Η Dr. Sophie Mort προτείνει επίσης να εξασκηθείς σε πιο προσεκτική διατροφή για να «επανασυνδεθείτε με τα σήματα του σώματός σας». «Η ενσυνειδητότητα μας βοηθά να δημιουργήσουμε μια απόσταση μεταξύ του εαυτού μας και των σκέψεων και των συναισθημάτων μας», εξηγεί. «Χάρη σε αυτό, μπορούμε να επιλέξουμε τι πραγματικά πιστεύουμε, τι θέλουμε να φάμε και πότε, διπλασιάζοντας τις πιθανότητες να ξανασυντονιστούμε με τις ανάγκες του σώματός μας».

Αυτοί είναι 8 τρόποι για να δημιουργήσεις μια πιο υγιή σχέση με το φαγητό

6.Ανάπτυξε αποτελεσματικούς μηχανισμούς αντιμετώπισης

Βρες τρόπους αντιμετώπισης του στρες εκτός από το φαγητό. Η Charlotte Faure Green συνιστά να βρούμε διαφορετικούς τρόπους διαχείρισης του στρες, όπως ο διαλογισμός, η άσκηση, το πλέξιμο ή «κάτι λίγο παράξενο όπως τα παγωμένα μπάνια: οτιδήποτε έχει απήχηση σε εσάς και προάγει την εσωτερική γαλήνη». Η Dr. Sophie Mort προσθέτει επίσης προτάσεις όπως ασκήσεις αναπνοής ή κάτι τόσο απλό όπως «να στείλετε μήνυμα σε έναν φίλο, να πάτε μια βόλτα ή να παίξετε με τον σκύλο σας».

Διάβασε επίσης:

6 σημάδια που φανερώνουν πως κάτι δεν πάει καλά με το έντερό σου

Ας πάμε κατευθείαν στο θέμα: τα περισσότερα από τα επεξεργασμένα τρόφιμα «υγείας» που καταναλώνουμε δεν είναι τόσο θρεπτικά όσο διαφημίζονται. Διαθέτουν ετικέτες όπως η υγεία της καρδιάς και η βιολογική (η βιολογική ζάχαρη είναι ακόμα ζάχαρη)—οι ισχυρισμοί που, ειλικρινά, είναι παραπλανητικοί. Αυτά τα τρόφιμα είναι γνωστό ότι προκαλούν μια σειρά από πεπτικά προβλήματα, φλεγμονές και ανισορροπία σακχάρου στο αίμα. Μόλις μάθεις πώς να διαβάζεις μια λίστα συστατικών, θα δεις αμέσως μετά από αυτούς τους παραπλανητικούς ισχυρισμούς. Συγνώμη που θα σας χαλάσουμε την εμμονή με το γάλα βρώμης, αλλά σήμερα αποκαλύπτουμε συστατικά που πρέπει να αποφύγεις για την υγεία του εντέρου. Ναι, αυτό περιλαμβάνει ύπουλα πρόσθετα και «φυσικές» γεύσεις που βρίσκονται σε όλα, από δημοφιλή μη γαλακτοκομικά γάλατα μέχρι αφρώδη νερά.

Τι είναι η πεπτική υγεία

Όταν σκεφτόμαστε το έντερο μας, συχνά σκεφτόμαστε την κοιλιά μας. Αλλά το έντερο – ή το γαστρεντερικό σύστημα – είναι ακριβώς αυτό: ένα σύστημα. Είναι μια ομάδα οργάνων. Το έντερο περιλαμβάνει το στόμα, το στομάχι, το λεπτό έντερο, το παχύ έντερο, το πάγκρεας, τη χοληδόχο κύστη, το κόλον και το ορθό. Όπως το σύστημα ορμονών μας, το έντερο είναι ισχυρό αλλά ευαίσθητο. Μπορεί εύκολα να βγει εκτός ισορροπίας. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να προσέχεις τα συστατικά που πρέπει να αποφεύγεις για την υγεία του εντέρου.πατατακια και χερια γυναικας

Ενώ υποθέτουμε ότι ο μόνος ρόλος του εντέρου είναι να μας βοηθά να αφομοιώσουμε την τροφή, κάνει πολλά περισσότερα από αυτό. Το μικροβίωμα του εντέρου μας – και η κοινότητα των βακτηρίων του – επεκτείνει την επιρροή του πολύ πέρα από το τοίχωμα του εντέρου. Επηρεάζει τη γενική υγεία και ευεξία μας με αμέτρητους τρόπους (άγχος, διάθεση, κ.λπ.).

Δες εδώ πώς θα αναγνωρίσεις τα σημάδια και θα προσέξεις το έντερό σου 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-a
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-a



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!







OPINION POST

Dnews

theissue.gr

OPINION POST

Copyright © 2022 – 2024 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by OPINION POST