Μπορεί να μην το καταλαβαίνεις αμέσως, αλλά όταν το σώμα σου δεν παίρνει τις βιταμίνες που χρειάζεται, αρχίζει να σου στέλνει προειδοποιητικά σημάδια. Οι ελλείψεις αυτές μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τις βασικές σου λειτουργίες και να οδηγήσουν σε προβλήματα υγείας – ανάλογα με το ποια βιταμίνη λείπει.
Οι βιταμίνες είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορείς να τις παράγεις σε επαρκείς ποσότητες μόνος σου, οπότε χρειάζεται να τις προσλαμβάνεις μέσα από τη διατροφή σου. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι βιταμινών, και η καθεμία παίζει τον δικό της, πολύτιμο ρόλο. Όταν λείπει κάποια από αυτές, ο οργανισμός σου το δείχνει.
Οι πιο κοινές ελλείψεις σε βιταμίνες και πού βρίσκονται
Θα τη βρεις σε κίτρινα και πράσινα φρούτα και λαχανικά. Είναι απαραίτητη για την όραση, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και τη διατήρηση της υγείας του δέρματος. Αν έχεις έλλειψη, μπορεί να εμφανίσεις προβλήματα στην όραση και να αρρωσταίνεις πιο εύκολα.
2. Βιταμίνη C
Υπάρχει σε φρούτα και λαχανικά όπως τα πορτοκάλια, τα πράσινα φυλλώδη και οι πιπεριές. Υποστηρίζει το ανοσοποιητικό και βοηθά στην καλή κατάσταση του δέρματος. Η σοβαρή έλλειψη μπορεί να οδηγήσει σε σκορβούτο.
3. Βιταμίνη D
Θα τη βρεις στα λιπαρά ψάρια, στα αυγά αλλά και στην έκθεση στον ήλιο. Είναι σημαντική για την απορρόφηση του ασβεστίου και την υγεία των οστών. Η έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει οστικά προβλήματα, όπως ραχίτιδα ή μυελίτιδα.
4. Βιταμίνη Ε
Βρίσκεται σε σπορέλαια, ξηρούς καρπούς, αμύγδαλα και φυστίκια. Είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό και παίζει ρόλο στην υγεία του δέρματος και των ματιών. Η έλλειψή της μπορεί να επηρεάσει το νευρικό σου σύστημα.
5. Βιταμίνη Κ
Θα τη βρεις κυρίως σε πράσινα λαχανικά, όπως μπρόκολο, σπανάκι και λάχανο. Συμβάλλει στην πήξη του αίματος και την υγεία των οστών. Όταν λείπει, μπορεί να παρουσιαστούν αιμορραγίες ή μελανιές χωρίς προφανή λόγο.
Οι ειδικοί εξηγούν
«Οι διατροφικές ελλείψεις δεν είναι τόσο “αόρατες” όσο νομίζεις. Το σώμα σου σε προειδοποιεί και περιμένει να το ακούσεις», τονίζουν η διατροφολόγος Σοφία Κόντη και η συνάδελφός της Ελευθερία Κεφάλα από το Health Nutrition Balance.
Όπως εξηγούν, η ανεπάρκεια βιταμινών είναι μια κατάσταση που προκύπτει από μακροχρόνια έλλειψη. Όταν προέρχεται από φτωχή διατροφή, ονομάζεται πρωτοπαθής ανεπάρκεια, ενώ όταν σχετίζεται με προβλήματα όπως η δυσαπορρόφηση, τότε είναι δευτερογενής. «Ο καλύτερος τρόπος για να προλάβεις ή να διορθώσεις τις ελλείψεις είναι να ακολουθείς μια πλήρη, ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά», συμβουλεύουν.
Σύμφωνα με τις διατροφολόγους, κάποια από τα πιο χαρακτηριστικά σημάδια είναι:
μυϊκή αδυναμία
έντονη τριχόπτωση
ξηρό και θαμπό δέρμα
σκασμένα χείλη
απότομες εναλλαγές διάθεσης
καθυστερημένη επούλωση πληγών
μόνιμη κόπωση
ευαισθησία σε ιώσεις και λοιμώξεις
εύθραυστα νύχια
Όπως λένε, «τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πράγματι εξαιρετικές πηγές βιταμινών, αλλά δεν είναι οι μόνες. Σημαντικά θρεπτικά συστατικά προσφέρουν επίσης τα δημητριακά ολικής άλεσης (βιταμίνες Β, πρωτεΐνες, μέταλλα και φυτικές ίνες), τα λευκά τυριά (ασβέστιο και πρωτεΐνη), το άπαχο κρέας και το ψάρι (ψευδάργυρος και πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας), τα όσπρια (φυτικές ίνες), το γιαούρτι (προβιοτικά, ασβέστιο και βιταμίνη D) και πολλά άλλα τρόφιμα».