Now Reading
Ο ήλιος κάνει καλό στη σεξουαλική μας υγεία- Άλλα 8 οφέλη που δεν ήξερες ότι προσφέρει

Ο ήλιος κάνει καλό στη σεξουαλική μας υγεία- Άλλα 8 οφέλη που δεν ήξερες ότι προσφέρει

Avatar photo
ήλιος κοπέλα

Το φως του ήλιου κάνει καλό στον οργανισμό, μαζί με το νερό, τον ύπνο και την υγιεινή διατροφή. Έλα να το σκεφτείς είμαστε ουσιαστικά φυτά εσωτερικού χώρου.

Τα memes στα social media μπορούν να «απαλύνουν» τις συμβουλές όταν πρόκειται για σοβαρά θέματα, όπως η υγεία -συμπεριλαμβανομένου του meme που μας υπενθυμίζει να πίνουμε νερό και να βγαίνουμε συχνά στο φως του ήλιου. Οι άνθρωποι και τα φυτά έχουν πολλά κοινά, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι χρειαζόμαστε το φως του ήλιου για να ευδοκιμήσουμε.  

Ένας βασικός λόγος είναι ότι το ηλιακό φως είναι γνωστό ότι αποτελεί την καλύτερη φυσική πηγή βιταμίνης D, την οποία ο άνθρωπος χρειάζεται για να διατηρήσει υγιή οστά και δόντια και να μειώσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης και καταγμάτων, αλλά το ηλιακό φως έχει και άλλα οφέλη για την υγεία. Ακούσαμε τις συμβουλές των γιατρών και σου δίνουμε αυτόν τον κατάλογο με τα σημαντικότερα οφέλη του ηλιακού φωτός για την υγεία.  

 

Τα οφέλη του ηλιακού φωτός για την υγεία: 

  1. Το ηλιακό φως παράγει σεροτονίνη

Οι περισσότεροι έχουν βιώσει την εμπειρία να αισθάνονται θλιμμένοι και τεμπέληδες σε μια γκρίζα μέρα και χαρούμενοι και ενεργητικοί σε μια ηλιόλουστη μέρα. Αυτό οφείλεται στη σεροτονίνη ή στην έλλειψή της. «Η έκθεση στο ηλιακό φως μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή σας, να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους και να αυξήσει τα συναισθήματα ευτυχίας και ευεξίας», εξηγεί ο Grant Radermacher, DC, χειροπρακτικός στο Ουισκόνσιν, ο οποίος εξηγεί ότι η σεροτονίνη ρυθμίζει τη διάθεση και βοηθά στη ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού σας, γεγονός που μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου και, με υγιή ύπνο, μας κάνει λιγότερο πιθανό να αισθανόμαστε πεσμένοι ή κακόκεφοι). 

  1. Το φως του ήλιου μας βοηθά να κοιμηθούμε

Αν έχεις πάρει ποτέ μελατονίνη για να κοιμηθείς, ίσως να σκεφτείς την πρωινή ηλιοφάνεια αντ’ αυτής. «Όταν οι άνθρωποι εκτίθενται στο φως του ήλιου το πρωί, η νυχτερινή παραγωγή μελατονίνης γίνεται νωρίτερα και μπαίνουν πιο εύκολα στον ύπνο τη νύχτα», εξηγεί η Carly King, ND, φυσιοθεραπεύτρια στο Οντάριο της Καλιφόρνια. Η έκθεση στον ήλιο βοηθά στη ρύθμιση του κιρκαδιανού ρυθμού και μειώνει την αϋπνία.  

  1. Η ηλιοφάνεια μας ξυπνάει

Η πρωινή ηλιοφάνεια μας βοηθάει να κοιμηθούμε και μας ξυπνάει. «Όταν εκτίθεστε στο φυσικό φως του ήλιου το πρωί αμέσως μετά το ξύπνημα, τα επίπεδα αδενοσίνης μειώνονται, γεγονός που αυξάνει την ενέργεια και την ικανότητά μας να αντιμετωπίζουμε φλεγμονές και λοιμώξεις και μειώνει το αίσθημα υπνηλίας από την αδενοσίνη», λέει η Jill Carnahan, MD, ABIHM, IFMCP, γιατρός λειτουργικής ιατρικής στο Κολοράντο. 

Και αν σου αρέσει να απολαμβάνεις ένα φλιτζάνι καφέ κάτω από τον πρωινό ήλιο, να το πράσινο φως! «Ο καφές μπλοκάρει τους υποδοχείς της αδενοσίνης, γι’ αυτό και νιώθουμε πιο ξύπνιοι όταν πίνουμε καφέ αμέσως μόλις ξυπνήσουμε», λέει ο Dr. Carnahan. «Αλλά ενώ ο καφές μπλοκάρει μόνο τους υποδοχείς της αδενοσίνης κάνοντάς μας να νιώθουμε λιγότερο νυσταγμένοι, το φυσικό φως του ήλιου στην πραγματικότητα μειώνει τα επίπεδα της αδενοσίνης».  

4.Το φως του ήλιου φωτίζει τη διάθεση 

Χάρη και πάλι στη σεροτονίνη, το ηλιακό φως ενισχύει επίσης τη διάθεσή μας. «Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που παράγεται στον εγκέφαλο και το έντερό μας», εξηγεί η Lana Butner, ND, LAc, πιστοποιημένη φυσιοπαθητικός γιατρός και βελονιστής. «Το βιοχημικό μονοπάτι που δημιουργεί αυτή την ευτυχισμένη «καλή αίσθηση» χημική ουσία απαιτεί τη βιταμίνη D για να μετατρέψει την τρυπτοφάνη στην υδροξυλάση 2 της τρυπτοφάνης, η οποία είναι ένα από τα απαραίτητα βήματα για να φτάσουμε στη σεροτονίνη».

5.Το φως του ήλιου βελτιώνει τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία

Είτε θέλεις να ενισχύσεις τη λίμπιντο είτε να μείνεις έγκυος, η βιταμίνη D και το ηλιακό φως είναι απαραίτητα για την αναπαραγωγική υγεία. «Η έκθεση στον ήλιο ενισχύει το ρομαντικό πάθος τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες», λέει η BreAnna Guan, ND, φυσιοθεραπεύτρια στη Βοστώνη. «Η έκθεση στο υπεριώδες (UV) φως αυξάνει τα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες και τα επίπεδα της βιταμίνης D μπορεί να σχετίζονται με την ωοθηκική εφεδρεία και τα επίπεδα των αναπαραγωγικών ορμονών, όπως η ωοθυλακιοτρόπος ορμόνη, η ωχρινοτρόπος ορμόνη και η οιστραδιόλη στις γυναίκες».  

 

 6. Το φως του ήλιου μειώνει τη φλεγμονή

Η φλεγμονή στο σώμα αποτελεί ανησυχία, ιδίως η συστηματική φλεγμονή. «Το ηλιακό φως έχει αντιφλεγμονώδη δράση στο σώμα, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου χρόνιων φλεγμονωδών ασθενειών όπως η αρθρίτιδα και το άσθμα», λέει ο Kien Vuu, MD, ειδικός σε θέματα απόδοσης και μακροζωίας, ο οποίος είναι επίσης βοηθός κλινικός καθηγητής ιατρικής στο UCLA.  

«Τα στοιχεία δείχνουν μια αντίστροφη σχέση μεταξύ της έκθεσης στον ήλιο, της αρτηριακής πίεσης και των καρδιαγγειακών παθήσεων», λέει ο Kien Vuu, αναφερόμενος σε μελέτες που δείχνουν ότι η ανεπαρκής έκθεση στον ήλιο μπορεί να ευθύνεται για 340.000 θανάτους στις Ηνωμένες Πολιτείες και 480.000 θανάτους στην Ευρώπη ετησίως. 

  1. Το φως του ήλιου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου

Ενώ συχνά ταυτίζουμε την έκθεση στον ήλιο με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος, η έκθεση στον ήλιο μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή άλλων καρκίνων. «Ενώ ο κίνδυνος καρκίνου του δέρματος εξακολουθεί να αποτελεί ανησυχία, η τακτική έκθεση στον ήλιο έχει μελετηθεί και έχει αποδειχθεί ότι έχει προστατευτική επίδραση έναντι της εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, του μαστού και του προστάτη και του μη Hodgkin λεμφώματος», λέει ο Δρ King- σημειώνοντας ότι η πρόληψη των ηλιακών εγκαυμάτων αποτελεί βασικό στοιχείο για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου του δέρματος. 

8. Το ηλιακό φως βελτιώνει ορισμένες δερματικές παθήσεις

Επειδή το ηλιακό φως μειώνει τη συνολική φλεγμονή, το άμεσο ηλιακό φως -για όχι περισσότερο από 10 ή 15 λεπτά, για να είσαι ασφαλής- μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής στην επιφάνεια του δέρματος. «Η έκθεση στο ηλιακό φως μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία ορισμένων δερματικών παθήσεων, όπως η ψωρίαση, το έκζεμα και η ακμή», λέει ο Vuu. Η βιταμίνη D που παράγεται από την έκθεση στο ηλιακό φως συμβάλλει στην προώθηση της ικανότητας του δέρματος να επουλώνεται. 

9.Το ηλιακό φως ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Έχουμε πολλαπλά οφέλη για την υγεία κάθε φορά που ενισχύουμε το ανοσοποιητικό σύστημα. «Η έκθεση στο ηλιακό φως μπορεί να αυξήσει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία είναι υπεύθυνα για την καταπολέμηση των λοιμώξεων και των ασθενειών», λέει ο Dr. Radermacher. Επιπλέον, η βιταμίνη D που παράγεται από το ηλιακό φως ρυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει τη φλεγμονή, η οποία βοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.  

 

«Η τακτική έκθεση στο ηλιακό φως έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών, όπως καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2 και ορισμένων τύπων καρκίνου», λέει ο Vuu.  

Διάβασε επίσης:

Βιταμίνη C: Οι λόγοι που την αποκαλούν «βιταμίνη της ευτυχίας»

Μπορεί να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τα επίπεδα βιταμίνης C σχετίζονται με τη διάθεση, αλλά όσοι έχουν έλλειψη βιταμίνης C συχνά βιώνουν κόπωση ή κατάθλιψη. Σύμφωνα με διάφορες μελέτες, άτομα με επίπεδα βιταμινών κάτω του μέσου όρου αναφέρουν ότι αισθάνονται πιο ευτυχισμένα μετά τη λήψη βιταμινών C.

Η ισορροπία των ορμονών μας επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από αυτό που καταναλώνουμε. Η κατανάλωση πλήρων, ισορροπημένων γευμάτων, το πρωινό πριν πιείτε καφέ και η αποφυγή τροφών υψηλού γλυκαιμικού δείκτη είναι όλα γενικά γνωστές προτάσεις, αλλά αυτή η βιταμίνη συχνά αποκλείεται από τη συζήτηση.

φλουδα πορτοκαλι

Ωστόσο, η λήψη ενός συμπληρώματος μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση ακόμη και σε εκείνους των οποίων τα επίπεδα βιταμίνης C δεν είναι γνωστό ότι είναι χαμηλά. Οι συμμετέχοντες σε πολλές δοκιμές ισχυρίστηκαν ότι η βιταμίνη C μείωσε το άγχος τους.

Βιταμίνη C και ορμονική ισορροπία

Αν και η επίδραση αυτής της βιταμίνης στην ισορροπία των ορμονών ξεκινά από τον εγκέφαλο, σταδιακά εξαπλώνεται σε όλο το σώμα. Τα επινεφρίδια είναι απαραίτητα για τη ρύθμιση του μεταβολισμού και της υγιούς αρτηριακής πίεσης, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Η βιταμίνη C βοηθά στη συναισθηματική ευεξία και άλλες φυσιολογικές διεργασίες υποβοηθώντας την ισορροπία οξειδωτικών έναντι αντιοξειδωτικών στα επινεφρίδια.

Διάβασε τη συνέχεια εδώ 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η διατροφή που θα σε ανακουφίσει από τους πόνους περιόδου και άλλα δυσάρεστα συμπτώματα
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πρέπει να αντικαταστήσεις το κλασσικό τσάι που πίνεις με τσάι από μανιτάρια;!Dnews

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews       pelop.gr       theissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr