Now Reading
Οι πίνακες του Monet «μιλούν» για την ατμοσφαιρική ρύπανση σύμφωνα με νέα μελέτη

Οι πίνακες του Monet «μιλούν» για την ατμοσφαιρική ρύπανση σύμφωνα με νέα μελέτη

Λινα Γριβογιάννη

Η ονειρική ομίχλη στο έργο του Monet «Sunrise» ήταν εμπνευσμένη από την ατμοσφαιρική ρύπανση συμφώνα με τα όσα υποστηρίζει μία νέα μελέτη.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) ισχυρίζεται ότι απέδειξε μια θεωρία σύμφωνα με την οποία η ατμοσφαιρική ρύπανση ενέπνευσε τον ζωγράφο Claude Monet να δημιουργήσει τους ομιχλώδεις, αιθέριους πίνακες που πυροδότησαν το κίνημα του ιμπρεσιονισμού, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN. 

 

Η μελέτη επικεντρώνεται στον Monet και στον Βρετανό ζωγράφο Joseph Mallord William Turner, οι οποίοι δραστηριοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της Βιομηχανικής Επανάστασης, κατά την οποία οι ατμομηχανές και τα εργοστάσια παραγωγής που λειτουργούσαν με άνθρακα εξέπεμπαν πρωτοφανείς ποσότητες καπνού και αιθάλης στον αέρα. 

Μια ομάδα ερευνητών μελέτησε περισσότερους από 100 πίνακες του Turner και του Monet προσπαθώντας να βρει εμπειρικές αποδείξεις ότι η ονειρική ομίχλη που έχει γίνει σήμα κατατεθέν της ιμπρεσιονιστικής ζωγραφικής ήταν στην πραγματικότητα η ερμηνεία των καλλιτεχνών για τους μολυσμένους ουρανούς του Λονδίνου και του Παρισιού, των πόλεων που τόσο ο Turner όσο και ο Monet έβρισκαν πιο εμπνευσμένους. 

«Εργάζομαι πάνω στην ατμοσφαιρική ρύπανση και βλέποντας πίνακες των Turner, Whistler και Monet στην Tate στο Λονδίνο και στο Musée d’Orsay στο Παρίσι, παρατήρησα στυλιστικές μεταμορφώσεις στα έργα τους», δήλωσε στο CNN η Anna Lea Albright, μεταδιδακτορική ερευνήτρια του Le Laboratoire de Météorologie Dynamique στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι και συν-συγγραφέας της μελέτης. «Τα περιγράμματα των πινάκων τους έγιναν πιο θολά, η παλέτα εμφανίστηκε ευρύτερη και το ύφος άλλαξε από πιο παραστατικό σε πιο ιμπρεσιονιστικό: Αυτές οι αλλαγές συμφωνούν με τις φυσικές προσδοκίες για το πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει το φως». 

Σύμφωνα με την Albright, η ατμοσφαιρική ρύπανση «κάνει τα αντικείμενα να φαίνονται πιο θολά», θολώνει τις άκρες τους και επειδή η ρύπανση «αντανακλά το ορατό φως όλων των μηκών κύματος», κάνει μια σκηνή να φαίνεται πιο λευκή. Οι ερευνητές μελέτησαν τόσο τη σκληρότητα των άκρων όσο και την ποσότητα του λευκού στους πίνακες και συνέκριναν αυτές τις μετρήσεις με τις εκτιμήσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατά την εποχή που εκτελέστηκαν οι πίνακες, μεταξύ 1796 και 1901. «Διαπιστώσαμε ότι υπήρχε μια εκπληκτικά καλή ταύτιση», δήλωσε η Albright στο CNN. 

Η μελέτη επισημαίνει ότι υπάρχει μια συσχέτιση που πηγαίνει «πέρα από την καλλιτεχνική εξέλιξη και το στυλ», επειδή οι πίνακες αντικατοπτρίζουν τις διαφορές στην ποσότητα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Λονδίνο και το Παρίσι, τα οποία ήταν εκβιομηχανισμένα σε διαφορετικές εποχές. Περαιτέρω απόδειξη έρχεται από τον ίδιο τον Monet, ο οποίος το 1901 έγραψε στη σύζυγό του, εκφράζοντας παράπονο για μια μέρα με κακό καιρό και έλλειψη του καπνού, των τρένων και των πλοίων που «διεγείρουν λίγο την έμπνευση». 

«Ο Turner και ο Monet είναι και οι δύο καλλιτέχνες που έπρεπε να πάνε σε μέρη για να δουν συγκεκριμένες συνθήκες», δήλωσε στο CNN ο Jonathan Ribner, καθηγητής ευρωπαϊκής τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης. Ο Ribner περιέγραψε ένα φαινόμενο που ονομάζει «τουρισμό ομίχλης», το οποίο έφερε Γάλλους ζωγράφους όπως ο Monet στο Λονδίνο «σκόπιμα για να δουν την ομίχλη, επειδή αγαπούσαν τα ατμοσφαιρικά εφέ». Ο Ribner ήταν ένας από τους πρώτους ιστορικούς της τέχνης που διατύπωσε τη θεωρία ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρέασε τόσο τον Monet όσο και τον Turner. 

Παρά τις αποδείξεις, υπάρχουν ορισμένοι που αρνούνται να πιστέψουν ότι η γέννηση του ιμπρεσιονισμού μπορεί να αποδοθεί στη στάχτη και την αιθάλη που γεμίζουν τον ουρανό. Στην Washington Post, ο κριτικός τέχνης Sebastian Smee καταφέρθηκε εναντίον της παραδοχής της μελέτης ότι η ρύπανση και όχι η δημιουργικότητα εξηγεί την «υφολογική εξέλιξη» των δύο καλλιτεχνών. 

«Δεν υποστηρίζω ότι δεν υπάρχει καμία αξιοπιστία στην ήδη καθιερωμένη ιδέα ότι ο Monet ανταποκρινόταν σε ένα όλο και πιο μολυσμένο περιβάλλον», έγραψε ο Smee, «απλά υποστηρίζω ότι ο τρόπος με τον οποίο αυτή η τελευταία μελέτη παρουσιάζει την υπόθεση είναι τόσο γεμάτος τρύπες που μου φαίνεται άχρηστος». 

Διάβασε επίσης:

Ο Johnny Depp επεκτείνει το τεράστιο ταλέντο του ζωγραφίζοντας άλλους διάσημούς που θαυμάζει

Ο Johnny Depp διαθέτει μία από  προβεβλημένες κινηματογραφικές καριέρες στον κόσμο, σε μια ολοένα και πιο παραγωγική μουσική καριέρα και ένα μάλλον πικρό πρόσφατο διαζύγιο, ο Johnny  φλερτάρει εδώ και καιρό με τα πρωτοσέλιδα. Τώρα, όμως προσελκύει την προσοχή μας για τις ταχύτατες πωλήσεις μιας συλλογής μεταξοτυπιών που έχει ζωγραφίσει με διάφορα γνωστά πρόσωπα, όπως ο Heath Ledger και ο Bob Marley, και φέρεται να έχουν φτάσει 4,5 εκατομμύρια λίρες την πρώτη εβδομάδα. «Για πολλά χρόνια, πραγματικά κρατούσα τον εαυτό μου αυστηρά μόνο στην καθημερινή δουλειά της κινηματογραφικής επιχείρησης, παρόλο που στην καρδιά μου και για πάντα ήμουν μουσικός και πάντα είχα ανάγκη να ξεφεύγω σε ένα κενό κομμάτι χαρτί, είτε πρόκειται για γράψιμο, είτε για ζωγραφική, είτε για ζωγραφική σε έναν κενό καμβά», αναφέρει ο Depp σε ένα δελτίο τύπου. 

Friends & Heroes II 

Ο Johnny Depp πουλάει μια συλλογή από μεταξοτυπίες που έχει ζωγραφίσει με δημόσια πρόσωπα, όπως ο Heath Ledger και ο Bob Marley, μέσω μιας γκαλερί στο Λονδίνο για χιλιάδες δολάρια. Με τίτλο «Friends & Heroes II», ολόκληρη η συλλογή τεσσάρων τεμαχίων, η οποία έρχεται υπογεγραμμένη από τον Depp, διατίθεται έναντι 17.500 λιρών (21.000 δολάρια) από την Castle Fine Art και περιλαμβάνει πορτρέτα του Ledger και του Marley μαζί με τον River Phoenix και τον Hunter S. Thompson. Η νέα σύλλογη,  ακολουθεί μια προηγούμενη σειρά έργων του σταρ, η οποία περιλάμβανε απεικονίσεις του Al Pacino και της Elizabeth Taylor και η οποία πωλήθηκε τον περασμένο Ιούλιο έναντι 3,5 εκατ. Λιρών. Τα έργα παρουσιάζονται από την Castle Fine Art, θυγατρική του ομίλου λιανικής πώλησης Washington Green Fine Art, η οποία έχει επίσης προσφέρει έργα των Bob Dylan, Billy Conolly και Marvel.

Διάβασε τη συνέχεια εδώ 

 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
σαλατα σε μπολ
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
συνταγή με λαζάνιαDnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.grtheissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top