Now Reading
Οι 10 συνήθειες που θα σε βοηθήσουν να μην έχεις ποτέ άγχος

Οι 10 συνήθειες που θα σε βοηθήσουν να μην έχεις ποτέ άγχος

Avatar photo
γυναικα με μαγιο

Για να είσαι καλός με τους άλλους ανθρώπους και τον κόσμο, πρέπει πρώτα να είσαι καλός με τον εαυτό σου χωρίς άγχος και με υγιείς συνήθειες.

Για να είσαι καλός με τους άλλους ανθρώπους και τον κόσμο, πρέπει πρώτα να είσαι καλός με τον εαυτό σου χωρίς άγχος και με υγιείς συνήθειες.  Όλες οι πρακτικές και καθημερινές συνήθειες αυτοφροντίδας δεν είναι ίδιες. Ορισμένες πρακτικές αυτοφροντίδας (βαθιές αναπνοές, διάβασμα, διατροφικά πυκνά γεύματα) μπορείς να τις κάνεις με την ψυχή σου, ενώ άλλες έχουν λίγο μικρότερη διάρκεια ζωής όσον αφορά την αποτελεσματικότητα (όπως το να βλέπεις τηλεόραση για ώρες, να τρως brownies ή να πίνεις κρασί). Ίσως έχεις ακούσει την έκφραση: «Το πώς σας φέρονται οι άνθρωποι είναι το πώς αισθάνονται για εσάς». Έτσι, λοιπόν, κατ’ επέκταση, το πώς φέρεσαι στον εαυτό σου είναι το πώς αισθάνεσαι για τον εαυτό σου. Παραμελώντας τον εαυτό σου και την αυτοεκτίμησή σου θα συμπεράνεις ότι δεν αξίζεις να σε φροντίζουν. Φροντίστε τον εαυτό σου με αστρικές πρακτικές αυτοφροντίδας και η καρδιά σου θα υποθέσει: «Πρέπει να αξίζω πολλά, αν αυτό είναι το επίπεδο περιποίησης που χαρίζω στον εαυτό μου».  

μια γυναικα γραφει

Αν διατηρήσεις αυτές τις συνήθειες θα εξαφανίσεις το άγχος 

  1. Κράτα μακριά τις ειδήσεις και τις διαφημίσεις

Είναι αυτοπροστατευτικό να είμαστε σκόπιμοι σχετικά με το είδος των μηνυμάτων που επιτρέπουμε στο μυαλό μας. Και η θλιβερή κατάσταση των περισσότερων μέσων ενημέρωσης είναι ότι πολλά από αυτά βασίζονται πολύ στο φόβο και είναι τοξικά για τις καρδιές μας. Ακολουθήσε πολύ στενά τις ειδήσεις -οι οποίες παίρνουν νούμερα τηλεθέασης λέγοντάς σου για πράγματα που σε αιχμαλωτίζουν μέσω του φόβου- και είναι βέβαιο ότι θα σκεφτείς ότι ο κόσμος είναι ένα επικίνδυνο και σκληρό μέρος.  

  1. Επένδυσε στα χόμπι σου

Μήπως η ζωή σου είναι υπερβολικά σοβαρή; Δώσε μεγαλύτερη βαρύτητα στην παραγωγικότητα περισσότερο από την εκπλήρωση; Προσπάθησε να βελτιστοποιήσεις και να βελτιώσεις κάθε δευτερόλεπτο της ζωής σου. Τότε είναι αρκετά πιθανό τα χόμπι σου να έχουν μείνει στο περιθώριο. Κάνε απογραφή των πραγμάτων που κάνεις και σου δίνουν χαρά. Ίσως σου αρέσει να ζωγραφίζεις σε βιβλία ζωγραφικής. Ή να χορεύεις. Ή να γράφεις ποίηση. Ό,τι κι αν τροφοδοτεί την ψυχή σου, βρες χρόνο γι’ αυτό σε τακτική βάση.

7 οφέλη που προσφέρει η ανάγνωση βιβλίων το καλοκαίρι στον οργανισμό σου 

  1. Κράτησε τακτικά ημερολόγιο

Όλοι μπορούν να ωφεληθούν από το να γράφουν τακτικά τις σκέψεις τους στο χαρτί. Μερικές φορές οι σκέψεις που στριφογυρίζουν στο κεφάλι μας απλά ψάχνουν για ένα σπίτι και όταν τις γράφουμε, συχνά νιώθουμε πολύ πιο ελεύθεροι από αυτές. Δεν χρειάζεται να καταλαμβάνουν χώρο στο κεφάλι μας αν τις μεταφέρουμε στο χαρτί. Όποιοι κι αν είναι οι λόγοι που σε ωθούν να γράφεις, η παρατήρηση του εαυτού σου μέσω της τακτικής τήρησης ημερολογίου είναι μια πρακτική που αξίζει τον κόπο για όλους. 

  1. Κόψε το θόρυβο από τη ζωή σου

Υπάρχει πολύς θόρυβος που συμβαίνει γύρω μας στον κόσμο. Να επιτρέπεις να εξαιρεθείς από συζητήσεις που προκαλούν κακό συναίσθημα. Να σου επιτρέπεις να εγκαταλείπεις περιβάλλοντα που δεν σε εξυπηρετούν. Υπάρχει πολύς θόρυβος εκεί έξω. Να είσαι προσεκτική ως προς το ποιες πληροφορίες αφήνεις να μπουν μέσα στο μυαλό σου. Πώς ακριβώς μπορείς να αποκόψεις τον κακό θόρυβο; Πρώτα απ’ όλα, αν η κατάσταση το επιτρέπει, θέσε προληπτικά όρια με τους ανθρώπους όταν προσπαθούν να σε τραβήξουν σε συζητήσεις που δεν σου κάνουν καλό. Στη συνέχεια, κλείσε την τηλεόραση/το ραδιόφωνο όσο το δυνατόν συχνότερα, ειδικά κατά τη διάρκεια των διαφημίσεων.  

Είναι τα αυτιά σου. Είναι το μυαλό σου. Επιτρέπεται να είσαι εξίσου προσηλωμένη στο τι μπαίνει μέσα σε αυτό, όπως είσαι και με το φαγητό που μπαίνει στο στόμα σου. Και τα δύο έχουν τη δύναμη να σε θρέψουν ή να σε βλάψουν. 

φιλοι που κανουν πικ-νικ  

  1. Μιλά τακτικά με έναν προπονητή/θεραπευτή/στενό φίλο

Παρόμοια με τη συνήθεια της ημερολογιακής καταγραφής, το να προφέρεις τις σκέψεις σου σε κάποιον δυνατά, βοηθά να καθαρίσεις αυτές τις σκέψεις από το μυαλό σου. Βρες ένα έμπιστο και υποστηρικτικό άτομο στη ζωή σου που μπορεί να ακούσει τους φόβους, τις απογοητεύσεις και τα όνειρά σου. Και αν θέλεις να σου δίνει κατά καιρούς ανατροφοδότηση ή συμβουλές, μπορείς να ζητήσεις και αυτό.  

  1. Πες «όχι» πιο συχνά

Μια από τις καλύτερες πρακτικές αυτοφροντίδας που έχουμε στη διάθεσή μας είναι η θέσπιση ορίων, δηλαδή το να λέμε όχι σε πράγματα που θέλουμε να πούμε όχι. Δεν θέλεις να συναντηθείς με εκείνον τον φίλο που είπες ότι θα συναντηθείς και είναι ακόμα μερικές ώρες/ημέρες μακριά; Πες του ότι άλλαξες γνώμη. Έχεις το δικαίωμα να το κάνεις.Όποιο και αν είναι το πράγμα, το πρόσωπο ή η κατάσταση που σε κάνει να αισθάνεσαι βαριά, επιτρέπεται να πεις όχι σε αυτό.  

  1. Χρησιμοποίησε ημερολόγιο ευγνωμοσύνης

Η τακτική άσκηση της ευγνωμοσύνης έχει επικυρωθεί επιστημονικά ως ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να διατηρήσουμε τα επίπεδα της προσωπικής μας ευτυχίας. Είτε είναι τόσο απλό όσο το να λέμε «ευχαριστώ» (δυνατά ή στο μυαλό μας) και στη συνέχεια να αφήνουμε τον εαυτό μας να συμπληρώσει το υπόλοιπο της πρότασης μερικές φορές την ημέρα, είτε να πάρουμε ένα ημερολόγιο και να το κάνουμε μια απλή και αποτελεσματική καθημερινή συνήθεια, το να έχουμε προληπτικά επίγνωση του για τι είμαστε ευγνώμονες έχει τεράστια επίδραση στην ευτυχία και τη συναισθηματική μας ευημερία.  

  1. Κάνε όλες τις δουλειές σου μέσα σε μια μέρα

Όταν είμαστε περιτριγυρισμένοι από ακαταστασία και βρωμιά, είναι πολύ πιο εύκολο να νιώθουμε άσχημα με τον εαυτό μας. Πέρασε μια μέρα καθαρίζοντας το σπίτι σου, βγάζοντας τα σκουπίδια, σκουπίζοντας με ηλεκτρική σκούπα, πλένοντας τα ρούχα σας και φτιάχνοντας ένα υγιεινό γεύμα. Αντιμετώπισε το περιβάλλον σου σαν να ήταν μια φυσική προέκταση του εαυτού σου και δώσε στον εαυτό σου την τρυφερότητα που του αξίζει.

Μετά το WFH έρχεται το WFO και είναι η νέα τάση εργασίας που αγαπά την άνοιξη και το καλοκαίρι   

  1. Φρόντισε τον εαυτό σου φροντίζοντας τους άλλους

Αν εκτελέσεις όλα τα παραπάνω βήματα κατά γράμμα, τότε αναπόφευκτα θα έχεις μία τόσο γεμάτη τη δεξαμενή συναισθημάτων που πιθανότατα θα θέλεις να αρχίσεις να ανταποδίδεις στους άλλους. Το να βοηθάς τους άλλους δεν βοηθάει μόνο τους άλλους, αλλά βοηθάει και εσένα στη διαδικασία, ανεξάρτητα από το πόσο αλτρουιστικά μπαίνεις σε αυτή.    

  1. Τίμησε το παιδί που κρύβεις μέσα σου

Τι μπορούσες να κάνεις, για ώρες ολόκληρες, όταν ήσουν παιδί; Σε ποιες δραστηριότητες θα συμμετείχες που θα έκαναν τον χρόνο να περνάει γρήγορα; Ποια πράγματα σου άρεσε να κάνεις παλαιότερα, τα οποία δεν έχετε κάνει εδώ και πολύ καιρό; Ίσως ήρθε η ώρα να επαναπροσδιορίσεις τις προτεραιότητες της ευτυχίας σου και πάλι. Απ’ όσο γνωρίζουμε, έχουμε μόνο μια ευκαιρία στη ζωή. Ας την αξιοποιήσουμε στο έπακρο. 

Η αυτοφροντίδα δεν είναι μια κατάσταση όπου μπορείς απλά να την ορίσεις και να την ξεχάσεις. Οι πρακτικές αυτοφροντίδας είναι πρακτικές για κάποιο λόγο. Ακριβώς όπως δεν μπορείς να φας αρκετά σε ένα γεύμα για να σε συντηρήσει ενεργειακά για χρόνια, η αυτοφροντίδα είναι κάτι που είναι καλύτερο να γίνεται σε τακτική βάση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το να το βάλεις στο ημερολόγιό σου πόσο σημαντικό όταν πρόκειται για την τακτική ενσωμάτωση πρακτικών αυτοφροντίδας στη ζωή σας.

παιχνίδι 

Ακριβώς όπως και σε μια σχέση με ένα σημαντικό άλλο πρόσωπο, οι μικρές, τακτικές χειρονομίες τείνουν να κερδίζουν τις σπάνιες, μεγάλες και σαρωτικές χειρονομίες. Η συνέπεια είναι το κλειδί. Είναι το συσσωρευμένο νόημα πίσω από όλα τα μικρά πράγματα που κάνεις για τον εαυτό σου που θα μεταφραστεί σε περισσότερη αυτο-αγάπη, λιγότερο άγχος, μεγαλύτερη δημιουργικότητα και περισσότερη συναισθηματική ολοκλήρωση σε καθημερινή βάση. 

Διάβασε επίσης:

Υπάρχει καλό άγχος; Επιστημονικά, ναι και μπορεί να είναι ευεργετικό

Από τη στιγμή που ξυπνάμε το πρωί τρέχοντας με το ρολόι για να ετοιμαστούμε για δουλειά, μέχρι το τέλος της ημέρας, μπορεί να αντιμετωπίσουμε πολλά σκαμπανεβάσματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν άγχος ή αυτό που οι επιστήμονες αποκαλούν «μάχη ή φυγή». Ακόμη και όταν το συναίσθημα είναι φευγαλέο – για να προλάβουμε το λεωφορείο ή για να πάει καλά μια μεγάλη συνάντηση – προκαλείται η απελευθέρωση ορμονών του στρες στον οργανισμό μας δηλαδή αδρεναλίνη, νοραδρεναλίνη και κορτιζόλη, που μας προετοιμάζουν για δράση.

Οι 10 συνήθειες που θα σε βοηθήσουν να μην έχεις ποτέ άγχος

Η καρδιά μας χτυπά πιο γρήγορα , οι μύες μας είναι τεντωμένοι, αναπνέουμε πιο γρήγορα  και η αρτηριακή μας πίεση αυξάνεται καθώς ορισμένα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται για να τονώσουν την κυκλοφορία. Και όταν το άγχος περάσει το σώμα μας επιστρέφει εύκολα στην κανονική του κατάσταση καθώς το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα δίνει τη δυνατότητα να απενεργοποιηθούν οι ορμόνες του στρες και να μεταβεί στη λειτουργία «ξεκούρασης και ηρεμία».

Δες επίσης ποιο είναι το καλό άγχος 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ζάχαρη Λευκή VS Ζάχαρη Καρύδας: Μύθοι και αλήθειες για το ποια είναι η πιο υγιεινή
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-α



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!







OPINION POST

Dnews

theissue.gr

OPINION POST

Copyright © 2022 – 2024 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by OPINION POST