Now Reading
Στέβια: Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κατανάλωσης της

Στέβια: Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κατανάλωσης της

Avatar photo
-α

Ειδικοί μας εξηγούν αν η κατανάλωση της στέβιας κάνει καλό στην υγεία μας.

Δεν είναι μυστικό ότι ο περιορισμός της πρόσληψης ζάχαρης μπορεί να βελτιώσει την υγεία μας. Η υπερβολική πρόσθετη ζάχαρη – που συνήθως καταναλώνεται μέσω ροφημάτων – μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2 και η υψηλή αρτηριακή πίεση. Τα τεχνητά γλυκαντικά όπως η στέβια συχνά χαρακτηρίζονται ως ασφαλέστερες εναλλακτικές λύσεις, αλλά το αν είναι πραγματικά καλή για εμάς ή όχι, είναι πολύπλοκο.

«Υπάρχουν πολλά γλυκαντικά εκεί έξω και τα περισσότερα δεν είναι καλά για εμάς», εξηγεί η Julia Zumpano, RD, διαιτολόγος στο Cleveland Clinic Center for Human Nutrition. «Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς μπορούν να επηρεάσουν το σώμα σας». Τι γίνεται τελικά με τη στέβια; Είναι κακή η στέβια για εμάς; Πόση στέβια είναι πάρα πολύ; Οι διαιτολόγοι τις απαντήσεις σχετικά με τα οφέλη και τους κινδύνους για την υγεία μας καταναλώνοντας στέβια.

Το είδος της ζάχαρης που μπορείς να φας χωρίς τύψεις και να χάσεις και βάρος δεν είναι η στέβια

Λίγα λόγια για τη στέβια

Η στέβια είναι γλυκαντικό το οποίο προέρχεται από ένα φυτό εγγενές στη Νότια Αμερική. Οι ενώσεις που είναι υπεύθυνες για τη γλυκύτητα της στέβιας είναι έως και 200 ​​έως 300 φορές πιο γλυκές από τη ζάχαρη, κι επιπλέον αυτό το γλυκαντικό δεν έχει θερμίδες. Τη βρίσκουμε στο εμπόριο σε σκόνη ή υγρή μορφή. Η Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων αξιολογεί τη στέβια ως «Γενικά Αναγνωρισμένη ως Ασφαλή (GRAS)». Το GRAS σημαίνει ότι οι άνθρωποι μπορούν να προσθέσουν στέβια στα τρόφιμα τους, όπως είναι ο καφές ή τα αρτοσκευάσματα. Η ομάδα υπεράσπισης Centre for Science in the Public Interest θεωρεί επίσης τη στέβια μία από τις ασφαλέστερες εναλλακτικές λύσεις ζάχαρης. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η στέβια δεν είναι 100% ακίνδυνη . «Το όφελος από την αποφυγή της ζάχαρης είναι πραγματικό», λέει η Kimberly Gomer MS, RD/LDN , διαιτολόγος/διατροφολόγος στο Parade. «Ωστόσο, όλα τα τεχνητά γλυκαντικά, συμπεριλαμβανομένης της στέβιας, ενέχουν κάποιους κινδύνους».

Διάβασε επίσης: Τσάι Tulsi ή ιερός βασιλικός: Τα οφέλη του τσαγιού από βότανα που μειώνει το στρες και σε χαλαρώνει

Στέβια: Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κατανάλωσης της

Είναι τελικά καλή η κατανάλωση της στέβιας;

Εξαρτάται από το πόση στέβια καταναλώνουμε και γιατί. «Όπως και άλλα γλυκαντικά μηδενικών θερμίδων, η στέβια δεν προκαλεί γρήγορες αυξήσεις στη γλυκόζη του αίματος», λέει η η Cara Harbstreet, MS, RD, LD. «Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για άτομα με διαβήτη». Πώς είναι δυνατόν κάτι τόσο γλυκό να μην ανεβάζει το σάκχαρο στο αίμα; «Δεν μπορούμε να μεταβολίσουμε τις γλυκοσίδες στη στέβια, έτσι σε αντίθεση με τη ζάχαρη, η στέβια έχει μηδενικές θερμίδες», λέει η Gomer. «Τα οφέλη της στέβιας για την υγεία έγκεινται στην ικανότητα να καταναλώνεις κάτι γλυκό χωρίς τη χρήση ζάχαρης που δυνητικά θα πρόσθετε θερμίδες και θα ανέβαζε το σάκχαρο στο αίμα». Ωστόσο, η μετάβαση στη στέβια ως μέσο μείωσης των κινδύνων ή διαχείρισης χρόνιων ασθενειών όπως ο διαβήτης τύπου 2 δεν είναι λύση. «Η στέβια μπορεί να αποτελεί μέρος μιας υγιεινής, καλά ισορροπημένης διατροφής, αλλά δεν θα πρέπει να αποτελεί τον κύριο όγκο της διατροφής σας», λέει η Colette Micko, MS, RDN, CDES, διαιτολόγος. «Επιπλέον υπάρχει μια αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη από την κοινή επιτροπή εμπειρογνωμόνων FAO/ΠΟΥ για την τροφή για στέβια, και αυτή είναι 0 έως 4 χιλιοστόγραμμα ανά κιλό σωματικού βάρους. Προσωπικά, η συμβουλή μου είναι να χρησιμοποιείτε τη στέβια με φειδώ και να μην την κάνετε το κύριο γλυκαντικό σας», λέει η Micko.

Οι ειδικοί και ο FDA λένε ότι η στέβια είναι γενικά ασφαλής, ένα από τα πιο σημαντικά μειονεκτήματα της στέβιας είναι η έλλειψη έρευνας. «Η ανησυχία σχετικά με τη στέβια είναι ότι δεν υπάρχουν πολλές μελέτες που να εξετάζουν τις επιπτώσεις της στέβιας στους ανθρώπους», λέει η Micko. «Επιπλέον, δεν γνωρίζουμε ποιες, αν υπάρχουν, μακροπρόθεσμες επιπτώσεις θα μπορούσαν να υπάρχουν με μεγαλύτερες ποσότητες στέβιας. Μερικοί άνθρωποι αναφέρουν ανεπιθύμητες παρενέργειες όταν καταναλώνουν στέβια, όπως ζάλη, πονοκεφάλους, ναυτία και αλλοιωμένη γεύση».

Διάβασε επίσης: Μέλι ή ζάχαρη; Ποιο να προτιμήσεις εάν έχεις διαβήτη και προσπαθείς να χάσεις βάρος

-α

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-α
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-α



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!







OPINION POST

Dnews

theissue.gr

OPINION POST

Copyright © 2022 – 2024 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by OPINION POST