Now Reading
Πώς να κάνεις ερωτήσεις που οι άλλοι θα θέλουν να απαντήσουν

Πώς να κάνεις ερωτήσεις που οι άλλοι θα θέλουν να απαντήσουν

Avatar photo

Ίσως ήρθε η στιγμή να μάθεις πως θα κάνεις ερωτήσεις και να παίρνεις τις απαντήσεις που χρειάζεσαι. Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι ερωτήσεις τις οποίες οι συνομιλητές σου θα θέλουν πραγματικά να απαντήσουν.

Οι ερωτήσεις δεν χρειάζονται καμιά εξήγηση για να μάθεις ότι έχουν και μία αντίθετη-ανάποδη πλευρά. Εσύ ρωτάς κάτι και  μαθαίνεις κάτι, όπως αν αυτή η θέση είναι πιασμένη ή αν εδώ είναι το τέλος της ουράς. Αλλά περισσότερο από το να παίρνεις πληροφορίες, οι ερωτήσεις ξεκινούν συζητήσεις, οι οποίες συνδέουν τους ανθρώπους, πράγμα που σου δίνει περισσότερη ευτυχία.

Και μπορεί να το ξέρεις ήδη αυτό και να κάνεις ερωτήσεις στους γείτονές σου ή στους συναδέλφους σου, στους φίλους και την οικογένεια σου, αλλά μια κοινή διαπίστωση μπορεί να είναι ότι κάθε συζήτηση μοιάζει ίδια. Τίποτα δεν εμβαθύνει και δεν είσαι ικανοποιημένη. Ο λόγος θα μπορούσε να είναι οι ερωτήσεις. Μπορεί να είναι ειλικρινείς και καλοπροαίρετες, αλλά μπορεί επίσης να είναι βαρετές, δίνοντας στον συνομιλητή σου κανέναν άλλο δρόμο εκτός από μια μονολεκτική απάντηση.

Να λοιπόν μια ερώτηση: Μπορείς να κάνεις καλύτερες ερωτήσεις;

Η σύντομη απάντηση είναι ναι, φυσικά. Με λίγη πρόθεση, μπορείς να τις κάνετε πιο ουσιαστικές, χωρίς να βγαίνουν ως τεταμένες. Αλλά πρώτα μερικοί κανόνες. Δεν υπάρχουν μαγικές ερωτήσεις. Οι καλύτερες μπορεί να μην οδηγήσουν πουθενά, οι χειρότερες μπορεί να οδηγήσουν σε σπουδαίες ανταλλαγές απόψεων. Ο παράγοντας Χ είναι πάντα το πόσο φλύαρος αισθάνεται ο άλλος, κάτι που δεν μπορείς και δεν θα μπορέσεις ποτέ να ελέγξεις.

Το κόλπο είναι να τον κάνεις να θέλει να μιλήσει. Ένας τρόπος είναι να μείνεις μακριά από ερωτήσεις σχετικά με τα συναισθήματα. Ζητάς από το άλλο άτομο να εξετάσει τη συμπεριφορά του και οι περισσότεροι άνθρωποι θα προτιμούσαν να μην το κάνουν.

Οι άνθρωποι τείνουν να απογοητεύονται επειδή δεν μπορούν να απαντήσουν. Όταν θέλεις να γνωρίσεις ένα άλλο άτομο, δεν θέλεις να το απογοητεύσεις.

μια παρεα ανδρων που γελαει και μιλαει

Οι  παρακάτω συμβουλές μπορεί να σας βοηθήσουν με τις λεπτομέρειες:

1.Μοιράσου πρώτα κάτι για τον εαυτό σου πριν ζητήσεις από κάποιον άλλο να μοιραστεί

Υπάρχουν οι άνθρωποι που δεν γνωρίζεις πραγματικά, αλλά τους βλέπεις αρκετά ώστε να θέλεις να ρωτήσεις κάτι. Τη Δευτέρα το πρωί στη δουλειά η πρώτη ερώτηση, είναι πάντα το «Πώς ήταν το Σαββατοκύριακο;». Αυτή, είναι μια τρομερή ερώτηση. Είναι παρόμοια με το «Πώς είσαι;» Θέλεις πραγματικά μια αναφορά υγείας; Όχι. Θέλεις να ακούσεις «καλά» και να προχωρήσεις.

Το ίδιο συμβαίνει και με αυτή την ερώτηση, αλλά μπορεί εύκολα να τροποποιηθεί. Για παράδειγμα μπορείς πρώτα να μοιραστείς πως πέρασες εσύ το δικό σου Σαββατοκύριακο και μετά να ρωτήσεις για το δικό τους. Με αυτόν τον τρόπο έχεις δώσει κάποια ώθηση και ένα θέμα για να αρχίσει μία συζήτηση, κάνοντας τα πάντα πιο εύκολα για τη συνέχεια.

γυναικες που γελανε

2.Αντί για το «Πώς ήταν η μέρα σου»; Ρώτησε «Πώς ήταν η μέρα σου μέχρι στιγμής;».

Άλλη μια ερώτηση που δεν οδηγεί πουθενά, το «Πώς ήταν η μέρα σου;». Είναι πολύ ασαφής, οπότε η συνήθης απάντηση είναι «Καλά». Αντί για αυτό, ρώτησε: «Πώς είναι η μέρα σου μέχρι στιγμής;». Αυτές οι δύο τελευταίες λέξεις την κάνουν να ακούγεται διαφορετική.

3.Παίξε με τα συμφραζόμενα για να αποσπάσεις καλύτερες απαντήσεις

Μερικές φορές το να παίρνεις πληροφορίες από τα συμφραζόμενα και να κάνεις νέες ερωτήσεις, αυτό θα κάνει  την αλληλεπίδρασή σου θα διαρκέσει περισσότερο. Αυτό που λειτουργεί εδώ είναι αυτό που λειτουργεί για οποιαδήποτε ερώτηση. Παίξε με το γενικό πλαίσιο. Ποτέ δεν βλάπτει να παρατηρήσεις τα ρούχα, τα παπούτσια ή το κούρεμα κάποιου. Συχνά είναι διακριτικά, οπότε μπορείς να ρωτήσεις: «Από πού πήρες αυτά τα παπούτσια;».

Ή ρώτησε κάτι βασισμένο στο γεγονός που συμβαίνει εκείνη τη στιγμή, όπως: « Έχεις πάει στο τάδε κατάστημα, έχει πολύ ωραία παπούτσια που νομίζω ότι θα σου αρέσουν».  Θα μπορούσε να απαντηθεί με μια λέξη, αλλά το πιο πιθανό είναι να προκαλέσει κάποια ενσυναίσθηση και ίσως να ξεκινήσει μια συζήτηση. Το δεύτερο μέρος είναι ότι η ερώτηση εκεί έχει μια συγκεκριμένη απάντηση, και επειδή είναι διασκεδαστική, κάνει ένα άτομο να χαλαρώσει και ένα χαλαρό άτομο είναι πιο πιθανό να συνεχίσει να μιλάει.

μια παρεα ανθρωπων περπαταει και γελαει

4.Δείξε ότι δίνεις προσοχή

Τα παραπάνω είναι καλές προσεγγίσεις για οποιονδήποτε, αλλά υπάρχουν και οι άνθρωποι που θα χαρακτήριζες ως «φίλο». Θα ήθελες να αφαιρέσεις τα εισαγωγικά και να μιλήσεις για λίγο πιο ουσιαστικά πράγματα. Κάντο αυτό ρωτώντας κάτι που παραπέμπει σε μια προηγούμενη συζήτηση. «Τι συνέβη με την επίσκεψη του αδελφού σου;» «Βρήκες ποτέ εκείνο το βιβλίο που έψαχνες;» «Πώς πήγε η συνέντευξη για τη δουλειά;»

Αυτό είναι επίσης ένα λεπτό σημείο, επειδή προσπαθείς να αλλάξεις τη σχέση. Είναι μια τρομακτική κίνηση, στην οποία δεν έχεις απόλυτο λόγο, αλλά είναι αναπόφευκτη. Το ρίσκο είναι μέρος της μαγείας της φιλίας. Αλλά μόλις το ξεπεράσεις, η εμπιστοσύνη μεγαλώνει και το άγχος μειώνεται.

δυο γυναικες μιλανε στην παιδικη χαρα

Μια ερώτηση που μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα είναι: «Ποιο είναι το πιο ασήμαντο πράγμα που έκανες σήμερα;». Το «ασήμαντο» το κάνει να ξεχωρίζει. Δεν ζητάει πολλά, αλλά κάποια υπάρχουσα σχέση βοηθάει γιατί ζητάς από το άτομο να σκεφτεί τη ζωή του και να κρίνει τις δραστηριότητές του. Η απάντηση δεν έχει σημασία είναι το “και μετά και μετά και μετά και μετά”. Τότε είναι που ξεφλουδίζουμε αυτά τα στρώματα ευπάθειας.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κάντο όπως Tom Cruise! Πώς να αντιμετωπίσεις του τοξικούς ανθρώπους μια για πάντα

Όταν κάποιος μας προσβάλλει συνήθως έχουμε λίγα δευτερόλεπτα για να αποφασίσουμε πώς θα αντιδράσουμε. Θα ενδώσουμε στα συναισθήματά μας και θα ανταποδώσουμε την προσβολή ή θα απομακρυνθούμε διακριτικά χωρίς καμία απάντηση; Η τελευταία τάση στο TikTok προτείνει μια τρίτη επιλογή για την αντιμετώπιση των δύσκολων-τοξικών ανθρώπων: να τους κάνουμε ερωτήσεις. 

Ονομάζεται «Μέθοδος Tom Cruise» από τον θεραπευτή @ask_kimberly στο TikTok, η τεχνική πήρε το όνομά της από ένα περιστατικό στο κόκκινο χαλί μεταξύ του Tom Cruise και ενός άνδρα που παρίστανε τον δημοσιογράφο. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του 2005, ο φαρσέρ ψεκάζει νερό στο πρόσωπο του Cruise μέσω ενός ψεύτικου μικροφώνου, ελπίζοντας να ταπεινώσει τον ηθοποιό. Αντί να ξεκινήσει ένα ξέσπασμα θυμού, ο Cruise κάνει στον άνδρα ερωτήσεις, όπως: «Γιατί το έκανες αυτό;», «Τι το αστείο έχει αυτό;» και «Σου αρέσει να κάνεις κακά πράγματα;». Βλέποντας τον Cruise να ανταλλάσσει την οργή του με γνήσια περιέργεια, μείναμε έκπληκτοι όπως και ο ψεύτικος δημοσιογράφος.

Tom Cruise στο Φεστιβάλ των Κανών

Η αντίδραση αυτή του ηθοποιού μας έκανε να αναρωτηθούμε: Είναι η μέθοδος Tom Cruise παραγωγική όταν αντιμετωπίζουμε τοξική συμπεριφορά; Ή μήπως είναι καλύτερα να αφήσουμε της ερωτήσεις στους επαγγελματίες της ψυχικής υγείας; Στη συνέχεια οι ειδικοί ψυχικής υγείας, απαντούν σχετικά με την προσέγγιση αυτή, από το πότε πρέπει να τη χρησιμοποιούμε μέχρι το ποιες ερωτήσεις πρέπει να κάνουμε. 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ζευγαρι αγκαλιασμενο σε μία γέφυρα
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
τζακι


Dnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.grtheissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top