Now Reading
Οι 5 top χώρες που πρέπει να επισκεφτείς αν αγαπάς τον καφέ

Οι 5 top χώρες που πρέπει να επισκεφτείς αν αγαπάς τον καφέ

Λινα Γριβογιάννη
Οι 5 top χώρες που πρέπει να επισκεφτείς αν αγαπάς τον καφέ

Είτε παίρνεις έναν latte  από του Starbucks είτε καβουρδίζεις κόκκους στο σπίτι, οι περισσότεροι άνθρωποι που απολαμβάνουν τον καφέ θα θέλουν να δοκιμάσουν τις τοπικές ποικιλίες όταν ταξιδεύουν.

Αν ψάχνεις για μια ξεχωριστή εμπειρία καφέ για τις επόμενες διακοπές σου, υπάρχουν αρκετά μέρη σε όλο τον κόσμο που είναι υπερήφανα για την κουλτούρα του καφέ τους και μας περιμένουν να τα επισκεφθούμε για να τις δοκιμάσουμε. Όταν σκέφτεσαι τις χώρες που συνδέονται με τον καφέ, το μυαλό σου μπορεί να πάει πρώτα στην Κεντρική και τη Νότια Αμερική. Αν αυτό ισχύει για σένα τότε το ένστικτό σου είναι σωστό. Οι χώρες αυτών των περιοχών είναι γνωστές για την παραγωγή μερικών από τους καλύτερους καφέδες στον κόσμο. Ωστόσο, το θέμα δεν είναι μόνο το πού καλλιεργείται, αλλά και το πώς καβουρδίζεται και η εμπειρία της κατανάλωσης.

KOKKOI KAFE 

Για να απολαύσεις στο έπακρο τη διεθνή κουλτούρα του καφέ θα πρέπει να ταξιδέψεις σε όλο τον κόσμο, σε μέρη που όχι μόνο καλλιεργούν τους καλύτερους κόκκους, αλλά φτιάχνουν και τον καλύτερο καφέ.  

Η Κολομβία παραμένει κορυφαίος παραγωγός καφέ 

Η Κολομβία θα είναι πιθανώς η μικρότερη έκπληξη σε αυτή τη λίστα. Αν και δεν είναι η κορυφαία παραγωγός χώρα καφέ στον κόσμο -τον τίτλο αυτό τον κατέχει η Βραζιλία- είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένη για τον καταπληκτικό καφέ της και την ικανότητα της χώρας να καλλιεργεί τον πανταχού παρόντα πλέον κόκκο Arabica.

Αυτό το είδος κόκκων καφέ είναι στην πραγματικότητα αρκετά δύσκολο να καλλιεργηθεί, καθώς απαιτεί ένα περιβάλλον σε μεγάλο υψόμετρο με σταθερές θερμοκρασίες όλο το χρόνο. Αν και ο Arabica δεν είναι ιθαγενής στην Κολομβία, η χώρα τυχαίνει να έχει το τέλειο κλίμα και τα ιδανικά υψόμετρα για την καλλιέργεια αυτού του κόκκου καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Η ιστορία του καφέ στην Κολομβία είναι αρκετά ιστορική και μακρά, αλλά για να συνοψίσουμε, η Κολομβία και ο κόκκος Arabica είναι το πρώτο και πιο επιτυχημένο παράδειγμα μιας παγκόσμιας καμπάνιας branding συστατικού στον κόσμο.

ΚΑΦΕ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ  

Οι ταξιδιώτες και οι λάτρεις του καφέ μπορούν να επισκεφθούν μία από τις πολλές haciendas σε όλη την Κολομβία για να μάθουν περισσότερα για την παραγωγή καφέ και πώς αυτή μπορεί να διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Οι κορυφαίες περιοχές παραγωγής καφέ στην Κολομβία είναι οι Caldas, Risaralda και Quindío – οι οποίες σχηματίζουν το περίφημο «τρίγωνο του καφέ».  

Η φιλικό προς το περιβάλλον στην Κόστα Ρίκα 

Οι 5 top χώρες που πρέπει να επισκεφτείς αν αγαπάς τον καφέΗ Κόστα Ρίκα είναι άλλος ένας παραγωγός Arabica που ισχυρίζεται ότι καλλιεργεί μερικούς από τους καλύτερους καφέδες στον κόσμο. Τι κάνει την Κόστα Ρίκα να διαφέρει από την Κολομβία; Στη Κόστα Ρίκα, είναι στην πραγματικότητα παράνομο να παράγει κανείς οποιοδήποτε άλλο είδος κόκκων εκτός από τον καφέ Arabica. Τα εδάφη είναι επίσης εμπλουτισμένα με ηφαιστειακή τέφρα από τα πολλά ηφαίστεια που μπορείς να βρεις σε όλη τη χώρα, και τα πολυάριθμα μικροκλίματά της επιτρέπουν μεγαλύτερες διακυμάνσεις στη γεύση του καφέ Arabica.

COSTA RICA

Αυτό που κάνει τον καφέ στην Κόστα Ρίκα ακόμη πιο μοναδικό, όμως, είναι η φροντίδα που καταβάλλεται σε κάθε μέρος της διαδικασίας παραγωγής και συγκομιδής. Όλοι οι κόκκοι συλλέγονται με το χέρι από έμπειρους αγρότες και εργάτες του αγροκτήματος, διασφαλίζοντας ότι μόνο οι καλύτεροι και ωριμότεροι κόκκοι επιλέγονται για επεξεργασία. 

Στην Ιταλία, ο καφές δεν είναι απλώς ένα ποτό, είναι μια τέχνη 

Γιατί έχουμε την τάση να συνδέουμε την Ιταλία με τον καφέ; Ίσως να μην το έχεις σκεφτεί ποτέ πριν, αλλά όταν αναλογιστείς ότι η μεγάλη ορολογία του καφέ έχει τις ρίζες της στην ιταλική γλώσσα – espresso, americano, macchiato – αρχίζει να βγαίνει νόημα.

Σε αντίθεση με τη Βόρεια Αμερική, στην Ιταλία ο καφές δεν είναι απλώς χυμός για να πας. Δεν είναι υποκατάστατο της έλλειψης καλού ύπνου και προϋπόθεση για την αντιμετώπιση του gen-pop έξω στον κόσμο. Στην Ιταλία, ο καφές είναι τέχνη. Για τους Ιταλούς, είναι μια δικαιολογία για να διακόψουν τη δουλειά και να πάνε στο τοπικό καφέ μπαρ για να κουτσομπολέψουν με φίλους ή συναδέλφους. Είναι ένα ρόφημα μετά το δείπνο για την πέψη, τη νηφαλιότητα και την καθυστέρηση του αναπόφευκτου τέλους μιας όμορφης βραδιάς.

ΚΑΦΕ ΣΤΗ ΡΩΜΗ 

Ο καφές του Βιετνάμ είναι μια δοκιμασία καθυστερημένης ικανοποίησης 

Αναφέραμε ήδη τον κορυφαίο παραγωγό καφέ στον κόσμο – τη Βραζιλία – αλλά θα σε εξέπληττε να μάθεις ότι το Βιετνάμ είναι η δεύτερη χώρα; Μετά τον αποικισμό του από τους Γάλλους, το Βιετνάμ υιοθέτησε τον καφέ ή «ca phe» στη διατροφική του κληρονομιά και άρχισε να καλλιεργεί τους δικούς του κόκκους στην περιοχή Da Lat. Η περιοχή αυτή είναι γνωστή ως η «Ευρώπη του Βιετνάμ» λόγω του κλίματος, και εκεί θα βρεις μεγάλο μέρος της γεωργικής και κηπευτικής παραγωγής του Βιετνάμ.

Αντί για Arabica, όμως, εδώ θα βρεις Robusta, έναν εξίσου περιζήτητο κόκκο, αλλά με πολύ διαφορετικό γευστικό προφίλ. Ενώ ο Arabica είναι πιο ήπιος και λιγότερο πικρός, για εκείνους που τους αρέσουν οι δυνατές, γεμάτες γεύσεις, ο Robusta είναι το χρυσό σας εισιτήριο. Η κουλτούρα κατανάλωσης του Βιετνάμ μοιάζει πολύ με εκείνη της Ιταλίας. Πίνουν τον καφέ τους από νωρίς το πρωί και μέχρι αργά το βράδυ και χρησιμοποιούν την ώρα της κατανάλωσης καφέ για να κουτσομπολεύουν, που ονομάζεται «ba tam», και να παρακολουθούν τον κόσμο. Αν και, μάλλον εκεί αρχίζουν και τελειώνουν οι ομοιότητες με την ιταλική κουλτούρα του καφέ.

ΤΡΑΠΕΖΙ ΜΕ ΚΡΟΥΑΣΑΝ ΚΑΙ ΚΑΦΕ    

Η Αυστραλία αποτίει φόρο τιμής στους κόκκους 

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μια ιταλική μονάδα αποβιβάστηκε στην Αυστραλία, με πολλούς από τους μετανάστες να εγκαθίστανται στη Μελβούρνη, που βρίσκεται στη νοτιοανατολική πολιτεία της Βικτώριας. Στην Αυστραλία μετανάστευσαν και Έλληνες, οι οποίοι επίσης θεωρούνται γόνιμοι λάτρεις του καφέ. Ως αποτέλεσμα, αμέτρητα καφέ άρχισαν να εμφανίζονται γύρω στη δεκαετία του 1950, αλλά μόλις στις αρχές της δεκαετίας του 2000 κάποιος είπε επιτέλους: «Έι, αυτός ο καφές θα μπορούσε να είναι ακόμα καλύτερος». Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον Mark Dundon, συνιδιοκτήτη του Seven Seeds Coffee Roasters, ο οποίος πρωτοστάτησε σε ένα τοπικό καφεκοπτείο στη Μελβούρνη για τη βελτίωση του ποιοτικού ελέγχου. Μόλις συνέβη αυτό, η λατρεία του καφέ απογειώθηκε.

CAFE ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ 

Και έτσι, η κουλτούρα του καφέ ενσωματώθηκε στο πολιτιστικό τοπίο, με χιλιάδες καφετέριες να εμφανίζονται σε όλη τη Μελβούρνη και όχι μόνο, η καθεμία από τις οποίες σερβίρει έναν καλύτερο καφέ από την προηγούμενη.

Διάβασε επίσης:

Ο καφές χαρίζει ενέργεια για περισσότερο περπάτημα αλλά κοστίζει αλλού

Γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση καφέ μας χαρίζει ενεργεία, αλλά συμφώνα με μία νέα ερεύνα οι άνθρωποι που πίνουν καθημερινά καφέ κάνουν περισσότερα βήματα. Αυτό μπορεί να οφείλεται στα περιστατικά πρόωρων κοιλιακών συστολών που προκαλεί ο καφές, προτρέποντας σε περισσότερη ενέργεια και, συνεπώς, σε μια ευκολότερη προσπάθεια που σχετίζεται με πρόσθετα βήματα. Προηγουμένως, η έρευνα έχει συζητήσει επί μακρόν τα θετικά και αρνητικά αποτελέσματα της καφεΐνης, σημειώνοντας ότι τα άτομα που έχουν υποκείμενες καρδιακές παθήσεις μπορεί να θέλουν να περιορίσουν την κατανάλωση καφέ. Νέα έρευνα διαπίστωσε ότι οι καταναλωτές καφέ κάνουν περισσότερα βήματα, αλλά και κοιμούνται λιγότερο, σε σχέση με τα άτομα που δεν πίνουν καφέ κάθε μέρα.

καφες και χρωματιστα μακαρον

Ενώ έχουν υπάρξει πολλοί ισχυρισμοί σχετικά με το πώς ο καφές μπορεί να ωφελήσει και να επηρεάσει αρνητικά την υγεία των ανθρώπων, μια μικρή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine δείχνει ότι υπάρχουν τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά της κατανάλωσης του αγαπημένου σας καπουτσίνο ή latte. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που πίνουν τακτικά καφέ καταλήγουν να κάνουν περισσότερα βήματα κατά μέσο όρο, συγκεκριμένα 1.000 επιπλέον βήματα την ημέρα σε σύγκριση με όσους δεν πίνουν καφέ. Από την άλλη πλευρά, η μελέτη έδειξε ότι οι λάτρεις του καφέ έχασαν περίπου 36 λεπτά ύπνου τις νύχτες που έπιναν καφέ – και όσο περισσότερο καφέ κατανάλωναν, τόσο περισσότερο ύπνο έχαναν.

Δες εδώ τι «κόστος» έχει ο καφές 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα κοσμήματά σου βρίσκονται σ΄ένα χάος; 8 ιδέες θα σου δώσουν τη λύση
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ζαφείρι: Η γενέθλια βασιλική πέτρα της ΠαρθένουDnews

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews       pelop.gr       theissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr