Now Reading
Η Ινδία είναι η τέταρτη χώρα που προσγειώνει διαστημόπλοιο στο φεγγάρι

Η Ινδία είναι η τέταρτη χώρα που προσγειώνει διαστημόπλοιο στο φεγγάρι

Λινα Γριβογιάννη
Η ΙΝΔΙΑ ΣΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ

Η Ινδία προσγείωσε το διαστημόπλοιό της Chandrayaan-3 στο φεγγάρι, και έγινε μόνο το τέταρτο έθνος που πέτυχε μία προσσελήνωση.

Η αποστολή θα μπορούσε να εδραιώσει την Ινδία ως παγκόσμια υπερδύναμη στο διάστημα. Προηγουμένως, μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα και η πρώην Σοβιετική Ένωση είχαν ολοκληρώσει αποστολές που προσγειώθηκαν στη Σελήνη. Η τοποθεσία προσγείωσης του Chandrayaan-3 είναι επίσης πιο κοντά στον νότιο πόλο της Σελήνης από ό,τι οποιοδήποτε άλλο διαστημόπλοιο στην ιστορία. Η περιοχή του νότιου πόλου θεωρείται μια περιοχή βασικού επιστημονικού και στρατηγικού ενδιαφέροντος για τα έθνη που ταξιδεύουν στο διάστημα, καθώς οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η περιοχή φιλοξενεί  κοιτάσματα  πάγου. Το νερό είναι παγωμένο σε σκιώδεις κρατήρες, θα μπορούσε να μετατραπεί σε καύσιμο πυραύλων ή ακόμα και σε πόσιμο νερό για μελλοντικές αποστολές με πλήρωμα. 

Ο Ινδός πρωθυπουργός Narenta Monti, ο οποίος βρίσκεται επί του παρόντος στη Νότια Αφρική για τη Σύνοδο Κορυφής των BRICS, παρακολούθησε την προσγείωση εικονικά και μοιράστηκε τα σχόλια που μεταδόθηκαν στη ζωντανή ροή.  «Σε αυτή τη χαρούμενη περίσταση…θα ήθελα να απευθυνθώ σε όλους τους ανθρώπους του κόσμου», είπε. «Η επιτυχημένη αποστολή της Ινδίας στο φεγγάρι δεν είναι μόνο της Ινδίας. Αυτή είναι μια χρονιά κατά την οποία ο κόσμος παρακολουθεί την προεδρία της Ινδίας στο G20. Η προσέγγισή μας για μια Γη, μια οικογένεια, ένα μέλλον αντηχεί σε όλο τον κόσμο. Αυτή η ανθρωποκεντρική προσέγγιση που παρουσιάζουμε και εκπροσωπούμε είναι ευπρόσδεκτη παγκοσμίως. Η αποστολή μας στο φεγγάρι βασίζεται επίσης στην ίδια ανθρωποκεντρική προσέγγιση». Και πρόσθεσε ότι: «Ως εκ τούτου, αυτή η επιτυχία ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα και θα βοηθήσει τις αποστολές στη Σελήνη από άλλες χώρες στο μέλλον». 

Η ΙΝΔΙΑ ΣΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ
ΠΗΓΗ:cnn.com

Η προσπάθεια της Ινδίας να προσγειώσει το διαστημόπλοιό της κοντά στον σεληνιακό νότιο πόλο έρχεται λίγες μέρες μετά την αποτυχημένη προσπάθεια άλλης χώρας να κάνει το ίδιο. Το ρωσικό διαστημικό σκάφος Luna 25 συνετρίβη στο φεγγάρι στις 19 Αυγούστου μετά από λανθασμένη ανάφλεξη των κινητήρων του, τερματίζοντας την πρώτη προσπάθεια προσγείωσης της χώρας σε Σελήνη εδώ και 47 χρόνια. 

Το ταξίδι του Chandrayaan-3 

Καθώς το Chandrayaan-3 πλησίαζε το φεγγάρι, οι κάμερές του κατέγραψαν φωτογραφίες, συμπεριλαμβανομένης μιας που τραβήχτηκε στις 20 Αυγούστου που μοιράστηκε την Τρίτη η διαστημική υπηρεσία της Ινδίας. Η εικόνα προσφέρει ένα κοντινό πλάνο του σκονισμένου γκρίζου εδάφους του φεγγαριού. Το σεληνιακό προσεδάφιο της Ινδίας αποτελείται από τρία μέρη: ένα προσεδάφιο, ένα rover και μια μονάδα πρόωσης, που παρείχαν στο διαστημόπλοιο όλη την ώθηση που απαιτείται για να διασχίσει το κενό των 384.400 χιλιομέτρων (238.855 μίλια) μεταξύ της Σελήνης και της Γης. Το σκάφος προσεδάφισης, που ονομάζεται Vikram, ολοκλήρωσε τους ελιγμούς ακριβείας που απαιτούνται για να πραγματοποιήσει μια μαλακή προσγείωση στη σεληνιακή επιφάνεια αφού εκτινάχθηκε από τη μονάδα πρόωσης. Κρυμμένο μέσα είναι το Pragyan, ένα μικρό, εξάτροχο ρόβερ που θα αναπτυχθεί από το προσεδάφιο κατεβαίνοντας μια ράμπα. 

Το Vikram χρησιμοποίησε τους ενσωματωμένους προωθητήρες της για να προσανατολιστεί προσεκτικά καθώς πλησίαζε τη σεληνιακή επιφάνεια, και έριξε αργά τους κινητήρες της για ένα touchdown λίγο μετά τις 6 μ.μ. IST (8:30 π.μ. ET) καθώς το χειροκρότημα ξέσπασε από την αίθουσα ελέγχου της αποστολής. Ο Ινδικός Οργανισμός Διαστημικής Έρευνας,(ISRO), αργότερα επιβεβαίωσε ότι είχε δημιουργήσει αμφίδρομη επικοινωνία με το διαστημόπλοιο και μοιράστηκε τις πρώτες εικόνες της επιφάνειας που τραβήχτηκαν κατά την τελική κάθοδο του προσεδάφισης. 

Η ΙΝΔΙΑ ΣΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ
ΠΗΓΗ:cnn.com

Το αεροσκάφος, το οποίο ζυγίζει περίπου 1.700 κιλά και το rover 26 κιλών είναι γεμάτα με επιστημονικά όργανα, προετοιμασμένα να συλλάβουν δεδομένα για να βοηθήσουν τους ερευνητές να αναλύσουν τη σεληνιακή επιφάνεια και να δώσουν νέες γνώσεις για τη σύνθεσή της. Η Dr. Angela Marusiak, επίκουρη καθηγήτρια έρευνας στο Σεληνιακό και Πλανητικό Εργαστήριο του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, είπε ότι είναι ιδιαίτερα ενθουσιασμένη που το σεληνιακό σκάφος περιλαμβάνει ένα σεισμόμετρο που θα επιχειρήσει να ανιχνεύσει σεισμούς στο εσωτερικό του φεγγαριού. 

Η μελέτη του πώς κινούνται τα εσωτερικά στρώματα του φεγγαριού θα μπορούσε να είναι βασική πληροφορία για μελλοντικές προσπάθειες στη σεληνιακή επιφάνεια, είπε ο Marusiak. «Θέλετε να βεβαιωθείτε ότι οποιαδήποτε πιθανή σεισμική δραστηριότητα δεν θα έθετε σε κίνδυνο κανέναν αστροναύτη», είπε ο Marusiak. «Ή, αν χτίζαμε κατασκευές στο φεγγάρι, θα ήταν ασφαλείς από οποιαδήποτε σεισμική δραστηριότητα». 

Το Lander και το Rover αναμένεται να λειτουργήσουν για περίπου δύο εβδομάδες στην επιφάνεια της Σελήνης. Η μονάδα πρόωσης θα παραμείνει σε τροχιά, χρησιμεύοντας ως σημείο αναμετάδοσης για τη μετάδοση δεδομένων πίσω στη Γη. 

Μια παγκόσμια βιασύνη για να πατήσουμε σε κάθε πλευρά φεγγαριού 

 Δουλεύοντας μαζί με συμμάχους όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία, η Ινδία αποτελεί μέρος ενός δεύτερου κύματος αναδυόμενων διαστημικών δυνάμεων. Το διαστημικό πρόγραμμα της χώρας έχει γίνει ένα από τα πιο πολυσύχναστα στον κόσμο στην ανάπτυξη εξερευνητικής διαστημικής τεχνολογίας. Το Chandrayaan-3 ήταν ένα σημείο εθνικής υπερηφάνειας και ευρέως διαδεδομένου ενδιαφέροντος σε ολόκληρη την Ινδία. Πλήθη συγκεντρώθηκαν στο σημείο εκτόξευσης στο Διαστημικό Κέντρο Satish Dhawan στη Sriharikota για να παρακολουθήσουν την αποστολή να πετάει τον Ιούλιο.Τουλάχιστον 500 άτομα συγκεντρώθηκαν στο Συμβούλιο Επιστημονικής και Βιομηχανικής Έρευνας της Ινδίας στο Νέο Δελχί την Τετάρτη, όπου η ζωντανή μετάδοση μεταδόθηκε σε ένα αμφιθέατρο καθώς και σε εξωτερικούς χώρους σε ένα προσωρινό περίπτερο. Μετά την επιβεβαίωση ενός επιτυχημένου touchdown, μοιράστηκαν ινδικά γλυκά στο κοινό, άναψαν κροτίδες και οι θεατές χειροκρότησαν για περισσότερο από ένα λεπτό. Ακούστηκαν οι ψαλμωδίες του «Bharat Mata Ki Jai» – ή «νίκη στην Ινδία» – και τα παιδιά κυμάτισαν χαρούμενα την ινδική σημαία. 

Πώς θα είναι οι επόμενες πατημασιές στη Σελήνη
ΠΗΓΗ:instagram.com/bbcnews/

Η αποστολή της Ινδίας έχει λάβει ακόμη μεγαλύτερη σημασία μετά την αποτυχημένη απόπειρα προσγείωσης Luna 25 της Ρωσίας. Με την επιτυχία του Chandrayaan-3, η Ινδία έγινε η δεύτερη χώρα που προσεδάφισε ένα διαστημόπλοιο στη Σελήνη τον 21ο αιώνα μετά την Κίνα, η οποία έχει τοποθετήσει τρία προσεδάφια στη σεληνιακή επιφάνεια από το 2013 — συμπεριλαμβανομένου του πρώτου που προσγειώθηκε στην μακρινή πλευρά του φεγγαριού. (Το τελευταίο σεληνιακό προσεδάφιο των ΗΠΑ, η αποστολή Apollo 17 με πλήρωμα, προσγειώθηκε το 1972.) 

Περισσότερες από δώδεκα χώρες έχουν σχέδια για αποστολές στο φεγγάρι τα επόμενα χρόνια, συμπεριλαμβανομένης μιας αποστολής που εκτοξεύτηκε από τη διαστημική υπηρεσία της Ιαπωνίας – την Ιαπωνική Υπηρεσία Αεροδιαστημικής Εξερεύνησης – που αναμένεται να απογειωθεί αργότερα αυτόν τον μήνα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επίσης σχέδια να στείλουν 3 εμπορίκα σεληνιακά προσεδάφια στη Σελήνη ξεκινώντας ήδη από φέτος, ενώ η NASA συνεχίζει να εργάζεται για την αποστολή της Artemis III, η οποία θα μπορούσε να επαναφέρει τους αστροναύτες στη Σελήνη το 2025. 

Η προσγείωση στο φεγγάρι, ωστόσο, παραμένει μια πρόκληση. Η τελευταία προσπάθεια της Ινδίας να προσγειώσει ένα διαστημόπλοιο στη Σελήνη, κατά τη διάρκεια της αποστολής Chandrayaan-2 το 2019, απέτυχε. Και δύο εμπορικά διαστημόπλοια έχουν προσγειωθεί στη σεληνιακή επιφάνεια τον τελευταίο καιρό – ένα από το Ισραήλ το 2019 και το άλλο από την Ιαπωνία τον Απρίλιο. 

Η ΙΝΔΙΑ ΣΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ
ΠΗΓΗ:cnn.com

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η προσγείωση στη Σελήνη είναι μια πραγματική πρόκληση», δήλωσε ο διαχειριστής της NASA, Bill Nelson, σε δήλωση του την Κυριακή. «Αλλά η Σελήνη προσφέρει μεγάλη επιστημονική ανταμοιβή, γι’ αυτό έχουμε δει τόσες πολλές πρόσφατες προσπάθειες να επισκεφθούμε ξανά την επιφάνεια. Ανυπομονούμε για όλα όσα θα μάθουμε στο μέλλον, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής Chandraayan-3 της Ινδίας». 

Την Τετάρτη, ο Nelson μοιράστηκε επίσης ένα συγχαρητήριο σημείωμα στα social media, λέγοντας: «Συγχαρητήρια στην #Ινδία που είναι η 4η χώρα που προσγειώνει με επιτυχία ένα διαστημόπλοιο στη Σελήνη. Χαιρόμαστε που είμαστε ο συνεργάτης σας σε αυτή την αποστολή!». Η Ινδία έχει επίσης υπογράψει τις Συμφωνίες Άρτεμις των Ηνωμένων Πολιτειών, ένα έγγραφο που περιγράφει τους προτεινόμενους οδικούς κανόνες για τη μελλοντική εξερεύνηση της Σελήνης. Η Ρωσία και η Κίνα δεν έχουν υπογράψει τις συμφωνίες. 

Διάβασε επίσης:

Τώρα μπορεί η μέρα του γάμου σου να σε στείλει στα αστέρια κυριολεκτικά

Aυτός ο γαμήλιος χώρος είναι πραγματικά εξωπραγματικός όποτε αν ονειρεύεσαι έναν γάμο βγαλμένο από παραμύθι αναμεσά στα αστέρια το διάστημα είναι η καλύτερη επιλογή για σένα. Αν η σκέψη του γάμου στη Γη ακούγεται λίγο βαρετή, αντ’ αυτού μια εταιρεία διαστημικών ταξιδιών θέλει να σας δώσει την ευκαιρία να παντρευτείτε σε έναν χώρο που κοιτάζει τον τρίτο βράχο από τον ήλιο. Η εταιρεία, που ονομάζεται Space Perspective, προσφέρει στα ζευγάρια έναν αξέχαστο τρόπο για να πουν το μεγάλο «Ναι» και να ένωσουν τις ζωές τους, βάζοντας τους ερωτευμένους σε τροχιά χρησιμοποιώντας ένα αερόστατο με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα και γιγαντιαία παράθυρα για να αξιοποιήσουν στο έπακρο την απόλυτη θέα του πλανήτη Γη.

ΔΙΑΣΤΗΜΑ
instagram.com/thespaceperspective

Σύμφωνα με την Jane Poynter, συνιδρύτρια της Space Perspective, η λίστα αναμονής για να παντρευτούν ανάμεσα στα αστέρια είναι ήδη έτη φωτός μακριά. «Έχουμε ήδη ανθρώπους που θέλουν να είναι ο πρώτος γάμος στο διάστημα, οπότε θα δούμε ποιος θα είναι ο πρώτος», δήλωσε η Poynter στο The Cool Down. Η εταιρεία διαβεβαίωσε ότι το διαστημόπλοιό της, το Neptune, προσφέρει μια ήπια εμπειρία για τους νεόνυμφους. Το Neptune θα σηκώσει τους ανθρώπους από το έδαφος με ταχύτητα 12 μιλίων/ώρα, καθιστώντας τη διαστημική πτήση ουσιαστικά ασφαλή για οποιονδήποτε μπορεί να πετάξει με αεροπλάνο που βρίσκεται στη Γη. 

Δες εδώ πώς μπορείς να παντρευτείς στο διάστημα  

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-a
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-Α



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!


Site Footer
Dnews
theissue.gr

Site Footer