Sleep tourism: Θα είναι μια από τις μεγαλύτερες ταξιδιωτικές τάσεις του 2025
Από την πανδημία του 2020, περισσότεροι άνθρωποι έχουν επικεντρωθεί στην αυτοφροντίδα και, όπως ήταν αναμενόμενο, στον περισσότερο ύπνο. Τα οφέλη και οι συνέπειες για την υγεία αυτής της αλλαγής του τρόπου ζωής ποικίλλουν, αλλά πουθενά αυτή η αλλαγή δεν είναι πιο εμφανής από το πώς οι άνθρωποι δίνουν προτεραιότητα στις διακοπές τους.
Ο «τουρισμός ύπνου», όπως επινοήθηκε από τους επικεφαλής του κλάδου, αναμένεται να είναι μια από τις μεγαλύτερες ταξιδιωτικές τάσεις του 2025 και η ιδέα έχει κερδίσει έλξη στα ξενοδοχεία τα τελευταία χρόνια. Ο σκοπός αυτών των διακοπών δεν είναι η περιπέτεια και δεν είναι απαραίτητα η χαλάρωση. Οι ταξιδιώτες θέλουν να εκπληρώσουν το όνειρό τους για καλύτερη ποιότητα ύπνου με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
Γιατί ο ύπνος είναι προτεραιότητα στις διακοπές
Σύμφωνα με στοιχεία του CDC, το 36,8% των Αμερικανών δεν κοιμάται επαρκώς. Όσον αφορά το γιατί οι άνθρωποι κοιμούνται λιγότερο στο σύνολό τους, μια έρευνα της Gallup επισημαίνει αύξηση των επιπέδων στρες, με τους μισούς ανθρώπους να αντιμετωπίζουν άγχος και προβλήματα ύπνου. Η σχέση μεταξύ άγχους και ύπνου μπορεί να είναι δύσκολο να διακοπεί επειδή ο λιγότερος ύπνος μπορεί να προκαλέσει άγχος και το άγχος μπορεί να προκαλέσει λιγότερο ύπνο. Είναι λογικό μόνο ότι όσοι στερούνται ύπνου και βιώνουν υψηλά επίπεδα στρες θα ήλπιζαν ότι οι χαλαρωτικές διακοπές θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν να επανέλθουν στο σωστό δρόμο.
Πώς εξελίχθηκε ο τουρισμός ύπνου
Μια πρόσφατη έρευνα που δημοσίευεσε το Real Simple από τον ξενοδοχειακό γίγαντα Hilton έδειξε ότι ο μεγαλύτερος λόγος που οι άνθρωποι θέλουν να ταξιδέψουν είναι για να «ξεκουραστούν και να επαναφορτιστούν». Σε απάντηση στην αναφορά, το Hilton έδωσε προτεραιότητα στις ανέσεις του Power Down, όπως ποιοτικά στρώματα και κλινοσκεπάσματα με έλεγχο θερμοκρασίας, κάλτσες παντόφλες και τεχνολογία απορρόφησης ήχου. Άλλα ξενοδοχεία άρχισαν να παρατηρούν την επιθυμία των επισκεπτών τους για καλύτερο ύπνο και άρχισαν να προσφέρουν μενού μαξιλαριών που περιλαμβάνουν μια επιλογή από μαξιλάρια, όπως πούπουλα ή αφρό μνήμης, για να βοηθήσουν στη δημιουργία του καλύτερου περιβάλλοντος ύπνου για το άτομο.
Διάβασε επίσης: 6 tips για να φτιάξεις το πρόγραμμα του ύπνου σου και να κοιμηθείς εύκολα στην αγκαλιά του Μορφέα
Καθώς ο τουρισμός ύπνου έγινε όχι απλώς προτεραιότητα στο τέλος της ημέρας – αλλά ο λόγος για το ταξίδι – τα θέρετρα δημιουργούν εμπειρίες με επίκεντρο τον ύπνο. Για παράδειγμα, το Conrad Hotel στο Μπαλί διαθέτει μια επιλογή « SWAY Sleep Therapy », όπου οι επισκέπτες μπορούν να ξεκουραστούν σε μια αιώρα σε σχήμα κουκούλι για μια ώρα. Το Castle Hot Springs στην Αριζόνα προσφέρει ένα πακέτο «Soak & Slumber», όπου οι επισκέπτες μπορούν να λάβουν μέρος σε μια σειρά από επιμελημένες δραστηριότητες που προάγουν τον αναζωογονητικό ύπνο. Κάθε επισκέπτης λαμβάνει επίσης ένα σετ ύπνου με βούτυρο σώματος, ένα φακελάκι για μαξιλάρι, μια δροσιστική μάσκα ματιών, ένα χάλκινο βραχιόλι, τσάι ύπνου και σοκολάτα. Η τάση του υπνικού τουρισμού ευθυγραμμίζεται φυσικά με τον τουρισμό ευεξίας, επομένως σίγουρα θα δούμε περισσότερα ξενοδοχεία και κέντρα που προσφέρουν δραστηριότητες και ανέσεις ειδικά για τον ύπνο το 2025.
Πώς να κάνεις DIY ένα Sleep Staycation
Δεν έχουν όλοι τα μέσα να πετάξουν σε όλο τον κόσμο σε μια αναζήτηση καλύτερου ύπνου, αλλά μπορείς να πάρεις τις ιδέες από αυτήν την ταξιδιωτική τάση για να δημιουργήσεις μια ιδανική διαμονή για ύπνο. Αρχικά, σκλεψου τον χώρο ύπνου σου όπως θα έκανες σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο. Αναβάθμισε τα σεντόνια σου και βρες το τέλειο στρώμα και μαξιλάρι. Στη συνέχεια, όρισε μερικές ημέρες άδειας από τη δουλειά ή χρησιμοποίησε ένα μεγάλο Σαββατοκύριακο όπου μπορείς να κάνεις τον κύριο στόχο της προσαρμογής του προγράμματος ύπνου σου. Δημιούργησε μια λίστα με δραστηριότητες που βρίσκονται στα θέρετρα ύπνου, όπως μια βραδινή γιόγκα, ένα αναζωογονητικό μπάνιο ή μια περιποίηση προσώπου που μοιάζει με σπα.
Δεν χρειάζεται να κάνετε τα πάντα στη λίστα σου κατά τη διάρκεια της διαμονής σου στον ύπνο, αλλά σημείωσε κι εξερεύνησε οποιαδήποτε ιδέα σε ιντριγκάρει. Δες πώς περνάς αυτόν τον χρόνο και μείνε έξω από τη συνηθισμένη σου ρουτίνα, ώστε να νιώσεις σαν να κάνεις μια πραγματική απόδραση. Πόντοι μπόνους εάν μπορείς να είσαι χωρίς οθόνη κατά τη διάρκεια του ύπνου DIY σου.
Διάβασε επίσης: 14 μικροπρακτικές αυτοφροντίδας που χρειάζονται λιγότερο από 60 δευτερόλεπτα για να σε «ανεβάσουν»
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|