Now Reading
Τα 10 σημαντικά επαγγέλματα που θα εξαφανιστούν με τον ερχομό του AI (Τεχνητή Νοημοσύνη)

Τα 10 σημαντικά επαγγέλματα που θα εξαφανιστούν με τον ερχομό του AI (Τεχνητή Νοημοσύνη)

Avatar photo
τεχνητή νοημοσύνη

Η τεχνητή νοημοσύνη θα αναπτύξει ταχύτατα κάποιες θέσεις εργασίας αλλά και κάποιες θα τις εξαφανίσει από τον εργασιακό χάρτη.

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) βρίσκεται στην κορυφή με τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες θέσεις εργασίας τα επόμενα 5 χρόνια, σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Η έκρηξη του ενδιαφέροντος για την τεχνητή νοημοσύνη τους τελευταίους μήνες, χάρη στην κυκλοφορία εργαλείων όπως το ChatGPT και το Midjourney, έχει εγείρει ανησυχίες για το πώς θα επηρεαστεί ο κόσμος της εργασίας από αυτή τη νέα τεχνολογική επανάσταση.

Οικονομολόγοι και ειδικοί στην εργασία προσπαθούν να προβλέψουν ποιες θέσεις εργασίας κινδυνεύουν περισσότερο και τι είδους νέες θέσεις εργασίας πρόκειται να δημιουργηθούν. Σύμφωνα με το euronews.com, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ παρουσίασε την έκθεση του για το μέλλον της εργασίας αναφέροντας λεπτομερώς ποιες θέσεις εργασίας θα είναι οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες τα επόμενα χρόνια και ποιες θα σημειώσουν τη μεγαλύτερη πτώση.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι ειδικοί της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης ήταν στην κορυφή των πιο γρήγορα αναπτυσσόμενων τύπων εργασίας. Ακολούθησαν ειδικοί βιωσιμότητας, αναλυτές επιχειρηματικής ευφυΐας και αναλυτές ασφάλειας πληροφοριών.  Από την άλλη πλευρά οι υπάλληλοι που εργάζονται σε τράπεζες και σε άλλα παρόμοια περιβάλλοντα πρόκειται να δουν τις δουλειές τους να εξαφανίζονται από τον χάρτη εργασίας, σύμφωνα με την έκθεση. Οι εργαζόμενοι στις ταχυδρομικές υπηρεσίες, οι ταμίες και οι υπάλληλοι εισαγωγής δεδομένων είναι επίσης στις θέσεις εργασίας που πρόκειται να έχουν μεγάλη πτώση. Ας δούμε όμως ποιες είναι όμως οι 10 ταχύτερα αναπτυσσόμενες και ταχύτερα μειούμενες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με την έρευνα του WEF.

τεχνητή νοημοσύνηΕργασίες με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη

10. Ειδικοί ψηφιακού μετασχηματισμού

9. Χειριστές αγροτικού εξοπλισμού

8. Μηχανικοί ηλεκτροτεχνολογίας

7. Μηχανικοί Ρομποτικής

6. Αναλυτές και μηχανικοί δεδομένων

5. Μηχανικοί Fintech (Χρηματοοικονομικής Τεχνολογίας)

4. Αναλυτές ασφάλειας πληροφοριών

3. Αναλυτές Business Intelligence

2. Ειδικοί αειφορίας

1. Ειδικοί τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης

Εργασίες με τη μεγαλύτερη πτώση

10. Πωλητές από πόρτα σε πόρτα και συναφή επαγγέλματα

9. Στατιστικοί, οικονομικοί και ασφαλιστικοί υπάλληλοι

8. Νομοθέτες και λειτουργοί

7. Υπάλληλοι λογιστών, τήρησης βιβλίων και μισθοδοσίας

6. Υπάλληλοι καταγραφής και τήρησης υλικών

5. Διοικητικοί και εκτελεστικοί γραμματείς

4. Υπάλληλοι εισαγωγής δεδομένων

3. Ταμίες και υπάλληλοι εισιτηρίων

2. Υπάλληλοι ταχυδρομικών υπηρεσιών

1. Τραπεζικοί υπάλληλοι και συναφή

Οι θέσεις εργασίας βιωσιμότητας θα βρίσκονται σε άνοδο

Οι παγκόσμιες προσπάθειες για την απαλλαγή από τον άνθρακα που παράγουν οι βιομηχανίες, καθώς και ο κόσμος που προσπαθεί να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή, θα δουν μια αξιοσημείωτη αύξηση των θέσεων εργασίας βιωσιμότητας στο εγγύς μέλλον, αναφέρει η έκθεση. Περίπου 30 εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να δημιουργηθούν στον τομέα της καθαρής ενέργειας, της αποδοτικότητας και της τεχνολογίας χαμηλών εκπομπών έως το τέλος της δεκαετίας.

Αλλά εγείρονται ερωτήματα σχετικά με το πώς όλοι αυτοί οι νέοι εργαζόμενοι θα αποκτήσουν τις δεξιότητες που χρειάζονται. Οι εργοδότες που συμμετείχαν στην έρευνα υπολόγισαν ότι περίπου το 44% των δεξιοτήτων των εργαζομένων θα διαταραχθούν τα επόμενα 5 χρόνια, με τις γνωστικές δεξιότητες όπως είναι η επίλυση σύνθετων προβλημάτων να θεωρούνται από τις πιο σημαντικές. 6 στους 10 εργαζομένους θα χρειαστούν εκπαίδευση πριν από το 2027 για αυτήν την αναβάθμιση, αλλά μόνο οι μισοί από τους εργαζομένους φαίνεται να έχουν πρόσβαση σε κατάλληλες ευκαιρίες κατάρτισης αυτή τη στιγμή.

Μία από τις βασικές δεξιότητες που πολλές από τις εταιρείες θέλουν να διδάξουν στους υπαλλήλους τους είναι πώς να συνεργάζονται με την τεχνητή νοημοσύνη, το οποίο αναμένεται να υιοθετηθεί από σχεδόν το 75% των εταιρειών. Οι μισοί από αυτούς αναμένουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα δημιουργήσει ανάπτυξη θέσεων εργασίας, ενώ το 25% αναμένει ότι θα δημιουργήσει απώλειες θέσεων εργασίας.

Το μέλλον μας λοιπόν πλέον εξαρτάται από την Τεχνητή Νοημοσύνη. Κάτι που αν μας το έλεγε κάποιος στη δεκαετία των ’90ς που παρακολουθούσαμε ταινίες επιστημονικής φαντασίας ότι θα συνέβαινε δεν θα το πιστεύαμε. Ποια θα είναι αυτή η ταχύτατη εξέλιξη δε γνωρίζουμε και αν θα μας οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα. Ούτε ο ανθρώπινος νους δεν το χωρά.

Διάβασε επίσης:

Η G-Star Raw καινοτομεί και δημιουργεί ρούχα μέσω της τεχνητής νοημοσύνης AI

Έχουμε αντιληφθεί πως κάτι αλλάζει στον χώρο της μόδας και παρακολουθούμε την τεχνολογία να μπαίνει πολύ έντονα στο σχεδιαστικό κομμάτι. Μετά τα σκυλιά-ρομπότ που εμφανίστηκαν στην επίδειξη του οίκου Coperni, έρχεται μια ακόμη επωνυμία να μπαίνει βαθύτερα στον τεχνολογικό χώρο με την τελευταία του κυκλοφορία των jeans της και είναι η G-Star Raw.

τζην κάπαΣύμφωνα με το wwd.com, η μάρκα συνεργάστηκε με την εφαρμογή AI Midjourney για να δημιουργήσει 12 σχέδια που μοιάζουν με γλυπτά. Τα σχέδια που δημιουργήθηκαν από την εφαρμογή με την G-Star Raw θα εκτεθούν στο κατάστημα που έχει η μάρκα στην Αμβέρσα.

Διάβασε εδώ για την καινοτομία της G-Star.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
TINA TURNER
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
τενίστρια serenaDnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.grtheissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top