Now Reading
Φτιάξε χριστουγεννιάτικη πουτίγκα με αποξηραμένα φρούτα, εσπεριδοειδή, ξηρούς καρπούς και κονιάκ

Φτιάξε χριστουγεννιάτικη πουτίγκα με αποξηραμένα φρούτα, εσπεριδοειδή, ξηρούς καρπούς και κονιάκ

Ιωάννα Σαλαμουρα
Φτιάξε χριστουγεννιάτικη πουτίγκα με αποξηραμένα φρούτα, εσπεριδοειδή, ξηρούς καρπούς και κονιάκ

Η χριστουγεννιάτικη πουτίγκα είναι το ιδανικό γλυκό των εορτών.

Η Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα με αποξηραμένα φρούτα, εσπεριδοειδή, ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς και κονιάκ είναι μια γιορτινή απόλαυση που θα γεμίσει το σπίτι σου με ένα πικάντικο και φρουτώδες άρωμα διακοπών καθώς αχνίζει αργά στον φούρνο. Αυτό το γιορτινό επιδόρπιο με κονιάκ και ζεστά μπαχαρικά θα αποτελέσει μια αξέχαστη προσθήκη στο εορταστικό μενού.

Η τριάδα κανέλας, μοσχοκάρυδου και μπαχάρι προσθέτουν μια πικάντικη αντίθεση στη γλυκύτητα του φρούτου και της μαύρης ζάχαρης. Η πουτίγκα τοποθετείται σε ένα μεγάλο μπολ και στη συνέχεια μαγειρεύεται αργά στον ατμό για αρκετές ώρες για την ιδανική υφή που εξισορροπεί κομμάτια ξηρών καρπών με χοντροκομμένα φρούτα. Και όπως σωστά λέει ο food blogger Preppy Kitchen, συνόδευσε το με ένα γιορτινό κοκτέιλ.

Φτιάξε χριστουγεννιάτικη πουτίγκα με αποξηραμένα φρούτα, εσπεριδοειδή, ξηρούς καρπούς και κονιάκ
preppykitchen.com

Συστατικά

1 φλιτζάνι ανάμεικτα αποξηραμένα φρούτα (σταφίδες, σταφίδες, χρυσαφένιες σταφίδες/σουλτανίνες κ.λπ.) (180 γρ.)
½ φλιτζάνι ψιλοκομμένη ζαχαρωμένη φλούδα πορτοκαλιού ή λεμονιού (80 γρ.)
1 μικρό μήλο καθαρισμένο, ξεφλουδισμένο και τριμμένο
Ξύσμα και χυμό από 1 πορτοκάλι
Ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
½ φλιτζάνι κονιάκ* (120 ml)
½ φλιτζάνι (1 ξυλάκι) ανάλατο βούτυρο* συν περισσότερο για άλειμμα
2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις (240 γρ.)
1 ½ φλιτζάνι απλή τριμμένη φρυγανιά* (180 γρ.)
½ φλιτζάνι αμύγδαλα ψιλοκομμένα
1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα
½ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο μοσχοκάρυδο
½ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο μπαχάρι
½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη (220 γρ.)
2 μεγάλα αυγά

Οδηγίες

Σε ένα μπολ βάζουμε τα αποξηραμένα φρούτα, τη ζαχαρωμένη φλούδα, το μήλο και το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού. Μετράμε ½ φλιτζάνι κονιάκ και προσθέτουμε αρκετό χυμό πορτοκαλιού και λεμονιού ώστε να ισούται με ¾ φλιτζάνι. Προσθέτουμε τα φρούτα και ανακατε’υουμε να ενωθούν. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να μουλιάσουν για 3 ώρες ή ιδανικά όλη τη νύχτα. Όταν είναι έτοιμο να συναρμολογηθεί και να ψηθεί, τοποθετούμε το βούτυρο στην κατάψυξη. Βουτυρώνουμε γενναιόδωρα μια φόρμα για πουτίγκα 1 λίτρου (1,2 λίτρα/4 πίντα) ή ένα μπολ ανθεκτικό στη θερμότητα. Τοποθετούμε μια μικρό στρογγυλή λαδόκολλα στον πάτο του μπολ.

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, την ψίχα ψωμιού, τα αμύγδαλα, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το μπαχάρι και το μπέικιν πάουντερ. Τρίβουμε το παγωμένο βούτυρο στο μείγμα του αλευριού και ανακατεύουμε για να καλυφθεί με το αλεύρι. Στο μείγμα των μουλιασμένων φρούτων, προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη και τα αυγά και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν. Προσθέτουμε στο μείγμα του αλευριού και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν πολύ καλά. Μεταφέρουμε τη ζύμη στη φόρμα της πουτίγκας και πιέζουμε προς τα κάτω σε μια ομοιόμορφη, όμορφα συσκευασμένη στρώση χρησιμοποιώντας το πίσω μέρος ενός κουταλιού. Κάνουμε μια πτυχή σε ένα φύλλο λαδόκολλας και ένα φύλλο αλουμινόχαρτο. Καλύπτουμε το πάνω μέρος του μπολ με τη λαδόκολλα και στη συνέχεια σκεπάζουμε με το αλουμινόχαρτο.
Τυλίγουμε με τον σπάγκο μαγειρέματος γύρω από το αλουμινόχαρτο και το χείλος του μπολ μερικές φορές για να σφραγίσουμε καλά το χαρτί και το αλουμινόχαρτο. Στη συνέχεια, περνάμε τον σπάγκο πάνω και κάτω από το κάτω μέρος του μπολ, δύο φορές, μετά πάλι γύρω από το χείλος και δέστε για να στερεωθεί.

Φτιάξε χριστουγεννιάτικη πουτίγκα με αποξηραμένα φρούτα, εσπεριδοειδή, ξηρούς καρπούς και κονιάκ
preppykitchen.com

Τοποθετούμε ένα μεγάλο ατμομάγειρα ή κατσαρόλα με ένα καλάθι ατμού στο κάτω μέρος του φούρνου. Τοποθετούμε την πουτίγκα στον ατμομάγειρα. Γεμίζουμε προσεκτικά την κατσαρόλα με αρκετό νερό ώστε να φτάσει περίπου 2,5 εκ. πάνω από την πλευρά του καλουπιού της πουτίγκας, Ανάβουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και βράζουμε στον ατμό για 7 ώρες. Ελέγχουμε συχνά τη στάθμη του νερού και προσθέτουμε περισσότερο όταν χρειάζεται και προσπαθούμε να μην βράσει το νερό στην κατσαρόλα.

Διάβασε επίσης: Cupcakes μικροί λαχταριστοί Άγιοι Βασίληδες γεμάτοι γλύκα

Αφαιρούμε προσεκτικά την πουτίγκα από τον ατμομάγειρα. Εάν σερβίρουμε εκείνη την ημέρα, αφήνουμε την πουτίγκα να καθίσει για 10 λεπτά, στη συνέχεια αφαιρούμε προσεκτικά το σπάγγο, το αλουμινόχαρτο και το χαρτί, τοποθετούμε ένα πιάτο σερβιρίσματος πάνω από τη φόρμα και αναποδογυρίζουμε την πουτίγκα. Αφήνουμε το μπολ να μείνει πάνω από την πουτίγκα μέχρι να το σερβίρουμε.

Φτιάξε χριστουγεννιάτικη πουτίγκα με αποξηραμένα φρούτα, εσπεριδοειδή, ξηρούς καρπούς και κονιάκ
preppykitchen.com

Αν το σερβίρουμε αργότερα, το αφήνουμε τυλιγμένο στην άκρη μέχρι να κρυώσει εντελώς. Στη συνέχεια, αφαιρούμε τον αρχικό σπάγγο, το χαρτί και το αλουμινόχαρτο. Αποθηκεύουμε σε δροσερό σκοτεινό μέρος μέχρι να είναι έτοιμο για χρήση. Πριν σερβίρουμε, αχνίζουμε ξανά για 1 ώρα, αφαιρούμε τα χαρτιά το περιτύλιγμα και το τοποθετούμε σε πιατέλα σερβιρίσματος.

Δες το video:

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Γιαπωνέζα Yayoi Kusama ήταν η σύγχρονη καλλιτέχνης με τις μεγαλύτερες πωλήσεις του 2023
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν σου περίσσεψαν αυγά από το Πάσχα φτιάξε «μους» από αυτά και κάνε το τέλειο ορεκτικό



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!







OPINION POST

Dnews

theissue.gr

OPINION POST

Copyright © 2022 – 2024 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by OPINION POST