Now Reading
6 τρόποι με τους οποίους η βιομηχανία της μόδας μπορεί να γίνει πιο βιώσιμη το 2024

6 τρόποι με τους οποίους η βιομηχανία της μόδας μπορεί να γίνει πιο βιώσιμη το 2024

Ιωάννα Σαλαμουρα
6 τρόποι με τους οποίους η βιομηχανία της μόδας μπορεί να γίνει πιο βιώσιμη το 2024

Η μόδα δεν είναι ακόμα σε καλό δρόμο για να πετύχει τους κλιματικούς στόχους της.

Μπορεί η βιομηχανία της μόδας να πετύχει τους στόχους της το 2024 και να γίνει πιο βιώσιμη; Μια πρόσφατη έκθεση του Stand.Earth διαπίστωσε ότι από τις 14 μεγάλες μάρκες, μόνο 4 πρόκειται να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά την ποσότητα που απαιτείται για τη διατήρηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από τους 1,5 βαθμούς Κελσίου.

Μπαίνοντας στη νέα χρονιά θα χρειαστεί να δούμε τη δράση να επιταχύνεται σε όλη τη βιομηχανία της μόδας, κάτι που σύμφωνα με τους ειδικούς θα απαιτήσει μεγαλύτερη συνεργασία. «Χρειαζόμαστε τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές του κλάδου να κατεβάσουν τα εργαλεία και να πιαστούν χέρι-χέρι, γιατί 100% δεν πρόκειται να φτάσουμε εκεί που πάμε με μόνο έναν ή δύο να ηγούνται», λέει ο Samata Pattison, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας πολιτιστικής βιωσιμότητας Black Pearl.

Τo show SS'24 της Chloé είχε ρυθμούς samba, χορό
Chloe S24 ©Launchmetrics/Spotlight

Σύμφωνα με άρθρο της Vogue, η νομοθεσία βρίσκεται επιτέλους στο δρόμο της, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να εγκρίνει νέα νομοθεσία για τον οικολογικό σχεδιασμό τον Δεκέμβριο, η οποία θα περιλαμβάνει απαγόρευση της καταστροφής απούλητων κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και προϊόντων υποδημάτων και απαιτήσεις που αποσκοπούν στη βελτίωση της κυκλικότητας των προϊόντων. Εν τω μεταξύ, συναρπαστικές καινοτομίες, από οικολογικές βαφές έως νέες τεχνολογίες ανακύκλωσης, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην παροχή ορισμένων από τις απαραίτητες λύσεις.

6 τρόποι για να γίνει η μόδα πιο βιώσιμη

1. Η νομοθεσία είναι επιτέλους εδώ

Η ΕΕ ενέκρινε νέα νομοθεσία για τον οικολογικό σχεδιασμό, την οποία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει επίσημα στις αρχές του 2024. Αν και οι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, θα υπάρξει απαγόρευση για την καταστροφή απούλητων κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και προϊόντων υποδημάτων. Απαιτήσεις σχετικά με την ανθεκτικότητα, τη δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης και τη δυνατότητα επισκευής των προϊόντων και την εισαγωγή ψηφιακών διαβατηρίων προϊόντων που θα βοηθήσουν στην παροχή μεγαλύτερης διαφάνειας σχετικά με τον τρόπο κατασκευής των αντικειμένων και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους.

7 δεκαετίες «Givenchy Catwalk, The Complete Collections» σε έναν πολυτελή τόμο
Givenchy S24 ©Launchmetrics/Spotlight

2. Η μόδα κατ’ απαίτηση είναι αναγκαία

Η υπερπαραγωγή είναι ένα τεράστιο πρόβλημα στη βιομηχανία της μόδας, καθώς υπολογίζεται ότι το 10% έως 45% όλων των ρούχων δεν πουλήθηκαν από την αρχή. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι επί του παρόντος το μοντέλο αυτό βασίζεται στους λιανοπωλητές που προβλέπουν τι θα αγοράσουν οι πελάτες – όπου εδώ εμφανίζεται η ανάγκη για παραγωγή κατ’ απαίτηση. Μάρκες όπως οι Weekday και Desigual έχουν αρχίσει να πειραματίζονται με το μοντέλο κατά παραγγελία, ενώ η Unspun, η οποία συνεργάζεται με την Eckhaus Latta στη συλλογή της για την άνοιξη του 2024, παρέχει τεχνολογία 3D που μπορεί να φτιάξει ρούχα κατά παραγγελία.

3. Οι βαφές γίνονται πιο φιλικές προς το περιβάλλον

Επί του παρόντος, η βαφή είναι μια εξαιρετικά ρυπογόνος διαδικασία. Ευτυχώς, υπάρχει ένα νέο κύμα καινοτομιών, όπως το Colorifix (βακτηριακές βαφές που χρησιμοποιεί η Pangaia), το Living Ink (χρωστικές με βάση τα φύκια, που χρησιμοποιούνται σε μια πρόσφατη συνεργασία Nike x Billie Eilish) και το Air-Ink (που μετατρέπει τη ρύπανση σε βαφές).

Τα φθινοπωρινά λουλούδια της Prada γίνονται αγωγοί συναισθημάτων
instagram @prada

4. Τα φύκια είναι το υλικό της στιγμής

Ενώ τα δέρματα με βάση τα μανιτάρια έχουν συζητηθεί εδώ και καιρό, τα φύκια παρέμεναν σχετικά πιο κάτω μέχρι τώρα. Η Stella McCartney έκανε το ντεμπούτο της με ένα νέο νήμα με βάση τα φύκια, το Kelsun, στην πασαρέλα για την άνοιξη του 2024, ενώ επωνυμίες όπως το Another Tomorrow συνεργάζονται με τη SeaCell, η οποία δημιουργείται με υπεύθυνη συγκομιδή φυκιών από τα φιόρδ της Ισλανδίας.

5. Η νέα τεχνολογία μπορεί να ανακυκλώσει αναμεμειγμένα υφάσματα

Η ανακύκλωση παραμένει μια σημαντική πρόκληση, καθώς λιγότερο από το 1% των μεταχειρισμένων ενδυμάτων μετατρέπονται επί του παρόντος σε νέα ρούχα. Ένα εμπόδιο ήταν η δυσκολία του διαχωρισμού των αναμεμειγμένων υλικών, όπου εδώ μπαίνει το Circ. Διασπά τα υλικά από πολυβαμβάκι σε ίνες πολυεστέρα και Lyocell που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν για νέα ρούχα.

6 τρόποι με τους οποίους η βιομηχανία της μόδας μπορεί να γίνει πιο βιώσιμη το 2024

“>instagram @stellamccartney

6. Μια δίκαιη μετάβαση είναι απαραίτητη

Ενώ οι νέες καινοτομίες είναι ζωτικής σημασίας, είναι σημαντικό να μην ξεχαστούν οι εργάτες ενδυμάτων που κατασκευάζουν τα ρούχα μας. Επί του παρόντος, ένα συγκλονιστικό 93% των εμπορικών σημάτων δεν πληρώνει μεροκάματο στους εργαζόμενους στα ρούχα.

Διάβασε επίσης: Επιστήμονες ανακαλύπτουν αρχαία φυσικά συστήματα για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Εν τω μεταξύ, η ομάδα εκστρατειών Fashion Revolution προειδοποιεί ότι μια στροφή σε μοντέλα κατ’ απαίτηση μπορεί να θέσει τους εργαζόμενους υπό τεράστια πίεση, λόγω «ξαφνικών και απρόβλεπτων αυξήσεων». Γι’ αυτό απαιτείται μια δίκαιη μετάβαση: διασφάλιση των εργαζομένων να έχουν ασφαλείς θέσεις εργασίας και δίκαιες αμοιβές καθώς η βιομηχανία συνεχίζει να αγκαλιάζει τη νέα τεχνολογία και να κινείται προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το βραχιόλι-μανσέτα που αποθεώθηκε από την Coco Chanel γίνεται τώρα μόδα για το καλοκαίρι του 2024
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Zendaya «ανθίζει» σε μια φωτογράφιση υψηλής ραπτικής



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!







OPINION POST

Dnews

theissue.gr

OPINION POST

Copyright © 2022 – 2024 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by OPINION POST