Now Reading
Επιστήμονες ανακαλύπτουν αρχαία φυσικά συστήματα για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Επιστήμονες ανακαλύπτουν αρχαία φυσικά συστήματα για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Ιωάννα Σαλαμουρα
Επιστήμονες ανακαλύπτουν αρχαία φυσικά συστήματα για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Οι αρχαίοι υπόγειοι σύμμαχοί μας μπορεί κάλλιστα να είναι η καλύτερη ελπίδα μας για ένα βιώσιμο μέλλον.

Σε μια πρωτοποριακή μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Sheffield της Αγγλίας, αποκαλύφθηκε ότι ορισμένοι μύκητες θα μπορούσαν να αποθηκεύουν το εκπληκτικό 36% της ετήσιας ατμοσφαιρικής ρύπανσης του κόσμου οι οποίοι βρίσκονται κάτω από τα πόδια μας. Αυτά τα ευρήματα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην παγκόσμια μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής και έχουν φέρει τους μύκητες στο προσκήνιο ως μια παραμελημένη, αλλά δυνητικά ζωτικής σημασίας, λύση. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως οι βαθιές ρίζες του Mycorrhizal Fungi μπορεί να συμβάλλουν σημαντικά στην αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Οι μυκόρριζοι μύκητες (Mycorrhizal Fungi), ένα είδος που απαντάται σε κάθε ήπειρο, υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό στη σκιά της κατανόησης του οικοσυστήματος μας. Αυτοί οι μύκητες με τις ρίζες τους σχηματίζουν εκτεταμένα υπόγεια δίκτυα ενώ ενθαρρύνουν μια συμβιωτική σχέση με τα φυτά. Πώς, όμως, αυτή η υπόγεια σχέση συμβάλλει στον αέρα που αναπνέουμε; Τα φυτά απορροφούν και μετατρέπουν την ατμοσφαιρική ρύπανση σε σάκχαρα. Οι μύκητες, περίπλοκα συνυφασμένοι με τις ρίζες των φυτών, τρέφονται με αυτά τα σάκχαρα. Σε αντάλλαγμα, παρέχουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται τα φυτά για να ανθίσουν. Οι ερευνητές μόλις άρχισαν να κατανοούν την τεράστια κλίμακα και την αρχαία προέλευση αυτού του μοναδικού υπόγειου δεσμού.

Επιστήμονες ανακαλύπτουν αρχαία φυσικά συστήματα για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσηςΈνα δίκτυο αποθήκευσης φυσικού άνθρακα

Ένα τεράστιο δίκτυο μυκήτων που εκτείνεται σε 91 στρέμματα έχει εντοπιστεί στο Μίσιγκαν, όπως περιγράφεται λεπτομερώς σε μια αναφορά από το The Hill. Το ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι αυτοί οι μύκητες λειτουργούν ως θησαυροφυλάκια άνθρακα, αποθηκεύοντας υπόγεια 13 γιγατόνους ατμοσφαιρικής ρύπανσης κάθε χρόνο. Για να το καταλάβουμε, αυτό το ποσοστό είναι συγκρίσιμο με το σύνολο της ετήσιας παραγωγής ρύπανσης από την Κίνα.

Ωστόσο, αυτό το υπόγειο καταφύγιο απειλείται σοβαρά από υπαίθριες δραστηριότητες. Η γεωργία, η αστικοποίηση και άλλες ανθρώπινες προσπάθειες προκαλούν όλεθρο σε αυτά τα εδαφικά οικοσυστήματα. Οι ειδικοί επαναλαμβάνουν μια ανατριχιαστική προειδοποίηση από τα Ηνωμένα Έθνη που προβλέπει ότι εάν επιμείνουν οι τρέχουσες τάσεις, ένα εκπληκτικό 90% των εδαφών θα αντιμετωπίσει υποβάθμιση μέχρι τα μέσα του αιώνα. Οι ερευνητές προτρέπουν τους παγκόσμιους ηγέτες να εφαρμόσουν προστατευτικά μέτρα για τα εδάφη μας, διασφαλίζοντας τη διατήρηση αυτού του αρχαίου μηχανισμού του καθαρισμού του αέρα. Η Dr Heidi Hawkins επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν, είπε στο The Brighter Side: «Όπως είναι κατανοητό, έχει δοθεί μεγάλη έμφαση στην προστασία και την αποκατάσταση των δασών ως φυσικό τρόπο για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, αλλά ελάχιστη προσοχή έχει δοθεί στην τύχη των τεράστιων ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα που μετακινούνται από την ατμόσφαιρα κατά τη φωτοσύνθεση από αυτά τα φυτά και αποστέλλονται υπόγεια στους μυκόρριζους μύκητες».

Επιστήμονες ανακαλύπτουν αρχαία φυσικά συστήματα για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσηςΗ διατήρηση του εδάφους είναι κάτι περισσότερο από μια περιβαλλοντική λέξη. Αντιπροσωπεύει έναν απτό, πρακτικό τρόπο με τον οποίο η ανθρωπότητα μπορεί να παίξει το ρόλο της στην πανάρχαια συμβιωτική σχέση μεταξύ μυκήτων και φυτών. Ο Field, ένας από τους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Sheffield, προειδοποιεί να μην θεωρούνται δεδομένες αυτές οι υπόγειες διαδικασίες. «Όταν διακόπτουμε τα αρχαία συστήματα υποστήριξης της ζωής στο έδαφος, παίζουμε ένα επικίνδυνο παιχνίδι. Κινδυνεύουμε να υπονομεύσουμε τις παγκόσμιες προσπάθειές μας για τον περιορισμό της θέρμανσης και επίσης να διακινδυνεύσουμε τα εύθραυστα οικοσυστήματα στα οποία βασιζόμαστε σε μεγάλο βαθμό», δήλωσε στην έκθεση του Πανεπιστημίου.

Διάβασε επίσης: Dogen City: Η πλωτή πόλη που έχει σχεδιαστεί για να προσαρμόζεται στην κλιματική αλλαγή

Στον αγώνα μας κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της κλιματικής αλλαγής, το να κοιτάμε, κυριολεκτικά, κάτω από τα πόδια μας θα μπορούσε να περιέχει μερικές από τις απαντήσεις. Με την κατανόηση, τον σεβασμό και την προστασία του εδάφους και της μυριάδας ζωής του, θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε έναν σύμμαχο που εργάζεται σιωπηλά εδώ και αιώνες. Καθώς ρίχνεται περισσότερο φως στον ρόλο των μυκήτων, η σημασία των βιώσιμων γεωργικών πρακτικών και της διατήρησης του εδάφους γίνεται αναμφισβήτητα εμφανής.

Παρακολούθησε το video:

 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-α
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-α



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!


Site Footer
Dnews
theissue.gr

Site Footer