Now Reading
3 πράγματα που δεν κάνουν ποτέ οι Φινλανδοί και είναι ο πιο ευτυχισμένος λαός στον κόσμο

3 πράγματα που δεν κάνουν ποτέ οι Φινλανδοί και είναι ο πιο ευτυχισμένος λαός στον κόσμο

Avatar photo
Χαρούμενο κορίτσι

Η Φινλανδία κατάφερε να βρεθεί στην κορυφή των πιο ευτυχισμένων χωρών, από την τέταρτη θέση που βρισκόταν το 2017 παίρνοντας την πρωτιά από τη Νορβηγία.

Για πέντε συνεχόμενα χρόνια η Φινλανδία κατατάσσεται στο Νο. 1 ως η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο, σύμφωνα με την World Happiness Report. Στην έκθεση του 2022, ζητήθηκε από ανθρώπους σε 156 χώρες να «εκτιμήσουν τη ζωή τους σήμερα σε μια κλίμακα από το 0 έως το 10, με τη χειρότερη δυνατή ζωή ως το 0». Εξετάζει επίσης παράγοντες που συμβάλλουν στην κοινωνική υποστήριξη, το προσδόκιμο ζωής, τη γενναιοδωρία και την απουσία διαφθοράς.

Όπως αναφέρει ο Frank Martela, PhD, φιλόσοφος και ερευνητής ψυχολογίας, πολλοί των ρωτούν «τι κάνει τους ανθρώπους στη Φινλανδία τόσο εξαιρετικά ικανοποιημένους από τη ζωή τους;». Για να διατηρήσουν την υψηλή ποιότητα ζωής, ο Martela εξήγησε τρία πράγματα που δεν κάνουν πότε όσοι ζουν στη Φιλανδία.

 1. Δεν συγκρίνουν τους εαυτούς τους με τους άλλους

Υπάρχει μια περίφημη φράση ενός Φινλανδού ποιητή: «Kell’ onni on, se onnen kätkeköön», όπου αν το μεταφράσουμε σημαίνει: «Μην συγκρίνεις ή καυχιέσαι για την ευτυχία σου». Οι Φινλανδοί το λαμβάνουν πραγματικά υπόψη , ειδικά όταν πρόκειται για υλικά πράγματα και επιδείξεις πλούτου.

«Κάποτε έπεσα πάνω σε έναν από τους πιο πλούσιους άνδρες στη Φινλανδία. Έσπρωχνε το μικρό του σε ένα καρότσι προς το σταθμό του τραμ. Θα μπορούσε να είχε αγοράσει ο ίδιος ένα ακριβό αυτοκίνητο ή να προσλάβει οδηγό, αλλά επέλεξε τα μέσα μαζικής μεταφοράς», είπε χαρακτηριστικά ο Martela.

  • 1η συμβουλή για την ευτυχία: Εστίασε περισσότερο σε αυτά που σε κάνουν χαρούμενο και λιγότερο στο να φαίνεσαι επιτυχημένος. Το πρώτο βήμα για την αληθινή ευτυχία είναι να ορίσεις τα δικά σου πρότυπα, αντί να συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους.

Χαρούμενο κορίτσι

2. Απολαμβάνουμε τα οφέλη της φύσης

Σύμφωνα με έρευνα του 2021, το 87% των Φινλανδών αισθάνονται ότι η φύση είναι σημαντική για αυτούς επειδή τους παρέχει ψυχική ηρεμία, ενέργεια και χαλάρωση. Στη Φινλανδία, οι εργαζόμενοι δικαιούνται τέσσερις εβδομάδες καλοκαιρινών διακοπών. «Πολλοί από εμάς χρησιμοποιούμε αυτή τη στιγμή για να χτυπήσουμε την ύπαιθρο και να βυθιστούμε στη φύση. Όσο λιγότερες ανέσεις, ακόμη και σε σημείο να μην υπάρχει ρεύμα ή τρεχούμενο νερό στο σπίτι, τόσο το καλύτερο», δήλωσε ο Frank Martela.

  • 2η συμβουλή: Το να περνάμε χρόνο στη φύση αυξάνει τη ζωτικότητα, την ευεξία μας και μας δίνει μια αίσθηση προσωπικής ανάπτυξης. Βρες τρόπους να την προσθέσεις στη ζωή σου, ακόμα κι αν είναι απλώς η αγορά μερικών φυτών για το σπίτι σου.

3. Εμπιστοσύνη στην κοινότητα

Η έρευνα δείχνει ότι όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα εμπιστοσύνης σε μια χώρα, τόσο πιο ευτυχισμένοι είναι οι πολίτες της. Ένα πείραμα «χαμένου πορτοφολιού» το 2022 δοκίμασε την εντιμότητα των πολιτών ρίχνοντας 192 πορτοφόλια σε 16 πόλεις σε όλο τον κόσμο. Στο Ελσίνκι, 11 από τα 12 πορτοφόλια επιστράφηκαν στον ιδιοκτήτη.

Οι Φινλανδοί τείνουν να εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον και να εκτιμούν την ειλικρίνεια. Εάν ξεχάσεις τον φορητό υπολογιστή σου σε μια βιβλιοθήκη ή χάσεις το τηλέφωνό σου στο τρένο, είναι σίγουρο ότι θα το πάρεις πίσω. Τα παιδιά επίσης συχνά παίρνουν ένα δημόσιο λεωφορείο για το σπίτι από το σχολείο και παίζουν έξω χωρίς επίβλεψη.

  • 3η συμβουλή: Σκέψου πώς μπορείς να δημιουργήσεις περισσότερη εμπιστοσύνη; Πώς μπορείς να υποστηρίξεις πολιτικές που βασίζονται σε αυτήν την εμπιστοσύνη; Μικρές πράξεις όπως το άνοιγμα πορτών για αγνώστους ή η παραχώρηση θέσης στο τρένο κάνουν επίσης τη διαφορά!

Διάβασε επίσης:

«Σκέφτομαι άρα υπάρχω»-Ίσως η ευτυχία κρύβεται στο να μη σκέφτεσαι

Μια από τις πιο γνωστές φράσεις της φιλοσοφίας είναι η φράση «Σκέφτομαι, άρα υπάρχω», από τον Γάλλο φιλόσοφο του 17ου αιώνα René Descartes. Η δήλωση αυτή συνήθως θεωρείται ότι σημαίνει ότι η πράξη της σκέψης δημιουργεί την αίσθηση της ταυτότητας μας και ότι χωρίς τη σκέψη θα παύαμε να υπάρχουμε. Όμως, αυστηρά μιλώντας, ο Descartes  υποστήριζε ότι το μόνο πράγμα στον κόσμο για το οποίο μπορούμε να είμαστε σίγουροι είναι ότι υπάρχουμε, επειδή έχουμε την ικανότητα να σκεφτόμαστε.

Μπορούμε να αμφιβάλλουμε για όλα τα άλλα -ακόμη και για το ότι ο ήλιος θα ανατείλει αύριο το πρωί- αλλά όσο σκεφτόμαστε, δε μπορούμε να αμφιβάλλουμε για την ύπαρξη μας. Σύμφωνα με το Psychology Today και του ψυχολόγου Steve Taylor, η άποψη του Descartes ίσως και να είναι λανθασμένη που έδωσε τόση έμφαση στη σκέψη. Γενικότερα, αυτό ισχύει και για τον πολιτισμό μας καθώς οι δυτικοί πολιτισμοί τείνουν να εκθειάζουν την πράξη της σκέψης, αποτιμώντας τη σκέψη πάνω από το ένστικτο και τη λογική πάνω από τη διαίσθηση.

Διάβασε τη συνέχεια ΕΔΩ. 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Emily in Paris στο instagram
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Dnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.grtheissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top