Now Reading
3 υγιείς για τον εγκέφαλο συνήθειες που πρέπει να κάνεις με το που ξυπνάς το πρωί

3 υγιείς για τον εγκέφαλο συνήθειες που πρέπει να κάνεις με το που ξυπνάς το πρωί

Avatar photo
το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις όταν ξυπνάς

3 απλές συνήθειες που μπορούν να εκπαιδεύσουν τον εγκέφαλό σου για να είναι πάντα υγιής και εσύ ευτυχισμένη.

Σε οποιαδήποτε ηλικία και σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής μας μπορούμε να βελτιώσουμε την υγεία του εγκεφάλου μας, γιατί όπως λένε και οι γιατροί ποτέ δεν είναι αργά για να ξυπνήσεις τον καλύτερο εαυτό σου. Αυτή η μεταμόρφωση δεν θα συμβεί από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά σίγουρα μπορούμε να φτάσουμε εκεί με καθημερινές, σκόπιμες πρακτικές. Η νευροεπιστήμονας και συγγραφέας του The Source, Tara Swart, M.D., Ph.D., σίγουρα συμφωνεί. Όπως εξηγεί στο Μindbodygreen podcast, οι μικρές συνήθειες μπορούν να αλλάξουν τη χημεία του εγκεφάλου μας και αυτό μπορεί να ξεκινήσει από το πρώτο πράγματα που θα κάνουμε το πρωί, μόλις ξυπνήσουμε.

Θέλεις να βρεις τρόπους  για να τροφοδοτήσεις τον εγκέφαλό σου κάθε πρωί ώστε να γίνεις ένας υγιής και πιο χαρούμενος άνθρωπος; Η Tara Swart μας δίνει 3 μυστικά με σίγουρη επιτυχία.

1. Το μυστικό είναι η ευγνωμοσύνη

3 υγιείς για τον εγκέφαλο συνήθειες που πρέπει να κάνεις με το που ξυπνάς το πρωί«Όταν ξυπνάω, το πρώτο πράγμα που κάνω, στο μυαλό μου με τα μάτια μου ακόμα κλειστά, είναι να σκέφτομαι: “Λατρεύω τη μεταξωτή μαξιλαροθήκη μου. Λατρεύω το μαξιλάρι μου στο πλάι. Λατρεύω το στρώμα μου. Λατρεύω το μεταξωτό μου πάπλωμα. Λατρεύω όλα τα κατοικίδιά μου», εξηγεί η Swart. Ουσιαστικά, αυτό που μας λέει είναι να ξεκινάμε  τη μέρα μας με ευγνωμοσύνη σε όλα όσα έχουμε αποκτήσει, σε όλα μας γεμίζουν χαρά και πληρότητα, ακόμη και τα πιο απλά. Υπενθύμισε στον εαυτό σου πόσο αγαπάς μικρές ή και μεγαλύτερες πτυχές της ζωής σου. Θα μπορούσες επίσης να γράψεις μια λίστα με αυτά για τα οποία είσαι ευγνώμων (ανάλογα με το πόση ενέργεια έχεις τις πρώτες πρωινές ώρες της ημέρας).

Αντί να απαριθμείς απλώς αυτά που σου έρχονται στο μυαλό, μπορείς να ορίσεις συγκεκριμένες κατηγορίες: Γράψε, για παράδειγμα, ένα πράγμα που αγαπάς στο σπίτι σου, ένα πράγμα που αγαπάς στην προσωπικότητά σου, ένα πράγμα που αγαπάς στους φίλους ή την οικογένειά σου, ένα πράγμα που σου αρέσει στη δουλειά σου, ένα πράγμα που αγαπάς στην καθημερινότητά σου και ούτω καθεξής. Για όσους δεν μπορούν να πάρουν απόφαση να ξυπνούν νωρίς το πρωί, αυτή η πρακτική μπορεί να σου υπενθυμίσει ότι το να σηκωθείς (αν και δεν είναι πάντα ευχάριστο) τόσο νωρίς  δεν χρειάζεται να είναι γεμάτο τρόμο και δυσκολία. Στην πραγματικότητα, η ευγνωμοσύνη συνδέεται με μερικά σημαντικά οφέλη για την υγεία του εγκεφάλου.

3 υγιείς για τον εγκέφαλο συνήθειες που πρέπει να κάνεις με το που ξυπνάς το πρωί2. Συνδέσου με το σώμα και την αναπνοή σου

Μετά την πρακτική ευγνωμοσύνης, η Swart προχωρά στην σκόπιμη αναπνοή. «Πάντα αναπνέω σε οποιεσδήποτε περιοχές έντασης στο σώμα μου», εξηγεί. Κάνει αυτή την πρακτική ενώ είναι στο κρεβάτι, αλλά σίγουρα εσύ μπορείς να την κάνεις και καθιστή. Αυτή η μέθοδος μπορεί να βοηθήσει στην ενεργοποίηση της ενσυνειδητότητας ολόκληρου του σώματος. Σκέψου το σαν ένα πρωινό check-in με ολόκληρο το φυσικό σου είναι.

Πού πονάς; Ανάπνευσε σε αυτές τις περιοχές. Πού νιώθεις σφιγμένη; Ανάπνευσε ξανά. Όχι μόνο η σκόπιμη εργασία της αναπνοής μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ψυχικής και σωματικής έντασης, αλλά η πρακτική μπορεί επίσης να ανοίξει το δρόμο για καλύτερη εστίαση.  Μια μελέτη του 2018 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Consciousness and Cognition1 διαπίστωσε ότι η γιόγκα με επίκεντρο την αναπνοή ενίσχυσε την προσοχή στους συμμετέχοντες. Έτσι, εάν δυσκολεύεσαι να εστιάσεις, δοκίμασε αυτήν την ενσυνείδητη άσκηση αναπνοής, ώστε να είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνεις το πρωί.

3. Κοιτα το vision board σου

Τέλος, για να αυξήσεις την ευτυχία σου, ρίξε μια ματιά στον πίνακα που έχεις δημιουργήσει με φωτογραφίες και στόχους. Αν έχεις ήδη ένα vision board, αυτό είναιυπέροχο! Εάν όχι, στο παρακάτω video μπορείς να δεις πώς να δημιουργήσεις έναν που θα αντικατοπτρίζει πραγματικά εσένα και όσα αγαπάς.

Ουσιαστικά, αυτό που λέει η dr. Tara είναι ότι «εκθέτοντας επανειλημμένα τον εγκέφαλό σας σε αυτές τις εικόνες, τον προετοιμάζετε για να μην παρατηρήσετε απλώς, αλλά και να κατανοήσετε τις ευκαιρίες που θα σας φέρουν πιο κοντά σε αυτό που θέλετε».  Ακόμα καλύτερα, δες αυτές τις εικόνες αμέσως μόλις ξυπνήσεις. «Υπάρχει ένα ψυχολογικό φαινόμενο που ονομάζεται φαινόμενο Tetris2, το οποίο λέει πως αυτό που κοιτάτε τελευταία φορά τη νύχτα αποτυπώνεται στο υποσυνείδητό σου πιο έντονα από οτιδήποτε άλλο κατά τη διάρκεια της ημέρας», συνεχίζει η επιστήμονας. «Έτσι, κρατάω το vision board μου δίπλα στο κρεβάτι για να είναι το πρώτο πράγμα που θα δω το πρωί και το τελευταίο πριν κοιμηθώ».

Είτε ο στόχος σου είναι να τονώσεις την εστίασή σου, να αυξήσεις την ευτυχία ή απλώς να διατηρήσεις ένα υγιές μυαλό, αυτές οι ασκήσεις εγκεφάλου είναι ένα εξαιρετικό εφόδιο για να ξεκινήσεις. Το πρωί, εκάνεις ασκήσεις αναπνοής, πες «ευχαριστώ» ως ένδειξη ευγνωμοσύνης σε όσα έχεις και σε περιβάλλουν και ρίξε μια ματιά στον στο vision board σου, ή σε ότι σε κάνει χαρούμενη τελικά. Μπορεί να ακούγονται απλά, αλλά όλα αυτά σε συνδυασμό σίγουρα θα τροφοδοτήσουν την υγεία του εγκεφάλου σου με την πάροδο του χρόνου.

Διάβασε επίσης:

«4-7-8» η μέθοδος αναπνοής που θα σε βοηθήσει επιτέλους να κοιμηθείς εύκολα

Κάθε φορά που δυσκολεύεσαι να αποκοιμηθείς, θα πρέπει να μάθεις ότι υπάρχει μια απλή τεχνική αναπνοής που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να ηρεμήσεις το αγωνιώδες μυαλό και το ανήσυχο σώμα σου μέσα σε λίγα λεπτά. Η γνωστή ως «4-7-8» μέθοδος αναπνοής, είναι ένα χαλαρωτικό μοτίβο αναπνοής που αναπτύχθηκε από τον Andrew Weil, M.D., καθηγητή ιατρικής και δημόσιας υγείας και ιδρυτή και διευθυντή του Andrew Weil Center for Integrative Medicine στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.  

3 υγιείς για τον εγκέφαλο συνήθειες που πρέπει να κάνεις με το που ξυπνάς το πρωίεΥΓΝΟΜΟΣΎΝΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΤΙΗ τεχνική αναπνοής «4-7-8» προέρχεται από την αρχαία παράδοση της πραναγιάμα της γιόγκα, η οποία αναφέρεται στην πρακτική του συνειδητού ελέγχου της αναπνοής μας, και περιλαμβάνει πολλά διαφορετικά μοτίβα και τεχνικές αναπνοής. Η γιόγκα και η πραναγιάμα, που ασκούνται στους ανατολικούς πολιτισμούς εδώ και χιλιάδες χρόνια, εισήλθαν στον δυτικό πολιτισμό το 1800, κερδίζοντας σταθερά τη δημοτικότητά τους τα επόμενα 200 χρόνια. Οι τεχνικές σκόπιμης αναπνοής -όπως η αργή αναπνοή, η βαθιά, κοιλιακή αναπνοή και η αναπνοή με ένα μόνο νεύρο- χρησιμοποιούνται για να αντισταθμίσουν το υπερδραστήριο συμπαθητικό νευρικό σύστημα (το σύστημα του στρες), να ρυθμίσουν το άγχος και να προωθήσουν μια κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης. 

5 ασκήσεις αναπνοής Mindfulness που μπορείς να κάνεις οπουδήποτε και οποτεδήποτε 

Πώς να τις κάνεις 

Μπορείς να κάνεις τη μέθοδο αναπνοής 4-7-8 οπουδήποτε, ανά πάσα στιγμή -ενώ είσαι ξαπλωμένη στο κρεβάτι προσπαθείς να κοιμηθείς, πριν από μια νευρική συνάντηση ή μετά από μια τεταμένη συζήτηση στο τραπέζι του δείπνου.  

Διάβασε τη συνέχεια του άρθρου ΕΔΩ

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Ξεμπλόκαρε» τον μεταβολισμό σου αφαιρώντας αυτές τις ζαχαρούχες τροφές
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-a



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!







OPINION POST

Dnews

theissue.gr

OPINION POST

Copyright © 2022 – 2024 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by OPINION POST