Now Reading
Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι μυρίζουν το άρωμα της ευτυχίας

Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι μυρίζουν το άρωμα της ευτυχίας

Avatar photo

Μήπως ένας ευτυχισμένος άνθρωπος μυρίζει διαφορετικά; Η απάντηση είναι ναι!

Κατά πάσα πιθανότητα θα σου έχει τύχει να περπατάς στο δρόμο και να περάσεις δίπλα από κάποιον που χαμογελάει και δείχνει ευτυχισμένος. Αν εισπνεύσεις το άρωμα του θα είναι ζεστό και φιλόξενο όπως νιώθεις πως είναι το άτομο που βλέπεις. Άραγε οι ευτυχισμένοι άνθρωποι μυρίζουν διαφορετικά; Το άρωμα έχει άμεση σχέση με τη συναισθηματική κατάσταση του νου μας, οπότε μπορεί να προκαλεί ένα αίσθημα ευχαρίστησης, όπως μπορεί αντίθετα να προκαλεί συναισθήματα του φόβου αν μυρίσεις καπνό από φωτιά.

Το προσωπικό μας άρωμα συνδέεται με ένα πολύπλοκο μείγμα μορίων που συγκεντρώνονται στην επιφάνεια του δέρματος μας και πιο συγκεκριμένα οι εκκρίσεις αυτές προέρχονται από ένα είδος ιδρωτοποιού αδένα που ονομάζεται «αποκρινής αδένας». Τα μόρια που εκκρίνονται από αυτούς τους αδένες αναμειγνύονται στη συνέχεια με το μικροβίωμα και τα φυσικά έλαια του δέρματος μας κι έτσι δημιουργείται ένα μοναδικό «φυσικό άρωμα» στον κάθε άνθρωπο που είναι κάτι σα δαχτυλικό αποτύπωμα.

Η προσωπική μας μυρωδιά

Κάθε άνθρωπος έχει τελείως διαφορετική μυρωδιά από τον άλλον, κάτι που προκαλείται από τις εκκρίσεις των αποκρινών αδένων με τις φερομόνες του σώματος μας. Όλο αυτό περιπλέκεται με τον συνδυασμό της φυσικής προσωπικής μας μυρωδιάς και τι μπορεί να αντιμετωπίζει το σώμα μας. Για παράδειγμα, αν κάποιος μπορεί να μυρίσει τη μυρωδιά σου αυτό μπορεί να είναι μια μορφή έλξης ή του βιολογικού αποτυπώματος που εκκρίνει το σώμα σου, όπως μια μαμά μπορεί να μυρίζει τη μυρωδιά του μωρού της κι ας είναι ήδη 12 ή 14 ετών.

Πως η διάθεση και η ψυχική σου κατάσταση επηρεάζει το φυσικό σου άρωμα

  • Το άγχος μπορεί να επηρεάσει το φυσικό σου άρωμα

Η διάθεση και το πως είσαι ψυχολογικά επηρεάζει το φυσικό σου άρωμα, καθώς το συναισθηματικό στρες προκαλεί έκκριση των αποκρινοειδών αδενών κάτι που με τη σειρά του επηρεάζει τη φυσική μυρωδιά. Ένας στρεσαρισμένος άνθρωπος έχει διαφορετική μυρωδιά από κάποιον που είναι λιγότερο αγχωμένος διότι προκαλείται ιδρώτας στο σώμα με αποτέλεσμα να αλληλεπιδρα με το δέρμα και να προκαλεί διαφορετική μυρωδιά από κάποιον που δεν είναι. Όταν νιώθεις έντονο στρες οι απιοειδείς αδένες στις μασχάλες σου ενεργοποιούνται αν για παράδειγμα κάτι συμβεί στην εργασία σου. Σε κάποιες τέτοιες περιπτώσεις βγαίνει μια πικρή ή θειώδης οσμή που καλύπτουν το φυσικό άρωμα και αυτή η αντίδραση συμβαίνει με την κατάθλιψη και το άγχος.

  • Ποιοι άλλοι παράγοντες επηρεάζουν το φυσικό άρωμα

Άλλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την οσμή του σώματος σου, είναι η διατροφή και η γενικότερη υγεία σου. Αν για παράδειγμα ένας άνθρωπος έχεις επηρεαστεί από λοιμώξεις, φάρμακα, εμμηνόπαυση ή θυροειδή είναι πολύ πιθανό να αλλάξει το άρωμα του. Επίσης οι τροφές με πολύ θείο επηρεάζουν αρνητικά, όπως κάποια μπαχαρικά, κάρυ ή χρένο, τα περισσότερα είδη ψαριών, ξηροί καρποί, λαχανικά, τα κρεμμύδια, τα σπαράγγια, το μπρόκολο κ.α. Αλλά και κάποια ποτά, μπύρα, μηλίτης ή χυμός ντομάτα. Βέβαια το ότι παράγουν δυσάρεστες μυρωδιές δε σημαίνει πως μπορεί να συμβεί σε όλους μας.

  • Το άρωμα βελτιώνει την αυτοπεποίθηση

Όταν νιώθεις πως βρίσκεσαι σε ισορροπία με τον εαυτό σου και είσαι υγιής, το φυσικό σου άρωμα είναι στην πιο ισορροπημένη του μορφή. Οι συνδυασμοί αρωμάτων μπορούν επίσης να ενισχύσουν απόλυτα τη διάθεση, και ιδιαίτερα ορισμένα αιθέρια έλαια τα οποία είναι πολύ ισχυρά για την αλλαγή της διάθεσης, της ενέργειας και της χαλάρωσης σου. Τα αιθέρια έλαια προέρχονται από φυτά, οπότε άμεσα συνδέουμε τις μυρωδιές αυτές με τη φύση. Για παράδειγμα η μυρωδιά του χώματος είναι αντικαταθλιπτική καθώς περιέχει το βακτήριο mycobacterium vaccae, που προέρχεται από το κομπόστ και τα φύλλα που αποσυντίθενται, και με τη σειρά του «ανάβει» τους νευροδιαβιβαστές που παράγουν σεροτονίνη, την ορμόνη που είναι υπεύθυνη για τη χαρά. Έτσι αν μυρίζεις ευχάριστα αυτό μπορεί να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση σου και όταν κάποιος μπορεί να μυρίσει τη φυσική σου μυρωδιά, οι ενδορφίνες ενεργοποιούνται κάτι που συμβαίνει και με τον «κύκλο της έλξης».

Αν πάλι δε μυρίζεις «χαρούμενη» αυτή τη στιγμή δεν πειράζει, ακολουθόντας τις παραπάνω συμβουλές μπορεί να αποπροσανατολίσεις το λιγότερα ελκυστικό σου άρωμα.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Dnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.gr    theissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top