Now Reading
Το ιδιαίτερο σπίτι που γκρεμίζει τους τοίχους για να αγκαλιάσει τη ζωή στη ζούγκλα

Το ιδιαίτερο σπίτι που γκρεμίζει τους τοίχους για να αγκαλιάσει τη ζωή στη ζούγκλα

Avatar photo
οικολογικό σπίτι στη Ζούγκλα

Το οικολογικό σπίτι στη ζούγκλα της Κόστα Ρίκα που δεν αποτελείται ούτε από τοίχους ούτε από τζάμια, φέρνει τον άνθρωπο σε απόλυτη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον.

Έχουμε συνηθίσει να μένουμε σε σπίτια που τριγύρω περιβάλλονται από τοίχους. Νιώθουμε ασφαλείς που τα δικά μας «κουτιά» δεν τα διαπερνούν ύποπτα μάτια. Στην ουσία όμως πόσο φυσιολογικό είναι όλο αυτό; Πολλά σπίτια έχουν σχεδιαστεί για να θολώνουν τα όρια μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού, αλλά λίγα δεσμεύονται σε αυτήν την ιδέα όπως το  Open Jungle House. Πρόκειται για το μοναδικό σπίτι που δεν έχει παραδοσιακούς τοίχους ή τζάμια, που σημαίνει ότι οι ένοικοί του είναι εκτεθειμένοι στα στοιχεία –και όλη την άγρια ​​ζωή– στη ζούγκλα της Κόστα Ρίκα.

Η ιδέα για το Open Jungle House προέκυψε όταν η αρχιτέκτονας Ksymena Borczynska ταξίδεψε στην Κόστα Ρίκα. Αυτή και ο σύντροφός της διάλεξαν ένα ωραίο οικόπεδο και στη συνέχεια έστησαν μια σκηνή και πέρασαν μερικούς μήνες ζώντας σε αυτό για να γνωρίσουν σωστά την περιοχή. Στη συνέχεια άρχισαν να χτίζουν το σπίτι τους, παίρνοντας ό,τι είχαν μάθει ζώντας στη σκηνή για να διανθήσουν το σχέδιο.

Η δομή που προκύπτει έχει εμβαδόν 150 τ.μ. και διαθέτει μια απλή διάταξη με καθιστικό, κουζίνα και τραπεζαρία, καθώς και ένα υπνοδωμάτιο, το οποίο διαθέτει κουνουπιέρα που προσφέρει προστασία από τα έντομα. Υπάρχουν πολλοί χώροι καθιστικού μέσα και έξω, καθώς και λίγος αποθηκευτικός χώρος. Το νερό της βροχής στο σπίτι συλλέγεται από την οροφή σε μια ξύλινη υδρορροή, τροφοδοτώντας τόσο μια υπόγεια δεξαμενή νερού όσο και μια μικρή πισίνα. Αν και δεν απεικονίζεται, υπάρχει επίσης ένα ξεχωριστό μπάνιο σε κοντινή απόσταση, το οποίο έχει παρόμοιο ανοιχτό σχέδιο, αλλά καλύπτεται από μια αχυρένια στέγη.

οικολογικό σπίτι στη Ζούγκλα
Instagram @ksymena_borczynska

Δομικά, το Open Jungle House αποτελείται από μια ελαφριά κυματοειδές στέγη που υποστηρίζεται από λεπτές κολώνες και δοκούς κατασκευασμένα από τοπικό ημισκληρό ξύλο. Οι κολώνες είναι αγκυρωμένες σε μικρά θεμέλια από σκυρόδεμα, ενώ στο εσωτερικό του σπιτιού, το φυσικό  έδαφος καλύπτεται απλά με ένα στρώμα χαλικιού, με ξύλινες και τσιμεντένιες πλατφόρμες τοποθετημένες από πάνω. Οι κουρτίνες τοποθετούνται για να παρέχουν ένα βαθμό προστασίας από τα στοιχεία και τα γύρω δέντρα βοηθούν στη σκίασή του.

οικολογικό σπίτι στη Ζούγκλα
Instagram @ksymena_borczynska

Σύμφωνα με την Borczynska, ο ανοιχτός σχεδιασμός λειτουργεί πολύ καλά για την περιοχή, όπου η σεισμική δραστηριότητα και η κίνηση του εδάφους είναι κοινές. Σίγουρα μοιάζει με έναν καταπληκτικό τρόπο ζωής, αν και η έλλειψη σύγχρονων οικιακών ανέσεων όπως κλιματισμός και θέρμανση ακόμη και στο σχετικά ήπιο κλίμα της Κόστα Ρίκα, είναι κάτι που δυσκολεύει τη διαμονή σε όσους αγαπούν την τεχνολογία. 

«Το να ζεις σε αυτό το σπίτι σημαίνει να είσαι σε συνεχή και έντονη επαφή με τη φύση», εξήγησε η σχεδιάστρια στο Νewatlas.com. «Μπορούμε να νιώσουμε κάθε αλλαγή στο φως, τον αέρα, τη θερμοκρασία, την υγρασία, υπάρχει μια ατέλειωτη μυρωδιά. Γνωρίσαμε όλα τα ζώα που ζουν γύρω και μέσα στο σπίτι, την προσωπικότητά τους, τις συνήθειές τους. Μας ξυπνούν τα τραγούδια παπαγάλων και πιθήκων και η συνεχής, διαρκώς μεταβαλλόμενη μελωδία συνεχίζεται όλη την ημέρα. Δεν είχαμε ποτέ κακή εμπειρία με τα ζώα. Αφαιρούμε τα δηλητηριώδη φίδια με τη λαβίδα και τα αφήνουμε στη ζούγκλα. Η προσαρμοσμένη, ευρύχωρη κουνουπιέρα μας μάς δίνει την προστασία που χρειαζόμαστε τη νύχτα. Και ο πολύ απλός σχεδιασμός του σπιτιού, με κανένα κρυφό ή πολυεπίπεδο μέρος, μας επιτρέπει να δούμε ποια πλάσματα θέλουν να συγκατοικήσουν μαζί μας. Και μετά να αποφασίσουμε αν είμαστε έτοιμοι για αυτό», λέει με αφοπλιστική ειλικρίνεια η Ksymena Borczynska.

Διάβασε επίσης:

Το σπίτι-πυραμίδα που διαθέτει θερμοκήπιο στο εσωτερικό του αποτελεί οικολογικό παράδεισο

Σχεδιασμένο για να προσφέρει στους ιδιοκτήτες μια ελαφριά, ευάερη και εκτός δικτύου εμπειρία ζωής, το Naturvillan’s Atri είναι ένα αυτόνομο φυσικό σπίτι κατασκευασμένο στη Σουηδία. Το σπίτι με το ένα υπνοδωμάτιο ενσωματώνει ένα θερμοκήπιο που παρέχει τροφή και φέρνει τη φύση στον εσωτερικό χώρο, κάνοντας το σπίτι άκρως λειτουργικό. Ο σχεδιασμός του πλαισίου Α όχι μόνο μεγιστοποιεί το φως μέσα στον χώρο, αλλά είναι μια σκόπιμη επιλογή από τους αρχιτέκτονες να μιμηθούν το σχήμα των γύρω κωνοφόρων δέντρων στο δάσος.

Σπίτι πυραμίδα

Σε 124 τετραγωνικά μέτρα, το Atri είναι αρκετά γραφικό για μινιμαλιστικό, αλλά αρκετά ευρύχωρο για να καλύψει τις ανάγκες μιας οικογένειας. Η κάτοψη μπορεί να προσαρμοστεί ώστε να περιλαμβάνει περισσότερα υπνοδωμάτια καθώς και αποθηκευτικούς χώρους. Και το θερμοκήπιο, το οποίο τυλίγει ολόκληρο το σπίτι, παρέχει πρόσθετο χώρο διαβίωσης ανάλογα με τις ανάγκες. Οι ζεστοί τόνοι του ξύλου δημιουργούν ένα φιλόξενο περιβάλλον, ενώ η φανταστική θέα αφήνουν τους ιδιοκτήτες σπιτιού να παρατηρούν τη φύση από την άνεση του σαλονιού τους.

Διάβασε τη συνέχεια ΕΔΩ

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Φυτευση
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πόσο καιρό παραμένει φρέσκος ο κονσερβοποιημένος καφές που βρίσκεις στο περίπτεροDnews

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews       pelop.gr       theissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr