Now Reading
Από τη Monroe μέχρι τον Picasso όλοι φωτογραφήθηκαν από τον Avedon και η Gagosian τίμα το έργο του

Από τη Monroe μέχρι τον Picasso όλοι φωτογραφήθηκαν από τον Avedon και η Gagosian τίμα το έργο του

Λινα Γριβογιάννη

H Marilyn Monroe και οι κοσμικές κυρίες του παρελθόντος στην 100ετή έκθεση του Richard Avedon στο Gagosian.

Για να γιορτάσουν τα 100α γενέθλια του Richard Avedon, 150 προσωπικότητες του πολιτισμού κλήθηκαν να επιλέξουν το αγαπημένο τους πορτρέτο από τον αείμνηστο φωτογράφο. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται εικόνες ονομάτων όπως η Jacqueline de Ribes, η Merilyn Monroe και η Marella Agnelli.  Το 1969, η Gloria Vanderbilt πόζαρε για το εξώφυλλο του Town & Country φορώντας ένα ασπρόμαυρο βολάν με μαργαριτάρια που κοσμούσαν τόσο τους λοβούς των αυτιών όσο και τα δάχτυλά της. Ο φωτογράφος της δεν ήταν άλλος από τον Richard Avedon, τον φωτογράφο του οποίου το όνομα είναι πλέον συνώνυμο της προσωπογραφίας. 

ΠΗΓΗ: gagosian.gallery/exhibitions/

Στις 15 Μαΐου, ο Avedon θα γινόταν 100 ετών προς τιμήν του δημιουργήθηκε μια έκθεση που παρουσιάζει φωτογραφίες της αξεπέραστης καριέρας του με τίτλο «Avedon 100» και ζωντανεύει με τα πορτρέτα που είχε τραβήξει αυτή την άνοιξη στη Gagosian στη Νέα Υόρκη. Τα έργα που παρουσιάζονται σε αυτή την αναδρομική έκθεση επιλέχθηκαν από 150 προσωπικότητες του πολιτισμού, μεταξύ των οποίων ο Elton John, η Naomi Campbell και η Kate Moss. Και, για όσους δεν μπορούν να παρευρεθούν ή ίσως θέλουν ένα κομμάτι της ιστορίας του Avedon στο σπίτι τους, το «Avedon 100» θα κυκλοφορήσει επίσης ως αναδρομικό βιβλίο από την Gagosian.

ΠΗΓΗ: gagosian.gallery/exhibitions/ 

Είναι σαφές ότι οι μούσες του Avedon περιστρέφονταν γύρω από έναν λαμπερό, αριστοκρατικό κόσμο. Αλλά, τι τον έκανε ιδιαίτερα επιθυμητό από αυτές; Τι σήμαινε να φωτογραφίζεσαι από τον Richard Avedon και τι στην πρακτική του του επέτρεπε να απαθανατίζει μερικές από τις πιο μυστηριώδεις μορφές του κόσμου με τέτοια ευαλωτότητα; 

Ο Truman Capote, ο κοινωνικός χρονογράφος των New York Swans, προσπάθησε να περιγράψει το ταλέντο του Avedon σχεδόν 70 χρόνια πριν από τα εγκαίνια της έκθεσης σε έναν πρόλογο για το Observations (1959), ένα φωτογραφικό βιβλίο με πορτραίτα του Avedon. Ο Capote απέδιδε την ικανότητα του Avedon στα «καστανά και απατηλά φυσιολογικά μάτια του, τόσο ενεργητικά στο να βλέπουν το κρυμμένο και να συλλαμβάνουν το πνεύμα».

ΠΗΓΗ: gagosian.gallery/exhibitions/

Μέσα στο ίδιο βιβλίο, άλλα αποσπάσματα γραμμένα από τον Capote συνοδεύουν την ασπρόμαυρη σειρά φωτογραφιών πολιτιστικών προσωπικοτήτων που τράβηξε ο Avedon. Υπάρχει ένα πορτραίτο του Rainer Maria Rilke που ακολουθεί αμέσως μετά από ένα του Εδουάρδου Η’ (που εκείνη την εποχή εξακολουθούσε να στιλιζάρεται με το «βασιλιάς») και της Wallis Simpson. Ο Pablo Picasso εμφανίζεται μέσα στις σελίδες, όπως και η Coco Chanel. Στη συνέχεια, υπάρχουν οι κύκνοι , «μια απόμακρη αρμάδα», όπως περιέγραψε ο Capote. «Μια όμορφη γυναίκα, όμορφα κομψή, εντυπωσιάζει την τέχνη μας κάνει, αλλάζει τον καιρό του πνεύματός μας και αυτό, είναι αυτό επιπόλαιο θέμα; Νομίζω πως όχι». Φυσικά, μιλάει για την Babe Paley, τη Jacqueline de Ribes και τη Marella Agnelli.   

Για την επερχόμενη εκατονταετή έκθεση στο Gagosian, τα παγωμένα αλλά γοητευτικά πορτρέτα της Jacqueline de Ribes και της Marella Agnelli γιορτάζονται και πάλι, μαζί με τις φωτογραφίες του ίδιου του Capote. «Ο Avedon κατάφερε να φέρει στο προσκήνιο την ουσία, την πραγματική ουσία», λέει στο Town & Country η Kara Vander Weg, Senior Director της Gagosian. «Το να ξεχωρίζει και να παρουσιάζεται κάποιος με τέτοιο τρόπο από τον Avedon, κατά κάποιο τρόπο τον εδραίωσε ως είδωλο». 

ΠΗΓΗ: gagosian.gallery/exhibitions/

Σύμφωνα με το «Avedon 100», η Vicomtesse Jacqueline de Ribes, η φωτογραφία της οποίας επιλέχθηκε από τον Hamish Bowles, συνάντησε για πρώτη φορά τον Avedon την ημέρα της κοινής τους φωτογράφισης το 1955. «Εκείνη την ημέρα, μπήκα σε έναν κόσμο εκλεπτυσμένο», δήλωσε η ίδια. «Του είμαι τόσο ευγνώμων – η ιδιοφυΐα του καλλιτέχνη, ο οραματιστής που θα εμπνέει τη μια γενιά μετά την άλλη». Το πορτρέτο του Agnelli επιλέχθηκε από την Kate Moss επειδή θύμιζε στο supermodel «πίνακα του Old Masters», ενώ ο Anderson Cooper και ο αδελφός του, Stan Stokowski, αποφάσισαν να συμπεριλάβουν ένα πορτρέτο της μητέρας τους, Gloria Vanderbilt.

Πέρα από την γαλαζοαίματη κοινωνία, η έκθεση αντιπροσωπεύει διάφορες περιόδους της δουλειάς του Avedon, συμπεριλαμβανομένης της σειράς American West, εικόνες από κινήματα κοινωνικής δικαιοσύνης, καθώς και δουλειές στη διαφήμιση και τη μόδα. Άλλα πορτραίτα που βρέθηκαν στο Avedon 100 περιλαμβάνουν αυτά του Tom Ford, της Audrey Hepburn, της Hillary Clinton, του Andy Warhol και της Shirley Chisholm.

ΠΗΓΗ: gagosian.gallery/exhibitions/

Αλλά οι οπαδοί του έργου του, είτε είναι μακροχρόνιοι είτε νέοι, μπορεί να παρατηρήσουν ότι πολλά από τα πορτραίτα του αποτελούνται από την ίδια συνταγή: ασπρόμαυρο με ένα συνήθως αυστηρά λευκό φόντο. Η μαγεία βασιζόταν στη σχέση του με τα θέματά του. «Εν μέρει ήταν το γεγονός ότι στεκόταν δίπλα στη φωτογραφική μηχανή, όχι πίσω από αυτήν. Κοίταζε τα θέματά του στα μάτια και αλληλοεπιδρούσε μαζί τους. Ακόμη και οι φωτογραφίες των ίδιων ανθρώπων είναι πολύ διαφορετικές». 

Ο Vander Weg αναφέρεται στα δύο πορτρέτα της Marilyn Monroe. Το πρώτο, επισημαίνει, είναι εκείνο που την απεικονίζει όπως την ήξερε ο κόσμος – λαμπερή και χαρισματική, με κυματιστά κατάξανθα μαλλιά και ένα φαινομενικά αταλάντευτο χαμόγελο. Το δεύτερο είναι ένα μοναδικό πορτρέτο που τραβήχτηκε αμέσως μετά. Η Monroe, η sexybomb του Hollywood, φαίνεται ηττημένη, κουρασμένη και μοναχική. Τι έκανε τη δουλειά του Avedon, απλή αλλά και ασύλληπτη, τόσο ξεχωριστή; «Ο Avedon ήταν σε θέση να φωτογραφίζει ένα άτομο από δύο διαφορετικές οπτικές γωνίες. Αυτές οι φωτογραφίες της Marilyn της έδιναν διάσταση». 

ΠΗΓΗ: gagosian.gallery/exhibitions/

Η έκθεση Avedon 100 ανοίγει για το κοινό στις 4 Μαΐου. Για να μάθετε περισσότερα για την έκθεση, επισκεφθείτε το gagosian.com. Για να προπαραγγείλεις το βιβλίο, επισκέψου το gagosianshop.com. 

Διάβασε επίσης:

Το νέο αρχιτεκτονικό αξιοθέατο της Νέας Υόρκης είναι βγαλμένο από την εποχή των Flintstones

Η προσθήκη 230.000 τετραγωνικών μέτρων στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη Νέα Υόρκη είναι ένα «ποιητικό, χαρούμενο, θεατρικό έργο» δημόσιας αρχιτεκτονικής και μια εξαιρετικά εξελιγμένη οπτική γλυπτικής φαντασίας. Το κτίσμα εξωτερικά είναι ένας βράχος από λευκό-ροζ γρανίτη με παράθυρα σε σχήμα ανοίγματος ενός σπηλαίου. Πέρα όμως από τις μπροστινές πόρτες, ο βράχος αυτός μεταμορφώνεται και γίνεται ένα αίθριο με τη μορφή ενός πανύψηλου φαραγγιού, σε βάθος ενός οικοδομικού τετραγώνου. Για τους αρχιτέκτονες του, την Jeanne Gang και την ομάδα της, ήταν σαφώς ένα στοίχημα και ένα άλμα πίστης, που αντιστρατεύεται τις σημερινές αθώες νόρμες, σχεδόν εκλιπαρώντας για κατηγορίες αρχιτεκτονικής αυταρέσκειας.

Richard Gilder Center for Science, Education, and Innovation at the American Museum of Natural History
ΠΗΓΗ:studiogang.com/project/gilder-center

Η νέα πτέρυγα διαθέτει ένα εντομολόγιο 5.000 τετραγωνικών μέτρων και ένα θερμοκήπιο πεταλούδων σχεδιασμένο από τον Ralph Applebaum. Πέντε όροφοι αποθηκών θα στεγάσουν περίπου τέσσερα εκατομμύρια επιστημονικά δείγματα, τρεις όροφοι θα είναι με ανοιχτά εκθέματα που είναι ορατά μέσα από ψηλά παράθυρα στις αποθήκες. Το Gilder θα στεγάσει επίσης νέες αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια και μια βιβλιοθήκη, μαζί με ένα θέατρο σε σχήμα παγοδρομίου χόκεϊ και σχεδόν το ίδιο μεγάλο, για μια υπερσύγχρονη διαδραστική προβολή σχετικά με τη διασύνδεση όλης της ζωής στη γη. Η δημιουργία του μπορεί να άργησε και να ξεπέρασε τον προϋπολογισμό, αλλά η γκαλερί του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας αξίας 465 εκατ. δολαρίων δίνει ένα εκπληκτικό σπίτι στα έντομά του.  

Δες εδώ το νέο αξιοθέατο της Νέας Υόρκης 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αρωμάτισε με το αγαπημένο σου άρωμα τη ντουλάπα με αυτό το εύκολο hack
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Φτιάξε τα πιο τραγανά κολοκυθάκια με αυτο το εύκολο κόλποDnews

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews       pelop.gr       theissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr