Now Reading
Αν αναρωτιέσαι γιατί η γάτα σου τα πετάει όλα στο πάτωμα έχει τον λόγο της, μην ανησυχείς

Αν αναρωτιέσαι γιατί η γάτα σου τα πετάει όλα στο πάτωμα έχει τον λόγο της, μην ανησυχείς

Ιωάννα Σαλαμουρα
γάτα κοιτάζει τραπέζι

Υπάρχει και αυτή η τρέλα των αιλουροειδών μας να ρίχνουν τα πράγματα από όπου μπορούν αλλά συνεχίζουν να είναι αξιολάτρευτες.

Το γουργούρισμα, οι αξιολάτρευτες γελοιότητες και οι άνετες αγκαλιές μας κρατούν γενικά ικανοποιημένους τους γατόφιλους. Μερικές γάτες είναι στοργικές, άλλες είναι απόμακρες. Μερικά γατιά λατρεύουν να χοροπηδούν και να παίζουν, ενώ άλλα προτιμούν να παραμονεύουν κυρίως από μακριά και να κάνουν επίθεση. Έπειτα, υπάρχει κι εκείνο το πράγμα όπου μια γάτα κάνει «zoom» από τη μια γωνία ενός δωματίου στην άλλη σαν δαιμονισμένη.

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις πολλές ιδιοτροπίες που κάνουν μοναδικές τις γάτες. Αλλά υπάρχουν ορισμένες σταθερές ερωτήσεις που αναρωτιόμαστε εμείς ιδιοκτήτες ανεξάρτητα από το είδος της προσωπικότητας που έχει η γάτα μας. Για παράδειγμα, γιατί οι γάτες κοιμούνται τόσο πολύ; Γιατί νιαουρίζουν οι γάτες; Γιατί γουργουρίζουν οι γάτες;

ασπρόμαυρη γάταΜια άλλη ερώτηση που πραγματικά μας δημιουργεί απορίες είναι που μια γάτα τρελαίνεται με το ρίχνει κάτι από ένα τραπέζι, γραφείο ή πάγκο. Είναι απλά ένα τυχαίο γεγονός που σχετίζεται με τη βαρύτητα ή έχει κάτι άλλο στο μυαλό της; Σύμφωνα με το rd.com υπάρχει λογική εξήγηση που απαντούν ειδικοί.

Γιατί οι γάτες ρίχνουν πράγματα;

Σε ένα νοικοκυριό που έχει γάτες, πολύ λίγα που βρίσκονται πάνω σε ένα τραπέζι ή σε οποιαδήποτε επίπεδη επιφάνεια, δεν είναι ασφαλή! Είναι αυτό ένα στυλό; Θα βρεθεί στο πάτωμα. Είναι το βάζο με λουλούδια; Μήπως νομίσματα; και αυτά θα βρεθούν πεταμένα. Γιατί λοιπόν οι γάτες ανατρέπουν τα πράγματα; Δεν υπάρχει απαραίτητα μόνο ένας λόγος.

Αν και δεν έχει γίνει πολλή επιστημονική έρευνα σε αυτό το ερώτημα, οι ειδικοί σε γάτες έχουν τις δικές τους θεωρίες. Η συμπεριφορίστρια της γάτας Pamela Merritt, συγγραφέας του βιβλίου The Way of Cats: How to Use their Instincts to Train, Understand, and Love Them και blogger στο wayofcats.com, επισημαίνει ότι σε όλες τις γάτες υπάρχει, τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό, ένα παιχνίδι-θήραμα. Ο λόγος που κάνει την κίνηση αυτή είναι ένας συνδυασμός γονιδίων της γάτας και πρώιμης ζωής. Μια γάτα μπορεί να χρησιμοποιεί τα πόδια της ρίχνοντας τα πράγματα ως μέσο για να προσπαθήσει να μάθει περισσότερα για το περιβάλλον γύρω της.

Οι γάτες ανατρέπουν τα πράγματα μόνο και μόνο για να τραβήξουν την προσοχή;

«Θα μπορούσε να είναι, γιατί σκεφτείτε το: Το πιθανότερο είναι, όταν δείτε τη γάτα σας να κατευθύνεται προς ένα τραπέζι, τον πάγκο ή το γραφείο σας, να αντιδράσετε γρήγορα» επισημαίνει η Rita Branson Bowman, ειδικός στη συμπεριφορά της γάτας και διευθύντρια της Kitty Kat Haven & Rescue. Έτσι, αν το δούμε από την πλευρά της γάτας μας, ρίχνοντας ένα αντικείμενο γνωρίζει πως αυτό θα κινητοποιήσει και θα της δώσουμε σημασία.

Πώς μπορώ να κάνω τη γάτα μου να σταματήσει να ρίχνει τα πράγματα

Δεν υπάρχει σίγουρη μέθοδος για να πείσουμε τις γάτες να σταματήσουν τελείως να ρίχνουν τα πράγματα, «αλλά το να τους δίνετε άφθονη θετική προσοχή είναι μια καλή στρατηγική για να δοκιμάσετε», σύμφωνα με την Branson Bowman. Μια άλλη πρόταση είναι να τους διαθέτουμε πολλά διαφορετικά διαδραστικά παιχνίδια για να αποτρέψουμε την πλήξη τους.

γάτα κοιτάζει τραπέζιΤώρα που το ερώτημα «γιατί οι γάτες ρίχνουν τα πράγματα;» έχει απαντηθεί (ως ένα βαθμό τουλάχιστον), τι γίνεται με άλλες καυτές ερωτήσεις γάτας; Αποδεικνύεται ότι τα μυστήρια των αιλουροειδών δεν είναι τόσο μυστηριώδη.

Διάβασε επίσης:

Η γάτα σου έχει 12 σοβαρούς λόγους για να σε ακολουθεί παντού

H φήμη για τις γάτες ότι είναι αδιάφορες υπάρχει όμως η φήμη αυτή συχνά μπορεί να είναι και λανθασμένη. Οι γάτες είναι ανεξάρτητες κι έχουν έναν ιδιαίτερο και ιδιόμορφο τρόπο να εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους. Σε πολλές γάτες αρέσει να ακολουθούν τους ιδιοκτήτες τους σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού, ακόμα και στο μπάνιο.

γάτα σε καλάθι μεταφοράςΓιατί λοιπόν το κάνουν αυτό; Οι γάτες έχουν εξημερωθεί, επομένως οι λόγοι για τους οποίους μας ακολουθούν τείνουν να είναι θετικοί. Σύμφωνα με το thediscerningcat.com, 12 είναι οι λόγοι που σε ακολουθούν.

Διάβασε εδώ τους 12 λόγους.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς να μιλήσεις στα παιδιά σου ώστε να ακούνε
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΠλυντήριοDnews

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews       pelop.gr       theissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr