Now Reading
Η γάτα σου έχει 12 σοβαρούς λόγους για να σε ακολουθεί παντού

Η γάτα σου έχει 12 σοβαρούς λόγους για να σε ακολουθεί παντού

Ιωάννα Σαλαμουρα
γάτα σε καλάθι μεταφοράς

Αν η γάτα σου σε ακολουθεί παντού μέσα στο σπίτι έχει λόγο που το κάνει.

Η φήμη για τις γάτες ότι είναι αδιάφορες υπάρχει όμως η φήμη αυτή συχνά μπορεί να είναι και λανθασμένη. Οι γάτες είναι ανεξάρτητες κι έχουν έναν ιδιαίτερο και ιδιόμορφο τρόπο να εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους. Σε πολλές γάτες αρέσει να ακολουθούν τους ιδιοκτήτες τους σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού, ακόμα και στο μπάνιο.

Γιατί λοιπόν το κάνουν αυτό; Οι γάτες έχουν εξημερωθεί, επομένως οι λόγοι για τους οποίους μας ακολουθούν τείνουν να είναι θετικοί. Σύμφωνα με το thediscerningcat.com, 12 είναι οι λόγοι που σε ακολουθούν.

γάτα που κοιτάζει τον φακόΕδώ είναι οι 12 λόγοι για τους οποίους η γάτα σου σε ακολουθεί:

1. Συντροφικότητα

Οι γάτες σήμερα γίνονται όλο και πιο κοινωνικοποιημένες, ειδικότερα ορισμένες ράτσες. Δεν έχουμε την τάση να κρατάμε γάτες σήμερα γιατί θέλουμε να φροντίζουν τυχόν αδέσποτα παράσιτα γύρω από το σπίτι. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες γατών βλέπουν τις γάτες τους ως συντρόφους και μέρος της οικογένειας. Η γάτα σου μπορεί κάλλιστα να αισθάνεται το ίδιο και απλά να απολαμβάνει να είναι μαζί σου.

2. Πεινάει

Ένας πολύ συνηθισμένος λόγος για τον οποίο η γάτα σου σε ακολουθεί είναι επειδή πεινάει – ιδιαίτερα όταν αυτό συνοδεύεται από αρκετά δυνατά νιαουρίσματα.

3. Περιέργεια

Μερικές γάτες είναι πιο περίεργες από άλλες και τους αρέσει να ξέρουν τι κάνουν οι ιδιοκτήτες τους. Η ζωή μας είναι πολύ διαφορετική από τη δική τους, επομένως μπορεί να επιδιώκουν να διασκεδάσουν βλέποντας τι κάνουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό θα μπορούσε να ισχύει ιδιαίτερα εάν κατευθυνόμαστε σε δωμάτια που δε μπαίνει συχνά, όπως για παράδειγμα ένα γραφείο. Η γάτα μας μπορεί κάλλιστα να είναι περίεργη για να εξερευνήσει αυτό το νέο δωμάτιο.

γάτα σε ξυστήρι

4. Θέλει προσοχή

Η γάτα σου μπορεί απλώς να θέλει λίγη προσοχή. Είτε θέλουν να τους δείξεις ότι τις βλέπεις και να τις πεις το όνομα τους, είτε να τους δώσεις σημασία. Εάν κάνεις άλλες δραστηριότητες και δεν ασχολείσαι με τη γάτα σου για λίγο, μπορεί κάλλιστα να αρχίσουν να σε ακολουθούν για να σου υπενθυμίσουν ότι υπάρχουν και θα ήθελαν να το αναγνωρίσεις!

5. Άγχος Αποχωρισμού

Εάν ήσουν σε διακοπές ή ένα ταξίδι και η γάτα σου αρχίζει ξαφνικά να σε ακολουθεί ή και να κοιμάται μαζί σου, μπορεί να είναι διότι η γάτα σου βιώνει άγχος αποχωρισμού. Οι γάτες μας συνηθίζουν να βρισκόμαστε γύρω τους και μπορεί να είναι μεγάλο σοκ για αυτές αν λείπουμε ξαφνικά για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα.

γάτα που τη χαιδεύουν6. Ξαφνική σημαντική αλλαγή

Εάν η γάτα αρχίσει ξαφνικά να σε ακολουθεί παντού, αυτό μπορεί να οφείλεται σε μια πρόσφατη σημαντική αλλαγή. Αυτό μπορεί να είναι κάτι σαν τον ερχομό ενός νέου μωρού, τον θάνατο κάποιου στην οικογένεια, μετακόμιση κ.λπ.
Οι γάτες είναι ευαίσθητες και αυτές οι αλλαγές θα μπορούσαν να τις κάνουν να αισθάνονται ανασφάλεια. Έτσι θέλουν να σε ακολουθούν παντού καθώς όταν είναι μαζί σου νιώθουν ασφάλεια και προστασία.

7. Βαριούνται

Ειδικά οι γάτες εσωτερικού χώρου μπορούν να βαρεθούν εύκολα. Στην άγρια φύση, οι γάτες περνούσαν το χρόνο τους κυνηγώντας και εξερευνώντας. Μια γάτα εσωτερικού χώρου δεν έχει πολλές ευκαιρίες για κυνήγι και φυσικά έχει έναν περιορισμένο κόσμο να εξερευνήσει. Για να διατηρήσεις τη γάτα σας ικανοποιημένη, είναι σημαντικό να της παρέχεις ένα περιβάλλον όπου διεγείρεται διανοητικά. Χρειάζονται δραστηριότητες για να αντικαταστήσουν τις δραστηριότητες που θα έκαναν στη φύση. Ένα από αυτά θα μπορούσε να είναι να αρχίσω να σας ακολουθώ. Αυτό μπορεί να το κάνει εάν λείπεις από το σπίτι για αρκετές ώρες. Αν πιστεύεις ότι το κάνει αυτό γιατί βαριέται, πρόσθεσε περισσότερα παιχνίδια και δραστηριότητες που προσομοιώνουν πνευματικά στη ζωή της.

γάτα καθιστή

8. Είσαι ο γονιός τους

Τα γατάκια τείνουν να ακολουθούν τις μητέρες τους παντού. Μαθαίνουν τα πάντα από τη μητέρα τους και είναι και η πηγή της τροφής τους. Έτσι τα γατάκια μαθαίνουν να αισθάνονται ασφαλή όταν βρίσκονται κοντά στη μητέρα τους. Για πολλούς ιδιοκτήτες γατών, αυτή η σχέση γίνεται μιμούμενη. Μπορεί να είσαι άνθρωπος, αλλά τώρα της παρέχεις τροφή, την καλλωπίζεις, παίζεις μαζί της κ.λπ. Οι ιδιοκτήτες τείνουν να αναλαμβάνουν όλες τις εργασίες ανατροφής. Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι, καθώς συμπεριφέρεσαι σαν γονιός, θα θέλει να σε ακολουθήσει όπως έκανε με τη μητέρα της, νιώθει πιο ασφαλής όταν είναι κοντά σου. Ξέρει ότι όταν είναι μαζί σου θα προστατεύεται και οι ανάγκες της θα ικανοποιούνται. Μερικές γάτες θα ξεπεράσουν τον ιδιοκτήτη τους μετά την εφηβεία, ενώ άλλες θα συνεχίσουν.

9. Παιχνίδι

Οι γάτες στη φύση συχνά κυνηγούν μόνο για διασκέδαση. Έτσι, τα παιχνίδια ή το παιχνίδι που περιλαμβάνει θήραμα και κυνήγι ή και πιάσιμο αυτού του θηράματος είναι κάτι γνώριμο γι’ αυτές. Έτσι μπορεί να σε ακολουθεί ως μορφή παιχνιδιού. Μπορεί να θέλει να πηδήξει ξαφνικά πάνω σου ή να κρυφτεί και μετά να σου επιτεθεί. Όταν βρίσκεσαι εν κινήσει σε βλέπει περισσότερο σαν θήραμα, επομένως, από την άποψη αυτή είναι μια πολύ λογική στιγμή για να ασχοληθείς μαζί της με παιχνίδι.

10. Ρουτίνα

Οι γάτες είναι πλάσματα της ρουτίνας. Μόλις αρχίσουν να σε ακολουθούν παντού, οι πιθανότητες είναι ότι θα συνεχίσουν να το κάνουν. Οι άγριες γάτες έχουν ρουτίνες γύρω από το κυνήγι, τη σήμανση της επικράτειάς τους κ.λπ. Οι οικόσιτες γάτες αναζητούν παρόμοιες ρουτίνες, επομένως το να σε ακολουθούν στο σπίτι μπορεί να είναι μέρος αυτής.

γάτα αγκαλιά

11. Στοργή

Είναι μεγάλο κομπλιμέντο να σε επιλέγουν ως αγαπημένο σύντροφο. Έτσι μπορεί να σε ακολουθεί απλά επειδή απολαμβάνει να είναι μαζί σου. Ανταπόδωσε αυτή τη στοργή για να την κάνεις να αισθανθεί πως νιώθεις το ίδιο. Ανάλογα με την προσωπικότητα της αυτό θα μπορούσε να είναι μέσω ενός χαϊδέματος, παιχνιδιού ή άλλων δραστηριοτήτων που ξέρεις πως της αρέσουν.

12. Βοήθεια

Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβουμε αν πονάει ή είναι δυστυχισμένη. Τους αρέσει συχνά να κρύβουν τον πόνο τους. Ωστόσο, μερικές γάτες είναι διαφορετικές. Εάν νιαουρίζει πολύ όταν σε ακολουθεί, μπορεί να οφείλεται στο ότι αγχώνεται ή πονάει.

Γιατί η γάτα μου με ακολουθεί παντού  ποιο είναι το συμπέρασμα

Γενικά, αν η γάτα σου σε ακολουθεί παντού, δεν είναι σημάδι ανησυχίας. Τις περισσότερες φορές οι γάτες που ακολουθούν τους ιδιοκτήτες τους στο σπίτι είναι μια αρκετά υγιής και συχνά θετική δραστηριότητα. Ωστόσο, ως υπεύθυνος ιδιοκτήτης γάτας, προσπάθησε να κατανοήσεις τι είναι αυτό που την οδηγεί να σε ακολουθεί και έλεγξε εάν πρέπει να της προσφέρεις περισσότερη προσοχή, στοργή, παιχνίδι ή ακόμα και φαγητό πριν υποθέσεις ότι όλα είναι καλά.

γάτα σε καλάθι μεταφοράς

Διάβασε επίσης:

Μήπως η γάτα σου παθαίνει ξαφνικές εκρήξεις και κάνει speed; Έχει τον λόγο της

Όσοι έχουμε γάτες την εικόνα να κάθονται κουλουριασμένες στον καναπέ και να απολαμβάνουν τον ύπνο τους τη γνωρίζουμε. Όπως πολύ καλά γνωρίζουμε πως εκεί που έχουν σηκωθεί από τον καναπέ, παθαίνουν speed και ανεβαίνουν τις σκάλες σαν πυραυλάκατο σκάφος, κάνει parkour στους τοίχους και εξαφανίζουν οτιδήποτε και τα πάντα στο δρόμο τους.

γάτα έτοιμη για παιχνίδι«Είναι τα zoom της γάτας!» λέει ο πιστοποιημένος συμπεριφοριστής γάτας Pam Bennett-Johnson στο rd.com. «Πηγαίνουν από το μηδέν στα 100 χιλιόμετρα την ώρα σε χρόνο μηδέν». Αλλά γιατί οι γάτες «σπιντάρουν», παθαίνουν αυτές τις εκρήξεις; Όπως συμβαίνει με όλα τα άλλα μυστήρια της γλώσσας του σώματος και της συμπεριφοράς της γάτας – όπως γιατί νιαουρίζουν οι γάτες, γιατί αγαπούν τα κουτιά και γιατί οι γάτες ζυμώνουν – υπάρχει μια εξήγηση για την τρέλα τους. «Ακόμη και όταν η συμπεριφορά μιας γάτας είναι περίεργη, έχει πάντα νόημα για τη γάτα», λέει ο Bennett-Johnson.

 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Φτιάξε τα ροζ μακαρόνια της Barbie πανεύκολα και γρήγορα
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΟΠΕΛΑ ΠΟΥ ΧΑΜΟΓΕΛΑΕΙDnews

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews       pelop.gr       theissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr