Now Reading
Μήπως η γάτα σου παθαίνει ξαφνικές εκρήξεις και κάνει speed; Έχει τον λόγο της

Μήπως η γάτα σου παθαίνει ξαφνικές εκρήξεις και κάνει speed; Έχει τον λόγο της

Ιωάννα Σαλαμουρα
γάτα έτοιμη για παιχνίδι

Αν έχεις γάτα που παθαίνει εκρήξεις ενέργειας μην ανησυχείς ξέρει τι κάνει.

Όσοι έχουμε γάτες την εικόνα να κάθονται κουλουριασμένες στον καναπέ και να απολαμβάνουν τον ύπνο τους τη γνωρίζουμε. Όπως πολύ καλά γνωρίζουμε πως εκεί που έχουν σηκωθεί από τον καναπέ, παθαίνουν speed και ανεβαίνουν τις σκάλες σαν πυραυλάκατο σκάφος, κάνει parkour στους τοίχους και εξαφανίζουν οτιδήποτε και τα πάντα στο δρόμο τους.

«Είναι τα zoom της γάτας!» λέει ο πιστοποιημένος συμπεριφοριστής γάτας Pam Bennett-Johnson στο rd.com. «Πηγαίνουν από το μηδέν στα 100 χιλιόμετρα την ώρα σε χρόνο μηδέν». Αλλά γιατί οι γάτες «σπιντάρουν», παθαίνουν αυτές τις εκρήξεις; Όπως συμβαίνει με όλα τα άλλα μυστήρια της γλώσσας του σώματος και της συμπεριφοράς της γάτας – όπως γιατί νιαουρίζουν οι γάτες, γιατί αγαπούν τα κουτιά και γιατί οι γάτες ζυμώνουν – υπάρχει μια εξήγηση για την τρέλα τους. «Ακόμη και όταν η συμπεριφορά μιας γάτας είναι περίεργη, έχει πάντα νόημα για τη γάτα», λέει ο Bennett-Johnson.

γάτα έτοιμη για πείραγμα Τι είναι αυτά τα «zoom», εκρήξεις για τις γάτες μας;

Ουσιαστικά είναι απλώς ξαφνικές εκρήξεις ενέργειας που συσσωρεύονται στη γάτα μας και πρέπει να απελευθερωθούν. Μερικές φορές αυτά εμφανίζονται μετά από έναν μακρύ υπνάκο ή μια επίσκεψη στην τουαλέτα τους. «Οι γάτες κοιμούνται το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, αλλά στη συνέχεια έχουν όλη αυτή την ενέργεια και πρέπει να τη βγάλουν», λέει ο Frank Caporale, DVM, κτηνίατρος στο Ormond Beach της Φλόριντα. Τα zoom είναι κοινά τόσο στα γατάκια όσο και στις ενήλικες γάτες. Υπάρχει ακόμη και ένα τεχνικό όνομα για αυτό: Ονομάζονται περίοδοι ξέφρενης ταχείας δραστηριότητας ή FRAP.

γάτα μετά από ύπνοΓιατί το παθαίνουν οι γάτες;

Η απάντηση δεν είναι ξεκάθαρη. «Κανένας ειδικός δεν μπορεί να πει οριστικάπως γιάυτό τολόγο η γάτα παθαίνει zoom. Αλλά έχουμε κάποιες θεωρίες», λέει ο Bennett-Johnson, συγγραφέας του best-seller οδηγού εκπαίδευσης γατών Think Like a Cat.

1. Παιχνίδι

Τις περισσότερες φορές είναι στην πραγματικότητα απλώς ένας τρόπος για να διασκεδάσει μια γάτα και να ξεθυμάνει. «Είναι μια συμπεριφορά παιχνιδιού», λέει ο Caporale. «Σημαίνει ότι η γάτα είναι χαρούμενη και νιώθει σαν να διασκεδάζει».

2. Ένα κυνηγετικό ένστικτο

Μπορεί να θυμίζουν τον τρόπο που οι γάτες κυνηγούν στη φύση. «Οι γάτες είναι αρπακτικά», λέει ο Bennett-Johnson. «Κρύβονται και περιμένουν το θήραμα τους, και αποθηκεύουν ενέργεια για να είναι έτοιμες να ορμήσουν». Οι γάτες εσωτερικού χώρου δημιουργούν το ίδιο είδος ενέργειας όπως κοιμούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας (είναι μέρος του γιατί οι γάτες κοιμούνται τόσο πολύ) και αν δεν έχουν αρκετούς τρόπους για να την απελευθερώσουν κι έτσι παθαίνουν zoom. «Ξαφνικά, αισθάνονται την ανάγκη να κάνουν το κυνήγι», λέει ο Caporale.

γατί παίζει3. Μια έκρηξη ενέργειας μετά την τουαλέτα τους

Πολλές γάτες το παθαίνουν μετά τη χρήση της τουαλέτας τους και οι ειδικοί έχουν αρκετές θεωρίες ως προς το γιατί. «Για μερικές γάτες, η τουαλέτα τους είναι ένα άβολο μέρος», λέει ο Bennett-Johnson. «Αισθάνονται ευάλωτες εκεί μέσα και ανυπομονούν να βγουν έξω». Οι γάτες μπορεί να φοβούνται ότι ένα αρπακτικό μπορεί να τις εντοπίσει από τη μυρωδιά των απορριμμάτων τους και θέλουν να ξεφύγουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Αυτός είναι επίσης ο λόγος που θάβουν τα απορρίμματα τους.

Οι κινήσεις του εντέρου διεγείρουν επίσης το πνευμονογαστρικό νεύρο της γάτας, το μακρύτερο από τα κρανιακά νεύρα, το οποίο ορισμένοι πιστεύουν ότι μπορεί να δώσει στη γάτα ένα σύντομο αίσθημα ευφορίας. «Μερικοί άνθρωποι το αποκαλούν poo-phoria», λέει ο Bennett-Johnson. «Αυτή για μένα είναι μια πολύ λογική εξήγηση για εκείνη την έκρηξη των ζουμ μετά το κουτί απορριμμάτων».

γάτα που κοροιδεύει4. Ένα θέμα υγείας

Μερικές φορές ο λόγος δεν είναι θετικός. Οι γάτες μπορεί να εμφανίσουν γρήγορες εκρήξεις κίνησης εάν τις δαγκώνουν ψύλλοι ή εάν αντιμετωπίζουν οξύ πόνο. «Εάν μια γάτα αισθάνεται κάποια ενόχληση στην τουαλέτα της, για παράδειγμα, μπορεί να βγει βιαστικά», λέει ο Caporale. «Ουσιαστικά η γάτα σκέφτεται, αν τρέξω μακριά, θα ξεφύγω από τον πόνο». Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα zoom μπορεί να είναι σημάδι ότι ήρθε η ώρα να πάμε τη γάτα μας στον κτηνίατρο.

Πότε είναι η πιο συνηθισμένη ώρα για τις γάτες zoom;

Οι γάτες μπορούν να αποκτήσουν αυτή την ενέργεια ανά πάσα στιγμή, αλλά φαίνεται να εμφανίζεται πιο συχνά το βράδυ. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτή η συμπεριφορά συνδέεται με τους εσωτερικούς ρυθμούς μιας γάτας. Αν και οι άνθρωποι τείνουν να σκέφτονται τις γάτες ως νυκτόβια πλάσματα, «οι γάτες είναι στην πραγματικότητα αδιάκριτες», λέει ο Bennett-Johnson, «που σημαίνει ότι είναι πιο δραστήριες το σούρουπο και την αυγή, επειδή συνήθως τότε είναι ενεργό το θήραμα τους». Επειδή, όμως, οι σημερινές γάτες του σπιτιού τείνουν να κοιμούνται περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν οι ιδιοκτήτες τους είναι στη δουλειά, το πρόγραμμα τους μπορεί να είναι λίγο άστοχο, οδηγώντας τες σε full ενέργεια τη νύχτα.

άταχτο γατί«Τη νύχτα, τείνουμε να τελειώνουμε με τη δραστηριότητα μας, αλλά οι γάτες ανεβάζουν στροφές», λέει ο Bennett-Johnson. «Και αν δεν απελευθερώνουν την ενέργεια τους κατά τη διάρκεια της ημέρας, τότε το πιθανότερο είναι, κάποια στιγμή μέσα στη νύχτα, η γάτα να πρέπει να την απελευθερώσει. Και ξαφνικά ακούγεται σαν 14 άλογα να τρέχουν στο διάδρομο έξω από την κρεβατοκάμαρά σου».

Πρέπει να αγνοήσουμε τα zoom της;

Είναι απολύτως φυσιολογικά τα zoom της και αν η γάτα μας φαίνεται χαρούμενη και φαίνεται να απολαμβάνει την προπόνηση, είναι καλό να την αφήσουμε να είναι έτσι. Υπάρχουν όμως στιγμές που σίγουρα δεν πρέπει να τις αγνοήσουμε και να πρέπει να απευθυνθούμε στον κτηνίατρο. «Τα πάντα έχουν να κάνουν με το πλαίσιο», λέει ο Caporale. «Δώστε προσοχή στη γλώσσα του σώματος της γάτας. Φαίνεται ότι φοβάται ή πονάει; Κρύβεται αφού τρέχει; Έχετε παρατηρήσει άλλες αλλαγές στη συμπεριφορά του; Αυτά είναι τα σημάδια ότι η γάτα δεν διασκεδάζει απλώς και πρέπει να αποκλείσετε κάτι ιατρικό».

https://www.instagram.com/reel/CpxzDT4pd0i/?utm_source=ig_web_copy_link

Μια δραστήρια γάτα είναι μια χαρούμενη γάτα

Το να διατηρούμε τη γάτα μας ενεργή και αφοσιωμένη όχι μόνο θα μειώσει τις εκρήξεις της  πιθανότατα θα βελτιώσει επίσης τον δεσμό ανάμεσα σε εμάς και τη γάτα μας. «Αν η γάτα είναι απασχολημένη και ψυχαγωγημένη, θα περιορίσει τις συμπεριφορές που πραγματικά δεν σας αρέσουν και οι οποίες μπορεί να είναι καταστροφικές, όπως το να σκαρφαλώνει στις κουρτίνες», λέει ο Bennett-Johnson. «Και το χρωστάμε στις γάτες μας. Έχουμε αυτή την υποχρέωση να βεβαιωθούμε ότι τους προσφέραμε ένα περιβάλλον που δεν είναι μόνο ασφαλές και υγιές, αλλά επίσης ανταμείβει και τονώνει».

γάτα έτοιμη για παιχνίδι

Διάβασε επίσης:

Κοιτάζει η γάτα σου τον τοίχο; Μην ανησυχείς έχει 6 καλούς λόγους

Πόσες φορές έχεις «πιάσει» τη γάτα σου να κοιτάζει επίμονα τους τοίχους; Πιστεύεις ότι βλέπει κάποιο φάντασμα να αιωρείται στο ταβάνι της κουζίνας; Κάποιες δε φορές αναρωτιόμαστε αν η γάτα μας είναι «αυτιστική» αφού της αρέσει να «κολλάει» το βλέμμα της για ώρα στους τοίχους και στα ταβάνια.  Το πιθανότερο είναι να έχει άλλους λόγους που να της προκαλεί το έντονο ενδιαφέρον.

γατί σαστισμένοΜπορεί να μη μάθουμε ποτέ τι ακριβώς αιχμαλωτίζει την προσοχή της γατούλας μας μέσα στους βαρετούς τοίχους του σπιτιού μας. Είναι απλώς μία από εκείνες τις πτυχές της συμπεριφοράς των γατών που συμβαδίζουν με το να είσαι ο ιδιοκτήτης τους και να τις παρακολουθείς να απολαμβάνουν την καθημερινότητα τους. Παρόλα αυτά ας δούμε τα «μυστικά» αυτής της περίεργης συμπεριφοράς.

Διάβασε εδώ τους 6 λόγους.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κρασί: Τα 12 λάθη που κάνεις όταν το αγοράζεις, το παραγγέλνεις και το πίνεις
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο έξυπνος τρόπος για να ξεφλουδίζεις εύκολα τις ντομάτες για τις καλοκαιρινές σου συνταγέςDnews

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews       pelop.gr       theissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr