Now Reading
Ρετινόλη VS Τρετινοΐνη: Οι διαφορές και τα οφέλη τους στο δέρμα σου

Ρετινόλη VS Τρετινοΐνη: Οι διαφορές και τα οφέλη τους στο δέρμα σου

Avatar photo
ξανθια γυναικα ομορφια

Με εξαιρετικά απλούς όρους, η ρετινόλη και η τρετινοΐνη είναι και οι δύο διαφορετικές μορφές της βιταμίνης Α, αλλά με μικρές διάφορες και οφέλη.

Ρετινόλη: Αποτελεί μέρος της οικογένειας των ρετινοειδών, της βιταμίνης Α. Τα ασθενέστερα ρετινοειδή, όπως η ρετινόλη, πρέπει να μετατραπούν από ένζυμα του δέρματος σε ρετινοϊκό οξύ -τρετινοΐνη-, το οποίο στη συνέχεια ασκεί τα αποτελέσματά του μέσω των υποδοχέων ρετινοειδών που βρίσκονται στα κύτταρα του δέρματος. Η μετατροπή της ρετινόλης σε ρετινοϊκό οξύ είναι αργή και ποικίλλει μεταξύ των ατόμων. 

Τρετινοΐνη: Λειτουργεί για να επιταχύνει την ανάπτυξη νέων δερματικών κυττάρων, επιταχύνοντας την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος και των υπολειμμάτων που μπορεί να φράξουν τους πόρους. Λειτουργεί για την επιδιόρθωση των κυττάρων που έχουν υποστεί βλάβες από τον ήλιο και ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου. 

Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ της ρετινόλης και της τρετινοΐνης 

Η κύρια διαφορά μεταξύ ρετινόλης και τρετινοΐνης είναι ότι, η τρετινοΐνη λειτουργεί πιο αποτελεσματικά. Η ρετινόλη πρέπει να μετατραπεί από ένζυμα στο δέρμα σε ρετινοϊκό οξύ για να έχει ευεργετικά αποτελέσματα. Η τρετινοΐνη είναι ρετινοϊκό οξύ, οπότε είναι πολύ πιο ισχυρή από τη ρετινόλη και πιο αποτελεσματική. Ουσιαστικά, η ρετινόλη πρέπει να μετατραπεί σε τρετινοΐνη για να λειτουργήσει, η χρήση απλής τρετινοΐνης σημαίνει ουσιαστικά ότι κόβεις το στάδιο της μετατροπής, πράγμα που σημαίνει ότι θα σου δώσει τα αποτελέσματα της πιο γρήγορα. 

γυναικα βαζει κρεμα

Αξίζει επίσης να επισημάνουμε ότι η ρετινόλη είναι εξαιρετικά ασταθής και συχνά αποικοδομείται, ακόμη και πριν φτάσει στο δέρμα μας. Η συνταγογραφούμενη τρετινοΐνη πρέπει να περάσει από αυστηρές δοκιμές για να αποδειχθεί ότι έχει τη σωστή ποσότητα τρετινοΐνης στο προϊόν. 

Η άλλη διαφορά είναι ότι η τρετινοΐνη δεν είναι τόσο εύκολα διαθέσιμη όσο η ρετινόλη, η οποία μπορεί να βρεθεί σε όλες τις μορφές προϊόντων φροντίδας του δέρματος, από ορούς, μάσκες και ενυδατικές κρέμες μέχρι καθαριστικά. Η τρετινοΐνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο μέσω συνταγής, είτε μέσω του γιατρού σου, είτε μέσω δερματολόγου. Η δύσκολη εύρεση της αποτελεί μειονέκτημα, αλλά συμβαίνει για έναν λογικό λόγο, για την ασφάλεια του δέρματος.  

  γυναικα με ροζ νυχια

Ποια είναι τα οφέλη και των δυο  

Και τα δύο συστατικά έχουν παρόμοια οφέλη, καθώς είναι και οι δύο μορφές της ίδιας οικογένειας βιταμινών Α, απλώς λειτουργούν με διαφορετικούς τρόπους. Η κύρια δουλειά της βιταμίνης Α είναι να βοηθά τα κύτταρα να αναγεννώνται ταχύτερα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε: 

Φωτεινότητα της επιδερμίδας 

Διόγκωση της επιδερμίδας 

Βελτίωση της υφής του δέρματος 

Καθαρισμό της ακμής 

Βελτίωση της εμφάνισης της μελάγχρωσης 

Ποια είναι τα μειονεκτήματα μεταξύ της τρετινοΐνης έναντι της ρετινόλης  

Το κύριο μειονέκτημα για την τρετινοΐνη στη συζήτηση ρετινόλη vs. τρετινοΐνη είναι ότι είναι συνταγογραφούμενη, οπότε δεν θα έχεις άμεση πρόσβαση στην αγορά της.   

Όσον αφορά την πραγματική επίδραση που έχει η τρετινοΐνη στο δέρμα, είναι ότι δεν είναι πάντα ένα απρόσκοπτο συστατικό που μπορείς να προσθέσεις στη ρουτίνα περιποίησης του δέρματός σου. Μπορεί να εμφανίσεις απολέπιση του δέρματος και ερεθισμό, συμπεριλαμβανομένης της ξηρότητας, της ερυθρότητας, του καψίματος και του τσιμπήματος. Αυτό είναι συνήθως προσωρινό και διαρκεί όσο το δέρμα προσαρμόζεται σε όλες αυτές τις αλλαγές που προκαλούν τα ρετινοειδή, μια διαδικασία που αναφέρεται ως ρετινοποίηση.  

  γυναικα με πετσετα στο κεφαλι βαζει κρεμα

Μπορείς να ελαχιστοποιήσεις την πιθανότητα ερεθισμού με την αργή εφαρμογή της, όπως θα έκανες με οποιοδήποτε δραστικό συστατικό. Ξεκίνησε με μια χαμηλή συγκέντρωση και χρησιμοποίησε τη κάθε λίγες ημέρες, αντί να την χρησιμοποιείς εντατικά στην καθημερινή σου ρουτίνα. Αυτό ισχύει και για το πόσο συχνά θα πρέπει να χρησιμοποιείς ρετινόλη καθώς και τρετινοΐνη -ξεκινήστε με χαμηλή συγκέντρωση και ανάπτυξε σιγά-σιγά την ανοχή του δέρματος σου προτού προχωρήσεις σε μεγαλύτερη χρήση της.  

Πώς να χρησιμοποιήσεις την τρετινοΐνη 

Αν θέλεις να ανταλλάξετε τη ρετινόλη με την τρετινοΐνη, μπορείς να τη χρησιμοποιείς με τον ίδιο τρόπο που θα χρησιμοποιούσες τη ρετινόλη, δηλαδή τα βράδια, και πάντα να ακολουθείς την εφαρμογή της με το αντηλιακό προσώπου το πρωί, καθώς μπορεί να σε κάνει πιο ευάλωτη σε βλάβες από τον ήλιο.  

Τα ρετινοειδή μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερη ευαισθησία του δέρματος, οπότε είναι σημαντικό τα άλλα προϊόντα της ρουτίνας της ομορφιάς σου να προστατεύουν και να υποστηρίζουν το δέρμα. Συνιστάτε πάντα η χρήση της τρετινοΐνης παράλληλα με μια απλή ρουτίνα φροντίδας του δέρματος που αποτελείται από ενυδατική κρέμα, καθαριστικό και αντηλιακό για να υποστηρίξετε τον φραγμό του δέρματός σας. Εάν διαπιστώσεις ότι το δέρμα σου είναι ευαίσθητο στην τρετινοΐνη, μπορείς να το ελέγξεις χρησιμοποιώντας πρώτα μια ενυδατική κρέμα. 

Η τρετινοΐνη δεν είναι κατάλληλη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή αν θηλάζεις και ποτέ μην κάνεις διπλή χρήση ρετινοειδών. Το αν μπορείς να χρησιμοποιήσεις άλλα συστατικά, όπως AHAs/BHAs, εξαρτάται από το άτομο και θα πρέπει να επανεισάγεται σταδιακά. Όπως θα έκανες με κάθε νέο δραστικό συστατικό, προχωρήσε με προσοχή. 

γυναικα βαζει κρεμα

  

Ρετινόλη και η Τρετινοΐνη 

Η ρετινόλη είναι ένα εξαιρετικό ρετινοειδές εισαγωγικού επιπέδου που δεν είναι πολύ τρομακτικό και πραγματικά θα βελτιώσει την εμφάνιση των ρυτίδων, της μελάγχρωσης και της θαμπάδας. Αυτό ισχύει, εφόσον χρησιμοποιείς τη σωστή εκδοχή για το δέρμα σου. Έλεγξε τα ποσοστά που περιέχονται σε κρέμες και μείνε σε ορούς και ενυδατικές κρέμες αντί για μάσκες και καθαριστικά, δεν υπάρχει λόγος να χρησιμοποιείς δραστικές ουσίες που καταλήγουν να ξεπλένονται.  

  γυναικα δαγκωνει τα χειλη της σε κοκκινο φοντο

Όταν πρόκειται για την τρετινοΐνη, υπάρχει λιγότερη φασαρία για να αντιμετωπίσεις τόσο στα ίδια τα προϊόντα όσο και στον τρόπο που λειτουργεί άμεσα. Σεβόμαστε επίσης τη σοβαρότητα του ότι πρέπει να περάσεις από δερματολόγο πριν το χρησιμοποιήσεις. Η ισχυρή ουσία που θα πρέπει να κάνει τη διαφορά στο δέρμα σου πιο γρήγορα.    

Αλλά αν είσαι ευχαριστημένη με τη ρετινόλη στη ρουτίνα της ομορφία σου, δεν υπάρχει απολύτως καμία ανάγκη να αλλάξεις σε τρετινοΐνη. Ακριβώς επειδή ένα συστατικό αυξάνει τη δημοτικότητά του, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι κατάλληλο για σένα ή ότι πρέπει να το χρησιμοποιήσεις.  

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νιασιναμίδη: Το μαγικό συστατικό που αποτελεί φύλακα άγγελο της επιδερμίδας σου

Ηνιασιναμίδη μπορεί να μην έχει τόσο μεγάλη απήχηση όσο συστατικά όπως η ρετινόλη και η βιταμίνη C, αλλά ο σούπερ σταρ της περιποίησης της επιδερμίδας είναι ένας αφανής ήρωας που αξίζει τον ίδιο έπαινο. Είναι ο ορισμός του πολυεργαλείου, προσφέροντας μια πλειάδα διαφορετικών πλεονεκτημάτων που το καθιστούν μια εξαιρετική επιλογή για μια μεγάλη ποικιλία τύπων δέρματος και προβλημάτων της επιδερμίδας. Αλλά η ενσωμάτωσή του στην ήδη υπάρχουσα ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας δεν είναι απλή. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη νιασιναμίδη με βιταμίνη C ή/και ρετινόλη; Τι γίνεται με το υαλουρονικό οξύ; Οι ειδικοί δίνουν τις απαντήσεις που χρειαζόμαστε και όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε σχετικά με τον τρόπο χρήσης της νιασιναμίδης.

Τι είναι η νιασιναμίδη;

Με απλά λόγια, είναι μια βιταμίνη Β, μία από τις δύο μορφές της βιταμίνης Β3 που εμπλέκεται σε πολλές σημαντικές κυτταρικές λειτουργίες του δέρματος.

Τι οφέλη έχει για το δέρμα;

Η αλήθεια είναι ότι τα οφέλη που μας προσφέρει αυτός είναι ένας μακρύς κατάλογος. Η νιασιναμίδη είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους έχουν δέρμα με τάση ακμής. Η νιασιναμίδη μειώνει την παραγωγή σμήγματος, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει τόσο στην πρόληψη της ακμής όσο και στη μείωση της λάμψης. Η βιταμίνη αύτη είναι επίσης γνωστή για τις αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις της, οι οποίες είναι ευεργετικές τόσο όταν πρόκειται για τη θεραπεία της ακμής όσο και για καταστάσεις όπως το έκζεμα. 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
cold girl beauty trend
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Deva Cassel , μοντέλο

Dnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.grtheissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top