Now Reading
Τα 5 σημαντικά οφέλη του κολλαγόνου στη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος

Τα 5 σημαντικά οφέλη του κολλαγόνου στη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος

Avatar photo

Πιθανώς έχεις ακούσει για τον θετικό ρόλο του κολλαγόνου στη διατήρηση της ελαστικότητας και της ενυδάτωσης του δέρματός σας και αυτά είναι μόνο μερικά από τα πολλά οφέλη που προσφέρει.

Στην πραγματικότητα, το σώμα μας διαθέτει 28 διαφορετικούς τύπους κολλαγόνου, με το 90% να είναι είτε τύπου I, II, III ή IV, και ως η κύρια πρωτεΐνη στο σώμα μας, το κολλαγόνο αντιπροσωπεύει το 30% όλων των πρωτεϊνών.

Το κολλαγόνο είναι το δομικό μόριο που παρέχει δομική υποστήριξη στο δέρμα, τα οστά, τους τένοντες και τα όργανα και είναι το κύριο συστατικό του συνδετικού ιστού,το δέρμα ειδικότερα γίνεται λεπτότερο, καθώς η απώλεια κολλαγόνου συμβάλλει στη χαλάρωση του δέρματος.

Η γήρανση επιφέρει φυσιολογικά τα αποκαλυπτικά σημάδια ότι η προσφορά κολλαγόνου στο σώμα σας έχει μειωθεί. Αν και αναπόφευκτα, υπάρχουν παράγοντες που μπορούν να επιταχύνουν αυτή τη διαδικασία, όπως η μη ισορροπημένη διατροφή και οι ελλείψεις σε μικροθρεπτικά συστατικά. Αλλά το δέρμα μας δεν είναι το μόνο που ωφελεί, καθώς το κολλαγόνο μπορεί να μειώσει τον πόνο στις αρθρώσεις και τα γαστρεντερικά προβλήματα, να επιβραδύνει την αποκατάσταση των μυών, την υποβάθμιση της οστικής πυκνότητας και την επιτάχυνση της γήρανσης. Οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό συγκεκριμένων οφελών του κολλαγόνου στο σώμα, είτε από τη διατροφή είτε από τη λήψη συμπληρωμάτων.

Μπορεί να μειώσει τη δυσκαμψία

Όσο μεγαλώνουμε τόσο λιγότερο «λιπαρές» είναι οι αρθρώσεις μας, αλλά το κολλαγόνο μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου. Το κολλαγόνο συγκρίνεται με ένα λιπαντικό όσον αφορά τις αρθρώσεις μας με τον ίδιο τρόπο που το λάδι βοηθά στη μείωση της τριβής από τη διάβρωση.

Όταν το κολλαγόνο «γερνάει» στο σώμα, υφίσταται χημικές αλλαγές, καθώς η μοριακή δομή του πεπτιδίου του κολλαγόνου γίνεται πιο άκαμπτη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μειωμένη κινητικότητα και ευκαμψία στους μύες και τις αρθρώσεις, καθώς και τη σκλήρυνση των αρτηριών.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η χρήση πεπτιδίων κολλαγόνου για διάστημα εννέα ημερών βοήθησε στην επιτάχυνση της αποκατάστασης της μυϊκής λειτουργίας και στη μείωση του μυϊκού πόνου μετά από απαιτητική σωματική άσκηση.

Μπορεί να βελτιώσει την ελαστικότητα του δέρματος

Το κολλαγόνο πρέπει να αναχθεί σε αμινοξέα για απορρόφηση και σύνθεση από το έντερο,  με τις τροφές να αποτελούν μια από τις καλύτερες επιλογές. Σε γενικές γραμμές, ορισμένες τροφές μπορούν να θρέψουν το δέρμα, αλλά κυρίως εκείνες που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες, όπως το κρέας, τα αυγά κοτόπουλου, ο ζωμός οστών και τα ψάρια.

Η βιταμίνη C είναι επίσης απαραίτητη για την παραγωγή κολλαγόνου, οπότε οι τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη C συμβάλλουν στη σύνθεση κολλαγόνου, όπως τα εσπεριδοειδή και τα μούρα.

Δεδομένου ότι πάντα αποβάλλουμε δέρμα, το κολλαγόνο βοηθά στην αναγέννηση και την αναγέννηση νεότερου και υγιέστερου δέρματος, το οποίο μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διατήρηση της υγρασίας και στην αποφυγή ανάπτυξης τραχιάς ξηρής κηλιδώδους επιδερμίδας.

Μπορεί να αυξήσει την οστική πυκνότητα

Η απώλεια οστικής πυκνότητας αρχίζει περίπου στην ηλικία των 30 ετών, ιδιαίτερα στις γυναίκες, και μειώνεται με ρυθμό 0,5% ετησίως και περαιτέρω κατά 2% ή περισσότερο μετά την εμμηνόπαυση, σύμφωνα με τον Hill.

Μέχρι την ηλικία των 65 ετών, η οστική απώλεια μιας γυναίκας θα μειώνεται κατά 1% ετησίως, πράγμα που σημαίνει ότι διατρέχουμε μεγαλύτερο κίνδυνο για οστεοπόρωση, κατάγματα και σπασίματα οστών. Για τους άνδρες, τα ποσοστά οστικής απώλειας είναι ισοδύναμα με εκείνα των γυναικών μέχρι την ηλικία των 65 ετών.

Ωστόσο, το κολλαγόνο με τη μορφή συμπληρωμάτων πεπτιδίων κολλαγόνου (που διατίθενται σε μορφή σκόνης και χαπιών) μπορεί να αυξήσει την οστική πυκνότητα και να μειώσει τον ρυθμό αποδόμησης των οστών, όπως αποδείχθηκε σε μια δοκιμή του 2018 που διεξήχθη στη Γερμανία.

Η έρευνα στην οποία συμμετείχαν 131 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με μειωμένη οστική πυκνότητα διαπίστωσε ότι η ομάδα που λάμβανε πεπτίδια κολλαγόνου από το στόμα κατά τη διάρκεια ενός έτους βελτίωσε την οστική πυκνότητα (BMD) στη σπονδυλική στήλη κατά 3% και κατά 6,7% στο μηριαίο αυχένα, σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου, η οποία παρουσίασε μείωση της BMD τόσο στη σπονδυλική στήλη όσο και στο μηριαίο αυχένα.

Μπορεί να μειώσει τον πόνο στις αρθρώσεις

Μια συστηματική ανασκόπηση διαφόρων δοκιμών διαπίστωσε ότι το κολλαγόνο με τη μορφή συμπληρωμάτων υδρολυτικού κολλαγόνου (COL), που διατίθεται επίσης σε μορφή σκόνης και χαπιών, βοηθά στη μείωση του πόνου στις αρθρώσεις. Αυτό πιστεύεται ότι οφείλεται στις διεγερτικές επιδράσεις του κολλαγόνου στους συνδετικούς ιστούς, τη δομή και τις ικανότητες ανάληψης φορτίων.

Στην πραγματικότητα, η δυσφορία των αρθρώσεων που σχετίζεται με τη δραστηριότητα βελτιώθηκε σε σημείο που οι εναλλακτικές θεραπείες για τη διαχείριση του πόνου απαιτούν σημαντικά λιγότερο. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να γίνει κατανοητό ποια δοσολογία απαιτείται και σε ποιο χρονικό διάστημα για τα καλύτερα αποτελέσματα.

Μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση των άπαχων μυών

Ενώ η προπόνηση δύναμης παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διατήρηση των άπαχων μυών, το κολλαγόνο μπορεί επίσης να δώσει ώθηση. Μια μελέτη του 2015 διαπίστωσε ότι τα πεπτίδια κολλαγόνου ενίσχυσαν περαιτέρω τα οφέλη ενός τρίμηνου προγράμματος προπόνησης με αντιστάσεις σε ηλικιωμένους άνδρες με σαρκοπενία (φυσική απώλεια μυϊκής μάζας).

Υπήρξε η υπόθεση ότι αυτό οφείλεται στην αργινίνη και τη γλυκίνη που περιέχουν κολλαγόνο, οι οποίες είναι γνωστές για τη σύνθεση της κρεατίνης στο σώμα σας. Σε σύγκριση με τους εθελοντές που έλαβαν εικονικό φάρμακο, όσοι έλαβαν το συμπλήρωμα κολλαγόνου παρουσίασαν μεγαλύτερη αύξηση της μυϊκής δύναμης, καθώς και μεγαλύτερη μείωση της λιπώδους μάζας.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η μελέτη αυτή περιελάβανε επίσης συμπλήρωμα πρωτεΐνης μετά την άσκηση ως μέρος του πειράματος, το οποίο μπορεί να έχει ενισχύσει τα αποτελέσματα.

 Τα καλύτερα συμπληρώματα και σκόνες κολλαγόνου σύμφωνα με έναν διαιτολόγο

Το κολλαγόνο έχει πολλά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης της ελαστικότητας του δέρματος και της διατήρησης του πόνου στις αρθρώσεις. Αν και η συμπλήρωση με πρόσθετο κολλαγόνο εκτός της κανονικής μας διατροφή δεν είναι απαραίτητη, μπορεί να δώσει ώθηση στο δέρμα, τους μυς, τα οστά και τις αρθρώσεις.

Τα συμπληρώματα κολλαγόνου δεν πρέπει να αντικαθιστούν τη θρεπτική διατροφή και την τακτική άσκηση. Πριν αρχίσεις να παίρνεις  συμπληρώματα, συζήτησε έναν εγγεγραμμένο διαιτολόγο, για συμβουλές σχετικά με το πώς να το εισάγεις σιγά-σιγά στην καθημερινότητα σου.

 

Η φαινοξυαιθανόλη υπάρχει σε όλα τα καλλυντικά που χρησιμοποιούμε τι είναι και πως λειτουργεί

αινοξυαιθανόλη: Ακόμη και ως λέξη μπερδεύει. Η έρευνα για τα σχήματα φροντίδας του δέρματος πολύ συχνά  αφήνει με μια μακρά λίστα λέξεων για να αναζητήσουμε, που ούτε ξέρουμε καλά καλά τι σημαίνουν. Τα συστατικά που διαβάζουμε με ευλάβεια  πίσω από τα βαζάκια στις κρέμες περιποίησης που χρησιμοποιούμε καθημερινά για την επιδερμίδα μας, μοιάζουν πολλές φορές σαν ακαταλαβίστικες λέξεις που μόνο αν είσαι χημικός ή βιολόγος μπορείς να έχεις πλήρη επίγνωση του τι κρύβουν.

 Η φαινοξυαιθανόλη είναι μόνο ένα παράδειγμα από τα πολλά. Μπορεί να έχεις συναντήσει αυτό το συστατικό  κατά την έρευνά σου σε προϊόντα ομορφιάς στο διαδίκτυο αλλά ποτέ να μην είχες την ευκαιρία να μάθεις τι σημαίνει ή τι ακριβώς προσφέρει. 

Τι είναι η φαινοξυαιθανόλη

Στην πραγματικότητα, η φαινοξυαιθανόλη μπορεί να μην έχει κερδίσει όλα τα εύσημα που της αξίζουν στον κόσμο της περιποίησης του δέρματος, όμως θα μπορούσε ακόμη και να είναι ο αφανής ήρωας στον πάγκο του μπάνιου σου. Θα έλεγε κανείς πως η φαινοξυαιθανόλη είναι το συστατικό που καταπολεμά τα βακτήρια.  Σύμφωνα με την Drug Bank, αυτή η χημική ένωση έχει χρησιμοποιηθεί ιστορικά για μια μακρά λίστα εργασιών και αποτελεί ένα σωτήριο αντισηπτικό. Η χημική αυτή ουσία είναι αντιμικροβιακή, καθιστώντας την ένα τέλειο συστατικό για την περιποίηση του δέρματος. Ως συντηρητικό, εμποδίζει τα βακτήρια να φωλιάσουν στα μπουκάλια του foundation ή στο σωληνάριο της κρέμας σου.  Εκτός από τα βακτήρια, η φαινοξυαιθανόλη μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη μυκήτων στα καλλυντικά μας. Έτσι, τα προϊόντα  έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Για τους περισσότερους, η φαινοξυαιθανόλη είναι ασφαλής για χρήση σε μικρές συγκεντρώσεις, μικρότερες του 1%, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην National Library of Medicine. Ωστόσο,  μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να δημιουργήσει αλλεργίες. Τότε όπως αντιλαμβάνεσαι μιλάς κατευθείαν με τον δερματολόγο σου.

 

 

 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
μάσκες προσώπου
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
μαξιλάρια


Dnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.grtheissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top