Now Reading
Νιασιναμίδη: Το μαγικό συστατικό που αποτελεί φύλακα άγγελο της επιδερμίδας σου

Νιασιναμίδη: Το μαγικό συστατικό που αποτελεί φύλακα άγγελο της επιδερμίδας σου

Avatar photo

Μπορεί να μην το γνώριζες αλλά η νιασιναμίδη είναι ένα από τα πιο σημαντικά και ουσιαστικά συστατικά που πρέπει να προσθέσεις στην στη ρουτίνα της περιποίησης της επιδερμίδας σου. Συνέχισε να διαβάζεις για να ανακαλύψεις το γιατί και πώς θα πρέπει να την προσθέσεις.

Η νιασιναμίδη μπορεί να μην έχει τόσο μεγάλη απήχηση όσο συστατικά όπως η ρετινόλη και η βιταμίνη C, αλλά ο σούπερ σταρ της περιποίησης της επιδερμίδας είναι ένας αφανής ήρωας που αξίζει τον ίδιο έπαινο. Είναι ο ορισμός του πολυεργαλείου, προσφέροντας μια πλειάδα διαφορετικών πλεονεκτημάτων που το καθιστούν μια εξαιρετική επιλογή για μια μεγάλη ποικιλία τύπων δέρματος και προβλημάτων της επιδερμίδας. Αλλά η ενσωμάτωσή του στην ήδη υπάρχουσα ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας δεν είναι απλή. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη νιασιναμίδη με βιταμίνη C ή/και ρετινόλη; Τι γίνεται με το υαλουρονικό οξύ; Οι ειδικοί δίνουν τις απαντήσεις που χρειαζόμαστε και όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε σχετικά με τον τρόπο χρήσης της νιασιναμίδης. 

 

Τι είναι η νιασιναμίδη; 

Με απλά λόγια, είναι μια βιταμίνη Β, μία από τις δύο μορφές της βιταμίνης Β3 που εμπλέκεται σε πολλές σημαντικές κυτταρικές λειτουργίες του δέρματος. 

Τι οφέλη έχει για το δέρμα; 

Η αλήθεια είναι ότι τα οφέλη που μας προσφέρει αυτός είναι ένας μακρύς κατάλογος. Η νιασιναμίδη είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους έχουν δέρμα με τάση ακμής. Η νιασιναμίδη μειώνει την παραγωγή σμήγματος, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει τόσο στην πρόληψη της ακμής όσο και στη μείωση της λάμψης. Η βιταμίνη αύτη είναι επίσης γνωστή για τις αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις της, οι οποίες είναι ευεργετικές τόσο όταν πρόκειται για τη θεραπεία της ακμής όσο και για καταστάσεις όπως το έκζεμα.  

Η νιασιναμίδη συμβάλλει στην ενίσχυση του δερματικού φραγμού, ένα άλλο σημαντικό ευεργέτημα για όσους έχουν εκζεματικό και ευαίσθητο δέρμα, σύμφωνα και με τους δύο ειδικούς. Είναι επίσης ένα επιλεγμένο συστατικό που φωτίζει, καταπολεμώντας την υπερμελάγχρωση, εμποδίζοντας τη μεταφορά χρωστικής από τα κύτταρα που παράγουν χρωστική ουσία (μελανοκύτταρα) στα κύτταρα του δέρματος στην επιφάνεια όπου ο αποχρωματισμός είναι ορατός.  

Υπάρχουν επίσης κάποια δεδομένα που δείχνουν ότι η νιασιναμίδη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των ρυτίδων και της φωτογήρανσης, διασφαλίζοντας τη σωστή λειτουργία των κυττάρων και βοηθώντας στην αποκατάσταση των βλαβών του DNA. Εν ολίγοις, δεν υπάρχουν πραγματικά πολλά που δεν μπορεί να κάνει η νιασιναμίδη. 

 

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις νιασιναμίδη με ρετινόλη; 

Ναι! Στην πραγματικότητα, οι δερματολόγοι λένε ότι η ρετινόλη και η νιασιναμίδη είναι ένας συνιστώμενος συνδυασμός για την επίτευξη ταχύτερων αποτελεσμάτων. Τα ηρεμιστικά οφέλη της νιασιναμίδης μπορούν επίσης να καταπολεμήσουν τις αρνητικές παρενέργειες και τον ερεθισμό που συχνά συνοδεύουν τη μαγεία της ρετινόλης για την καταπολέμηση των ρυτίδων. 

Λειτουργεί καλά με άλλα συστατικά; 

Κατά γενικό κανόνα, ναι, γι’ αυτό και βρίσκεται σε πολλά προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας και γι’ αυτό είναι αρκετά εύκολο να ενσωματωθεί στην υπάρχουσα ρουτίνα σου. Όσον αφορά αυτά τα οφέλη κατά της ακμής, η νιασιναμίδη συχνά συνδυάζεται με σαλικυλικό οξύ, ένα β-υδροξυ οξύ που αποτελεί βασικό συστατικό σε προϊόντα κατά της ακμής. Ο συνδυασμός της ικανότητας της νιασιναμίδης να μειώνει τη λιπαρότητα με την ικανότητα του σαλικυλικού οξέος να διαλύει την περίσσεια λιπαρότητας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διατηρήσετε τους πόρους καθαρούς και τα ξεσπάσματα μακριά. 

Η αντιφλεγμονώδης δράση της νιασιναμίδης και η ενίσχυση του δερματικού φραγμού την καθιστούν επίσης μια καλή επιλογή για να συνδυαστεί με άλφα-υδροξυοξέα, χημικά απολεπιστικά που έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν ερεθισμούς στο δέρμα. Ο συνδυασμός τους αυξάνει επίσης την αποτελεσματικότητα της νιασιναμίδης, καθώς τα AHAs απολεπίζουν τα νεκρά κύτταρα του δέρματος που διαφορετικά θα μπορούσαν να δυσχεράνουν την αποτελεσματική διείσδυση της νιασιναμίδης, και τέλος, η νιασιναμίδη συχνά συνδυάζεται με υαλουρονικό οξύ, δεδομένου ότι και τα δύο μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση της ξηρότητας, προσθέτει. 

Το μόνο συστατικό όπου οι ειδικοί δεν έχουν ακόμη αποφασίσει; Η βιταμίνη C. Οι ειδικοί μας ήταν διχασμένοι σε αυτό το θέμα. Η βιταμίνη C μπορεί να αδρανοποιήσει τη νιασιναμίδη και προτείνει να διαχωριστεί η εφαρμογή κατά 15 λεπτά. Ενώ σημειώνουν ότι υπάρχει συζήτηση επί του θέματος, λέει ότι για να αλληλεπιδράσουν αρνητικά τα δύο, θα πρέπει να θερμανθούν και ότι όλο και περισσότερα προϊόντα στην πραγματικότητα συνδυάζουν τα δύο σε σκευάσματα που φωτίζουν την επιδερμίδα. Το συμπέρασμα: Εάν χρησιμοποιείς ένα προϊόν που περιέχει τόσο βιταμίνη C όσο και νιασιναμίδη, είναι πιθανό να έχει σχεδιαστεί ειδικά έτσι ώστε να μπορούν να συνεργαστούν. Αν όμως χρησιμοποιείς δύο διαφορετικά προϊόντα με αυτά τα συστατικά, περιμένετε 15 λεπτά μεταξύ των εφαρμογών ή κρατήστε το ένα για πρωινή χρήση και το άλλο για βραδινή. 

Πρέπει να χρησιμοποιώ νιασιναμίδη; 

Με μια λέξη, ναι. Ένα από τα σπουδαία πράγματα σχετικά με τη νιασιναμίδη δεν είναι μόνο η λιτανεία των πλεονεκτημάτων που προσφέρει, αλλά και το γεγονός ότι είναι σχετικά καλά ανεκτό, ακόμη και για όσους έχουν ευαίσθητο δέρμα. Αυτό το καθιστά μια ωραία εναλλακτική λύση για εκείνους των οποίων το δέρμα μπορεί να μην είναι σε θέση να χειριστεί πιο παραδοσιακά συστατικά ακμής ή λεύκανσης, όπως το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου ή τα ρετινοειδή. 

Η νιασιναμίδη μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της βλάβης του DNA των κυττάρων του δέρματος, οπότε είναι απολύτως λογικό ότι συχνά προστίθεται στα αντηλιακά σκευάσματα -άλλωστε, η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία είναι μία από τις κύριες αιτίες της εν λόγω βλάβης του DNA-.  

 

Τι είναι η φαινοξυαιθανόλη που την περιέχουν όλα τα καλλυντικά που χρησιμοποιούμε

Φαινοξυαιθανόλη: Ακόμη και ως λέξη μπερδεύει. Η έρευνα για τα σχήματα φροντίδας του δέρματος πολύ συχνά  αφήνει με μια μακρά λίστα λέξεων για να αναζητήσουμε, που ούτε ξέρουμε καλά καλά τι σημαίνουν. Τα συστατικά που διαβάζουμε με ευλάβεια  πίσω από τα βαζάκια στις κρέμες περιποίησης που χρησιμοποιούμε καθημερινά για την επιδερμίδα μας, μοιάζουν πολλές φορές σαν ακαταλαβίστικες λέξεις που μόνο αν είσαι χημικός ή βιολόγος μπορείς να έχεις πλήρη επίγνωση του τι κρύβουν.

 Η φαινοξυαιθανόλη είναι μόνο ένα παράδειγμα από τα πολλά. Μπορεί να έχεις συναντήσει αυτό το συστατικό  κατά την έρευνά σου σε προϊόντα ομορφιάς στο διαδίκτυο αλλά ποτέ να μην είχες την ευκαιρία να μάθεις τι σημαίνει ή τι ακριβώς προσφέρει. 

Τι είναι η φαινοξυαιθανόλη

Στην πραγματικότητα, η φαινοξυαιθανόλη μπορεί να μην έχει κερδίσει όλα τα εύσημα που της αξίζουν στον κόσμο της περιποίησης του δέρματος, όμως θα μπορούσε ακόμη και να είναι ο αφανής ήρωας στον πάγκο του μπάνιου σου. Θα έλεγε κανείς πως η φαινοξυαιθανόλη είναι το συστατικό που καταπολεμά τα βακτήρια.  Σύμφωνα με την Drug Bank, αυτή η χημική ένωση έχει χρησιμοποιηθεί ιστορικά για μια μακρά λίστα εργασιών και αποτελεί ένα σωτήριο αντισηπτικό. Η χημική αυτή ουσία είναι αντιμικροβιακή, καθιστώντας την ένα τέλειο συστατικό για την περιποίηση του δέρματος. Ως συντηρητικό, εμποδίζει τα βακτήρια να φωλιάσουν στα μπουκάλια του foundation ή στο σωληνάριο της κρέμας σου.  Εκτός από τα βακτήρια, η φαινοξυαιθανόλη μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη μυκήτων στα καλλυντικά μας. Έτσι, τα προϊόντα  έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Για τους περισσότερους, η φαινοξυαιθανόλη είναι ασφαλής για χρήση σε μικρές συγκεντρώσεις, μικρότερες του 1%, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην National Library of Medicine. Ωστόσο,  μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να δημιουργήσει αλλεργίες. Τότε όπως αντιλαμβάνεσαι μιλάς κατευθείαν με τον δερματολόγο σου.

Διάβασε τη συνέχεια ΕΔΩ 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
κοπελα βαζει κρεμα





Dnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.grtheissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top