Now Reading
Παγκόσμια Ημέρα Χρωμάτων: Η σημασία των χρωμάτων και πώς επηρεάζουν την ψυχολογία σου

Παγκόσμια Ημέρα Χρωμάτων: Η σημασία των χρωμάτων και πώς επηρεάζουν την ψυχολογία σου

Avatar photo
ΧΡΩΜΑΤΑ

Τι συμβολίζουν τα χρώματα και πώς επηρεάζουν τη διάθεσή μας.

Η έννοια των χρωμάτων είναι συχνά εμποτισμένη με τη δύναμη. Ακόμη και στον σύγχρονο κόσμο, όπου οι δεισιδαιμονικές πεποιθήσεις έχουν ξεθωριάσει σε μεγάλο βαθμό υπό το φως της επιστημονικής γνώσης, πολλά χρώματα έχουν διατηρήσει τους αρχαίους συσχετισμούς τους. Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι οι νύφες συχνά φορούν λευκά, ότι όταν «βλέπουμε κόκκινο» σημαίνει ότι είμαστε θυμωμένοι και ότι μπορεί κανείς να αισθάνεται φθόνο όταν φοράει κίτρινο.

Όλες οι κοινωνίες και όλοι οι πολιτισμοί έχουν αναρωτηθεί για το τι είναι το χρώμα. Όλα αυτά τα χρόνια το χρώμα συναρπάζει και μας μπερδεύει, μας καταπλήσσει και μας ενθουσιάζει.

ΧΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ

Πώς βλέπουμε το χρώμα

Το χρώμα είναι απλώς φως. Τα χρώματα που βλέπουμε είναι μήκη κύματος φωτός που ταξιδεύουν μέχρι εμάς από τον ήλιο. Ο πρώτος που αντιλήφθηκε πώς δημιουργείται το ουράνιο τόξο ήταν ο Ισσάκ Νεύτων, ο οποίος ανακάλυψε ότι όταν το ηλιακό φως περνούσε μέσα από ένα γυάλινο πρίσμα, το χρώμα διαλυόταν στα μέρη από τα οποία ήταν συντεθειμένο. Χώρισε το φάσμα σε 7 χρώματα και το ονόμασε ουράνιο τόξο. Ο αριθμός δεν ήταν τυχαίος καθώς η πεποίθηση των Αρχαίων Ελλήνων ήταν πως υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στα χρώματα, τις μουσικές νότες, το ηλιακό σύστημα και τις ημέρες της εβδομάδας. Ο Δαρβίνος υποστήριξε ότι υπάρχουν 3 βασικές χρήσεις των χρωμάτων:

1.Για την προσέλκυση ερωτικού συντρόφου

2.Για καμουφλαζ

3.Για προειδοποιηση

Πάμε να δούμε όμως 8 βασικά χρώματα και τη σημασία τους.

1.Κόκκινο

Το κόκκινο έχει μια σειρά από συμβολικές έννοιες μέσα από πολλούς διαφορετικούς πολιτισμούς, όπως η ζωή, η υγεία, το σθένος, ο πόλεμος, το θάρρος, ο θυμός, η αγάπη και η θρησκευτική ζέση. Το κοινό νήμα είναι ότι όλα αυτά απαιτούν πάθος. Σε στιγμές οργής, λαγνείας ή αμηχανίας, το έντονο κόκκινο  αίμα «ορμάει» στην επιφάνεια του δέρματος ως απάντηση στο συμπαθητικό νευρικό μας σύστημα και αναρωτιέται: πάλη ή φυγή;. Υπάρχουν πολλές θεωρίες για το γιατί τα ανθρώπινα και τα μη ανθρώπινα είδη έχουν εξελίξει αυτό το φυσιολογικό χαρακτηριστικό, ωστόσο πολλοί επικεντρώνουν τα συμπεράσματά τους γύρω από τη διεκδίκηση της κυριαρχίας ή την  ελξη σε έναν πιθανό σύντροφο, σύμφωνα με το περιοδικό Philosophical Transactions of the Royal Society B.

Σε σχέση με την κυριαρχία, το κόκκινο χρώμα έχει βρεθεί ότι επηρεάζει ακόμη και τον κόσμο του αθλητισμού. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature  διαπίστωσε ότι αρκετές ποδοσφαιρικές ομάδες πέτυχαν καλύτερα αποτελέσματα αγώνων φορώντας κυρίως κόκκινα πουκάμισα από ό,τι όταν έπαιζαν με άλλα χρώματα, όπως π.χ. λευκό και μπλε.

Τα χρώματα ήταν τόσο ισχυρά στους παραδοσιακούς πολιτισμούς που πιστεύεται ότι τα κόκκινα αντικείμενα μεταδίδουν υγεία μόνο μέσω του χρώματός τους. Για παράδειγμα, οι περισσότερες κόκκινες πέτρες, όπως οι γρανίτες και τα ρουμπίνια, πιστεύεται ότι έχουν ευεργετικές ιδιότητες και ιδιότητες πρόληψης ασθενειών. Στη Ρώμη τα παιδιά φορούσαν κόκκινο κοράλλι ως φυλαχτό για να τα προστατεύουν από ασθένειες και στην Κίνα, για παρόμοιους λόγους, τα παιδιά φορούσαν πάντα ένα κομμάτι κόκκινο ρούχο.

2.Λευκό

Σε όλη την ιστορία, το λευκό ήταν συνώνυμο της αγνότητας και της αρετής. Για παράδειγμα, το να φορούν λευκά σε έναν γάμο χρονολογείται πριν από περισσότερα από 2.000 χρόνια, όταν οι νύφες της Ρώμης φορούσαν λευκούς χιτώνες για να σηματοδοτήσουν την παρθενία μιας γυναίκας.

Μόλις η Βασίλισσα Βικτώρια περπάτησε στην εκκλησία με ένα λευκό δαντελένιο φόρεμα για να παντρευτεί τον Πρίγκιπα Αλβέρτο το 1840,  έγινε δημοφιλής η χρήση λευκού νυφικού. Σε πολλούς ασιατικούς πολιτισμούς, ιδιαίτερα στην Κίνα, το λευκό δεν χρησιμοποιείται παραδοσιακά για νυφικά –το κόκκινο ή το χρυσό μπορεί να είναι πιο συχνά ορατά στα χρώματα του γάμου– αλλά φοριέται αντί για μαύρο στις κηδείες και είναι σύμβολο πένθους.

Αν και το λευκό αναφέρεται συχνά ως “χρώμα”, το λευκό είναι στην πραγματικότητα ο συνδυασμός όλων των χρωμάτων που αντανακλώνται από ένα αντικείμενο.

3.Μαύρο

μαύροΤο μαύρο χρώμα συνδέεται συχνά με αρνητικούς συσχετισμούς, όπως ο θάνατος, ο φόβος ή η θλίψη. Πολλοί αρχαίοι πολιτισμοί πίστευαν ότι το μαύρο ήταν «το χρώμα του μυστηρίου και των μυστηριωδών τρόπων και σοφίας των Θεών». Αυτό συνέβη επειδή η νύχτα, η απουσία φωτός, υπερέβαινε την ανθρώπινη αντίληψη με τον ίδιο τρόπο που θεωρήθηκε ότι η σοφία του Θεού ήταν πέρα από την κατανόηση.

Από όλα τα μυστήρια, ο θάνατος μπορεί να ήταν το μεγαλύτερο. Οι αρχαίοι ήταν εντελώς «στο σκοτάδι» για το τι θα τους συνέβαινε μετά το θάνατο, και έτσι αντιπροσωπεύτηκε (και αντιπροσωπεύεται) από το μαύρο χρώμα σε πολλούς πολιτισμούς. Υπήρχε η πρόσθετη σύμπτωση του θανάτου που μοιράζεται ομοιότητες με τον ύπνο, καθώς συμβαίνει στο σκοτάδι της νύχτας και όταν τα κλειστά μας βλέφαρα εμποδίζουν όλο το φως. Σε όλη την ιστορία, το μαύρο χρώμα έχει επίσης συνδεθεί με τρομακτικά και μυστηριώδη πράγματα, όπως η μαύρη μαγεία, οι μαύρες τρύπες  και ούτω καθεξής.

Φυσικά το μαύρο δεν είναι πάντα συνώνυμο του θανάτου και της απελπισίας, ειδικά στον κόσμο της μόδας. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Color Research and Application διαπίστωσε ότι το μαύρο ήταν το γενικά αγαπημένο χρώμα για τις γυναίκες που συμμετέχουν στη μελέτη.

4.Μωβ

μωβ
Instagram @pantone

Το μωβ συμβολίζει τη βασιλεία, την αρχοντιά και τον ιμπεριαλισμό. Σε πολλές ευρωπαϊκές κοινωνίες, ο συμβολισμός καθιερώθηκε ακόμη και με νόμο: Από την αρχαία Ρώμη έως την Ελισαβετιανή Αγγλία, οι «νόμοι περί δαπανών» απαγόρευαν σε οποιονδήποτε εκτός από στενά μέλη της βασιλικής οικογένειας να φορούν το μωβ χρώμα. Οι έμποροι υφασμάτων έπαιρναν το «τυριανό μωβ», όπως ονομαζόταν η βαφή, από ένα μικρό μαλάκιο που βρισκόταν μόνο σε μια περιοχή της Μεσογείου κοντά στην Τύρο, μια φοινικική εμπορική πόλη που βρίσκεται στον σημερινό Λίβανο. Χρειάστηκαν περισσότερα από 9.000 μαλάκια για να δημιουργηθεί μόνο ένα γραμμάριο πορφύρας της Τυρίας και επειδή μόνο οι πλούσιοι ηγεμόνες είχαν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν και να φορέσουν υφάσματα βαμμένα με το μωβ χρώμα, συνδέθηκε με τις αυτοκρατορικές τάξεις της Ρώμης, της Αιγύπτου και της Περσίας.

Μια άλλη συνέπεια αυτού είναι ότι το μωβ αντιπροσωπεύει επίσης την πνευματικότητα και την αγιότητα, επειδή οι αρχαίοι αυτοκράτορες, οι βασιλιάδες και οι βασίλισσες που φορούσαν το χρώμα θεωρούνταν συχνά θεοί ή απόγονοι των θεών.

5.Μπλε

Παγκόσμια Ημέρα Χρωμάτων: Η σημασία των χρωμάτων και πώς επηρεάζουν την ψυχολογία σου
Instagram @pantone

Ο πρωταρχικός συσχετισμός του μπλε χρώματος για το μεγαλύτερο μέρος της καταγεγραμμένης ιστορίας ήταν με την αλήθεια. Αυτό συνέβη επειδή το μπλε είναι το χρώμα ενός ήρεμου και καθαρού ουρανού, και είναι στην ήρεμη αντανάκλαση που οδηγεί στην αλήθεια.

Σήμερα, όμως, το μπλε μεταφέρει κυρίως θλίψη και απόγνωση. Όταν έχεις «τα μπλουζ σου», είσαι στενοχωρημένος. Η έννοια μπορεί να σχετίζεται με δάκρυα και βροχή, καθώς το νερό συνήθως αντιπροσωπευόταν στο μυαλό των ανθρώπων ως μπλε.

Ωστόσο, έρευνες έχουν δείξει ότι το μπλε χρώμα έχει πολλά θετικά αποτελέσματα στους ανθρώπους. Για παράδειγμα, έρευνα που διερεύνησαν τα εγκληματολογικά τμήμα στους δρόμους τόσο της Γλασκώβης της Σκωτίας όσο και της Νάρας της Ιαπωνίας, διαπίστωσε ότι τα επίπεδα εγκληματικότητας μειώθηκαν σε περιοχές όπου είχαν εγκατασταθεί μπλε φανάρια.

6.Πράσινο

Για προφανείς λόγους, το πράσινο χρώμα αντιπροσωπεύει τη φύση και το περιβάλλον και πιο αφηρημένα, συμβολίζει τη σοφία. Η τελευταία ένωση έχει αρχαίες ρίζες.

Σύμφωνα με τους ιστορικούς, οι Αιγύπτιοι πίστευαν ότι ένας θεός ονόματι Thoth οδηγούσε τις ψυχές των νεκρών σε «έναν πράσινο λόφο αιώνιας ζωής και αιώνιας σοφίας». Αργότερα, οι Ρωμαίοι στήριξαν τον θεό τους Ερμή στον Θωθ και ο πλανήτης Ερμής βασίστηκε με τη σειρά του στον θεό. Για αυτόν τον λόγο, στην αστρολογία, το πράσινο λέγεται μερικές φορές ότι είναι το χρώμα του πλανήτη Ερμή, ο οποίος είναι ο πλανήτης που κυβερνά το μυαλό και παρέχει γνώση όχι μόνο του είδους που είναι απαραίτητη για την υλική επιτυχία, αλλά και εμπνευσμένη γνώση και ουράνια σοφία.

Το πράσινο χρώμα έχει επίσης αποδοθεί σταθερά στο περιβάλλον – ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιείται για την απεικόνιση προϊόντων ή καμπανιών που υποστηρίζουν την υγεία του πλανήτη. Σύμφωνα με το BBC, η λέξη «πράσινο» προέρχεται από την πρωτοϊνδοευρωπαϊκή (αρχαίος λαός που έζησε γύρω στην 4η χιλιετία π.Χ.) λέξη «ghre», που σημαίνει «μεγαλώνω». Είναι δίκαιο να υποθέσουμε ότι η σύνδεση του πράσινου με τη φύση έγκειται στην αφθονία του ανάμεσά του. Η πλειονότητα των φυτών παράγει φυσικά πράσινου χρώματος χρωστικές που ονομάζονται χλωροφύλλη, οι οποίες είναι οι θέσεις για τη μετατροπή του διοξειδίου του άνθρακα της ατμόσφαιρας σε αναπνεύσιμο οξυγόνο, γνωστή ως φωτοσύνθεση.

7.Κίτρινο

κίτρινο χρώμαΔεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το κίτρινο συμβολίζει την ευτυχία, τη ζεστασιά και τον ήλιο στους περισσότερους πολιτισμούς. Αυτά είναι χαρακτηριστικά του κίτρινου ήλιου και των επιπτώσεών του.

Σε αρχαίους πολιτισμούς όπου ένας θεός ή θεοί συνδέονταν με τον ήλιο, όπως η Αίγυπτος και η Κίνα, το κίτρινο ήταν το υψηλότερο και ευγενέστερο από τα χρώματα και, επομένως, το χρώμα των θρησκευτικών μορφών και των βασιλικών (που θεωρούνταν απόγονοι των θεών). Όλα τα χρώματα έχουν μια αναστροφή, μια υποβαθμισμένη έννοια που παραδοσιακά αντιτίθεται στη θετική. Μαζί με τη ζεστασιά και την ευτυχία, το κίτρινο αντιπροσωπεύει επίσης τη δειλία και την απάτη.

8.Πορτοκαλί

πορτοκαλί

Όπως το κόκκινο, το πορτοκαλί έχει μια σειρά συμβολικών σημασιών και υποδηλώσεων – για παράδειγμα σε πολλούς δυτικούς πολιτισμούς το πορτοκαλί χρησιμοποιείται συχνά για διασκέδαση, δύναμη, θάρρος και δημιουργικότητα.

Στην πρόσφατη ιστορία, ωστόσο, το πορτοκαλί έχει φτάσει να υποδηλώνει μια προειδοποίηση και χρησιμοποιείται για ρούχα υψηλής ορατότητας (όπως διαστημικές στολές) και εξοπλισμό ασφαλείας (όπως κώνοι κυκλοφορίας). Αυτή η συσχέτιση είναι πρακτική: Το πορτοκαλί έρχεται σε πιο έντονη αντίθεση με το μπλε χρώμα και επομένως είναι πολύ ορατό σε έναν καθαρό ουρανό.

ΧΡΩΜΑΤΑΔιάβασε επίσης:

Make a statement! Αυτά είναι τα ιδανικά χρώματα για να βάψεις την πόρτα του σπιτιού σου

Η αλλαγή του χρώματος της μπροστινής πόρτας του σπιτιού σου μπορεί να είναι πιο σημαντική από όσο νομίζεις. Μια φρέσκια στρώση πανέμορφου χρώματος μπορεί να αλλάξει αμέσως την ελκυστικότητα του σπιτιού σου, να δώσει τόνο στο εξωτερικό και να δημιουργήσει μια αξιοσημείωτη πρώτη εντύπωση σε κάθε επισκέπτη. Το καλύτερο από όλα είναι ότι αυτή είναι μια απλή εργασία DIY που ακόμη και οι αρχάριοι μπορούν να το κάνουν. Εάν σκεφτείς να βάψεις ξανά την εξώπορτά σου, σκέψου μία από αυτές τις αποχρώσεις, που είναι οι πιο δημοφιλής για το 2023.

ροζ πόρτα 1. «Μαλακό» κόκκινο σαν τριαντάφυλλο

Αν θες να τολμήσεις προτίμησε έναν σιωπηλό κόκκινο τόνο όπως το Farrow & Ball’s Crimson Red, που μοιάζει περισσότερο με τριαντάφυλλο. Σου επιτρέπει να δώσεις μια μοντέρνα ροζ αισθητική, αλλά προσφέρει και μια απαλή, ρομαντική νοσταλγία. «Το Crimson Red είναι παραπλανητικό – το βαθύ, σκοτεινό τριαντάφυλλο έχει σχεδόν γήινο χαρακτήρα», λέει ο Patrick O’Donnell, ο διεθνής πρεσβευτής της Farrow & Ball. Ταιριάζει απόλυτα με το κόκκινο τούβλο!

Διάβασε τη συνέχεια ΕΔΩ

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-a
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ήρεμη απόχρωση του καναπέ της Goldie Hawn αποτελεί μια από τις δυνατές χρωματικές τάσεις του 2024



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!







OPINION POST

Dnews

theissue.gr

OPINION POST

Copyright © 2022 – 2024 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by OPINION POST