Now Reading
Γιατί το αλκοόλ σε κάνει να κοκκινίζεις και τι σημαίνει αυτό στην πραγματικότητα για τον οργανισμό σου

Γιατί το αλκοόλ σε κάνει να κοκκινίζεις και τι σημαίνει αυτό στην πραγματικότητα για τον οργανισμό σου

Avatar photo
-A

Το κοκκίνισμα που βιώνεις μετά από την κατανάλωση αλκοόλ δεν είναι τυχαίο.

Έχεις παρατηρήσει ποτέ ότι το πρόσωπό σου κοκκινίζει μετά από μερικές γουλιές αλκοόλ; Ίσως να νιώθεις ότι τα μάγουλά σου «καίνε» ή ότι η θερμοκρασία σου αυξάνεται, κάνοντάς σε να αναρωτιέσαι τι ακριβώς συμβαίνει. Αν νιώθεις έτσι, δεν είσαι μόνη! Το κοκκίνισμα μετά από την κατανάλωση αλκοόλ είναι κάτι που συμβαίνει σε πολλούς ανθρώπους, και μάλιστα έχει εξήγηση. Ας ρίξουμε μια ματιά στο γιατί το αλκοόλ σε κάνει να κοκκινίζεις και τι σημαίνει αυτό για τον οργανισμό σου.

Γιατί κοκκινίζεις όταν πίνεις αλκοόλ;

-α

Το φαινόμενο του κοκκινίσματος μετά την κατανάλωση αλκοόλ οφείλεται σε μια βιολογική διαδικασία που σχετίζεται με το πώς το σώμα σου διασπά το αλκοόλ. Όταν πίνεις, το αλκοόλ διασπάται στο συκώτι μέσω ενός ενζύμου που ονομάζεται αλκοολική αφυδρογονάση (ADH). Αυτό το ένζυμο μετατρέπει το αλκοόλ σε ακεταλδεΰδη, μια τοξική ουσία που πρέπει να διασπαστεί γρήγορα από το σώμα σου.

Τώρα, το επόμενο βήμα στη διαδικασία είναι να διασπαστεί η ακεταλδεΰδη σε ακίνδυνα συστατικά, όπως νερό και διοξείδιο του άνθρακα, μέσω ενός άλλου ενζύμου που ονομάζεται αλδεϋδική αφυδρογονάση 2 (ALDH2). Αν αυτό το ένζυμο δεν λειτουργεί σωστά ή υπάρχει έλλειψή του, τότε η ακεταλδεΰδη συσσωρεύεται στο σώμα σου. Και εδώ είναι που αρχίζουν τα προβλήματα – αυτή η ουσία είναι υπεύθυνη για το κοκκίνισμα του προσώπου και άλλα συμπτώματα, όπως ταχυκαρδία, ζαλάδα και πονοκεφάλους.

Σύμφωνα με το Healthline, όσοι αντιμετωπίζουν έξαψη στο πρόσωπο κατά τη διάρκεια ή μετά την κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχουν ένα συγκεκριμένο γονίδιο που εμποδίζει το σώμα να αφομοιώσει σωστά το αλκοόλ. «Η έξαψη συμβαίνει όταν κάποιος δε “χωνεύει” εντελώς το αλκοόλ», επιβεβαίωσε ο Δρ Abisola Olulade στο Byrdie. Μια μετάλλαξη του γονιδίου ALDH2 είναι πιθανώς ο λόγος για τον οποίο μερικοί άνθρωποι – περίπου 8% του πληθυσμού – δυσκολεύονται να διαλύσουν την ακεταλδεΰδη, η οποία είναι μια ουσία που βρίσκεται στο αλκοόλ. Έχοντας πάρα πολύ ακεταλδεΰδη στο σώμα μπορεί να προκαλέσει άλλες δυσάρεστες παρενέργειες, όπως καρδιακά προβλήματα, ναυτία και έμετο.

Οποιοσδήποτε μπορεί να έχει μια μετάλλαξη του γονιδίου ALDH2, αλλά έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο έδειξε ότι όσοι έχουν Ασιατική καταγωγή έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο γενετικής κληρονομιάς του γονιδίου. Δυστυχώς, δεν υπάρχει θεραπεία γι’ αυτό.

Γενετική προδιάθεση και η επίδραση του ALDH2

Υπάρχει απάντηση στο γιατί το κόκκινο κρασί σου προκαλεί πονοκεφάλους

Το κοκκίνισμα όταν πίνεις αλκοόλ έχει συχνά να κάνει με τη γενετική. Αν ανήκεις στην ομάδα ανθρώπων που έχουν μειωμένη λειτουργία του ενζύμου ALDH2, τότε είναι πιο πιθανό να κοκκινίζεις όταν καταναλώνεις αλκοόλ. Αυτή η κατάσταση είναι πιο συχνή σε άτομα ασιατικής καταγωγής, αλλά μπορεί να εμφανίζεται και σε άλλους πληθυσμούς. Αν έχεις αυτήν την γενετική παραλλαγή, τότε το σώμα σου δεν μπορεί να διασπάσει την ακεταλδεΰδη τόσο αποτελεσματικά, με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται στο αίμα και να προκαλεί έντονο κοκκίνισμα στο πρόσωπο, το λαιμό και ακόμα και στο στήθος σου.

Είναι επικίνδυνο το κοκκίνισμα από το αλκοόλ;

Το κοκκίνισμα από το αλκοόλ δεν είναι απλώς ένα αισθητικό πρόβλημα ή μια αμηχανία όταν είσαι σε παρέα. Μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι το σώμα σου αντιμετωπίζει πρόβλημα στη σωστή διαχείριση του αλκοόλ. Η συσσώρευση ακεταλδεΰδης, εκτός από το κοκκίνισμα, μπορεί να έχει και άλλες σοβαρές επιπτώσεις. Η ακεταλδεΰδη είναι τοξική και μακροπρόθεσμα μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα κύτταρα, αυξάνοντας τον κίνδυνο για καρκίνο του οισοφάγου και άλλα προβλήματα υγείας.

Αν παρατηρήσεις ότι κοκκινίζεις συχνά μετά την κατανάλωση αλκοόλ, θα ήταν καλό να το λάβεις υπόψη σου και να είσαι προσεκτική. Το κοκκίνισμα είναι σημάδι ότι το σώμα σου δυσκολεύεται να διαχειριστεί το αλκοόλ και αυτό μπορεί να σημαίνει ότι οι τοξίνες συσσωρεύονται στο αίμα σου.

Διάβασε επίσης: Τα 5 φάρμακα που δεν πρέπει να πίνεις μαζί με αλκοόλ

Μπορείς να αποφύγεις το κοκκίνισμα;

Δυστυχώς, αν έχεις τη γενετική προδιάθεση για μειωμένη λειτουργία του ενζύμου ALDH2, δεν υπάρχει τρόπος να «θεραπεύσεις» αυτή την κατάσταση. Ωστόσο, μπορείς να ελέγξεις την ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνεις ώστε να αποφύγεις το κοκκίνισμα και τα συνοδευτικά συμπτώματα.

Αν το κοκκίνισμα σε ενοχλεί ή αισθάνεσαι άβολα, μπορείς να μειώσεις την ποσότητα αλκοόλ που πίνεις ή να δοκιμάσεις να επιλέξεις ποτά με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Ορισμένες γυναίκες παρατηρούν ότι το κοκκίνισμα μειώνεται αν πίνουν το αλκοόλ πιο αργά ή αν συνοδεύουν το ποτό τους με φαγητό, αλλά αυτό εξαρτάται από το κάθε σώμα.

Γιατί το αλκοόλ σε κάνει να κοκκινίζεις και τι σημαίνει αυτό στην πραγματικότητα για τον οργανισμό σου

Το κοκκίνισμα δεν είναι μόνο στο πρόσωπο

Εκτός από το κοκκίνισμα στο πρόσωπο, μπορεί να νιώσεις ότι το δέρμα σου ζεσταίνεται ή ακόμα και ότι κοκκινίζεις σε άλλα μέρη του σώματος, όπως το λαιμό, το στήθος και τα χέρια. Αυτό συμβαίνει επειδή τα αιμοφόρα αγγεία σου διαστέλλονται λόγω της ακεταλδεΰδης, αυξάνοντας τη ροή του αίματος και προκαλώντας το έντονο ερυθρό χρώμα. Μάλιστα, μπορεί να αισθανθείς και μια ελαφριά αίσθηση καψίματος στο δέρμα.

Άλλα συμπτώματα που μπορεί να συνοδεύουν το κοκκίνισμα

Εκτός από το κοκκίνισμα, ίσως να έχεις παρατηρήσει και άλλα συμπτώματα όταν πίνεις αλκοόλ. Κάποια από αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Ταχυκαρδία: Ο παλμός σου μπορεί να αυξηθεί καθώς το σώμα σου προσπαθεί να διαχειριστεί την ακεταλδεΰδη.
  • Πονοκέφαλοι: Η ακεταλδεΰδη μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στα αγγεία, κάτι που οδηγεί σε πονοκεφάλους.
  • Αίσθημα ζαλάδας: Επειδή η ακεταλδεΰδη επιδρά στο νευρικό σύστημα, μπορεί να νιώσεις ελαφριά ζαλάδα ή αδυναμία.
  • Ναυτία: Η τοξική δράση της ακεταλδεΰδης μπορεί να ερεθίσει το στομάχι σου και να νιώσεις ανακατωμένη.

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να σε κάνουν να αισθάνεσαι άβολα και να μειώνουν τη διάθεσή σου όταν βγαίνεις έξω με φίλες για ένα ποτό. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ακούς το σώμα σου και να προσαρμόζεις την κατανάλωση αλκοόλ στις δικές σου αντοχές.

Τι μπορείς να κάνεις για να αισθάνεσαι καλύτερα

Γιατί το αλκοόλ σε κάνει να κοκκινίζεις και τι σημαίνει αυτό στην πραγματικότητα για τον οργανισμό σου

Αν το κοκκίνισμα και τα συνοδευτικά συμπτώματα σε ταλαιπωρούν, δεν χρειάζεται να τα υπομένεις κάθε φορά που πίνεις αλκοόλ. Μπορείς να κάνεις μικρές αλλαγές που θα σε βοηθήσουν να μειώσεις την ένταση των συμπτωμάτων:

  • Μείωσε την ποσότητα αλκοόλ: Προτίμησε να πίνεις μικρότερες ποσότητες και πιο αργά.
  • Διάλεξε ποτά με χαμηλότερο ποσοστό αλκοόλ: Ποτά με μικρότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ μπορεί να μειώσουν το κοκκίνισμα.
  • Πίνε μαζί με φαγητό: Η κατανάλωση τροφής μπορεί να βοηθήσει το σώμα σου να απορροφήσει αργότερα το αλκοόλ, μειώνοντας έτσι την ένταση του κοκκινίσματος.
  • Πιες νερό: Το νερό βοηθά να διατηρήσεις το σώμα σου ενυδατωμένο και μπορεί να επιβραδύνει την απορρόφηση του αλκοόλ, βοηθώντας να μειωθούν τα συμπτώματα όπως το κοκκίνισμα και η ταχυκαρδία

Πότε πρέπει να ανησυχήσεις

Αν και το κοκκίνισμα από το αλκοόλ μπορεί να φαίνεται απλώς ένα αβλαβές αισθητικό φαινόμενο, είναι καλό να παρακολουθείς την αντίδραση του σώματός σου όταν πίνεις. Εάν, εκτός από το κοκκίνισμα, παρατηρείς σοβαρότερα συμπτώματα, όπως έντονη ζάλη, πόνο στο στήθος, δυσκολία στην αναπνοή ή συνεχιζόμενη ταχυκαρδία, θα πρέπει να εξετάσεις το ενδεχόμενο να συμβουλευτείς έναν γιατρό.

Επιπλέον, αν το κοκκίνισμα συμβαίνει κάθε φορά που καταναλώνεις αλκοόλ και συνοδεύεται από έντονες παρενέργειες, ίσως είναι ένδειξη ότι το σώμα σου δεν μπορεί να διαχειριστεί το αλκοόλ με υγιή τρόπο. Σε τέτοιες περιπτώσεις, θα ήταν φρόνιμο να εξετάσεις τη μείωση ή ακόμη και την αποχή από την κατανάλωση αλκοόλ για την προστασία της υγείας σου μακροπρόθεσμα.

Διάβασε επίσης: Πίνεις; Σε λογικά πλαίσια, ναι αλλά ποια είναι αυτα; Ένας γιατρός εξηγεί ποια είναι η «λογική» μέτρια χρήση αλκοόλ

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-α
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γιατί η βρογχοκήλη είναι μια πάθηση που προτιμάει τις γυναίκες;



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!


Site Footer
Dnews
theissue.gr

Site Footer