Now Reading
Τα σημάδια που σου δείχνουν πως πρέπει να επισκεφθείς έναν ειδικό όταν υπνοβατείς

Τα σημάδια που σου δείχνουν πως πρέπει να επισκεφθείς έναν ειδικό όταν υπνοβατείς

Avatar photo
Τα σημάδια που σου δείχνουν πως πρέπει να επισκεφθείς έναν ειδικό όταν υπνοβατείς

Ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων βιώνει την υπνοβασία, αν ανήκεις ακόμη σε αυτούς ίσως πρέπει να επισκεφθείς έναν ειδικό.

«Η υπνοβασία είναι ένα φαινόμενο συνδυασμού ύπνου και εγρήγορσης. Κατατάσσεται ως διαταραχή ύπνου που ανήκει στην οικογένεια της παραϋπνίας. Εμφανίζεται κατά το στάδιο αργών κυμάτων του ύπνου, σε κατάσταση χαμηλής συνείδησης, με τέλεση δραστηριοτήτων που συνήθως εκτελούνται σε κατάσταση πλήρους συνείδησης». Αυτή είναι η επιστημονική εξήγηση της υπνοβασίας από Wikipedia.

Περίπου το 18% των ανθρώπων βιώνουν υπνοβασία κατά τη διάρκεια της ζωής τους, σύμφωνα με ειδικούς της κλινικής του Κλίβελαντ. Πιο συχνά παρατηρείται σε παιδιά παρά σε ενήλικες. Τα άτομα που κάνουν υπνοβασία σηκώνονται από το κρεβάτι και κινούνται σαν να ήταν ξύπνια. Συχνά εμφανίζεται μέσα σε λίγες ώρες μετά τον ύπνο, το άτομο συνήθως δεν θυμάται το γεγονός την επόμενη μέρα.

τα σημάδια που σου δείχνουν πως πρέπει να επισκεφθείς ειδικό όταν υπνοβατείςΟι συνήθεις συμπεριφορές υπνοβασίας μπορεί να περιλαμβάνουν την υπνική ομιλία, το να κάθεσαι όρθια ενώ είσαι στο κρεβάτι και να ανταποκρίνεσαι είτε παράλογα είτε με σιωπή όταν σου μιλάνε. Κατά την υπνοβασία, ένα άτομο μπορεί επίσης να φαίνεται ζαλισμένο, να κινείται με ασυντόνιστο τρόπο ή να είναι δύσκολο να ξυπνήσει. Η υπνοβασία μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους. Οι ασθένειες, το άγχος, η κόπωση ή ακόμα και οι αλλαγές στη ρουτίνα ύπνου κάποιου θα μπορούσαν δυνητικά να ωθήσουν ένα άτομο να υπνοβατίσει. Η υπνοβασία μπορεί επίσης να εμφανιστεί ως παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων, ως απόκριση στον ήχο ή εάν ένα άτομο έχει γενετική προδιάθεση για την πάθηση. Για τα παιδιά, η υπνοβασία συχνά υποχωρεί με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, εάν ένα παιδί ή ένας ενήλικας κινείται με τρόπο που θέτει το ίδιο ή κάποιο άλλο άτομο σε κίνδυνο σωματικού τραυματισμού, είναι καλύτερο να επισκεφτείς έναν γιατρό.

Μιλήστε με το γιατρό σας εάν η υπνοβασία σας θέτει σε κίνδυνο τραυματισμού

Ένα άτομο που κάνει υπνοβασία δεν κοιμάται πλήρως, αλλά δεν είναι ούτε εντελώς ξύπνιο. Περιγράφοντας την υπνοβασία ως μια κατάσταση «αποσπασμένης συνείδησης», οι ερευνητές από μια μελέτη του 2016 που δημοσιεύτηκε στο The Western Journal of Emergency Medicine εξέτασαν δεδομένα εισαγωγών στο τμήμα επειγόντων περιστατικών από ένα νοσοκομείο στην Ελβετία για μια περίοδο 15 ετών. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, βρήκαν αρχεία 11 ασθενών με τραυματισμούς που σχετίζονται με την υπνοβασία που χρειάζονταν ιατρική φροντίδα. Το τραύμα κυμαινόταν από ελαφρύ τραυματισμό στο κεφάλι και κάταγμα της κλείδας έως θραύση των πλευρών, εγκεφαλικές διάσειση, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, κάταγμα μηριαίου οστού και πολλά άλλα. Οι ασθενείς διέφεραν σε ηλικία από 16 έως 77 ετών. Οι πτώσεις βρέθηκαν να είναι η κύρια αιτία τραυματισμού, ειδικά από το κρεβάτι, τις σκάλες ή τα παράθυρα.

Για την αποφυγή τέτοιων ατυχημάτων, οι ειδικοί της κλινικής του Κλίβελαντ συμβουλεύουν τα άτομα και τα μέλη της οικογένειας να διατηρούν το περιβάλλον μακριά από πιθανούς κινδύνους. Αυτό περιλαμβάνει αιχμηρά αντικείμενα ή αντικείμενα που θα μπορούσαν εύκολα να σκοντάψουν, όπως παιχνίδια ή σύρματα. Κράτησε τα κλειδιά του αυτοκινήτου ασφαλισμένα και κλείδωσε όλες τις πόρτες και τα παράθυρα πριν τον ύπνο για να αποτρέψεις το άτομο να φύγει από το σπίτι.

Τα σημάδια που σου δείχνουν πως πρέπει να επισκεφθείς έναν ειδικό όταν υπνοβατείςΆλλα σημάδια ότι ήρθε η ώρα να καλέσετε το γιατρό σας σχετικά με την υπνοβασία

Εκτός από τη διασφάλιση της ασφάλειας του ατόμου που περπατά κατά την υπνοβασία, είναι επίσης σημαντικό να έχεις κατά νου και την ασφάλεια των άλλων. Αν και σπάνια, η βίαια αρπαγή, η παρεμπόδιση ή ο ελιγμός ενός ατόμου που κάνει υπνοβασία μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους σωματικής διαμάχης σύμφωνα με το Health Digest. Παρόλο που η βία που σχετίζεται με την υπνοβασία είναι ασυνήθιστη και χρήζει περαιτέρω έρευνας, ένα αγαπημένο πρόσωπο μπορεί να εκληφθεί ως απειλή όταν το άτομο που υπνοβάζει βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση αποσπασμένης συνείδησης. Χωρίς να έχεις πλήρη συνείδηση, η δραστηριότητα μπορεί να μειωθεί σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου που κανονικά θα αναστέλλουν την παρορμητική ή επιθετική συμπεριφορά ως απόκριση σε συναισθηματικά ερεθίσματα, σύμφωνα με έρευνα του 2017 που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Psychiatry Open. Για το λόγο αυτό, οι ειδικοί συμβουλεύουν να οδηγήσεις αργά έναν υπνοβάτη πίσω στην κρεβατοκάμαρα.

Εκτός από την πιθανότητα τραυματισμού, θα πρέπει επίσης να απευθυνθείς στον γιατρό σου εάν η υπνοβασία επιμένει πέρα από την εφηβεία, παρεμποδίζει την ικανότητα κάποιου να μένει ξύπνιος κατά τη διάρκεια της ημέρας, σε περίπτωση που το άτομο εγκαταλείψει το σπίτι ενώ υπνοβατεί ή εάν υποψιάζεσαι ότι μια υποκείμενη κατάσταση υγείας θα μπορούσε να είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει.

Τα σημάδια που σου δείχνουν πως πρέπει να επισκεφθείς έναν ειδικό όταν υπνοβατείς

Διάβασε επίσης:

Αυτές οι 10 τροφές πλούσιες σε μελατονίνη και τρυπτοφάνη θα σε βοηθήσουν να κοιμάσαι καλύτερα

Ένας βαθύς και αναζωογονητικός 8ωρος ύπνος, δεν είναι μόνο το θεμέλιο μιας υγιούς ζωής, αλλά είναι επίσης μια θεραπεία ομορφιάς που συναγωνίζεται τα καλύτερα δραστικά συστατικά στην περιποίηση δέρματος. Χαρίζει ηρεμία στα χαρακτηριστικά, ροζέ όψη και φυσική λάμψη στο δέρμα.

Αυτές οι 10 τροφές πλούσιες σε μελατονίνη και τρυπτοφάνη θα σε βοηθήσουν να κοιμάσαι καλύτεραΩστόσο, το καθημερινό άγχος και στρες του σύγχρονου τρόπου ζωής αλλά και παράγοντες διατροφής συμβάλλουν σε διαταραχές και προβλήματα ύπνου. Σκέψου απλά τα τηγανητά φαγητά που καταναλώνονται το βράδυ ή την υπερβολική ποσότητα καφεΐνης που προσλαμβάνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας.

Εδώ θα βρεις τις 10 τροφές.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-A
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-a



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!







OPINION POST

Dnews

theissue.gr

OPINION POST

Copyright © 2022 – 2024 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by OPINION POST