Now Reading
Αυτά είναι τα φάρμακα που δεν πρέπει ποτέ να αναμειγνύεις με τον καφέ σου

Αυτά είναι τα φάρμακα που δεν πρέπει ποτέ να αναμειγνύεις με τον καφέ σου

Avatar photo
κουπα με καφε και στρωμενο τραπεζι με αδεια πιατα

Αν είσαι σαν τους περισσότερους ανθρώπους, ξεκινάς τη μέρα σου με ένα αχνιστό φλιτζάνι καφέ και αμέσως μετά πηγαίνεις στο μπάνιο. Αυτή είναι μια συνηθισμένη επίδραση της καφεΐνης. Μάλιστα μελέτες δείχνουν ότι ο καφές μπορεί να διεγείρει το στομάχι, αλλάζοντας το χρόνο που χρειάζεται η τροφή για να περάσει από το πεπτικό μας σύστημα. Ωστόσο,…

Αν είσαι σαν τους περισσότερους ανθρώπους, ξεκινάς τη μέρα σου με ένα αχνιστό φλιτζάνι καφέ και αμέσως μετά πηγαίνεις στο μπάνιο. Αυτή είναι μια συνηθισμένη επίδραση της καφεΐνης. Μάλιστα μελέτες δείχνουν ότι ο καφές μπορεί να διεγείρει το στομάχι, αλλάζοντας το χρόνο που χρειάζεται η τροφή για να περάσει από το πεπτικό μας σύστημα. Ωστόσο, το πρωινό φλιτζάνι καφέ μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσει με τα φάρμακα που μπορεί να παίρνεις και να αλλάξει το πόσο γρήγορα απορροφώνται και αυτά στην κυκλοφορία του αίματός.

χαπι

Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση καφέ την ίδια στιγμή που παίρνεις τα φάρμακά σου μπορεί να επηρεάσει το πόσο καλά λειτουργούν. Το 2020, μια ομάδα ερευνητών εξέτασε πολυάριθμα φάρμακα και πώς επηρεάζονται από τον καφέ. Ανέφεραν ότι ο καφές «επηρεάζει σημαντικά την απορρόφηση, την κατανομή, τον μεταβολισμό και την απέκκριση πολλών φαρμάκων». Ωστόσο, δεν επηρεάζονται όλα τα φάρμακα από την κατανάλωση καφέ. Διάβασε για να μάθεις ποια φάρμακα δεν πρέπει να αναμειγνύονται με καφέ και τι πρέπει να προσέξεις.

1.Για τον θυρεοειδή

Εάν έχεις υποθυρεοειδισμό, ο θυρεοειδής αδένας σου -ένας αδένας σε σχήμα πεταλούδας στο μπροστινό μέρος του λαιμού – δεν παράγει αρκετή θυρεοειδική ορμόνη. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αύξηση του σωματικού βάρους, ξηρό δέρμα, πόνο στις αρθρώσεις, τριχόπτωση και ακανόνιστη έμμηνο ρύση. Σε πολλούς ανθρώπους συνταγογραφείται λεβοθυροξίνη ή άλλα θυρεοειδικά φάρμακα για να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση των ορμονών τους. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση καφέ ταυτόχρονα με τη λήψη των θυρεοειδικών φαρμάκων μπορεί να μειώσει το πόσο από το φάρμακό απορροφάται από το σώμα, καθιστώντας το φάρμακο λιγότερο αποτελεσματικό. Και δεν πρόκειται για μια μικρή επίδραση: Οι αναφορές περιστατικών ασθενών δείχνουν ότι ο καφές μπορεί να μειώσει την απορρόφηση του θυρεοειδικού φαρμάκου ακόμη και κατά περισσότερο από το ήμισυ.

2.Φάρμακα κατά του κρυολογήματος ή της αλλεργίας

Τα φάρμακα για το κρυολόγημα ή τις αλλεργίες χρησιμοποιούνται από εκατομμύρια ανθρώπους και συχνά περιέχουν διεγερτικά του κεντρικού νευρικού συστήματος, όπως η ψευδοεφεδρίνη. Ο καφές είναι επίσης διεγερτικό, οπότε το φάρμακο για τις αλλεργίες μαζί με καφέ μπορεί να αυξήσει τα συμπτώματα, όπως η ανησυχία και η αδυναμία ύπνου. Ορισμένα φάρμακα για την αλλεργία, όπως η φεξοφεναδίνη, δεν πρέπει να λαμβάνονται με καφέ, καθώς μπορεί να υπερδιεγείρουν το κεντρικό νευρικό σύστημα, αυξάνοντας τα συμπτώματα ανησυχίας. Είναι πάντα καλή ιδέα να ζητάς τη συμβουλή του γιατρού σου σχετικά με το συνδυασμό καφέ και φαρμάκων για το κρυολόγημα ή την αλλεργία.

χαπι

3.Φάρμακα για τον διαβήτη

Εάν αναμίξεις τον καφέ με ζάχαρη ή γάλα, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σακχάρου στο αίμα και να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής αγωγής για το διαβήτη. Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι η καφεΐνη μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα των ατόμων με διαβήτη. Η κατανάλωση οτιδήποτε με καφεΐνη, όπως ο καφές, θα μπορούσε να αυξήσει τα επίπεδα ινσουλίνης και σακχάρου στο αίμα σας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε από την Αμερικανική Ένωση Διαβήτη. Η μελέτη ήταν μικρή, οπότε χρειάζονται περισσότερες έρευνες, αλλά οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας καφεΐνης θα μπορούσε να κάνει πιο δύσκολη τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα και τελικά να αυξήσει τον κίνδυνο επιπλοκών του διαβήτη.

4.Φάρμακα για τη νόσο Αλτσχάιμερ

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η έβδομη κύρια αιτία θανάτου στην Αμερική και επηρεάζει κυρίως άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Πρόκειται για μια διαταραχή του εγκεφάλου που έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια της γνωστικής λειτουργίας, καθιστώντας δύσκολη τη σκέψη, τη μνήμη ή την εκτέλεση των καθημερινών καθηκόντων. Εκατομμύρια Αμερικανοί ζουν με τη νόσο Αλτσχάιμερ και λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για την πάθηση. Τα φάρμακα για τη νόσο Αλτσχάιμερ, όπως η δονεπεζίλη, η ριβαστιγμίνη και η γαλανταμίνη, επηρεάζονται από την καφεΐνη. Η καφεΐνη στον καφέ συσφίγγει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και μπορεί να μειώσει το πόσο από το φάρμακο φτάνει στον εγκέφαλό. Τα φάρμακα για τη νόσο Αλτσχάιμερ δρουν προστατεύοντας τον νευροδιαβιβαστή ακετυλοχολίνη και έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων καφέ μειώνει αυτή την προστατευτική δράση.

5.Φάρμακα για το άσθμα

Το άσθμα είναι μια χρόνια ασθένεια που επηρεάζει τους πνεύμονές, κάνοντας τους αεραγωγούς να φλεγμαίνουν και να ερεθίζονται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα δυσκολία στην αναπνοή, βήχα και συριγμό και ένα αίσθημα σφιξίματος στο στήθος σας. Εκατομμύρια Αμερικανοί, ενήλικες και παιδιά, ζουν με άσθμα και λαμβάνουν φάρμακα γι’ αυτό. Πολλά άτομα με άσθμα λαμβάνουν βρογχοδιασταλτικά κατά τη διάρκεια μιας έξαρσης, όπως η αμινοφυλλίνη ή η θεοφυλλίνη. Τα βρογχοδιασταλτικά λειτουργούν χαλαρώνοντας τους αεραγωγούς, διευκολύνοντας την αναπνοή, αλλά συνοδεύονται από παρενέργειες όπως πονοκέφαλος, ανησυχία, πόνος στο στομάχι και ευερεθιστότητα. Η κατανάλωση καφέ ή άλλων ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης αυτών των παρενεργειών. Ο καφές μπορεί επίσης να μειώσει το πόσο από το φάρμακο απορροφάται και είναι χρήσιμο για τον οργανισμό.

6.Φάρμακα για την οστεοπόρωση

Η οστεοπόρωση κάνει τα οστά  λεπτά και εύθραυστα, αυξάνοντας τον κίνδυνο κατάγματος. Εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από οστεοπόρωση και είναι πιο συχνή στις γυναίκες, ιδίως στις γυναίκες που έχουν ήδη περάσει την εμμηνόπαυση.

χυμενος καφες απο κρουπ7.Αντικαταθλιπτικά

Σύμφωνα με το CDC, ένας στους 10 εφήβους και ενήλικες λαμβάνει καθημερινά αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Είναι τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα φάρμακα για τους ενήλικες στα είκοσι και τριάντα τους χρόνια και η χρήση τους έχει αυξηθεί δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες. Μπορούν να βοηθήσουν στην κατάθλιψη, μια διαταραχή της διάθεσης που επηρεάζει το πώς αισθάνεστε και πώς λειτουργείτε. Ο καφές μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα χρησιμοποιεί τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Ορισμένα φάρμακα, όπως η φλουβοξαμίνη, η αμιτριπτυλίνη, η εσκιταλοπράμη και η ιμιπραμίνη μπορεί να μεταβολίζονται διαφορετικά αν πίνεις ταυτόχρονα καφέ, ιδιαίτερα μεγάλες ποσότητες καφέ. Ο καφές μπορεί να μειώσει την ποσότητα του φαρμάκου που απορροφάται από τον οργανισμό.  Μελέτες δείχνουν ότι η φλουβοξαμίνη ειδικότερα έχει βρεθεί ότι ενισχύει τις συνήθεις παρενέργειες της καφεΐνης. Αυτό μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως αϋπνία και καρδιακό παλμό.

8.Φάρμακο για την αρτηριακή πίεση

Η υπέρταση αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια. Είναι μια συχνή, αλλά σιωπηλή ασθένεια, καθώς σπάνια εμφανίζει συμπτώματα. Πολλοί άνθρωποι λαμβάνουν φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, όπως η βεραπαμίλη ή η προπρανολόλη, τα οποία δρουν επιβραδύνοντας τον καρδιακό ρυθμό . Αυτό σημαίνει ότι η καρδιά δεν χρειάζεται να εργάζεται τόσο σκληρά για να αντλήσει αίμα σε όλα τα κύτταρα του σώματός. Ωστόσο, η κατανάλωση καφέ ταυτόχρονα με τη λήψη φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση, όπως η φελοδιπίνη, μπορεί να προκαλέσει την απορρόφηση λιγότερων ποσοτήτων του φαρμάκου από το σώμα.

Ο καφές είναι διεγερτικό λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε καφεΐνη. Μεταξύ των διεγερτικών επιδράσεων και των επιδράσεών του στο γαστρεντερικό σύστημα, ο καφές μπορεί να μεταβάλει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα διασπά και απορροφά τα φάρμακά. Μπορεί απλώς να χρειάζεται να αλλάξεις το χρόνο του διαλείμματος για καφέ, αλλά αν αντιμετωπίζεις συμπτώματα, είναι πάντα καλή ιδέα να απευθυνθείς στον γιατρό σου.

Διάβασε επίσης:

Καφές και λευκά δόντια πάνε μαζί; Ναι, αν κάνεις ένα συγκεκριμένο πράγμα

Υπάρχουν δύο είδη ανθρώπων που πίνουν καφέ σε αυτόν τον κόσμο: Αυτοί που πίνουν ένα φλιτζάνι κρύου καφέ σε μία γούλια- εντάξει είναι λίγο υπερβολικό, αλλά καταλαβαίνεις τι εννοούμε- και αυτοί που πίνουν τον ίδιο latte για ώρες  κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αν ανήκεις στη δεύτερη κατηγορία -όπως εμείς-, ίσως να θέλεις να ακούσεις τους ειδικούς.  

Σύμφωνα με αυτό το πρόσφατο βίντεο του TikTok από τον @dr.m_, ο οδοντίατρος Suhail Mohiuddin, DDS, μοιράζεται μια βασική και άκρως ανησυχητική αιτία εμφάνισης κοιλοτήτων: η κατανάλωση καφέ για αρκετές ώρες. Εξηγεί ότι αν το στόμα σου έχει pH μικρότερο από 5,5 δηλαδή είναι πιο όξινο, η κατανάλωση καφέ μπορεί να απομεταλλώσει ή να διαλύσει το προστατευτικό στρώμα σμάλτου στα δόντια σας.  

Δες εδώ πώς θα διατηρήσεις τα δόντια σου λευκά

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μύθοι και αλήθειες γύρω από το σεξ που νόμιζες πως ισχύουν για χρόνια
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς να μιλήσεις στα παιδιά σου ώστε να ακούνεDnews

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews       pelop.gr       theissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr