Now Reading
Το ανθρακούχο νερό είναι επιβλαβές για τα δόντια- Τι προκαλεί και γιατί να το αποφεύγεις

Το ανθρακούχο νερό είναι επιβλαβές για τα δόντια- Τι προκαλεί και γιατί να το αποφεύγεις

Avatar photo
ανθρακούχο νερό

Το ανθρακούχο νερό μπορεί να είναι επιβλαβές για τα δόντια μας αλλά δεν είναι τόσο όσο η σόδα.

Το ανθρακούχο νερό αποτελεί must τα τελευταία χρόνια, καθώς είναι πολύ διαδεδομένο -κυρίως- στην Ευρώπη.  Είναι μια από αυτές τις περίεργες προτιμήσεις που λατρεύουν οι περισσότεροι καθώς αναμφισβήτητα ανυψώνει τα γεύματα κι δημιουργεί στον ουρανίσκο σου αυτή την αίσθηση δροσιάς που έχουμε ανάγκη σε κάθε μπουκιά. Ωστόσο πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν πως η αγάπη για τα ανθρακούχα νερά μπορεί να είναι επιβλαβής για  τη στοματική μας υγεία. Έρευνες δείχνουν ότι το ανθρακούχο νερό μπορεί να είναι επιβλαβές για τα δόντια.

Γιατί το ανθρακούχο νερό είναι κακό για τα δόντια μας

«Το σμάλτο των δοντιών αρχίζει να εξασθενεί σε ένα όξινο περιβάλλον», λέει Δρ. Filza Jamil, DMD, της Lotus Smiles Dentistry στο Woman’s World. «Ένα επίπεδο pH 5,5 ή χαμηλότερ, μπορεί να ξεκινήσει αυτή τη χημική διαδικασία αφαλάτωσης των δοντιών. Ενώ το νερό της βρύσης είναι γενικά σε ένα ασφαλές ουδέτερο εύρος γύρω στο 7, το μέσο pH των κρύων, ανθρακούχων νερών είναι 4,5. Τα ανθρακούχα νερά στερούνται επίσης το πρόσθετο πλεονέκτημα του φθορίου, ενός ορυκτού που έχει αποδειχθεί ότι προάγει την αντοχή του σμάλτου των δοντιών και καταπολεμά την τερηδόνα. Καθώς τα δόντια σας χάνουν την προστασία του σκληρού εξωτερικού κελύφους του σμάλτου, είναι λιγότερο ανθεκτικά στα βακτήρια και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο τερηδόνας», λέει η  Δρ. Filza Jamil.

Αν και το ανθρακούχο νερό δεν είναι το χειρότερο ποτό για τα δόντια μας, είναι σημαντικό να προσέχουμε πόσο καταναλώνουμε και τι είδους. Η Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση σημειώνει ότι τα ποτά με γεύση εσπεριδοειδών τείνουν να έχουν ακόμη υψηλότερα επίπεδα οξέος.

ανθρακουχο νεροΕπιπλέον, η Δρ. Filza Jamil επισημαίνει ότι τα ζαχαρούχα ποτά όπως η σόδα είναι ακόμα χειρότερα όσον αφορά τη στοματική υγεία. «Τα ζαχαρούχα ποτά είναι πολύ, πολύ χειρότερα για τη μακροπρόθεσμη υγεία των δοντιών σας, καθώς μπορεί όχι μόνο να είναι ακόμα πιο όξινα από το ανθρακούχο νερό – η κόκα κόλα και η Pepsi έχουν pH 2,5. Οι υψηλές ποσότητες σακχάρων που υπάρχουν σε αυτά τα ποτά ενθαρρύνουν την ανάπτυξη βακτηρίων που προκαλούν κολλώδη κοιλότητα στο στόμα. Η βακτηριακή πλάκα μπορεί να συσσωρευτεί πολύ γρήγορα και να αυξήσει τον κίνδυνο ασθένειας των ούλων και τερηδόνας», συνεχίζει.

ανθρακουχο νερο

Πώς να απολαμβάνεις  το ανθρακούχο νερό χωρίς να σου κάνει κακό

Η Δρ. Filza Jamil λέει γι’ αυτό: «Πιστεύω ότι το ανθρακούχο νερό εξακολουθεί να είναι μια εξαιρετική εναλλακτική για τα ζαχαρούχα αναψυκτικά ή τους χυμούς φρούτων, εφόσον δεν υπάρχουν πρόσθετα σάκχαρα ή πρόσθετα».  Ωστόσο, είναι καλύτερο να το πίνετε με μέτρο, σε μικρότερες χρονικές περιόδους και με τα γεύματα. Θα πρότεινα να το πίνετε σε περίοδο 10 έως 15 λεπτών και όχι για μεγάλες περιόδους», προσθέτει. «Αυτό θα ενθαρρύνει την παραγωγή σάλιου, το οποίο μπορεί να εξουδετερώσει το οξύ στο στόμα σας. Το μέτρο είναι καλύτερο τόσο για τα δόντια σας όσο και για την υγεία του γαστρεντερικού συστήματος. Συνεχίστε να πίνετε κανονικό, φθοριούχο νερό ως κύρια πηγή ενυδάτωσης για να παραμείνετε υγιείς και να χαμογελάτε».

Έτσι, την επόμενη φορά που θα ανοίξεις ένα μπουκάλι ανθρακούχο νερό, θυμήσου απλώς να το απολαύσεις με ένα νόστιμο γεύμα.

Διάβασε επίσης:

3 τροφές που πρέπει να τρως για να έχεις πιο υγιή δόντια και ούλα

Όλες μας θέλουμε να έχουμε υγιή και γερά δόντια και κατά συνέπεια πιο λαμπερό και πιο λευκό χαμόγελο. Η κατανάλωση των γλυκών με μέτρο δε δημιουργεί πρόβλημα αλλά αν ξεφύγουμε τα αποτελέσματα θα είναι δυσάρεστα. Ακόμη και κοινές συνήθειες όπως η κατανάλωση καφέ ή σόδας μπορεί να αποδυναμώσουν το σμάλτο και να λερώσουν τα δόντια.

Ενώ η Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση (ADA) συνιστά το βούρτσισμα δύο φορές την ημέρα, υπάρχουν κάποιες επιπλέον συνήθειες που αν τις ακολουθήσουμε μπορούμε να προστατέψουμε τα δόντια μας από τη φθορά αλλά και τα ούλα μας. Μεταξύ αυτών, ένα από τα πιο σημαντικά είναι να δίνουμε προτεραιότητα στα θρεπτικά τρόφιμα ως μέρος της καθημερινής μας διατροφής.

υγιή δόντιαΠώς η διατροφή μας επηρεάζει την υγεία των δοντιών μας

Η υγεία των δοντιών γίνεται πιο σημαντική όσο μεγαλώνουμε. Σύμφωνα με το womansworld.com, αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η μειωμένη οστική πυκνότητα και οι βραδύτεροι ρυθμοί ανανέωσης των κυττάρων επηρεάζουν τον ιστό και τα οστά στο στόμα. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο για θέματα στοματικής υγείας – συμπεριλαμβανομένης της νόσου των ούλων και της ξηροστομίας – με την πάροδο του χρόνου. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, η κακή στοματική υγεία μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε άλλες καταστάσεις υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις και πνευμονία.

Διάβασε τη συνέχεια ΕΔΩ

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ζευγαρι αγκαλιασμενο σε μία γέφυρα
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
2 λέξεις για να πεις συγγνώμη






Dnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.grtheissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top