Now Reading
Dirty Dozen και Clean Fifteen: Αυτά είναι τα φρούτα και λαχανικά σε περιεκτικότητα φυτοφαρμάκων

Dirty Dozen και Clean Fifteen: Αυτά είναι τα φρούτα και λαχανικά σε περιεκτικότητα φυτοφαρμάκων

Avatar photo

Συγκεντρώσαμε τις λίστες φρούτων και λαχανικών με την υψηλότερη και την χαμηλότερη συγκέντρωση σε φυτοφάρμακα, ώστε να ξέρεις ποια πρέπει να αποφεύγεις και ποια να επιλέγεις.

Έχουν περάσει 30 χρόνια από τότε που οι Εθνικές Ακαδημίες Επιστημών δημοσίευσαν τη μελέτη ορόσημο αποκαλύπτοντας τους τοξικούς κινδύνους των φυτοφαρμάκων για τα παιδιά.  Η ομοσπονδιακή εποπτεία για το θέμα ήταν διαβόητα ισχνή – και υστερούσε πολύ σε σχέση με άλλες χώρες. Μια μελέτη του 2019 που δημοσιεύτηκε στο Environmental Health διαπίστωσε ότι από τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιήθηκαν στη γεωργία των ΗΠΑ το 2016, 322 εκατομμύρια λίβρες ήταν φυτοφάρμακα απαγορευμένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 26 εκατομμύρια λίβρες ήταν απαγορευμένα φυτοφάρμακα στη Βραζιλία και 40 εκατομμύρια λίρες απαγορευμένα φυτοφάρμακα στην Κίνα. «Η πλειονότητα των φυτοφαρμάκων που απαγορεύονται σε τουλάχιστον δύο από αυτά τα τρία έθνη δεν έχουν μειωθεί αισθητά στις ΗΠΑ τα τελευταία 25 χρόνια», σημειώνουν οι συγγραφείς της μελέτης, «και σχεδόν όλα έχουν μείνει σταθερά ή έχουν αυξηθεί τα τελευταία 10 χρόνια».

Στις ΗΠΑ, το βάρος για την αποφυγή φυτοφαρμάκων που θεωρούνται αρκετά τοξικά ώστε να απαγορεύονται σε άλλες χώρες βαραίνει τον καταναλωτή. Αλλά ευτυχώς, έχουμε τον ετήσιο Οδηγό Καταναλωτή για τα φυτοφάρμακα στην παραγωγή της μη κερδοσκοπικής Environmental Working Group (EWG) για να μας βοηθήσει να «πλοηγηθούμε». Ο Οδηγός Καταναλωτή συγκεντρώνει τους αριθμούς στα πιο πρόσφατα δεδομένα δοκιμών φρούτων και λαχανικών από το Υπουργείο Γεωργίας (USDA) και τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Η έκδοση του 2023 περιλαμβάνει δεδομένα από 46.569 δείγματα 46 φρούτων και λαχανικών, που καλύπτουν 251 διαφορετικά φυτοφάρμακα.

μήλαΤα αποτελέσματα της ανάλυσης μετατρέπονται σε δύο λίστες μη βιολογικών προϊόντων (συμβατικής καλλιέργειας): τη Dirty Dozen, η οποία επισημαίνει τα είδη με τα υψηλότερα φορτία φυτοφαρμάκων και τη Clean Fifteen, η οποία αναφέρει τα φρούτα και τα λαχανικά με τα χαμηλότερα υπολείμματα φυτοφαρμάκων. . Και οι δύο βασίζονται σε δοκιμές ομοσπονδιακών υπηρεσιών.

«Παρά την αφθονία της επιστήμης που συνδέει την έκθεση σε φυτοφάρμακα με σοβαρά προβλήματα υγείας, ένα δυνητικά τοξικό κοκτέιλ από ανησυχητικές χημικές ουσίες συνεχίζει να μολύνει πολλά από τα μη βιολογικά φρούτα και λαχανικά που καταναλώνουν οι καταναλωτές», δήλωσε ο Alexis Temkin, Ph.D., τοξικολόγος EWG .

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη για ισχυρότερους κανονισμούς και επίβλεψη του τρόπου χρήσης των φυτοφαρμάκων στις καλλιέργειες τροφίμων, λέει η EWG.

Φέτος έχουμε δύο νεοεισερχόμενους στη λίστα των Dirty Dozen: τα βατόμουρα και τα πράσινα φασόλια, που έρχονται στα νούμερα 11 και 12. Και τα δύο είχαν ανησυχητικές συγκεντρώσεις οργανοφωσφορικών εντομοκτόνων. Το 90% και των δύο δειγμάτων είχαν υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Ορισμένα δείγματα αποκάλυψαν ίχνη έως και 17 διαφορετικών φυτοφαρμάκων.

Σχεδόν το 80% των δειγμάτων βατόμουρου είχαν δύο ή περισσότερα φυτοφάρμακα. Το Phosmet ανιχνεύθηκε σε περισσότερο από το 10% των δειγμάτων βατόμουρου και το malathion στο 9%. Και τα δύο είναι οργανοφωσφορικά άλατα που είναι τοξικά για το ανθρώπινο νευρικό σύστημα, ειδικά τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο των παιδιών. Το 2015, το μαλαθείο ταξινομήθηκε ως πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο», γράφει το EWG.

Εν τω μεταξύ, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός σημειώνει, «Περισσότερο από το 70% των πράσινων φασόλιων είχαν τουλάχιστον δύο φυτοφάρμακα, ενώ συνολικά 84 διαφορετικά φυτοφάρμακα βρέθηκαν σε ολόκληρη την καλλιέργεια. Το 6% των δειγμάτων έδειξαν υπολείμματα ακεφατικού, ενός τοξικού φυτοφαρμάκου που η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος απαγόρευσε για χρήση σε πράσινα φασόλια πριν από περισσότερα από 10 χρόνια. Τα πράσινα φασόλια είχαν επίσης ίχνη αρκετών φυτοφαρμάκων που ήταν απαγορευμένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά επιτρεπόταν στις ΗΠΑ.

φράουλα σε μπολ

Το είδος με τη μεγαλύτερη ποσότητα φυτοφαρμάκων ήταν οι φράουλες.  Οι δοκιμές φράουλας του USDA αποκάλυψαν ότι το 99% των συμβατικών φραουλών που δοκιμάστηκαν είχαν ανιχνεύσιμα υπολείμματα τουλάχιστον ενός φυτοφαρμάκου. Περίπου το 30% είχε υπολείμματα 10 ή περισσότερων φυτοφαρμάκων, ενώ το πιο βρώμικο δείγμα φράουλας είχε υπολείμματα 22 διαφορετικών φυτοφαρμάκων και προϊόντων διάσπασης.

Dirty Dozen

γιαούρτι με φρούτα

Αυτά είναι τα 12 φρούτα και λαχανικά που περιείχαν τις υψηλότερες ποσότητες υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων:

1.Φράουλες
2.Σπανάκι
3.Λαχανό
4.Ροδάκινα
5.Αχλάδια
6.Νεκταρίνια
7.Μήλα
8.Σταφύλια
9.Πιπεριές
10.Κεράσια
11.Βατόμουρα
12.Φασολάκια

Clean Fifteen

φρούτα

Αν και είναι πολύτιμο να γνωρίζουμε ποια προϊόντα φέρουν τα υψηλότερα φορτία φυτοφαρμάκων, η λίστα Clean Fifteen μπορεί να είναι ακόμη πιο χρήσιμη για όλους μας.

1.Αβοκάντο
2.Γλυκό καλαμπόκι
3.Ανανάς
4.Κρεμμύδια
5.Παπάγια
6.Γλυκός αρακάς
7.Σπαράγγι
8.Πεπόνι
9.Ακτινίδια
10.Λάχανο
11.Μανιτάρια
12.Μάγκο
13.Γλυκοπατάτες
14.Καρπούζι
15.Καρότα

Διάβασε επίσης:

Γλυκοπατάτα αγάπη μου! 10 οφέλη που την ανακηρύσσουν «βασίλισσα» της διατροφής

Οι γλυκοπατάτες μπορεί να είναι απλώς ένα από τα μεγαλύτερα δώρα της φύσης, καθώς είναι ένα από τα πιο γλυκά λαχανικά, ευέλικτα και εύκολα στο μαγείρεμα! Ταιριάζουν με μια μεγάλη ποικιλία συστατικών και μπορείς ουσιαστικά να τις απολαύσεις οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Είτε τις προτιμάς ως πατάτες, είτε σε στιφάδο, σε πίτα ή σε διαφορετική συνταγή, να είσαι σίγουρος/η ότι θα απολαύσεις τα πολλά οφέλη της γλυκοπατάτας!

γλυκοπατάτες πάνω σε πανί

Τα οφέλη της γλυκοπατάτας αντιστοιχούν στο εντυπωσιακό διατροφικό τους προφίλ και η συμπερίληψή τους σε μια ολοκληρωμένη διατροφή είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να υποστηρίξεις τη συνολική σου υγεία.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο χυμός κερασιού είναι η λύση για βαθύτερο ύπνο και  λιγότερο πόνο
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι λόγοι για τους οποίους μερικοί άνθρωποι επιλέγουν να μην παντρευτούν ποτέDnews

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews       pelop.gr       theissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr