Now Reading
Γλυκοπατάτα αγάπη μου! 10 οφέλη που την ανακηρύσσουν «βασίλισσα» της διατροφής

Γλυκοπατάτα αγάπη μου! 10 οφέλη που την ανακηρύσσουν «βασίλισσα» της διατροφής

Avatar photo
Γλυκοπατάτα αγάπη μου! 10 οφέλη που την ανακηρύσσουν «βασίλισσα» της διατροφής

10 οφέλη της γλυκοπατάτας που αποδεικνύουν ότι πρέπει να ενισχύσεις τη διατροφή σου με αυτές.

Οι γλυκοπατάτες μπορεί να είναι απλώς ένα από τα μεγαλύτερα δώρα της φύσης, καθώς είναι ένα από τα πιο γλυκά λαχανικά, ευέλικτα και εύκολα στο μαγείρεμα! Ταιριάζουν με μια μεγάλη ποικιλία συστατικών και μπορείς ουσιαστικά να τις απολαύσεις οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Είτε τις προτιμάς ως πατάτες, είτε σε στιφάδο, σε πίτα ή σε διαφορετική συνταγή, να είσαι σίγουρος/η ότι θα απολαύσεις τα πολλά οφέλη της γλυκοπατάτας!

Τα οφέλη της γλυκοπατάτας αντιστοιχούν στο εντυπωσιακό διατροφικό τους προφίλ και η συμπερίληψή τους σε μια ολοκληρωμένη διατροφή είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να υποστηρίξεις τη συνολική σου υγεία.

Γλυκοπατάτα αγάπη μου! 10 οφέλη που την ανακηρύσσουν «βασίλισσα» της διατροφής

1. Οι γλυκοπατάτες περιέχουν σημαντικές βιταμίνες

Οι γλυκοπατάτες είναι ίσως πιο γνωστές για την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη Α (στην πραγματικότητα υπάρχει ως βήτα-καροτίνη, μια φυτική χρωστική ουσία που δίνει στις γλυκοπατάτες το πορτοκαλί χρώμα τους και ότι το σώμα μας μετατρέπεται σε βιταμίνη Α μόλις τις φάμε). Ωστόσο, είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμίνης C και βιταμίνης Β6. Στην πραγματικότητα, μόνο μια μεσαίου μεγέθους ψημένη γλυκοπατάτα δίνει περισσότερο από το 100% της ημερήσιας αξίας της βιταμίνης Α, το 25% της ημερήσιας αξίας της βιταμίνης C και το 19% της ημερήσιας αξίας της βιταμίνης Β6.

2. Οι γλυκοπατάτες παρέχουν απαραίτητα μέταλλα

Τα μέταλλα είναι εξίσου απαραίτητα με τις βιταμίνες. Αυτή η ίδια μεσαίου μεγέθους γλυκοπατάτα παρέχει το 25% της ημερήσιας αξίας μαγγανίου, το 20% της ημερήσιας αξίας χαλκού και το 12% της ημερήσιας αξίας καλίου. Η λήψη αρκετού μαγγανίου είναι σημαντική για την προαγωγή της υγείας των οστών, την παραγωγή ορμονών φύλου και τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Ο χαλκός βοηθά το σώμα με μια ποικιλία λειτουργιών, όπως τη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων, και το κάλιο είναι απαραίτητο για τη ρύθμιση της ισορροπίας των υγρών, τη συστολή των μυών και τη διατήρηση της υγιούς λειτουργίας των νεύρων.

3. Οι γλυκοπατάτες έχουν σύνθετους υδατάνθρακες

Παρά τη δημοτικότητα των διατροφών εξαιρετικά χαμηλών υδατανθράκων, το σώμα χρειάζεται επαρκείς ποσότητες υδατανθράκων για να επιβιώσει, επειδή είναι η νούμερο ένα πηγή ενέργειας. Όμως, ενώ στο τέλος διασπώνται όλοι σε γλυκόζη, δεν δημιουργούνται όλοι οι υδατάνθρακες ίσοι όταν πρόκειται για την επίδρασή τους στο σάκχαρο του αίματος.

Οι γλυκοπατάτες έχουν κάτι που ονομάζονται σύνθετοι υδατάνθρακες, που σημαίνει ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να διασπαστούν από το σώμα, οδηγώντας σε μικρότερη αύξηση του σακχάρου στο αίμα και περισσότερη διαρκή ενέργεια. Αυτό συγκρίνεται με απλούς υδατάνθρακες, όπως η ζάχαρη που χρησιμοποιείται για την παρασκευή γλυκών, αρτοσκευασμάτων και ροφημάτων με ζάχαρη, τα οποία αφομοιώνονται πολύ γρήγορα και παρέχουν μια γρήγορη αλλά βραχύβια έκρηξη ενέργειας.

Γλυκοπατάτα αγάπη μου! 10 οφέλη που την ανακηρύσσουν «βασίλισσα» της διατροφής

4. Οι γλυκοπατάτες κάνουν καλό στην υγεία του εντέρου

Οι γλυκοπατάτες είναι επίσης μια καλή πηγή φυτικών ινών, οι οποίες έχουν συνδεθεί με ποικίλα οφέλη, από την προαγωγή της υγείας της καρδιάς έως τη μείωση του κινδύνου διαβήτη και ορισμένων τύπων καρκίνου. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες προάγουν την κανονικότητα του εντέρου. Αντίθετα, οι διαλυτές φυτικές ίνες γίνονται καύσιμο για τα καλά βακτήρια στο έντερο, γνωστό και ως μικροβίωμα του εντέρου.

5. Οι γλυκοπατάτες βοηθήσουν στην προστασία της όρασης

Οι πορτοκαλί γλυκοπατάτες είναι μία από τις καλύτερες πηγές βήτα-καροτίνης. Η βήτα-καροτίνη βοηθά στην πρόληψη της ξηροφθαλμίας και βοηθά να βλέπεις καλά στο σκοτάδι. Μαζί με άλλα καροτενοειδή, δρα επίσης ως αντιοξειδωτικό για την προστασία των οφθαλμικών κυττάρων από τις βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες και τη φλεγμονή. Το βήτα-καροτένιο είναι λιποδιαλυτό, επομένως απορροφάται καλύτερα όταν καταναλώνεται με λίπος, όπως βούτυρο, ελαιόλαδο ή αβοκάντο – εξαιρετικά νέα, αφού όλα συνδυάζονται υπέροχα με τις γλυκοπατάτες.

6. Οι γλυκοπατάτες βελτιώνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου

Τα αντιοξειδωτικά πιστεύεται ότι βοηθούν στην πρόληψη της μείωσης της εγκεφαλικής λειτουργίας που σχετίζεται με την ηλικία και του κινδύνου νευροεκφυλιστικών καταστάσεων όπως το Αλτσχάιμερ και η άνοια και οι γλυκοπατάτες έχουν πολλά διαφορετικά είδη, συμπεριλαμβανομένων των καροτενοειδών και των ανθοκυανινών. Τα καροτενοειδή όπως αυτά που βρίσκονται στις πορτοκαλί γλυκοπατάτες έχει αποδειχθεί ότι επιβραδύνουν τη γνωστική εξασθένηση (έτσι μπορούν να σας κρατήσουν πιο ευκρινείς, περισσότερο), ενώ οι ανθοκυανίνες στις μωβ γλυκοπατάτες έχει βρεθεί (σε μελέτες σε ζώα) ότι βελτιώνουν τη μνήμη και τη μάθηση.

Γλυκοπατάτα αγάπη μου! 10 οφέλη που την ανακηρύσσουν «βασίλισσα» της διατροφής

7. Οι γλυκοπατάτες θα μπορούσαν να βοηθήσουν το σώμα να καταπολεμήσει τις ελεύθερες ρίζες

Τα αντιοξειδωτικά όπως αυτά που βρίσκονται στις γλυκοπατάτες βοηθούν επίσης στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών – ασταθή μόρια που παράγει το σώμα ως απόκριση σε πράγματα όπως ο καπνός του τσιγάρου, η ατμοσφαιρική ρύπανση, οι ακτίνες UV, ακόμη και η άσκηση που μπορούν να βλάψουν το DNA και τις κυτταρικές μεμβράνες. Δεδομένου ότι οι ελεύθερες ρίζες είναι αναπόφευκτες, είναι σημαντικό να λαμβάνεις αντιοξειδωτικά από τη διατροφή σου, καθώς τα αντιοξειδωτικά, από τη φύση τους, εξουδετερώνουν ή εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες για να τις εμποδίσουν να κάνουν αυτή τη ζημιά.

8. Οι γλυκοπατάτες προάγουν υγιές δέρμα και μαλλιά

Θυμάσαι πόσο πλούσιες σε βιταμίνη C παρέχουν οι γλυκοπατάτες; Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για το σώμα να σχηματίσει κολλαγόνο, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο δέρμα και τα μαλλιά (καθώς και στους μύες, τους τένοντες, τους συνδέσμους και τα οστά) που τους κρατά την εμφάνιση και την αίσθηση της υγείας. Ενώ η παραγωγή κολλαγόνου του σώματος μειώνεται φυσικά καθώς μεγαλώνουμε, η λήψη αρκετής βιταμίνης C είναι σημαντική για να συνεχίσει να παράγει όσο περισσότερο μπορεί. Η βιταμίνη Α που εμπεριέχεται στις γλυκοπατάτες μπορεί επίσης να ωφελήσει το δέρμα και τα μαλλιά.

9. Οι γλυκοπατάτες υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Η βιταμίνη C είναι επίσης σημαντική για να διατηρεί ενεργό και δυνατό το ανοσοποιητικό σύστημα, επειδή διεγείρει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων (μαχητές των λοιμώξεων του σώματος). Η επιπλέον βιταμίνη C δεν αποθηκεύεται πολύ καλά στο σώμα, επομένως πρέπει να λαμβάνεται μέσω της διατροφή (ή τα συμπληρωμάτων) κάθε μέρα.

10. Οι γλυκοπατάτες διατηρούν ένα υγιές βάρος

Εάν θέλεις να χάσεις βάρος, οι γλυκοπατάτες (και άλλα αμυλούχα λαχανικά όπως ο αρακάς, το σκουός και το καλαμπόκι) μπορούν οπωσδήποτε να αποτελούν μέρος μιας θρεπτικής, καλής στρογγυλεμένη δίαιτα για απώλεια ή διατήρηση βάρους. Οι γλυκοπατάτες είναι αρκετά χορταστικές, χάρη στους σύνθετους υδατάνθρακες και τις φυτικές ίνες τους, δίνοντάς σας διαρκή ενέργεια και διαρκή αίσθηση ικανοποίησης.

Είναι επίσης πυκνές σε θρεπτικά συστατικά, πράγμα που σημαίνει ότι η αναλογία θρεπτικών συστατικών προς θερμίδες είναι καλή – πολλά θρεπτικά συστατικά για συγκριτικά λίγες θερμίδες (περίπου 100 θερμίδες ανά μεσαίου μεγέθους ψημένη γλυκοπατάτα). Αυτό συγκρίνεται με τρόφιμα που δεν είναι πολύ πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως ένα κομμάτι κέικ (λίγα θρεπτικά συστατικά για πολύ περισσότερες θερμίδες – αν και νόστιμη γεύση).

Διάβασε επίσης:

Για να επιταχύνεις τον μεταβολισμό σου αυτή τη ρίζα πρέπει να τρως κάθε πρωί

Ο μεταβολισμός είναι ο όρος ο οποίος εννοεί όλες τις βιοχημικές διαδικασίες που συμβαίνουν στο σώμα μας. Αυτές είναι χημικές αντιδράσεις που είναι υπεύθυνες για τη μετατροπή των τροφών σε ενέργεια στο σώμα. Με τη λέξη μεταβολισμός εννοούμε και τον μεταβολικό ρυθμό και κατ’ επέκταση μιλάμε για τον αριθμό των θερμίδων που καίμε.

γλυκοπατάτες σε ξύλο κοπής

Όσο υψηλότερος είναι ο μεταβολικός ρυθμός, τόσο περισσότερες θερμίδες καίμε και τόσο πιο εύκολο είναι να χάσουμε βάρος ή να διατηρήσουμε το μειωμένο βάρος μας. Όμως τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε σε μεγάλες ποσότητες για να έχει το σώμα μας ενέργεια είναι τα μακροθρεπτικά συστατικά. Και όταν μιλάμε γι’ αυτά, αναφερόμαστε στα λίπη, τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες.

Δες εδώ πώς θα επιταχύνεις  τον μεταβολισμό σου

 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Απώλεια βάρους,ενέργεια ή λαμπερό δέρμα;Όποιος κιαν είναι ο στόχος σου υπάρχει ένα ρόφημα για εσένα
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
γυναικα που υποφερει απο πονους περιοδουDnews

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews       pelop.gr       theissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr