Now Reading
Ροή: Η λέξη κλειδί για να ζεις στο παρόν χωρίς να ανησυχείς για το μέλλον

Ροή: Η λέξη κλειδί για να ζεις στο παρόν χωρίς να ανησυχείς για το μέλλον

Avatar photo
κοπέλα σε βουνό

Οι ψυχολόγοι μας συμβουλεύουν για να έχουμε μια πιο ήρεμη καθημερινότητα πρέπει να αποδεχθούμε πως δεν μπορούμε να ελέγχουμε την πραγματικότητα.

Υπάρχει μια φράση που τα περικλείει όλα: «Go with the flow». Οι λέξεις, ρέω και ροή, έχουν τεράστια δυναμική καθώς μαθαίνωντας να ρέουμε μπορούμε να αποδεχόμαστε τα απροσδόκητα γεγονότα της ζωής. Οι ψυχολόγοι μας συμβουλεύουν ότι με το να αφήνουμε τη ροή των γεγονότων, θα μπορέσουμε να ζούμε καλύτερα στο παρόν χωρίς να προσπαθούμε να ελέγξουμε το μέλλον.

Πρώτα από όλα όμως πρέπει να αποδεχθούμε ότι δε μπορούμε να ελέγξουμε την πραγματικότητα και τις καθημερινές καταστάσεις που συμβαίνουν. Αποδεχόμενες αυτά, οι ειδικοί μας εξηγούν πως είναι η «συνταγή» για να έχουμε μια πιο γαλήνια ζωή.

κορίτσι χορεύειΤίποτα δεν είναι εύκολο

Σίγουρα δεν είναι εύκολο να το καταφέρεις από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά το να μάθεις να ρέεις, να αφήνεσαι και να αποδέχεσαι ότι δε μπορείς να ελέγξεις τον κόσμο στον οποίο ζεις, είναι ένας άλλος τρόπος να φροντίζεις την υγεία σου. Το να επιτύχουμε αυτό που αποκαλούν «κατάσταση ροής», να προσπαθούμε να ζούμε στο παρόν χωρίς ο νους να μας βασανίζει με τύψεις για το παρελθόν ή ανησυχίες για το μέλλον, διατηρώντας παράλληλα μια κατάσταση πλήρους επίγνωσης, είναι αναμφίβολα μια δύσκολη υπόθεση. Η ροή λοιπόν είναι ακριβώς αυτό. «Η ροή σημαίνει αποδοχή του απροσδόκητου ως απόδειξη του πόσο εκπληκτική και ακατανόητη μπορεί να είναι η ζωή μας. Είναι συνώνυμο με την αφαίρεση του ελέγχου. Έλεγχος ίσον τελειομανία, και τελειομανία ίσον αυστηρότητα. Και το να απαιτείς κάτι από τη ζωή σημαίνει να είσαι σε συνεχή εγρήγορση», εξηγεί η ψυχολόγος Pilar Guerra Escudero στη vogue.it.

8 συμβουλές από ψυχολόγους για να μάθουμε πώς να ρέουμε σύμφωνα με το ρυθμό της ζωής

ποτάμι ροή1. Να σκέφτεσαι το παρελθόν για να μάθεις και για να μην μετανιώνεις

Όπως λέει η Brenda de la Peña, ψυχολόγος και Διευθύνων Σύμβουλος της διαδικτυακής πλατφόρμας Combrensión, «η κατάθλιψη είναι μια υπέρβαση του παρελθόντος και το άγχος είναι μια υπερβολή του μέλλοντος και και τα δύο μπορούν να καταπολεμηθούν μαθαίνοντας να ζεις τη στιγμή». Το να εστιάσουμε στο παρόν είναι το πιο δύσκολο πράγμα, αλλά, όπως επισημαίνει η Inma Brea, ειδικός στην ανθρώπινη συμπεριφορά, είναι σημαντικό να αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε «ότι το παρελθόν πρέπει μόνο να μας διδάξει να ζούμε το παρόν καλύτερα, δεν πρέπει να μένουμε δέσμιοι αυτού». Όσο για το μέλλον, είναι αδύνατο να είμαστε μπροστά από την εποχή: μπορούμε μόνο να προσπαθήσουμε να το οικοδομήσουμε στο παρόν.

2. Διαχειρίσου τις ανησυχίες χωρίς περισπασμούς

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι αυτό που λέει η Brenda de la Peña για την κατάσταση ροής των ζώων, δηλαδή την έμφυτη ικανότητα τους να προσαρμόζονται στη φυσική κατάσταση ή σε οτιδήποτε συμβαίνει χάρη στην απουσία παραγόντων που αποσπούν την προσοχή. Στην περίπτωση μας, είναι σκέψεις (συχνά αρνητικές) που μας αποσπούν την προσοχή από την παρούσα στιγμή. Για το λόγο αυτό, η ειδικός μας καλεί να προσδιορίσουμε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους για να διαχειριστούμε τις ανησυχίες μας: «Με αυτόν τον τρόπο ενεργούμε συνειδητά και οικειοθελώς σε σχέση με αυτό που συμβαίνει, αντί να περιοριζόμαστε στην “αντίδραση”, αποφεύγοντας έτσι αργότερα να νιώθουμε ένοχοι ή θυμωμένοι που δεν αντιμετωπίσαμε την κατάσταση σύμφωνα με τις επιθυμίες μας». Επομένως, είναι θέμα διαχείρισης αυτών των ανησυχιών με πλήρη επίγνωση: εάν κάτι μας ενοχλεί, καλό είναι να χαράξουμε συγκεκριμένες στιγμές κατά τις οποίες θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, ώστε η σκέψη του τελευταίου να μη μας στοιχειώνει για το υπόλοιπο της ημέρας .

κορίτσι γιόγκα3. Αποδέξου τι μπορεί να αλλάξει και τι δεν μπορεί να αλλάξει

Το να φύγεις σημαίνει επίσης ότι σταματάς να θέλεις να ελέγχεις τα πάντα. Για να το πετύχουμε αυτό πρώτα απ’ όλα απαραίτητο να αποδεχθούμε τον ρυθμό της ζωής. «Είναι να παίρνουμε κάθε κατάσταση όπως είναι, να αποδεχόμαστε την ένταση, τη συχνότητα, τη διάρκεια κάθε πτυχής της ζωής. Η ροή οδηγεί στη γαλήνη, στην αποδοχή των πραγμάτων, τόσο εκείνων που μπορούν να αλλάξουν όσο και εκείνων που δεν έχουμε καμία δύναμη, και μας διδάσκει να ξεχωρίζουμε καλύτερα το ένα από το άλλο».

4. Άλλαξε τις λέξεις που χρησιμοποιείς

Μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε, ακόμα κι αν δεν είναι πάντα εύκολο. Είναι θέμα, υπογραμμίζει η Guerra Escudero, να είμαστε πραγματικά πρόθυμοι να εστιάσουμε στο παρόν: «Είναι το μόνο πράγμα που μπορούμε να αγγίξουμε, είναι το μόνο απτό πράγμα». Για να εφαρμόσουμε αυτήν τη θεωρία και να προστατευτούμε από κάθε φόβο για το μέλλον, η ειδικός συνιστά να σταματήσουμε να αναγκάζουμε τον εαυτό μας να «ανησυχούμε συνεχώς για το τι μπορεί να συμβεί» και να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε με αυτούς τους όρους: «Θα είμαι προετοιμασμένος για οτιδήποτε συμβεί και θα βρω τρόπο να το αντιμετωπίσω». Η αλλαγή των λέξεων μπορεί να βοηθήσει σε αυτό τον ψυχαναγκασμό της ανησυχίας του τι μπορεί να συμβεί.

κορίτσι ηλιοβασίλεμα5. Μη βασίζεσαι στις απόψεις των άλλων

Για να μπορέσεις να ρέεις και να αφεθείς, είναι σημαντικό να αποφύγεις να δίνεις προτεραιότητα στις απόψεις των άλλων. «Το να ακολουθείς τις προκατασκευασμένες θεωρίες των άλλων αντί να εμπιστεύεσαι τις δικές σου απόψεις, καταλήγει να προκαλεί δυσφορία, ακόμη και να μας μπλοκάρει διανοητικά και συναισθηματικά», λέει η ειδικός Guerra Escudero.

6. Πρόσεχε, μην ανησυχείς

Το να μάθεις να ρέεις δε σημαίνει: «είμαι απρόσεκτη ή αναίσθητη». Σημαίνει προσοχή χωρίς να ανησυχείς, όπως επισημαίνει η Brea. «Μερικές φορές, επιμένουμε να θέλουμε τα πράγματα να είναι με έναν συγκεκριμένο τρόπο, ενώ στην πραγματικότητα, μπορεί να νιώθουμε εξίσου καλά αν αφήσουμε τη ζωή να μας καθοδηγήσει», λέει.

7. Να θυμάσαι ότι τα περισσότερα από τα άσχημα πράγματα που σκέφτεσαι δε συμβαίνουν

Ο έλεγχος της ροής των αρνητικών σκέψεων που προβλέπουν το μέλλον δεν είναι πάντα εύκολος αλλά μερικές φορές τα δεδομένα μπορούν να βοηθήσουν. Όπως επισημαίνει η Brenda de la Peña, «το 90% των ανησυχιών μας δεν γίνονται ποτέ πραγματικότητα, αλλά το άγχος και η αδιαθεσία που προκύπτει είναι εξαιρετικά αληθινά». Όλα αυτά συνδέονται με μια απογοητευτική ψευδαίσθηση ελέγχου, «της οποίας η πιο συνηθισμένη εκδήλωση είναι η σχεδόν αδιάλειπτη παρουσία παρεμβατικών σκέψεων, οι οποίες είναι αυτές που εμφανίζονται χωρίς κανέναν έλεγχο από το μυαλό, καθιστώντας την κατάσταση ροής αδύνατη».

κοπέλα σε βουνό8. Δούλεψε με τον εαυτό σου για να μάθεις να αποδέχεσαι το απροσδόκητο

Η ζωή αποτελείται από αβεβαιότητες και αναπόφευκτα απροσδόκητα γεγονότα. Η Inma Brea συνιστά να εργαστείς με τον εαυτό σου για να «προετοιμαστείτε ψυχικά και συναισθηματικά για τη ζωή και το τι μπορεί να συμβεί». Είναι επίσης σημαντικό να ξεκινήσουμε από την υπόθεση ότι, όσο προετοιμασμένες κι αν είμαστε, τίποτα δεν μπορεί να αποκλείσει εντελώς το απροσδόκητο, και ακριβώς αυτό το έργο προσωπικής ανάπτυξης είναι που μας φέρνει στην καλύτερη θέση να αντιμετωπίσουμε απροσδόκητες καταστάσεις.

Διάβασε επίσης:

Κυκλική αναπνοή: Μόλις 5 λεπτά την ημέρα μπορούν να μειώσουν το στρες

Νέες έρευνες έδειξαν ότι με μια καθημερινή 5λεπτη πρακτική αναπνοής, μπορούμε να διαχειριστούμε το άγχος και ονομάζεται κυκλική αναπνοή. Μια πρακτική αναπνοής που είναι επίσης γνωστή ως φυσιολογικός αναστεναγμός. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell Reports Medicine, η κυκλική αναπνοή αποδείχθηκε πιο αποτελεσματική στη βελτίωση της διάθεσης από το διαλογισμό mindfulness και άλλες τεχνικές αναπνοής.

ΠΟΛΑΡΌΙΝΤ ΜΕ ΛΈΞΗ BREATHEΕνώ η αναπνοή είναι κάτι που κάνουμε χωρίς να σκεφτόμαστε, «υπόκειται εύκολα σε συνειδητό έλεγχο», εξηγεί ο David Spiegel, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και συν-συγγραφέας της νέας μελέτης. Επίσης, ήταν ο καλύτερος τρόπος για να επιβραδυνθεί ο αριθμός των αναπνοών που έπαιρναν οι συμμετέχοντες (στη μελέτη αυτή) ανά λεπτό, γεγονός που είχε ηρεμιστικό αποτέλεσμα.

Διάβασε εδώ τη συνέχεια.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
υπέρηχος
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Dnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.grtheissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top