Now Reading
Bredcrumbing ή αλλιώς πώς να αντιμετωπίσεις τις Οn και Οff σχέσεις που σου δίνουν «ψίχουλα»

Bredcrumbing ή αλλιώς πώς να αντιμετωπίσεις τις Οn και Οff σχέσεις που σου δίνουν «ψίχουλα»

Avatar photo
-a

Το ψίχουλο είναι ένα λεπτό και συχνά υποτιμημένο φαινόμενο, αλλά μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη συναισθηματική και ψυχολογική υγεία μας.

Οι σχέσεις είναι ένα κεφάλαιο που χωρά ώρες συζητήσεων. Υπάρχουν οι υγιείς αλλά και οι «ανορθόδοξες» σχέσεδις, οι οποίες δημιουργούνται, αναπτύσσονται και καλλιεργούνται με «μοντέλα» και κανόνες. Μια τέτοια περίπτωση είναι και η σχέση Bredcrumbing (σε ελληνική μετάφραση «τα ψίχουλα») που όπως αντιλαμβάνεσαι στηρίζεται σε ένα μοντέλο σχέσης, αυτό που λέμε «μια στο καρφί και μια στο πέταλο».

Bredcrumbing ή αλλιώς πώς να αντιμετωπίσεις τις Οn και Οff σχέσεις που σου δίνουν «ψίχουλα»

Ίσως γνωρίζεις το συναίσθημα του «απλώνω το χέρι, αλλά μετά…» , όπου το «αλλά» ακολουθείται από «δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για τίποτα περισσότερο», «Δεν είμαι ακόμα ερωτευμένος» ή οποιοδήποτε άλλο βήμα πίσω από την αρχή μιας λειτουργικής ιστορίας αγάπης. Σε μια εποχή όπου οι ψηφιακές αλληλεπιδράσεις αποτελούν πλέον μέρος οποιασδήποτε ρομαντικής σχέσης, ένα νέο φαινόμενο έχει γίνει ολοένα και πιο συνηθισμένο: το ψίχουλο. Συχνά συμβολίζεται με τη μεταφορά του να αφήνεις πίσω μόνο ψίχουλα, αντιπροσωπεύει έναν τρόπο να αντιμετωπίζεις το άλλο άτομο. Δίνουν προσοχή στον άλλον σε τόσο ελάχιστες δόσεις ώστε να τροφοδοτούν την ελπίδα χωρίς ποτέ να υλοποιούνται σε μια πραγματική σχέση.

Σε έναν κόσμο όπου κυριαρχεί η ηλεκτρονική αποστολή γραπτών μηνυμάτων και συχνά οι σχέσεις είναι “ONLIFE”, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει πλέον σαφής διαχωρισμός μεταξύ online και offline , εμφανίζονται νέοι τρόποι προσέγγισης και συσχέτισης και, κατά συνέπεια, νέοι όροι για την περιγραφή διαφορετικών δυναμικών σχέσεων.

Ένα από αυτά είναι το “breadcrumbing”, ένας όρος που προκαλεί την εικόνα μικρών κομματιών ψωμιού που αφήνονται κατά μήκος ενός μονοπατιού, που αποτελεί μια τέλεια μεταφορά για την περιγραφή μιας σαγηνευτικής αλλά άπιαστης συμπεριφοράς ενός συντρόφου.

Τι είναι το Breadcrumbing

Bredcrumbing ή αλλιώς πώς να αντιμετωπίσεις τις Οn και Οff σχέσεις που σου δίνουν «ψίχουλα»Το ψίχουλο συμβαίνει όταν ένα άτομο δείχνει ασυνεπές ενδιαφέρον για κάποιον άλλο – αρκετή προσοχή για να κρατήσει την προσοχή ζωντανή, αλλά όχι αρκετή για να αναπτύξει μια ουσιαστική σχέση. Εν ολίγοις, φαίνεται ότι η σχέση πρόκειται να απογειωθεί και αντ’ αυτού υπάρχει μια αποστασιοποίηση, μια σιωπή, ένα κενό, έλλειψη προσοχής και φροντίδας στη σχέση.

Αυτό μπορεί να εκδηλωθεί μέσω σποραδικών μηνυμάτων – σχολίων σε ιστορίες, likes και emoji ή μικρές προσοχές που δημιουργούν μια αίσθηση ελπίδας, αλλά σπάνια υλοποιούνται σε κάτι πιο βαθύ. Μερικές φορές η σχέση είναι πιο συγκεκριμένη: βγαίνετε έξω, είστε μαζί, νιώθετε καλά και μετά ο άλλος αντί να διατηρεί συνεχή παρουσία, είναι λιγότερο διαθέσιμος, εξαφανίζεται, αρνείται με δικαιολογίες, αλλά κρατά τη σχέση ζωντανή με κάποια αλληλεπίδραση στα social media.

Σχέσεις που δεν απογειώνονται ποτέ όπως η αγάπη που έλαβε – και με τον όρο αγάπη εννοούμε την προσοχή, τη φροντίδα, τις στιγμές που περάσαμε μαζί – είναι ψίχουλα που μοιράζονται «σε μερίδες» όπου κάποιος παραμένει πάντα πεινασμένος για περισσότερα αλλά πάντα απογοητευμένος.

Διάβασε επίσης: Τα 11 «κόκκινα» πρώιμα σημάδια που δείχνουν πως δεν θα είστε μαζί

Η συναισθηματική και ψυχολογική επίδραση

Από συναισθηματική άποψη, το ψίχουλο μπορεί να είναι ένα πραγματικό «τρενάκι». Το άτομο που το βιώνει μπορεί να ταλαντεύεται ανάμεσα σε στιγμές μεγάλης ελπίδας και σε περιόδους βαθιάς απογοήτευσης. Αυτή η δυναμική μπορεί να προκαλέσει αισθήματα ανασφάλειας και χαμηλής αυτοεκτίμησης: «Τι συμβαίνει με εμένα;» «Δεν με συμπαθούν» «Έγινε κάτι;»

Ψυχολογικά, το ψίχουλο μπορεί να θεωρηθεί ως παιχνίδι δύναμης. Το άτομο που το ασκεί διατηρεί τον έλεγχο της κατάστασης, κρατώντας υπό έλεγχο τις προσδοκίες και τα συναισθήματα των άλλων. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να προέρχεται από διάφορους ψυχολογικούς λόγους, όπως ο φόβος της δέσμευσης, η ανάγκη για επικύρωση ή απλά η αδυναμία χειρισμού μιας ώριμης και βαθιάς σχέσης.

Πώς να διαχειριστείς το Breadcrumbing

Bredcrumbing ή αλλιώς πώς να αντιμετωπίσεις τις Οn και Οff σχέσεις που σου δίνουν «ψίχουλα»

1.Αναγνώριση: το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσεις ότι σου δίνουν «ψίχουλα» σε μια σχέση. Είναι σημαντικό να ακούς τα συναισθήματά σου.

2.Αυτοαξιολόγηση: σκέψου γιατί συνεχίζεις να συμμετέχεις σε αυτή τη δυναμική. Συχνά, κάποιος προσκολλάται στην ελπίδα ή φοβάται τη μοναξιά. Είναι σημαντικό να εργαστείς σε αυτές τις πτυχές για να αποφύγεις να πέσεις σε έναν κύκλο συναισθηματικής εξάρτησης.

3.Ανοικτή επικοινωνία: η προσπάθεια ειλικρινούς επικοινωνίας με το άτομο που εμπλέκεται μπορεί να είναι χρήσιμη. Η έκφραση των αναγκών και των προσδοκιών σου βοηθά στην αποσαφήνιση της κατάστασης.

4.Θέσπιση ορίων: εάν η συμπεριφορά δεν αλλάξει, είναι απαραίτητο να τεθούν όρια για την προστασία της συναισθηματικής και ψυχολογικής σου υγείας. Αυτό μπορεί να σημαίνει μείωση της επαφής ή τερματισμό της σχέσης.

5.Εξωτερική υποστήριξη: η συζήτηση με έναν επαγγελματία μπορεί να προσφέρει μια εξωτερική προοπτική και να βοηθήσει στην επεξεργασία των συναισθημάτων σου.
συμπέρασμα

Το ψίχουλο είναι ένα λεπτό και συχνά υποτιμημένο φαινόμενο, αλλά μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη συναισθηματική και ψυχολογική υγεία μας. Εάν βρίσκεσαι σε μια σχέση που νιώθεις ότι λαμβάνεις ψίχουλα, θα πρέπει πρώτα να αναρωτηθείς γιατί συμβιβάζεσαι σε μια τόσο άχαρη σχέση! Αν πάντα περιμένεις το άλλο άτομο να αποφασίσει να απογειώσει τη σχέση, ίσως περισσότερο από το να αναρωτιέσαι γιατί συμπεριφέρεται έτσι, το πραγματικό ερώτημα είναι γιατί είσαι ακόμα εκεί και περιμένεις.

Διάβασε επίσης: Συναισθηματικά απόμακρος; Έτσι θα τον καταλάβεις ότι σου λέει σ΄ αγαπώ

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-a
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς να αντιμετωπίσεις τις ενοχές όταν μια μέρα δεν χρειάζεται να κάνεις απολύτως τίποτα



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!







OPINION POST

Dnews

theissue.gr

OPINION POST

Copyright © 2022 – 2024 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by OPINION POST