Now Reading
Ψηλότερη και χωρίς πόνους στην πλάτη; Με τη μέθοδο Feldenkrais όλα γίνονται

Ψηλότερη και χωρίς πόνους στην πλάτη; Με τη μέθοδο Feldenkrais όλα γίνονται

Avatar photo
Ψηλότερη και χωρίς πόνους στην πλάτη; Με τη μέθοδο Feldenkrais όλα γίνονται

Η μέθοδος Feldenkrais αναδιοργανώνει τις κινήσεις με πιο λειτουργικό τρόπο για να αναπτύξουμε πλήρη αυτογνωσία και να διώξουμε τους πόνους.

Υπάρχει ένας τρόπος για να ψηλώσεις το σώμα σου, να το ξεμπλοκάρεις από τα μυοσκελετικά προβλήματα και επιπλέον να σταματήσεις τους πόνους στην πλάτη και τον αυχένα. Αυτά θα μπορούσε να πει κανεις αν ήθελε να συνοψισει τα πρώτα οφέλη της μεθόδου Feldenkrais , μια διαδικασία ορθολογικής μάθησης που δεν είναι καλά γνωστή, αλλά μάλλον είναι αποτελεσματική και με οπαδούς όλο αυτόν τον καιρό.  Όσοι την έχουν δοκιμάσει ορκίζονται ότι τα οφέλη γίνονται αντιληπτά από την πρώτη συνεδρία.

Τι είναι η μέθοδος Feldenkrais

Η Μέθοδος Feldenkrais είναι ένα παγκόσμιο σύστημα σωματικής εκπαίδευσης που χρησιμοποιεί την κίνηση για να αναπτύξει πλήρη αυτογνωσία και να βελτιώσει την εικόνα του εαυτού σου και δρα αναδιοργανώνοντας τις κινήσεις και τις καθημερινές ενέργειες με πιο λειτουργικό τρόπο. Στόχος;  Μεγαλύτερη γενική ευημερία. Η ιδέα βασίζεται στη βελτίωση του συντονισμού , στην εύρεση άλλων τρόπων κίνησης για να είναι πιο ευέλικτο και να παραμένει νέος. Ο Moshe Feldenkrais, ιδρυτής της μεθόδου, ήταν μηχανικός, φυσικός, εφευρέτης, γνώστης πολεμικών τεχνών και μελετητής της ανάπτυξης του ανθρώπου και εκτιμούσε τον τρόπο που ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί το σώμα.

Η σημασία της ορθολογικής νοημοσύνης

Μέχρι σχετικά πρόσφατα, δεν δόθηκε η απαραίτητη σημασία στη στάση του σώματος . Σκεφτήκαμε πόσο η κακή στάση μπορεί να βλάψει την αισθητική της φιγούρας. Όπως είπε η Carine Rotfield , πρώην συντάκτρια της γαλλικής Vogue και αρχισυντάκτρια του CR : «Καθώς μεγαλώνουμε, το πιο σημαντικό πράγμα είναι η στάση του σώματος: ο τρόπος που περπατάς και ο τρόπος που στέκεσαι. Η στάση τα λέει όλα». Στην πραγματικότητα, υπάρχουν ολοένα και περισσότερες μελέτες που το συνδέουν με πολλές κρίσιμες πτυχές της ζωής μας, κυρίως με την κατάσταση του νου. Η ψυχολόγος Aurora Vallejo εξήγησε ότι «μια καμπουριασμένη στάση, κλειστή στον εαυτό της, με πόδια και χέρια σταυρωμένα, ευνοεί την εμφάνιση αρνητικών σκέψεων και αναμνήσεων, ενώ μια ανοιχτή, όρθια και πλήρης στάση διευκολύνει την ενεργοποίηση θετικών σκέψεων».

Η μέθοδος Feldenkrais είναι ένας άλλος τρόπος για να διδάξει το σώμα μας να κινείται διαφορετικά,  σαν χορευτής, και έτσι να ανακουφίσει τον πόνο που προκαλείται από λάθος κινήσεις και λανθασμένη στάση του σώματος. Όταν μαθαίνουμε να κινούμαστε σωστά, οι μύες μας ακολουθούν και αυτό φέρνει μακροπρόθεσμα οφέλη.

Πώς διδάσκεται

Mια από τις ιδιαιτερότητες της μεθόδου είναι ότι εξασκείται το ίδιο αποτελεσματικά στα ομαδικά μαθήματα Συνειδητοποίησης μέσω της Κίνησης όσο και στα ατομικά μαθήματα ή μαθήματα Λειτουργικής Ολοκλήρωσης.

1.Συνειδητοποίηση μέσω της κίνησης

Σε ένα ομαδικό μάθημα ο δάσκαλος καθοδηγεί λεκτικά τους μαθητές σε μια δομημένη αλληλουχία συγκεκριμένων κινήσεων. Ανακαλύπτοντας νέους τρόπους οργάνωσης της κίνησης και εξερευνώντας πώς χρησιμοποιεί κανείς όλον του τον εαυτό και το σώμα για κάθε δράση, οι μαθητές επανεκπαιδεύονται στις βασικές κινητικές δεξιότητες και λειτουργίες. Η χαλάρωση είναι άμεσο αποτέλεσμα των μαθημάτων, ο κύριος στόχος όμως είναι η αποτελεσματική και άνετη κίνηση.

Αυτό επιτυγχάνεται μέσω ορισμένων βασικών αρχών, όπως η καθοδηγούμενη προσοχή, η αργή ταχύτητα, η ποικιλία στο ρυθμό και η διαφοροποιημένη χρήση των μελών του σώματος. Αυτές αλλά και άλλες βασικές αρχές των μαθημάτων οδηγούν σε μια άνετη, ασφαλή και ευχάριστη κινητική εμπειρία. Καθώς βελτιώνεται η κιναισθητική ευαισθησία και ικανότητα αντίληψης του μαθητή, ο μαθητής μαθαίνει να χρησιμοποιεί το σώμα του με νέους έξυπνους τρόπους.

Τα μαθήματα συχνά εμπνέονται από τις βασικές δράσεις των εξελικτικών σταδίων της κινητικής ανάπτυξης (κύλισμα, ερπυσμός, μετάβαση από την ξαπλωτή στην καθιστή θέση) αλλά εξερευνούν και πιο περίπλοκες κινητικές δεξιότητες.

Οι μαθητές ενθαρρύνονται να εξερευνούν και να μαθαίνουν μέσω της κίνησης στον δικό τους ρυθμό σε ένα μη ανταγωνιστικό περιβάλλον μάθησης. Πολλές φορές τα μαθήματα έχουν, αναπάντεχα, άμεσα αντιληπτό θετικό αποτέλεσμα σε βασικές λειτουργίες όπως η αναπνοή, η στάση του σώματος, το περπάτημα και σε όλες τις κινήσεις που είναι κομμάτι της καθημερινής μας ζωής. Περισσότερα από 1000 ομαδικά μαθήματα έχουν δημιουργηθεί από τον Moshe Feldenkrais στα πλαίσια της μεθόδου.

2.Λειτουργική Ολοκλήρωση

Στα ατομικά μαθήματα της μεθόδου ή μαθήματα Λειτουργικής Ολοκλήρωσης  ο δάσκαλος καθοδηγεί τον μαθητή μέσω της αφής κ της μη λεκτικής επικοινωνίας.

Η καθοδήγηση της προσοχής μέσω ενός απαλού, μη παρεμβατικού αγγίγματος επιτρέπει στον μαθητή να αρχίσει να ακούει το σώμα του κ το πώς το χρησιμοποιεί αντί να βιώνει μια εξωτερική παρέμβαση σχετικά με το τι είναι σωστό ή υγιές.

Ο δάσκαλος καθοδηγεί τον κάθε μαθητή σε μια αλληλουχία κινήσεων ώστε να βιώσει πώς συνδέονται τα μέρη του σώματος μεταξύ τους σε μια αποτελεσματικότερη οργάνωση. Έτσι έχει κανείς  την ευκαιρία πρώτα να ανακαλύψει τα σχήματα και τις συνήθειες με βάση τα οποία λειτουργεί και έπειτα να εξερευνήσει νέες επιλογές και δυνατότητες.

Το κάθε ατομικό μάθημα δημιουργείται και προσαρμόζεται στις ανάγκες και τις επιθυμίες του κάθε ανθρώπου. Ο μαθητής είναι ντυμένος με άνετα ρούχα ξαπλωμένος σε ένα ειδικά σχεδιασμένο κρεβάτι ή ακόμα και σε καθιστή / όρθια θέση. Τα αποτελέσματα μπορεί να είναι η αποτελεσματική και χωρίς πόνο χρήση του σώματος και του εαυτού στην καθημερινή ζωή ή η βελτίωση πολύπλοκων κινητικών δεξιοτήτων.

Η μέθοδος απευθύνεται σε άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας οι οποίοι:

-Θέλουν να ξαναβρούν τη χαμένη επαφή με το σώμα τους.

-Αντιμετωπίζουν καθημερινά προβλήματα από την κακή στάση και χρήση του σώματος, όπως είναι η πολύωρη εργασία μπροστά σε Η/Υ.

-Έχουν κάποιον τραυματισμό ή ατύχημα (π.χ. τροχαίο).

-Έχουν κάποια νευρολογική ασθένεια που προκαλεί κινητικά προβλήματα.

Επιπλέον, θεωρείται ιδανική μέθοδος για ανθρώπους που χρησιμοποιούν το σώμα τους ως εργαλείο στη δουλειά τους, όπως καλλιτέχνες (χορευτές, μουσικοί, ηθοποιοί), δάσκαλοι χορού, γυμναστές, αθλητές, ενώ μπορεί να εφαρμοστεί και σε περίοδο εγκυμοσύνης.

Διάβασε επίσης:

Τι είναι το Aura Photography και πώς μπορεί να σε φέρει σε μεγαλύτερη επαφή με τον εαυτό σου

Η σύγχρονη φωτογραφία μας δίνει τη δυνατότητα να τραβήξουμε κρυστάλλινες φωτογραφίες από οτιδήποτε φυσικό — στο πραγματικό του χρώμα — μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου. Τι θα γινόταν όμως αν λέγαμε ότι τώρα μπορούμε να φωτογραφίζουμε και μη φυσικά πράγματα και πιο συγκεκριμένα, αν μπορούσες να φωτογραφίσεις την αύρα σου; Μπορεί να έχεις ήδη δει αυτές τις φωτογραφίες πορτρέτου. Μοιάζουν με τις  φωτογραφίες polaroid, αλλά έχουν αυτά τα αιθέρια χρώματα που ακτινοβολούν από τα θέματα τους. Δεν τραβήχτηκαν από ελαττωματικές κάμερες. Αυτές οι περίεργες  εικόνες ανήκουν σε μια ειδική κατηγορία γνωστή ως «φωτογραφία αύρας».

Τι είναι η φωτογραφία με αύρα;

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
χάρτινο καλαμάκι
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νερό καρύδαςDnews

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews       pelop.gr       theissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr