Now Reading
Πριν πεις όχι στο ξύπνημα στις 5.00 το πρωί διάβασε αυτό το άρθρο και θα αλλάξεις αμέσως γνώμη

Πριν πεις όχι στο ξύπνημα στις 5.00 το πρωί διάβασε αυτό το άρθρο και θα αλλάξεις αμέσως γνώμη

Avatar photo
Πριν πεις όχι στο ξύπνημα στις 5.00 το πρωί διάβασε αυτό το άρθρο και θα αλλάξεις αμέσως γνώμη

Η ψυχική υγεία σου θα μπορούσε να επωφεληθεί τα μέγιστα αν ξυπνούσες στις 5 το πρωί και αυτό θα ήταν η λύση για την καλύτερη διαχείριση του στρες και του άγχους, βέβαια δεν είναι για όλους. 

Η φροντίδα της ψυχικής μας υγείας είναι θεμελιώδης και αυτό σημαίνει να αφιερώσεις χρόνο για τον εαυτό σου. Γιατί λοιπόν να μην ξεκινήσουμε τη μέρα μας με αυτό που μας κάνει πιο ευτυχισμένους, όπως με το να ξυπνάμε καθημερινά στις 5 το πρωί; Αυτή η ιδέα που εφευρέθηκε από τον ειδικό σε θέματα παγκόσμιας ηγεσίας Robin Sharma – ο οποίος μετέτρεψε τη μέθοδό του σε βιβλίο το 2018 – και υιοθετήθηκε από την Anna Wintour, την Gwyneth Paltrow, τον Tim Cook και τη Michelle Obama.Το να ξυπνάς μεταξύ 5 και 6 το πρωί θα σε βοηθήσει να ξεκινήσεις σωστά τη μέρα, να διαχειριστείς το άγχος, να φροντίσεις την ψυχική σου υγεία και να διατηρήσεις την παραγωγικότητά και την εστίασή σου μακροπρόθεσμα.

Πριν πεις όχι στο ξύπνημα στις 5.00 το πρωί διάβασε αυτό το άρθρο και θα αλλάξεις αμέσως γνώμη

Λειτουργεί ,αλλά όχι για όλους

Οι περισσότεροι μπορεί να εκπλήσσονται από το να ξύπνημα στις 5 το πρωί όταν η εργάσιμη μέρα ξεκινά πολύ αργότερα. Αλλά  είναι η καλύτερη ώρα της ημέρας για να κάνεις αυτό που κάνουν όλοι το απόγευμα. Φυσικά, επειδή αυτή η μέθοδος, που έχει γίνει viral στο TikTok, ταιριάζει σε κάποιους, δεν σημαίνει ότι ταιριάζει σε όλους. Η αξιοποίηση της πρωινής ενεργειακής αιχμής σου σε βοηθά να πετύχεις τους στόχους σου και δεν μιλάμε μόνο στην παραγωγικότητα, αλλά κυρίως στη συναισθηματική ευεξία. Πρέπει να ομολογήσουμε ότι μέχρι τις 9 το βράδυ, αυτή η ενέργεια έχει αποστραγγιστεί τελείως και το μόνο που θα μπορείς να σκεφτώ είναι να πας για ύπνο. Γιατί όχι, δεν χρειάζεται να αφαιρέσεις ώρες ύπνου για να βλάψεις τον εαυτό σου, αλλά απλώς να τις κατανείμεις διαφορετικά για να αξιοποιήσεις στο έπακρο τους βιορυθμούς σου.

Ο καθένας τον δικό του χρονότυπο

Είναι σημαντικό να μην παρασυρθείς από το φαινόμενο, το να σηκώνεσαι στις 5 το πρωί μπορεί να μην είναι για σένα και δεν υπάρχει τίποτα κακό σε αυτό και να λάβεις υπόψη σου τον χρονότυπο σου. «Κατά τη διάρκεια ενός 24ώρου, λειτουργούμε σε ενεργειακούς κύκλους. Κατά τη διάρκεια αυτών των κύκλων, βιώνουμε χρόνους αιχμής και χρόνους ανάπαυσης. Εξαρτάται από τον κάθε άνθρωπο. Αυτή η φυσική προδιάθεση για ενέργεια όλη την ημέρα ονομάζεται χρονότυπος και συνδέεται με τους κιρκάδιους ρυθμούς», εξηγεί ο Manuel Fernández, καθηγητής οικονομικών και επιχειρήσεων στο Universitat Oberta de Catalunya. Πρέπει λοιπόν να καθορίσουμε ποια ώρα της ημέρας το σώμα μας είναι πιο διατεθειμένο να κάνει πράγματα που θεωρούμε σημαντικά –δεν μιλάμε μόνο για δουλειά, αλλά και για άλλες δραστηριότητες που μας δίνουν ευχαρίστηση– πριν αποφασίσουμε να γίνουμε μέλος του συλλόγου ή όχι. Ο πρωινός χρονότυπος περιλαμβάνει άτομα που πάνε για ύπνο και ξυπνούν νωρίς. Ο βραδινός χρονοτύπος ή ο όψιμος χρονοτύπος υποδηλώνει άτομα που σηκώνονται αργότερα – φτάνουν στο αποκορύφωμά τους την ενέργειά τους το βράδυ και κοιμούνται κατά μέσο όρο γύρω στις 3 π.μ. – και τέλος, ο ουδέτερος χρονότυπος βρίσκεται στα μισά του δρόμου και αντιπροσωπεύει το 50% του πληθυσμού. Τα άτομα που αποτελούν αυτή την τελευταία κατηγορία είναι στα καλύτερά τους στη μέση της ημέρας και νιώθουν την ανάγκη να πάνε για ύπνο γύρω στα μεσάνυχτα. Είναι αυτονόητο ότι μόνο άτομα με πρωινό χρονότυπο μπορούν να ανήκουν στο Club των 5 π.μ.

Δεν είναι μόνο η παραγωγικότητα

Είναι αλήθεια ότι η ουσία αυτής της μεθόδου είναι στενά συνδεδεμένη με την ιδέα της παραγωγικότητας, αλλά ο δημιουργός του φαινομένου, Robin Sharma, τη συνδέει με μια άλλη ιδέα που έχει ακόμη μεγαλύτερη αξία: τη βελτίωση της διάθεσης και της ψυχικής υγείας. Έχει να κάνει με το να εκμεταλλευόμαστε το πρωί για να κάνουμε πράγματα που προάγουν την προσωπική μας ανάπτυξη και επομένως δίνουν προτεραιότητα στον εαυτό μας, μια πράξη που δεν πρέπει να εμφανίζεται τελευταία στη λίστα των υποχρεώσεων μας.

Αυτές οι 4 μικρές αλλαγές στη ζωή σου θα σε κάνουν πιο χαρούμενη 

Στην πραγματικότητα, ο ψυχολόγος Xavier Savin τονίζει τη σημασία του να μην αυτοσχεδιάζεις χρόνο για τον εαυτό σου – συμβουλεύει να τον προγραμματίζεις στην αρχή της ημέρας – και η ειδικός στο mindfulness Úrsula Calvo μας υπενθυμίζει τη σημασία του να έχουμε ευχάριστες δραστηριότητες εκτός εργασίας, επειδή είναι θεμελιώδεις για ισορροπία και υγεία. Επιπλέον, είναι σημαντικό να αναλογιστούμε τον τρέχοντα μύθο της παραγωγικότητας, γιατί το να είσαι παραγωγικός δεν σημαίνει να κάνεις πάντα περισσότερα, αλλά να κάνεις λιγότερα και καλύτερα. Και πάνω από όλα, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι δεν υπάρχει παραγωγικότητα χωρίς καλή ψυχική υγεία.

Διάβασε επίσης: 

Αυτές οι 4 μικρές αλλαγές στη ζωή σου θα σε κάνουν πιο χαρούμενη 

«Μια μικρή θετική αλλαγή μπορεί να κάνει τη μέρα σου ή ολόκληρη τη ζωή σου καλύτερη», είπε κάποτε ο ειδικός στον επιχειρηματικό μετασχηματισμό Nishant Grover. Μια φράση που ισχύει τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για την ψυχική υγεία.

Όπως είπε στη Vogue η Ana Gómez de Escauriza , ψυχολόγος και νευροψυχολόγος στην Clínica López Ibor, στη Μαδρίτη: «Είναι καθήκον μας να διαφυλάξουμε την ψυχική μας υγεία για να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε καλύτερα το άγχος και τις ιδιοτροπίες της ζωής».

Πριν πεις όχι στο ξύπνημα στις 5.00 το πρωί διάβασε αυτό το άρθρο και θα αλλάξεις αμέσως γνώμη

4 αλλαγές που πρέπει να υιοθετήσεις για να γίνεις καλύτερη

1.Θέσε τον εαυτό σου σε προτεραιότητα

Δεν πρέπει να περιμένεις το Σαββατοκύριακο για να απολαύσεις τη ζωή. Πρέπει να βάλεις τον εαυτό σου ως προτεραιότητα στην καθημερινή ζωή. Επομένως, χάρισε στον εαυτό σου ευχάριστες στιγμές: σήλω λίγο νωρίτερα το πρωί για να πιείς τον καφέ σου ήσυχα ή τελείωσε τη μέρα διαβάζοντας ένα βιβλίο ή παρακολουθώντας την αγαπημένη σου σειράς. Στόχος είναι να αφιερώσεις χρόνο σε δραστηριότητες που σε παρακινούν ή που σχετίζονται με τους στόχους της ζωής σου, αντί να ξοδεύεις όλη σου την ενέργεια σε αναπόφευκτες υποχρεώσεις. Αυτό είναι το κλειδί για να «σπάσεις» τον εθισμό σου στην παραπλανητική αποτελεσματικότητα

Δες εδώ πώς θα γίνεις πιο χαρούμενη 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-α
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-Α



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!


Site Footer
Dnews
theissue.gr

Site Footer