Now Reading
Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να αντιμετωπίσεις απότομη και έντονη αιμορραγία

Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να αντιμετωπίσεις απότομη και έντονη αιμορραγία

Avatar photo
γυναικα που υποφερει απο πονους περιοδου

Η αιμορραγία ανάμεσα στους κύκλους μπορεί να μην είναι τίποτα σοβαρά ή να χρήζει ιατρικής παρακολούθησης, ανακάλυψε τους βασικούς λόγους για του όποιους μπορεί να συμβαίνει.

Η έντονη και απότομη αιμορραγία είναι τόσο ευπρόσδεκτη όσο η περίοδος που εμφανίζεται ακριβώς πριν από τις διακοπές στην παραλία. Αλλά σε αντίθεση με την περίοδό μας, η οποία σηματοδοτεί την έναρξη του εμμηνορροϊκού κύκλου και λειτουργεί σαν βαρόμετρο για την αναπαραγωγική και ορμονική μας υγεία, η απότομη αιμορραγία μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή. 

Η αιμορραγία αυτής της μορφής, που ονομάζεται επίσης κηλίδωση, είναι συνήθως πιο ανοιχτόχρωμη και σε χρώμα και σε ροή σε σύγκριση με την κανονική περίοδο. Το αίμα της περιόδου μπορεί να κυμαίνεται από έντονο κόκκινο έως σκούρο καφέ και, στο τέλος της περιόδου σας, μαύρο. Οι κηλίδες είναι συνήθως ανοιχτό καφέ ή ροζ. Η εμμηνορροϊκή ροή τείνει επίσης να είναι βαρύτερη από την αιμορραγία αυτή.

γυναικα που υποφερει απο πονους περιοδου 

Οι περισσότερες γυναίκες έχουν, ή θα έχουν, κάποια στιγμή αιμορραγία, σύμφωνα με το Medical News Today, και μερικές γυναίκες εμφανίζουν κηλίδες αρκετά συχνά. Εάν είσαι μία από αυτές, μην πανικοβάλλεσαι. Ενώ η αιμορραγία μπορεί να είναι απογοητευτική ή ενοχλητική, δεν σηματοδοτεί απαραίτητα επείγουσα ιατρική κατάσταση. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να αγνοείς τη διαλείπουσα αιμορραγία, καθώς υπάρχουν φορές που μπορεί να σηματοδοτεί σοβαρές καταστάσεις υγείας. Είναι σημαντικό να ακούς το σώμα σου και να συμβουλεύεσαι το γιατρό σου όταν κάτι δεν πάει καλά. 

Το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα περιλαμβάνει δύο ωοθήκες. Η λειτουργία τους είναι να παράγουν ωάρια και ορμόνες η κύρια ορμόνη είναι τα οιστρογόνα. Οι ορμόνες ρυθμίζουν την απελευθέρωση των ωαρίων και προετοιμάζουν τη μήτρα για την εμφύτευση και τη γονιμοποίηση. Εάν δεν υπάρξει γονιμοποίηση, το σώμα στέλνει μήνυμα να σταματήσει η παραγωγή ορμονών και η επένδυση της μήτρας αποβάλλεται, αυτή είναι η περίοδός.  Ο μέσος κύκλος διαρκεί περίπου 28 ημέρες, αλλά μπορεί να είναι μικρότερος ή μεγαλύτερος ανάλογα με το τι είναι φυσιολογικό για το σώμα της κάθε γυναίκας. Όταν ο κύκλος και η περίοδός είναι και οι δύο τακτικά, τα πράγματα λειτουργούν όπως πρέπει. Ας ρίξουμε μία προσεκτική ματιά σε μερικές από τις πιο συνηθισμένες αιτίες της αιμορραγίας, στο τι μπορείς να κάνεις για να την αντιμετωπίσεις και πότε πρέπει να μιλήσεις με γιατρό σου. 

1.Αντισύλληψη 

Εάν χρησιμοποιείς μία μέθοδο αντισυλληπτικού ελέγχου -είτε αυτό σημαίνει ότι παίρνεις χάπι, έχεις ενδομήτρια συσκευή (IUD), έχεις αντισυλληπτικό εμφύτευμα ή χρησιμοποιείς επίθεμα ή κολπικό δακτύλιο – υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εμφανίσεις αιμορραγία σε κάποιο σημείο. «Η αιμορραγία σε αυτή τη περίπτωση συμβαίνει συχνότερα με τα αντισυλληπτικά χάπια χαμηλής και εξαιρετικά χαμηλής δόσης, το εμφύτευμα και τα ορμονικά σπιράλ», εξηγεί η Dr. Valerie French σε άρθρο για το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων. Οι ορμονικές μορφές αντισύλληψης περιέχουν μια εργαστηριακή εκδοχή της προγεστερόνης που ονομάζεται προγεστερόνη, η οποία μόνη της ή σε συνδυασμό με τα οιστρογόνα λειτουργεί για να αποτρέψει την ωορρηξία– να πυκνώσει την τραχηλική βλέννα, η οποία δυσχεραίνει την πρόσβαση του σπέρματος στη μήτρα- και να αραιώσει την επένδυση της μήτρας, η οποία αποθαρρύνει την εμφύτευση των ωαρίων. Μία από τις πιο συχνές παρενέργειες κατά τους πρώτους μήνες προσαρμογής του οργανισμού στις ορμόνες είναι η αιμορραγία. 

  1. Στρες

Η μήτρα μας γνωρίζει πότε είμαστε σε κατάσταση στρες και έχουμε άγχος. Το συναισθηματικό άγχος (κατάθλιψη, άγχος, ανησυχία, αϋπνία) και το σωματικό άγχος (απώλεια ή αύξηση βάρους, ασθένεια, κακή διατροφή) μπορούν και τα δύο να επηρεάσουν τον εμμηνορροϊκό κύκλο. Όταν το σώμα βιώνει στρες, παράγει μια ορμόνη που ονομάζεται κορτιζόλη, η οποία βοηθά στη ρύθμιση της αντίδρασης του οργανισμού στο στρες. Μια παρενέργεια των υψηλών επιπέδων κορτιζόλης είναι η πτώση των οιστρογόνων και της προγεστερόνης, σύμφωνα με την Petropolous.

γυναικα που υποφερει απο πονους περιοδου 

  1. Το χάπι της επόμενης ημέρας

Εάν έχεις πρόσφατα ολοκληρώσει μια αγωγή με χάπι της επόμενης ημέρας, μπορεί να αντιμετωπίσεις αιμορραγία. Το χάπι της επόμενης μέρας εμποδίζει ή καθυστερεί την ωορρηξία. Λαμβάνεται μετά από σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη ή το σπάσιμο του προφυλακτικού. Σύμφωνα με την Planned Parenthood, μπορείς να εμφανίσεις αιμορραγία μετά τη λήψη του χαπιού της επόμενης ημέρας. Αυτή η αιμορραγία μπορεί να είναι ελαφρύτερη ή βαρύτερη από το συνηθισμένο και να εμφανιστεί νωρίτερα ή αργότερα από άλλες φορές που μπορεί να έχεις πάρει το χάπι. 

4.Κολπικοί τραυματισμοί 

Οι κολπικοί τραυματισμοί είναι διαφορετικοί από την αιμορραγία της περιόδου, αλλά τα συμπτώματά τους μοιάζουν και είναι σημαντικό να γνωρίζεις τη διαφορά. Ένα παράδειγμα κολπικού τραυματισμού είναι η κολπική ρήξη ή το σχίσιμο του κολπικού τοιχώματος. Αυτά τα σχισίματα μπορεί να προκληθούν από χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων ή από έντον σεξ ή κολπική διείσδυση με ξένο αντικείμενο, με αποτέλεσμα να προκαλείται αιμορραγία μετά τη συνουσία, εξηγεί η γυναικολόγος Andrea Chisholm σε άρθρο της για το Verywell Health. Η αιμορραγία από τον κόλπο μπορεί επίσης να προκύψει από τραυματισμό με στραβοπάτημα. Η θεραπεία για τους τραυματισμούς από στραβοπάτημα μπορεί να περιλαμβάνει επιδέσμους, κρύες κομπρέσες, ζεστά λουτρά ή, σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, χειρουργική επέμβαση.

Αν υποφέρεις από κράμπες περιόδου, δοκίμασε αυτό το εύκολο hack

  1.  Αποβολή

Η διαρκή αιμορραγία είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα σημάδια αποβολής. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το σώμα θα περάσει τον ιστό από μόνο του άλλες φορές μπορεί να χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή ή χειρουργική επέμβαση. Ο τράχηλος της γυναίκας μπορεί να αιμορραγεί πιο εύκολα επειδή οι εγκυμοσύνες προκαλούν την ανάπτυξη περισσότερων αιμοφόρων αγγείων σε αυτό το τμήμα της μήτρας.   

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η αιμορραγία στις αρχές της εγκυμοσύνης είναι συχνή. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, έως και το 25% όλων των κυήσεων περιλαμβάνουν αιμορραγία κατά το πρώτο τρίμηνο. 

6.Σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις 

Μαζί με τις ανησυχίες για την υγεία και τα αδικαιολόγητα στίγματα που συνδέονται με τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις (ΣΜΝ), η αιμορραγία είναι σύμπτωμα ορισμένων από αυτές τις λοιμώξεις. 

Ένα παράδειγμα είναι τα χλαμύδια. Ενώ μερικοί άνθρωποι δεν εμφανίζουν συμπτώματα αυτής της βακτηριακής λοίμωξης, είναι σημαντικό να εξετάζονται. Η λοίμωξη από χλαμύδια μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή, η οποία με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία κατά τη διάρκειά της, καθώς και αιμορραγία μετά τη συνουσία, σύμφωνα με το Verywell Health. Και αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, τα χλαμύδια μπορεί να βλάψουν το αναπαραγωγικό σύστημα. Η γονόρροια μπορεί επίσης να προκαλέσει διαρκή αιμορραγία και μολύνει τους βλεννογόνους της αναπαραγωγικής οδού.

γυναικα που υποφερει απο πονους περιοδου

7.Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών 

Η αιμορραγία κατά την περίοδο μπορεί να είναι σύμπτωμα του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS). Όταν ένα άτομο έχει PCOS, οι ωοθήκες μπορεί να αναπτύξουν κύστεις (μικρούς σάκους με υγρό), σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ. Το PCOS μπορεί να προκαλέσει στις ωοθήκες να αναπτύσσουν τα ωάρια λανθασμένα ή να απελευθερώνουν τα ωάρια όπως θα έκαναν κανονικά.     

8.Ινομυώματα της μήτρας και πολύποδες του τραχήλου της μήτρας 

Παρόλο που τα ινομυώματα της μήτρας και οι πολύποδες του τραχήλου της μήτρας διαφέρουν ως προς τη σύνθεσή τους, μοιράζονται και οι δύο τα συμπτώματα της αιμορραγίας που ξεσπά. Τα ινομυώματα αναπτύσσονται στη μήτρα και αποτελούνται από λεία μυϊκά κύτταρα, σύμφωνα με το Johns Hopkins Medicine. Δεν είναι καρκινικά και παρόλο που δεν συνοδεύονται συχνά από συμπτώματα, η αιμορραγία μεταξύ των περιόδων έχει καταγραφεί ως σύμπτωμα.

γυναικα που υποφερει απο πονους περιοδου

  1.  Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, του ενδομητρίου ή της μήτρας

Πολλές φορές, η αιτία της διαλείπουσας αιμορραγίας δεν οφείλεται σε κάτι σοβαρό. Ωστόσο, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, του ενδομητρίου και της μήτρας μπορεί ο καθένας να εμφανίσει συμπτώματα αιμορραγίας που ξεσπά, μη φυσιολογική αιμορραγία, αλλαγές στον εμμηνορροϊκό κύκλο ή αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση. Είναι σημαντικό ότι οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερα μεγάλη προσοχή στην αιμορραγία που ξεσπά. Η αιμορραγία μετά τη σεξουαλική επαφή μπορεί να είναι ένα άλλο σημάδι καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Εάν η αιμορραγία σχετίζεται με τον καρκίνο, μια συζήτηση με τον γιατρό σου μπορεί να οδηγήσει σε πιο έγκαιρη διάγνωση και καλύτερη πρόγνωση. 

Διάβασε επίσης:

Αυτά είναι τα σημάδια ότι μπορεί να έχεις πρώιμη εμμηνόπαυση

Η εμμηνόπαυση είναι ένα fact που ξέρουμε πως θα μας συμβεί αναμφισβήτητα. Εμφανίζεται στη μέση ηλικία, μεταξύ 45 και 55 ετών, κι επίσημα διαγιγνώσκεται όταν για 12 συνεχόμενους μήνες είμαστε χωρίς περίοδο. Σε κάποιες όμως από εμάς η εμμηνόπαυση έρχεται νωρίτερα.

πόνοι κοιλιάς

Η εμμηνόπαυση μπορεί να εμφανιστεί στη νεαρή ενήλικη ζωή στη δεκαετία των 20 και των 30. Αν και συμβαίνει, η εμμηνόπαυση στη δεκαετία των 20 θεωρείται σπάνια. Όταν εμφανίζεται πριν από την ηλικία των 40 ετών, θεωρείται πρόωρη εμμηνόπαυση. 1-2% των γυναικών που έχουν γεννήσει βιώνουν πρόωρη εμμηνόπαυση. Η πρώιμη εμμηνόπαυση όμως είναι ελαφρώς διαφορετική. Ενώ συμβαίνει πιο κοντά στην ηλικία της τυπικής εμμηνόπαυσης, εξακολουθεί να εμφανίζεται λίγο πολύ νωρίς, μεταξύ 40 και 45 ετών. «Η εμμηνόπαυση στην ηλικία των 40 έως 45 ετών ονομάζεται πρώιμη εμμηνόπαυση και αυτό συμβαίνει περίπου στο 5 έως 7 τοις εκατό του πληθυσμού», εξηγεί η Dr Stephanie S. Faubion στο thelist.com.

Δες εδώ πώς θα καταλάβεις την πρώιμη εμμηνόπαυση 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς να αντιμετωπίσεις τις ενοχές όταν μια μέρα δεν χρειάζεται να κάνεις απολύτως τίποτα
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-α



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!







OPINION POST

Dnews

theissue.gr

OPINION POST

Copyright © 2022 – 2024 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by OPINION POST