Now Reading
Οι 5 πιο υγιεινές σωματικές δραστηριότητες όλων των εποχών σύμφωνα με μελέτη του Χάρβαρντ

Οι 5 πιο υγιεινές σωματικές δραστηριότητες όλων των εποχών σύμφωνα με μελέτη του Χάρβαρντ

Avatar photo
Κολυμβηση

Από το περπάτημα μέχρι το κολύμπι εδώ είναι οι σωματικές δραστηριότητες που βελτιώνουν την υγεία, μειώνουν τον κίνδυνο ασθενειών και ενισχύουν τα οστά και τις αρθρώσεις,σύμφωνα με το Χάρβαρντ.

H άσκηση βρίσκεται πια (και αυτό είναι ευτύχημα για την ευημερία και την υγεία) ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων πολλών ανθρώπων. Μια μελέτη από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ που προσδιορίζει τις κορυφαίες 5 πιο υγιεινές σωματικές δραστηριότητες, αποδεικνύει πως υπάρχουν πολλές μορφές άσκησης  που μπορούν να μας χαρίσουν τα αποτελέσματα που αναζητάμε για την μακροζωία μας.

Πράγματι, ο ιστότοπος της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, Harvard Health Publishing, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «αυτές οι προπονήσεις μπορούν να κάνουν θαύματα για την υγεία σας. Θα σας βοηθήσουν να ελέγξετε το βάρος, να βελτιώσετε την ισορροπία και το εύρος της κίνησής σας, να ενισχύσει τα οστά, να προστατέψει τις αρθρώσεις σας, ακόμη και να αποτρέψει την απώλεια μνήμης». Αυτό κι αν είναι τέλειο νέο!

TabataΑνεξάρτητα από την ηλικία ή το επίπεδο φυσικής σας κατάστασης, αυτές οι δραστηριότητες είναι από τις καλύτερες ασκήσεις που μπορούμε να κάνουμε και θα μας βοηθήσουν να παραμείνουμε σε φόρμα, μειώνοντας τον κίνδυνο ασθενειών.

Πόσο συχνά όμως πρέπει να εξασκούμαστε;

Σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, «αν συμμετέχετε σε κάποια μορφή αερόβιας άσκησης για τουλάχιστον 30 λεπτα την ημέρα και συμπεριλάβετε 2 ημέρες προπόνησης ενδυνάμωσης την εβδομάδα, μπορείτε να θεωρήσετε τον εαυτό σας ενεργό άτομο».

1. Κολύμβηση

Κολυμβηση
Σύμφωνα με αρκετές μελέτες, η κολύμβηση είναι το καλύτερο άθλημα όλων των εποχών. Το να επιπλέεις στο νερό υποστηρίζει το σώμα και μειώνει την ένταση της δραστηριότητας στις αρθρώσεις. Οι κινήσεις είναι επομένως πιο ρευστές και λιγότερο βάναυσες. «Η κολύμβηση είναι ευεργετική για τα άτομα με αρθρίτιδα γιατί τους επιτρέπει να αντέχουν λιγότερο βάρος», εξηγεί ο Δρ I-Min Lee, καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. Επιπλέον, η κολύμβηση εκπαιδεύει (και τονώνει) όλους τους μύες του σώματος. Η τακτική κολύμβηση υπόσχεται να χτίσει δύναμη, να βελτιώσει το μεταβολισμό και τη φυσική κατάσταση, ενώ εργάζεται για την αναπνοή. Ως αερόβια δραστηριότητα, βελτιώνει την καρδιαγγειακή ικανότητα. Μια άλλη επιλογή είναι η αεροβική στο νερό.

2. Τάι Τσι (tai chi)

Tai chi
Γνωστή ως «διαλογισμός σε κίνηση», αυτή η κινεζική πολεμική τέχνη συνδυάζει απαλή κίνηση και χαλάρωση. Μέσα από ρέουσες, οργανικές κινήσεις, μια συνεδρία tai chi δουλεύει απαλά όλους τους μυς και ηρεμεί το μυαλό. Είναι μια δραστηριότητα που μπορεί να γίνει από όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας και φυσικής κατάστασης. Τα αποτελέσματα και τα οφέλη του Tai Chi αφορούν ιδιαίτερα τον έλεγχο της ισορροπίας στους ηλικιωμένους, για τους οποίους είναι πολύ κατάλληλο, όπως επισημαίνει ο Δρ Λι: «Επειδή η ισορροπία είναι σημαντικό συστατικό της φυσικής κατάστασης και η ισορροπία χάνεται με την ηλικία».

3. Μυϊκή προπόνηση

κοπέλα σηκώνει βαράκι
Οι ειδικοί του Χάρβαρντ δεν ενθαρρύνουν την οικοδόμηση μυϊκής μάζας σηκώνοντας βάρη στα άκρα, αλλά απλώς αυξάνοντας τη δύναμη. «Αν δεν χρησιμοποιείς τους μύες σου, χάνουν δύναμη με την πάροδο του χρόνου», εξηγεί ο Δρ Λι. Επίσης, «Όσο περισσότερους μύες έχετε, τόσο περισσότερες θερμίδες καίτε, επομένως είναι πιο εύκολο να διατηρήσετε το βάρος». Η προπόνηση των μυών μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διατήρηση της λειτουργίας του εγκεφάλου σε μεγάλη ηλικία. Αλλά φρόντισε να ξεκινήσεις από μικρά βήματα και, στη συνέχεια, ξεκίνα τα πολλά βάρη. Ξεκίνα με ένα ή δύο κιλά. Θα πρέπει να μπορείς να σηκώνεις τα βάρη 10 φορές εύκολα. Μετά από μερικές εβδομάδες, ανέβασε ένα ή δύο κιλά.

4. Περπάτημα

γυναικα που περπαταει
Αυτή είναι ίσως η πιο εύκολη σωματική δραστηριότητα για να εισάγεις στην καθημερινότητά σου Ωστόσο, η Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ την κατατάσσει στην 4η θέση. Το περπάτημα είναι μια απλή αλλά ισχυρή άσκηση. Μπορεί να σε βοηθήσει να παραμείνεις σε φόρμα, να βελτιώσεις  τη χοληστερόλη, να δυναμώσεις τα οστά σου, να ελέγξεις την αρτηριακή πίεση, να βελτιώσεις τη διάθεση και να μειώσεις τον κίνδυνο αρκετών ασθενειών (όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις.) Σύμφωνα με το Harvard Health Publishing , «πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι το περπάτημα και άλλες σωματικές δραστηριότητες μπορούν ακόμη και να βελτιώσουν τη μνήμη και να αποτρέψουν την απώλεια μνήμης που σχετίζεται με την ηλικία».

5. Ασκήσεις Kegel

Οι 5 πιο υγιεινές σωματικές δραστηριότητες όλων των εποχών σύμφωνα με μελέτη του Χάρβαρντ
Αν και λιγότερο γνωστές, οι ασκήσεις Kegel εξακολουθούν να είναι μεταξύ των κορυφαίων 5 δραστηριοτήτων που καθιερώθηκαν από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. Το μαγικό κλειδί είναι πως ενισχύουν τους μύες του πυελικού εδάφους που υποστηρίζουν την ουροδόχο κύστη. «Οι δυνατοί μύες του πυελικού εδάφους μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της ακράτειας. Ωστόσο, αυτή η δραστηριότητα δεν είναι μόνο για γυναίκες».

Πώς κάνεις σωστά ασκήσεις Kegel;

 

Διάβασε επίσης:

Αν δε βλέπεις αποτελέσματα με τη γυμναστική σου ίσως φταίνε αυτές 3 οι ασκήσεις που κάνεις

Μπορεί να πιστεύεις ότι μόνο η γυμναστική αρκεί για να αποκτήσεις φόρμα και να χάσεις βάρος σε χρόνο, αλλά δεν είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα. Δεν πρόκειται κάθε κίνηση ή μηχάνημα στο γυμναστήριο να σε κάνει πιο δυνατό ή καλύτερο. Ορισμένες δεν είναι καθόλου χρήσιμες, όσες επαναλήψεις κι αν κάνεις. Για να μάθεις περισσότερα σχετικά με τις ασκήσεις που απλώς χάνουν τον χρόνο σου και δεν έχουν αποτέλεσμα, το shefinds.com μίλησε με πιστοποιημένους γυμναστές Bishnu Pada Das και Matt Haas. Είπαν ότι οι ασκήσεις για δικέφαλους και οι πιέσεις των ποδιών κάνουν περισσότερο κακό στους μύες σου παρά καλό ή απλώς δεν προσφέρουν καμία βελτίωση.

Οι 3 σε 1 ασκήσεις για αδύνατα και σφριγηλά πόδια - Ιδανικές για γυναίκες άνω των 40

Δες τι κάνεις λάθος

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η καθιστική ζωή και οι επιπτώσεις στο σώμα και τη συνολική σου υγεία
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
τροφεςDnews

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews       pelop.gr       theissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr