Now Reading
Νέα αιτία που προκαλεί το Αλτσχάιμερ και την άνοια ανακάλυψαν οι επιστήμονες

Νέα αιτία που προκαλεί το Αλτσχάιμερ και την άνοια ανακάλυψαν οι επιστήμονες

Avatar photo
Νέα αιτία που προκαλεί το Αλτσχάιμερ και την άνοια ανακαλύπτουν οι επιστήμονες

Τα νέα στον χώρο της ιατρικής μπορεί να είναι ευχάριστα καθώς προκύπτουν νέα που αφορούν τη νόσο του Αλτσχάιμερ και την άνοια.

Μια πρωτοποριακή μελέτη από το Πανεπιστήμιο Υγείας & Επιστήμης του Όρεγκον (OHSU) αποκάλυψε μια νέα οδό κυτταρικού θανάτου στη νόσο του Αλτσχάιμερ και την αγγειακή άνοια, προσφέροντας μια μοναδική κατεύθυνση για μελλοντική έρευνα και πιθανές θεραπευτικές παρεμβάσεις. Αυτή η θεμελιώδης έρευνα, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα διαδικτυακά στο περίφημο περιοδικό Annals of Neurology, αποκαλύπτει ότι μια μορφή κυτταρικού θανάτου γνωστή ως φερρόπτωση, που προκαλείται από συσσώρευση σιδήρου μέσα στα κύτταρα, είναι υπεύθυνη για την εξάλειψη των μικρογλοιακών κυττάρων στον εγκέφαλο.

Νέα αιτία που προκαλεί το Αλτσχάιμερ και την άνοια ανακαλύπτουν οι επιστήμονες

Κατανόηση της Microglia και του ρόλου τους στον εγκέφαλο

Τα μικρογλοία είναι τα μόνιμα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος του εγκεφάλου. Συνήθως, αυτά τα κύτταρα συμμετέχουν ενεργά στον καθαρισμό των κυτταρικών υπολειμμάτων για τη διατήρηση ενός υγιούς νευρικού περιβάλλοντος. Αναδύονται σε δράση, ειδικά όταν η μυελίνη, το προστατευτικό περίβλημα που περιβάλλει τις νευρικές ίνες στον εγκέφαλο, καταστρέφεται. Η κύρια λειτουργία τους είναι να εξαλείφουν τα «σκουπίδια» που προκύπτουν. Ωστόσο σύμφωνα με το The Brighter Side, αυτή η πρόσφατη μελέτη έφερε στο φως ότι η ίδια η πράξη του καθαρισμού της πλούσιας σε σίδηρο μυελίνης έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή των ίδιων των μικρογλοίων μέσω της φερρόπτωσης. Αυτή η ανακάλυψη εστιάζει στην κατανόησή μας για την εξέλιξη του Αλτσχάιμερ και της αγγειακής άνοιας.

Καινοτόμες τεχνικές οδηγούν σε νέες ιδέες

Η ερευνητική ομάδα του OHSU, υπό την καθοδήγηση του συγγραφέα και νευροεπιστήμονα, Stephen Back, M.D., Ph.D., εμβάθυνε σε αυτή τη μελέτη εξετάζοντας μεταθανάτιο ανθρώπινο εγκεφαλικό ιστό από ασθενείς με άνοια. «Αυτό είναι ένα σημαντικό εύρημα», τόνισε ο Dr. Back, ο οποίος έχει εκτεταμένο ερευνητικό υπόβαθρο σε μελέτες μυελίνης, ειδικά όσον αφορά τις αναπτυξιακές καθυστερήσεις σε πρόωρα βρέφη. Τα τρέχοντα ευρήματα, λέει, προωθούν αυτήν την έρευνα αποκαλύπτοντας την αλληλεπίδραση μεταξύ νευροεκφυλισμού και υποβάθμισης της μυελίνης.

Η καινοτόμος τεχνική που κατέστησε δυνατή αυτή την ανακάλυψη πρωτοστάτησε από τον επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης, Philip Adeniyi, Ph.D., μεταδιδακτορικό ερευνητή στο εργαστήριο του Dr. Back. Αυτή η μέθοδος έφερε στο προσκήνιο τον ρόλο της μικρογλοίας στις περιοχές της λευκής ουσίας του εγκεφάλου των ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ και αγγειακής άνοιας. Ο Dr. Back, αναλογιζόμενος τη σημασία αυτών των ευρημάτων, παρατήρησε: «Χάσαμε μια σημαντική μορφή κυτταρικού θανάτου στη νόσο του Αλτσχάιμερ και την αγγειακή άνοια. Είναι εκπληκτικό που μας έλειψε αυτό μέχρι τώρα».

Νέα αιτία που προκαλεί το Αλτσχάιμερ και την άνοια ανακαλύπτουν οι επιστήμονες

Οι επιπτώσεις

Είναι μια αποκάλυψη που πρόκειται να αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το Αλτσχάιμερ και την αγγειακή άνοια. Ο συν-συγγραφέας Kiera Degener-O’Brien, M.D., ήταν ο πρώτος που παρατήρησε μικρογλοιακό εκφυλισμό σε δείγματα ιστών. Με βάση αυτό, η τεχνική ανοσοφθορισμού του Adeniyi επιβεβαίωσε ότι ήταν τοξικότητα σιδήρου από θραύσματα μυελίνης που οδήγησε σε αυτόν τον εκφυλισμό. Στην ουσία, αυτά τα ανοσοκύτταρα υπέκυπταν ενώ εκτελούσαν τις προστατευτικές τους λειτουργίες. Ο Dr. Back τόνισε τον προηγουμένως υποτιμημένο ρόλο της μικρογλοίας, λέγοντας: «Όλοι γνωρίζουν ότι τα μικρογλοία ενεργοποιούνται για να μεσολαβήσουν στη φλεγμονή. Αλλά κανείς δεν ήξερε ότι πέθαιναν σε τόσο μεγάλους αριθμούς». Αυτά τα ευρήματα έχουν ευρείες επιπτώσεις. Η προοδευτική μείωση της μικρογλοίας μπορεί κάλλιστα να είναι ένας κινητήριος μηχανισμός πίσω από τη γνωστική επιδείνωση που παρατηρείται σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ και αγγειακή άνοια. Αναγνωρίζοντας αυτό, ο Dr. Back αναμένει ένα κύμα ενδιαφέροντος από τη φαρμακευτική βιομηχανία.

Το σημείο εκκίνησης αυτού του εκφυλιστικού κύκλου πιθανότατα ανάγεται σε επαναλαμβανόμενα επεισόδια μειωμένης ροής αίματος και μειωμένης παροχής οξυγόνου στον εγκέφαλο. Παράγοντες όπως το οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο ή οι χρόνιες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της υπέρτασης και του διαβήτη, μπορεί να είναι τα αίτια. Ο Dr. Back κατέληξε με μια βαθιά σκέψη: «Η άνοια είναι μια διαδικασία που συνεχίζεται για χρόνια και χρόνια. Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε από τις πρώτες μέρες για να έχουμε αντίκτυπο ώστε να μην ξεφύγει από τον έλεγχο».

Αυτή η ανακάλυψη, που περικλείει τον κεντρικό ρόλο της φερρόπτωσης, παρουσιάζει μια αναξιοποίητη δεξαμενή ευκαιριών για επιστήμονες, ερευνητές και πρωτοπόρους της φαρμακευτικής. Μόνο ο χρόνος θα δείξει πώς αυτή η νέα γνώση διαμορφώνει το μέλλον της φροντίδας και της θεραπείας για την άνοια.

Νέα αιτία που προκαλεί το Αλτσχάιμερ και την άνοια ανακαλύπτουν οι επιστήμονες

Διάβασε επίσης:

Τα 7 έλαια που μπορούν να ενισχύσουν τη μνήμη και να αποτρέψουν την άνοια όσο κοιμάσαι

Στην ψυχοθεραπεία πολλές φορές οι θεραπευτές συνιστούν να μυρίζουμε έλαια για την ψυχική μας ηρεμία και γαλήνη και μάλιστα πριν τον ύπνο. Τα αρωματικά έλαια είναι αποδεδειγμένο πως βοηθούν σε πολλά ψυχοσωματικά θέματα και μας καταπραΰνουν.

εΛΑΙΑ

Μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από το UCI Center for the Neurobiology of Learning & Memory διαπίστωσε ότι το να παρασυρόμαστε ενώ μυρίζουμε ορισμένα φυσικά έλαια θα μπορούσε να βοηθήσει στην τόνωση της μνήμης μας.

Εδώ θα διαβάσεις πώς τα έλαια ενισχύουν τη μνήμη. 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς να μιλήσεις στα παιδιά σου ώστε να ακούνε
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ζώδια και ψυχραιμίαDnews

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews       pelop.gr       theissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr