Now Reading
Ίσως υποφέρεις από δυσανεξία στη λακτόζη και δεν το γνωρίζεις-Τα συμπτώματα που το φανερώνουν

Ίσως υποφέρεις από δυσανεξία στη λακτόζη και δεν το γνωρίζεις-Τα συμπτώματα που το φανερώνουν

Avatar photo

Μπορεί να υποφέρεις από δυσανεξία στη λακτόζη και να μην το γνωρίζεις, ανακάλυψε τα συμπτώματα που θα σε βοηθήσουν να αναγνωρίσεις το πρόβλημα.

Η δυσανεξία στη λακτόζη εμφανίζεται όταν ένα άτομο δεν είναι σε θέση να χωνέψει σωστά τα τρόφιμα ή τα ποτά που περιέχουν λακτόζη επειδή του λείπει το πεπτικό ένζυμο λακτάση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από δυσάρεστα πεπτικά συμπτώματα, όπως πόνο στο στομάχι, φούσκωμα, ναυτία, αέρια, διάρροια και άλλα. 

Τα περισσότερα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη εμφανίζουν συμπτώματα από 30 λεπτά έως 1 έως 2 ώρες μετά την κατανάλωση τροφίμων με λακτόζη, όπως το γάλα, το παγωτό, το τυρί, το γιαούρτι και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ενώ είναι δυνατόν να εμφανίσει κανείς σημάδια δυσανεξίας στη λακτόζη από τη γέννησή του, πολλές φορές η πάθηση δεν εμφανίζεται μέχρι το άτομο να γίνει έφηβος ή ακόμη και ενήλικας. 

ΠΟΤΗΤΡΙ ΜΕ ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΚΑΡΑΦΑ ΜΕ ΓΑΛΑ   

Υπάρχουν επίσης ορισμένα προβλήματα του εντέρου που μπορούν να οδηγήσουν σε δυσανεξία στη λακτόζη λόγω της βλάβης που προκαλούν, όπως η νόσος του Crohn, η κοιλιοκάκη και η ελκώδης κολίτιδα. Είναι ακόμη δυνατόν να αναπτύξεις προσωρινά δυσανεξία στη λακτόζη αν έχεις κάποιο στομαχικό μικρόβιο. Για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι ο ροταϊός και η γκουάρντια αυξάνουν την πιθανότητα δυσανεξίας στη λακτόζη. 

Συνέχισε να διαβάζεις για όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις σχετικά με τα συμπτώματα που σχετίζονται με τη δυσανεξία στη λακτόζη. 

  1. Ανωμαλία του εντέρου

Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι η διάρροια είναι το πιο κοινό σύμπτωμα που μπορεί να εμφανίσεις όταν πάσχεις από δυσανεξία στη λακτόζη. Επειδή τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη συχνά δεν διαθέτουν το ένζυμο λακτάση, η λακτόζη στο λεπτό έντερο δεν μπορεί να αφομοιωθεί. Κατά συνέπεια, η λακτόζη στα γαλακτοκομικά προϊόντα που καταναλώνουν ζυμώνεται στη συνέχεια από τα βακτήρια στο λεπτό έντερο και το παχύ έντερο. Αυτή η ζύμωση μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει σε διάρροια καθώς και σε φούσκωμα, αέρια και κοιλιακό πόνο.  

Η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί επίσης να προκαλέσει δυσκοιλιότητα. Παρόλο που οι περισσότεροι άνθρωποι θα παρουσιάσουν διάρροια, περίπου το ένα τρίτο θα παρουσιάσει δυσκοιλιότητα αντ’ αυτού -ιδιαίτερα εκείνοι που δεν παράγουν υδρογόνο κατά τη διάρκεια του τεστ αναπνοής υδρογόνου. Αυτή η δυσκοιλιότητα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο μεθάνιο που παράγουν τα βακτήρια του εντέρου του σώματός. 

  1. Πόνος στο στομάχι και φούσκωμα

Μέσα σε 30 λεπτά έως μία ώρα περίπου από την κατανάλωση τροφών με λακτόζη, δεν είναι ασυνήθιστο να αισθάνεστε πόνο στο στομάχι και φούσκωμα. Αυτά τα δυσάρεστα συναισθήματα προκαλούνται από τη ζύμωση της μη απορροφηθείσας λακτόζης από τη βακτηριακή μικροχλωρίδα του εντέρου σας η οποία όχι μόνο επιβραδύνει το χρόνο διέλευσης του εντέρου, αλλά και αυξάνει την πίεση στην κοιλιά. 

Αυτή η συσσώρευση αερίων και η πίεση στην κοιλιά έχει συχνά ως αποτέλεσμα πόνο στο στομάχι και κράμπες. Συνήθως, θα νιώθεις αυτόν τον πόνο γύρω από τον ομφαλό και στο κάτω μισό της κοιλιάς. Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι υποθέτουν ότι η εξάλειψη των γαλακτοκομικών προϊόντων είναι η καλύτερη προσέγγιση για τη μείωση των δυσάρεστων συμπτωμάτων της δυσανεξίας στη λακτόζη, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τα συμπτώματα όπως ο πόνος στο στομάχι και το φούσκωμα μπορούν να μειωθούν μέσω διαφόρων προσεγγίσεων. 

  ΠΙΑΤΕΛΑ ΜΕ ΤΥΡΙΑ

  1. Ναυτία και εμετός

Δεν είναι ασυνήθιστο να αισθάνεσαι έντονη ναυτία μετά την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν λακτόζη. Μπορεί ακόμη και να αισθάνεσαι σαν να πρόκειται να κάνεις εμετό, ειδικά αν έχεις δυσανεξία στη λακτόζη και καταναλώνεις μεγάλη ποσότητα φαγητών με λακτόζη.   

Αυτά τα κοιλιακά συμπτώματα προκαλούνται από την υπερβολική βακτηριακή ζύμωση της λακτόζης παράλληλα με την παραγωγή από τον οργανισμό σας λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας στο λεπτό έντερο. Το πόσο γρήγορα θα εμφανιστούν τα συμπτώματά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόση λακτάση παράγει ο οργανισμός σου. Εάν έχεις σοβαρή ανεπάρκεια σε αυτό το πεπτικό ένζυμο, μπορεί να εμφανίσεις ναυτία πιο γρήγορα από κάποιον του οποίου το σώμα παράγει λίγη λακτάση. 

Λάβετε υπόψη ότι η ναυτία και ο εμετός -ιδιαίτερα μετά το φαγητό- μπορεί να προκληθούν από διάφορες άλλες καταστάσεις. Ορισμένες πιθανότητες περιλαμβάνουν στομαχικές παθήσεις, ναυτία, εγκυμοσύνη και παθήσεις που επηρεάζουν το έντερο ή το νευρικό σας σύστημα. 

  1. Φούσκωμα ή αέρια

Όταν το σώμα μας ζυμώνει τη λακτόζη στο παχύ έντερό, παράγει αέρια όπως υδρογόνο, μεθάνιο και διοξείδιο του άνθρακα. Αυτή η ζύμωση μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο μετεωρισμό ή αέρια. Όμως, ο βαθμός στον οποίο θα εμφανίσεις αέρια ποικίλλει ανάλογα με την ποσότητα λακτάσης που παράγεις και τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σου ανταποκρίνεται στη λακτόζη που κατανάλωσες.  

  ΠΟΤΗΡΙ ΜΕ ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΓΥΑΛΙΝΟ ΜΠΟΥΚΑΛΙ ΜΕ ΓΑΛΑ

Αν και η περίσσεια αερίων που παράγει το σώμα μας μπορεί να είναι δυσάρεστη -ή ακόμη και ενοχλητική- συνήθως δεν είναι επιβλαβής. Εκτός από τη μείωση της ποσότητας των τροφίμων που περιέχουν λακτόζη που καταναλώνεις, υπάρχουν και άλλες θεραπείες για την αντιμετώπιση της περίσσειας αερίων, όπως το να τρως πιο αργά ή να παίρνεις ένα φάρμακο για τα αέρια.   

  1. Άλλα πιθανά συμπτώματα

Ενώ η πλειονότητα των συμπτωμάτων που οφείλονται στη δυσανεξία στη λακτόζη είναι πεπτικά, ενδέχεται να εμφανίσεις και άλλα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων νευρολογικών συμπτωμάτων όπως πονοκεφάλους και αδυναμία συγκέντρωσης. Για παράδειγμα, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι οι πονοκέφαλοι -ή ακόμη και οι ημικρανίες- μπορεί να οφείλονται σε δυσανεξία στη λακτόζη. Κόπωση, πληγές στο στόμα, μυϊκός πόνος και πόνοι στις αρθρώσεις μπορεί επίσης να παρουσιάζονται σε άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη. 

ΠΙΑΤΕΛΑ ΜΕ ΤΥΡΙΑ ΜΑΡΜΕΛΑΔΕΣ ΚΑΙ ΜΑΧΑΙΡΙΑ

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι η δυσανεξία στη λακτόζη δεν είναι το ίδιο πράγμα με την αλλεργία στο γάλα. Ενώ και οι δύο καταστάσεις μπορεί να προκληθούν από την κατάποση γάλακτος ή άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων, η δυσανεξία στη λακτόζη είναι ένα πεπτικό ζήτημα και η αλλεργία στο γάλα είναι μια αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος.  

Όταν έχεις αλλεργία στο γάλα, το σώμα σου αντιδρά υπερβολικά στις πρωτεΐνες του γάλακτος, γεγονός που προκαλεί αλλεργική αντίδραση. Ανάλογα με τη σοβαρότητα της αλλεργίας στο γάλα, η αντίδρασή σας μπορεί να περιλαμβάνει εξανθήματα, κνίδωση, κνησμό και πρήξιμο. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί ακόμη και να αντιμετωπίσεις δυσκολία στην αναπνοή, συριγμό και απώλεια συνείδησης. 

ΕΝΑ ΠΙΑΤΟ ΜΕ ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΟΚΚΙΝΗ ΦΡΑΟΥΛΑ

Ενώ μια τροφική αλλεργία όπως η αλλεργία στο γάλα μπορεί να είναι δυνητικά απειλητική για τη ζωή, η δυσανεξία στη λακτόζη δεν είναι απειλητική για τη ζωή. Μπορεί να εμφανίσεις δυσάρεστα -και μερικές φορές ακόμη και επώδυνα- συμπτώματα, αλλά η δυσανεξία στη λακτόζη δεν θέτει σε κίνδυνο τη ζωή σου όταν τρως γαλακτοκομικά προϊόντα. 

 

Διάβασε επίσης:

5 τρόποι για να βρεις υγιεινό γάλα φυτικής προέλευσης και πώς να διαλέξεις το καλύτερο  

Το μη γαλακτοκομικό γάλα έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια. Χάρη στο γεγονός ότι πολλά από αυτά τα φυτικής προέλευσης γάλατα είναι ανθεκτικά στο ράφι, είναι πιο πρακτικά από την επιλογή των γαλακτοκομικών. Είναι όμως πιο υγιεινά;

Υπάρχουν ατελείωτες επιλογές και εταιρείες, γεγονός που καθιστά εύκολη την επιλογή σε πιο θρεπτικές επιλογές. Μιλώντας με έναν εγγεγραμμένο διαιτολόγο για να μας βοηθήσει να βρούμε το πιο υγιεινό εναλλακτικό γάλα, ανακαλύψαμε ακόμα μία μεγάλη γκάμα επίλογων. 

Πώς να βρεις υγιεινό γάλα που να είναι φυτικής προέλευσης  

Διάβασε την ετικέτα και ανάλυσέ τα συστατικά 

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να κοιτάξεις τον κατάλογο των συστατικών στο πίσω μέρος της συσκευασίας. Οι καλύτερες επιλογές περιέχουν ένα ή δύο αναγνωρίσιμα συστατικά, όπως αμύγδαλα και νερό. Συνιστάται να αποφεύγεις τα γάλατα με μεγάλο κατάλογο άγνωστων ουσιών: Τα υγιή συστατικά ολικής αλέσεως είναι τα ασφαλέστερα και πιο θρεπτικά. 

Δες εδώ πώς θα βρεις το καλύτερο φυτικό γάλα

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κιχώριο και καφές
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο χυμός κερασιού είναι η λύση για βαθύτερο ύπνο και  λιγότερο πόνοDnews

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews       pelop.gr       theissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr