Now Reading
Πώς οι πράσινες μπανάνες μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου περισσότερο από 50%

Πώς οι πράσινες μπανάνες μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου περισσότερο από 50%

Avatar photo

Μια μελέτη σε άτομα με υψηλό κληρονομικό κίνδυνο για ένα ευρύ φάσμα καρκίνων έδειξε σημαντική προληπτική δράση από το ανθεκτικό άμυλο, που βρίσκεται σε μια σειρά τροφίμων όπως η βρώμη και οι ελαφρώς πράσινες μπανάνες. Μπορεί επίσης να βρεθεί στα δημητριακά πρωινού, στα μαγειρεμένα και κρυωμένα ζυμαρικά και ρύζι, στον αρακά και στα φασόλια.

Στη διεθνή δοκιμή – γνωστή ως CAPP2 – συμμετείχαν σχεδόν 1.000 ασθενείς με σύνδρομο Lynch από όλο τον κόσμο και αποκάλυψε ότι μια τακτική δόση ανθεκτικού αμύλου, επίσης γνωστού ως ζυμώσιμες φυτικές ίνες, που λαμβανόταν κατά μέσο όρο για δύο χρόνια, δεν επηρέασε τους καρκίνους στο έντερο, αλλά μείωσε τους καρκίνους σε άλλα μέρη του σώματος περισσότερο από το μισό. Η επίδραση αυτή ήταν ιδιαίτερα έντονη για τους καρκίνους του ανώτερου γαστρεντερικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του οισοφάγου, του στομάχου, της χολής, του παγκρέατος και του δωδεκαδακτύλου. Το εκπληκτικό αποτέλεσμα φάνηκε να διαρκεί για 10 χρόνια μετά τη διακοπή της λήψης του συμπληρώματος. 

Η μελέτη, με επικεφαλής εμπειρογνώμονες των πανεπιστημίων του Newcastle και του Leeds, που δημοσιεύθηκε στο Cancer Prevention Research, ένα περιοδικό της Αμερικανικής Ένωσης για την Έρευνα του Καρκίνου, είναι μια προγραμματισμένη διπλά τυφλή 10ετής παρακολούθηση, συμπληρωμένη με ολοκληρωμένα δεδομένα από εθνικά μητρώα καρκίνου για έως και 20 χρόνια σε 369 από τους συμμετέχοντες. Προηγούμενη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο πλαίσιο της ίδιας δοκιμής, αποκάλυψε ότι η ασπιρίνη μείωσε τον καρκίνο του παχέος εντέρου κατά 50%.  

«Διαπιστώσαμε ότι το ανθεκτικό άμυλο μειώνει μια σειρά καρκίνων κατά πάνω από 60%. Η επίδραση ήταν πιο εμφανής στο ανώτερο τμήμα του εντέρου», εξήγησε ο καθηγητής John Mathers, καθηγητής Ανθρώπινης Διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Newcastle. «Αυτό είναι σημαντικό, καθώς οι καρκίνοι του ανώτερου γαστρεντερικού σωλήνα είναι δύσκολο να διαγνωστούν και συχνά δεν εντοπίζονται έγκαιρα». 

Το ανθεκτικό άμυλο μπορεί να ληφθεί ως συμπλήρωμα σε σκόνη και βρίσκεται φυσικά στα μπιζέλια, τα φασόλια, τη βρώμη και άλλα αμυλούχα τρόφιμα. Η δόση που χρησιμοποιήθηκε στη δοκιμή είναι ισοδύναμη με την κατανάλωση μιας μπανάνας καθημερινά, πριν γίνουν πολύ ώριμες και μαλακές, το άμυλο στις μπανάνες αντιστέκεται στη διάσπαση και φτάνει στο έντερο όπου μπορεί να αλλάξει τον τύπο των βακτηρίων που ζουν εκεί. 

  

Το ανθεκτικό άμυλο είναι ένας τύπος υδατάνθρακα που δεν πέπτεται στο λεπτό έντερο, αλλά ζυμώνεται στο παχύ έντερο, τροφοδοτώντας τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου στην πραγματικότητα δρα, όπως οι διαιτητικές ίνες στο πεπτικό μας σύστημα. Αυτός ο τύπος αμύλου έχει πολλά οφέλη για την υγεία και λιγότερες θερμίδες από το κανονικό άμυλο. Πιστεύουμε ότι το ανθεκτικό άμυλο μπορεί να μειώσει την ανάπτυξη καρκίνου, αλλάζοντας τον βακτηριακό μεταβολισμό των χολικών οξέων και να μειώσει εκείνους τους τύπους χολικών οξέων που μπορούν να βλάψουν το DNA μας και τελικά να προκαλέσουν καρκίνο. Ωστόσο, αυτό χρειάζεται περαιτέρω έρευνα. 

 Ο καθηγητής Sir John Burn, από το Newcastle University and Newcastle Hospitals NHS Foundation Trust, ο οποίος διεξήγαγε τη δοκιμή μαζί με τον καθηγητή Mathers, δήλωσε: «Όταν ξεκινήσαμε τις μελέτες πριν από 20 και πλέον χρόνια, σκεφτήκαμε ότι τα άτομα με γενετική προδιάθεση για καρκίνο του παχέος εντέρου θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να εξετάσουμε αν θα μπορούσαμε να μειώσουμε τον κίνδυνο καρκίνου είτε με ασπιρίνη είτε με ανθεκτικό άμυλο». 

«Οι ασθενείς με σύνδρομο Lynch είναι υψηλού κινδύνου, καθώς είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο, οπότε η διαπίστωση ότι η ασπιρίνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και το ανθεκτικό άμυλο άλλους καρκίνους κατά το ήμισυ είναι ζωτικής σημασίας. Με βάση τη δοκιμή μας, το NICE συστήνει τώρα την ασπιρίνη για άτομα με υψηλό γενετικό κίνδυνο καρκίνου, τα οφέλη είναι σαφή  η ασπιρίνη και το ανθεκτικό άμυλο λειτουργούν» δήλωσε ο καθηγητής Sir John Burn. 

Μακροχρόνια μελέτη  

Μεταξύ του 1999 και του 2005, σχεδόν 1000 συμμετέχοντες άρχισαν να λαμβάνουν είτε ανθεκτικό άμυλο σε μορφή σκόνης κάθε μέρα για δύο χρόνια είτε ασπιρίνη είτε εικονικό φάρμακο μια σκόνη που έμοιαζε με το ανθεκτικό άμυλο αλλά ήταν ανενεργή. 

Στο τέλος του σταδίου της θεραπείας, δεν υπήρχε συνολική διαφορά μεταξύ εκείνων που είχαν πάρει ανθεκτικό άμυλο ή ασπιρίνη και εκείνων που δεν είχαν πάρει. Ωστόσο, η ερευνητική ομάδα ανέμενε μια πιο μακροπρόθεσμη επίδραση και σχεδίασε τη μελέτη για περαιτέρω παρακολούθηση. 

Κατά την περίοδο της παρακολούθησης, υπήρξαν μόλις 5 νέες περιπτώσεις καρκίνου του ανώτερου τμήματος του γαστρεντερικού σωλήνα μεταξύ των 463 συμμετεχόντων που είχαν λάβει το ανθεκτικό άμυλο σε σύγκριση με 21 μεταξύ των 455 που έπαιρναν το εικονικό φάρμακο. 

Το προφίλ της δοκιμής που δείχνει την κατανομή των συμμετεχόντων ανά ομάδα τυχαιοποίησης και τη διάρκεια της παρακολούθησης μαζί με τα καταμετρημένα αποτελέσματα των διαγνώσεων καρκίνου μεταξύ των συμμετεχόντων CRC, καρκίνος του παχέος εντέρου- LS Ca, καρκίνοι που σχετίζονται με το σύνδρομο Lynch (εκτός του καρκίνου του παχέος εντέρου).  

Ο καθηγητής Tim Bishop, στο Πανεπιστήμιο του Leeds, ο οποίος διεξήγαγε επίσης τη δοκιμή, δήλωσε: «Τα αποτελέσματα είναι συναρπαστικά, αλλά το μέγεθος της προστατευτικής επίδρασης στο ανώτερο τμήμα του γαστρεντερικού σωλήνα ήταν απροσδόκητο, οπότε απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την αναπαραγωγή αυτών των ευρημάτων». 

Δεδομένου ότι η διάγνωση και η αντιμετώπιση αυτών των καρκίνων είναι δύσκολη, το εύρημα αυτό έχει σημαντικά δυνητικά οφέλη για τους ασθενείς με σύνδρομο Lynch. Επιπλέον, η πιθανότητα ότι το ανθεκτικό άμυλο, και κατ’ αναλογία άλλες μορφές διαιτητικών ινών, μπορεί να μειώσουν τους καρκίνους του ανώτερου γαστρεντερικού σωλήνα στον ευρύτερο πληθυσμό θα πρέπει να διερευνηθεί σε μεγάλης κλίμακας προοπτικές μελέτες κοόρτης. 

 

Χρόνος μέχρι τον πρώτο καρκίνο του παχέος εντέρου και χρόνος μέχρι τον πρώτο μη-κολπορθικό καρκίνο «Καρκίνος του συνδρόμου Lynch» σε όλους τους συμμετέχοντες στη μελέτη CAPP2 που παρακολουθήθηκαν για 10 χρόνια και για 20 χρόνια στην Αγγλία, τη Φινλανδία και την Ουαλία. Αναλογικοί κίνδυνοι Cox (HR και 95% CI) που συγκρίνουν όσους έλαβαν ανθεκτικό άμυλο έναντι όσων έλαβαν εικονικό φάρμακο και απεικονίζονται με καμπύλες αθροιστικής επίπτωσης (n = 918).  

Η ομάδα ηγείται τώρα της διεθνούς δοκιμής CaPP3, στην οποία έχουν εγγραφεί περισσότερα από 1.800 άτομα με σύνδρομο Lynch για να εξεταστεί κατά πόσον μπορούν να χρησιμοποιηθούν μικρότερες, ασφαλέστερες δόσεις ασπιρίνης για να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρκίνου. 

 

Ανακάλυψε την διατροφική αξία της γλυκοπατάτας που διαθέτει τεράστια οφέλη για τον οργανισμό 

Οι γλυκοπατάτες είναι ευπροσάρμοστες και θρεπτικές ουσίες, καθώς περιέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Α, βιταμίνης C και μαγγανίου σε κάθε μερίδα. Έχουν επίσης αντικαρκινικές ιδιότητες και μπορούν να προωθήσουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, την υγεία του εντέρου, τη λειτουργία του εγκεφάλου και την υγεία των ματιών. Οι γλυκοπατάτες είναι γλυκά, αμυλούχα ριζώδη λαχανικά που καλλιεργούνται παγκοσμίως. Κυκλοφορούν σε διάφορα μεγέθη και χρώματα – συμπεριλαμβανομένων του πορτοκαλί, του λευκού και του μοβ – και είναι πλούσιες σε βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Παρέχουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία και είναι εύκολο να τα προσθέσεις στη διατροφή σου.

Διάβασε εκπληκτικά οφέλη της γλυκοπατάτας για την υγεία:

Προωθεί την υγεία του εντέρου

Οι φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά στις γλυκοπατάτες μπορεί να είναι ευεργετικά για την υγεία του εντέρου. Οι γλυκοπατάτες περιέχουν δύο τύπους φυτικών ινών: διαλυτές και αδιάλυτες. Το σώμα μας δεν μπορεί να χωνέψει κανέναν από τους δύο τύπους. Ως εκ τούτου, οι φυτικές ίνες παραμένουν μέσα στο πεπτικό μας σύστημα και παρέχουν μια ποικιλία από οφέλη για την υγεία του εντέρου που σχετίζονται με το έντερο.

  • Ορισμένοι τύποι διαλυτών ινών – γνωστοί ως παχύρρευστες ίνες – απορροφούν νερό και μαλακώνουν τα κόπρανά μας. Από την άλλη πλευρά, οι μη ιξώδεις, αδιάλυτες ίνες δεν απορροφούν νερό και προσθέτουν όγκο.
  • Ορισμένες διαλυτές και αδιάλυτες ίνες μπορούν επίσης να ζυμωθούν από τα βακτήρια στο παχύ έντερό μας, δημιουργώντας ενώσεις που ονομάζονται λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας, τα οποία τροφοδοτούν τα κύτταρα του εντερικού μας βλεννογόνου και τα διατηρούν υγιή και ισχυρά.
  • Οι πλούσιες σε φυτικές ίνες δίαιτες που περιέχουν 20-33 g φυτικών ινών την ημέρα έχουν συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου και πιο τακτικές κινήσεις του εντέρου.
  • Τα αντιοξειδωτικά στις γλυκοπατάτες μπορεί επίσης να παρέχουν οφέλη για το έντερο.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Dnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.grtheissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top