Now Reading
Γιατί το να καταγράφεις το πρόγραμμά σου σε χαρτί και όχι σε υπολογιστή είναι πιο αποτελεσματικό

Γιατί το να καταγράφεις το πρόγραμμά σου σε χαρτί και όχι σε υπολογιστή είναι πιο αποτελεσματικό

Avatar photo
ατζέντα

Έρευνα απέδειξε πως το να χρησιμοποιείς μια ατζέντα, ένα ημερολόγιο ακόμη κι ένα αυτοσχέδιο χαρτί για να καταγράφεις τις υποχρεώσεις της ημέρας μπορεί να σε βοηθήσει στην καλύτερη επίτευξή τους.

Πόσες λίστες χρειάζεται να κάνεις στις αρχές κάθε μήνα για να βάλεις τάξη στην καθημερινότητά σου; Προθεσμίες στην εργασία, ραντεβού με γιατρούς, λίστες με είδη για super market, ταξιδιωτικά σχέδια, είναι μόνο μερικά από τα πολλά πράγματα που διαχειριζόμαστε  καθημερινά. Η σκέψη για όλα αυτά μπορεί να γίνει εντελώς αγχωτική, ακόμα κι αν μερικά από αυτά είναι ευχάριστα.

Με την έλευση του νέου έτους, τώρα είναι η ιδανική στιγμή για να οργανωθούμε. Εσύ ατζέντα πήρες; Γιατί όπως λένε και οι ειδικοί, πρέπει να εγκαταλείψεις το ψηφιακό ημερολόγιο και να επιστρέψεις σε πιο αποτελεσματικούς τρόπους καταγραφής των υποχρεώσεων και των στόχων σου. Μπορεί να φαίνεται ντεμοντέ, αλλά οι μελέτες δείχνουν ότι είναι καλύτερο να σημειώνεις με χαρτί και μολύβι τις λίστες υποχρεώσεων σου για να μπορείς να τις διεκπαιρεώσεις. 

Να γιατί πρέπει να χρησιμοποιείς φυσική ατζέντα για να καταγράφεις τις υποχρεώσεις σου

Γιατί το να καταγράφεις το πρόγραμμά σου σε χαρτί και όχι σε υπολογιστή είναι πιο αποτελεσματικό Αν δεν είσαι από εκείνους τους σπάνιους ανθρώπους που μπορούν να παρακολουθούν τα σχέδιά τους και να τα καταγράφουν στο μυαλό τους χωρίς να χρειάζονται σημειώσεις και υπενθυμίσεις, είσαι αναγκασμένη να τα σημειώνεις όλα για να τα θυμάσαι. Αυτό σημαίνει συνήθως πως πρέπει να χρησιμοποιείς ένα ημερολόγιο. Ωστόσο, παρόλο που οι περισσότεροι έχουν συνηθίσει τα τελευταία χρόνια να βάζουν υπενθυμίσεις στον υπολογιστή ή στο κινητό τους, η πρακτική της καταγραφής πραγμάτων σε ένα σημειωματάριο είναι ζωτικής σημασίας για να αισθάνεσαι  οργανωμένη, λένε οι ειδικοί. Αυτό σε βοηθά να καταλάβεις πόσα ακριβώς πρέπει να κάνεις και πόσο χρόνο έχεις για την διεκπεραίωση τους. Βασικά, η καταγραφή των πραγμάτων σού  δίνει τη σαφήνεια που δεν κάνει η πληκτρολόγηση των υποχρεώσεων στο τηλέφωνό σου.

Μια μελέτη του 2021 διαπίστωσε ότι τα άτομα που κρατούσαν σημειώσεις με στυλό και χαρτί εμφάνιζαν περισσότερη εγκεφαλική δραστηριότητα και μνήμη από τα άτομα που κρατούσαν σημειώσεις στα smartphone τους. Επιπλέον, τα άτομα που έγραφαν στο χέρι ολοκλήρωσαν τη λήψη σημειώσεων 25% πιο γρήγορα από εκείνους που χρησιμοποιούσαν τηλέφωνο ή tablet.

Γιατί το να καταγράφεις το πρόγραμμά σου σε χαρτί και όχι σε υπολογιστή είναι πιο αποτελεσματικόΈνας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο καθηγητής νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου του Τόκιο Kuniyoshi L. Sakai, εξήγησε τα ευρήματα της μελέτης ως εξής:

«Το χαρτί είναι πιο προηγμένο και χρήσιμο σε σύγκριση με τα ηλεκτρονικά έγγραφα, επειδή το χαρτί περιέχει περισσότερες μοναδικές πληροφορίες για την ανάκληση της μνήμης», λέει ο καθηγητής.  Με άλλα λόγια, ενώ τα ψηφιακά έγγραφα είναι ομοιόμορφα, οι ιδιορρυθμίες του στυλό και του χαρτιού βοηθούν στο «τρέξιμο» της μνήμης. Η απλή πράξη της καταγραφής των πραγμάτων σε ένα χαρτί  μπορεί, στην πραγματικότητα, να κάνει την απομνημόνευσή τους πολύ πιο εύκολη. «Το μήνυμά μας είναι να χρησιμοποιούμε χάρτινα σημειωματάρια για πληροφορίες που πρέπει να μάθουμε ή να απομνημονεύσουμε», λέει ο καθηγητής Sakai.

Ποιο είδος ατζέντας είναι καταλληλότερο

Ένα μηνιαίο calendar είναι ιδανικός για για να βλέπεις με μια ματιά τις υποχρεώσεις του μήνα. Εάν είσαι πιο αναλυτική και προτιμάς να σημειώνεις καθημερινά  τι χρειάζεται να κάνεις, μπορείς να προτιμήσεις ένα σημειωματάριο που περιλαμβάνει την κάθε ημέρα ξεχωριστά. 

Γιατί το να καταγράφεις το πρόγραμμά σου σε χαρτί και όχι σε υπολογιστή είναι πιο αποτελεσματικό

Στο εμπόριο θα βρεις πολλών ειδών ατζέντες, με διαφορετική σχεδίαση, χρώματα και σχέδια. Δεν υπάρχει σωστό και λάθος στο ποια θα προτιμήσεις αρκεί να εξυπηρετεί τις ανάγκες σου. Υπάρχουν ημερολόγια με quotes, φράσεις για να παίρνεις καθημερινά έμπνευση, ημερολόγια με υπενθυμίσεις για παγκόσμιες ημέρες, για να κάνεις τον σωστό σχεδιασμό της εβδομάδας σου και πολλές άλλες που σου δίνουν τη δυνατότητα να γεμίσεις με χρώματα κι αυτοκόλλητα τα to do σου για να μοιάζει η ατζέντα σου σαν ένα προσωπικό ημερολόγιο!

Διάβασε επίσης:

Να είσαι ευγνώμων! Οι επιστήμονες έχουν βρει τον τρόπο που βελτιώνει την ψυχική σου υγεία

Η εξάσκηση της ευγνωμοσύνης δεν πρέπει να προορίζεται μόνο στη περίοδο των διακοπών, η εξάσκηση της στην καθημερινή σου  ζωή μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ψυχική σου υγεία. Στη συνέχεια, θα αναφερθούμε στο γιατί η ευγνωμοσύνη κάνει καλό και θα σου δώσουμε μερικές συμβουλές για το πώς να είσαι πιο ευγνώμων στη ζωή σου.

Γιατί το να καταγράφεις το πρόγραμμά σου σε χαρτί και όχι σε υπολογιστή είναι πιο αποτελεσματικόΓιατί το να είσαι ευγνώμων κάνει καλό στην ψυχική σου υγεία;

Το να δείχνεις ευγνωμοσύνη και να έχεις μια συνολικά θετική στάση απέναντι στη ζωή μπορεί απλώς να σε κάνει να αισθάνεσαι πιο ευτυχισμένος άνθρωπος. Αλλά μαζί με αυτό το θετικό συναίσθημα, το να είσαι ευγνώμων μπορεί να έχει πραγματικά, απτά αποτελέσματα στη σωματική και ψυχική σου υγεία. Δες τι μπορεί να κάνει η ευγνωμοσύνη για σένα.

  1. Μειώνει το στρες: Η ευγνωμοσύνη έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το άγχος. Τα συναισθήματα ευγνωμοσύνης ενεργοποιούν τον εγκέφαλό μας  να απελευθερώσει ντοπαμίνη και σεροτονίνη, δύο χημικές ουσίες που ενισχύουν τη διάθεσή μας. Αν η διάθεσή σου βελτιώνεται, είναι λιγότερο πιθανό να αισθάνεσαι αγχωμένη.
  2. Ενισχύει τη διάθεση: Για τον ίδιο λόγο που η ευγνωμοσύνη μειώνει το στρες, ενισχύει τη διάθεσή μας λόγω της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης που απελευθερώνονται όταν εκφράζουμε ευγνωμοσύνη.
  3. Μειώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης: Μελέτες έχουν συνδέσει τους ανθρώπους που νιώθουν περισσότερη ευγνωμοσύνη με λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης. Η εξάσκηση της ευγνωμοσύνης έχει διερευνηθεί ακόμη και ως μέθοδος θεραπείας για τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Διάβασε τη συνέχεια του άρθρου ΕΔΩ

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-A
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-A



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!







OPINION POST

Dnews

theissue.gr

OPINION POST

Copyright © 2022 – 2024 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by OPINION POST