Now Reading
Δοκίμασε τη σκανδιναβική μέθοδο ύπνου αν θες να κοιμάσαι καλά με τον σύντροφο σου

Δοκίμασε τη σκανδιναβική μέθοδο ύπνου αν θες να κοιμάσαι καλά με τον σύντροφο σου

Avatar photo
χαρούμενο ζευγάρι αγκαλιά

Η σκανδιναβική μέθοδος είναι το sleep hack που θα βελτιώσει τον ύπνο σας.

Πολλά ζευγάρια διαφέρουν πολύ στον ύπνο τους. Για παράδειγμα, μπορεί εσύ να κοιμάσαι βαριά, να κινείσαι συνέχεια στον ύπνο σου και να θέλεις να τυλίγεσαι με το πάπλωμα γιατί κρυώνεις, ενώ ο σύντροφος σου να κάνει πιο ελαφρύ ύπνο και να θέλει σχεδόν να μη σκεπάζεται. Αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα καθώς κανένας από τους δυο σας δε μπορεί να ευχαριστηθεί τον ύπνο αλλά και να ξεκουραστεί.

Η λύση ονομάζεται σκανδιναβική μέθοδος ύπνου – όπου ένα ζευγάρι κοιμάται με δύο παπλώματα στο κρεβάτι αντί για ένα. Το ιδιοφυές αυτό sleep hack λέγεται ότι κάνει θαύματα στη βελτίωση του ύπνου σας -και κατ’ επέκταση της σχέσης σας- και είναι κοινή πρακτική σε όλη τη Σκανδιναβία. Είναι τόσο δημοφιλής αυτή η μέθοδος, που σταθερά εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη.

ζευγάρι αγκαλιά

Τα δυο παπλώματα

Με το να έχετε ξεχωριστά σκεπάσματα και οι δυο θα μπορέσετε να κοιμηθείτε υπέροχα και αδιάκοπα. Η σκανδιναβική μέθοδος απαιτεί να μην υπάρχει πανωσέντονο, οπότε κάνει ακόμη καλύτερο τον ύπνο για εσένα και τον συντρόφο σου.

Για ποιον είναι η σκανδιναβική μέθοδος ύπνου;

«Η Σκανδιναβική Μέθοδος Ύπνου μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για ζευγάρια που έχουν διαφορές στις προτιμήσεις της θερμοκρασίας ή αν ο ένας σύντροφος κλέβει σεντόνια ή στριφογυρίζει», εξηγεί η Dr. Wendy Troxel, επιστήμονας συμπεριφοράς, συγγραφέας του βιβλίου Sharing the Covers: Every Couple’s Guide to Better Sleep, και επιστημονική σύμβουλος του The Sleep Foundation.

«Μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως συμβιβασμός για ζευγάρια που διαφέρουν ως προς τις προτιμήσεις τους όσον αφορά τα κλινοσκεπάσματα, αλλά δε θέλουν να κοιμούνται σε ξεχωριστά υπνοδωμάτια». Αν έχεις σκεφτεί ποτέ να πάρετε «διαζύγιο ύπνου», η σκανδιναβική μέθοδος ύπνου θα μπορούσε να είναι ένα καλό πρώτο βήμα. Η μέθοδος είναι επίσης μια καλή επιλογή για ζευγάρια που έχουν διαφορετικά ωράρια που απαιτούν να ξυπνούν και να κοιμούνται σε διαφορετικές ώρες. Όσο χρήσιμη και αν είναι η μέθοδος ύπνου, η Dr. Troxel προειδοποιεί ότι δεν είναι η λύση για τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν πιο έντονες προκλήσεις στον ύπνο, όπως το ροχαλητό.

ροχαλητό

Πριν τη δοκιμάσεις με τον σύντροφο σου

Πριν δοκιμάσετε τη σκανδιναβική μέθοδο ύπνου, η σύμβουλος ζευγαριών Genesis Games, LMHC συνιστά να κάνετε μια συζήτηση με τον σύντροφο σου σχετικά με τις προθέσεις πίσω από την αλλαγή, ώστε να βεβαιωθείς ότι το επιθυμείτε και οι δυο σας. «Εγώ θα έκανα μια συζήτηση με τον σύντροφο μου και θα εξασφάλιζα ότι συμφωνούμε και καταλαβαίνουμε τον σκοπό», λέει η Games. Θα πρέπει επίσης να αγκαλιάζεστε πριν από τον ύπνο, σύμφωνα με την Dr. Troxel. «Υπάρχει το ενδεχόμενο ότι αν ο κάθε σύντροφος είναι αναπαυμένος στο ατομικό του παπλωματάκι και κρεβάτι, μπορεί να μειωθεί η ευκαιρία για εγγύτητα και αγκαλιά», εξηγεί. «Επομένως, είναι σημαντικό τα ζευγάρια να φροντίζουν να μην εγκαταλείπουν την ευκαιρία να είναι σωματικά κοντά, πριν κοιμηθούν».

Αξίζει να δοκιμάσετε τη σκανδιναβική μέθοδο ύπνου;

«Αν και μπορεί να φαίνεται αντισυμβατικό να έχετε ξεχωριστά παπλώματα, αν αυτό πρόκειται να εξαλείψει τους ασήμαντους καβγάδες και να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου των συντρόφων, αξίζει τουλάχιστον να το δοκιμάσετε», λέει η Games. «Ο κακός ύπνος συνδέεται με σωματικές παθήσεις, εκτός από την ευερεθιστότητα, την κούραση, την έλλειψη συγκέντρωσης, ακόμη και την επιδείνωση άλλων καταστάσεων ψυχικής υγείας, όπως το άγχος και η κατάθλιψη… Ο χρόνιος κακός ύπνος μπορεί να γίνει σοβαρό ζήτημα για τους μακροχρόνιους συντρόφους».

 

χαρούμενο ζευγάρι αγκαλιάΑν λοιπόν ο ύπνος με τον σκανδιναβικό τρόπο πρόκειται να βελτιώσει τον ύπνο του συντρόφου σου και τον δικό σου, και να ελαχιστοποιήσει τις πιθανές δυσαρέσκειες μεταξύ σας, η Games λέει να το κάνετε χωρίς ντροπή. «Μη συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλα ζευγάρια και επικεντρωθείτε σε αυτό που λειτουργεί καλύτερα για τους δυο σας». Η Dr. Troxel συμφωνεί ότι αν η μέθοδος πρόκειται να βελτιώσει τον ύπνο σας, μόνο να βελτιώσει τη σχέση σας μπορεί. «Ένα άτομο που κοιμάται καλά είναι πιο ευτυχισμένο, πιο υγιές, επικοινωνεί καλύτερα και είναι λιγότερο επιρρεπές σε συγκρούσεις – όλα αυτά μπορούν να υποστηρίξουν την υγιή λειτουργία της σχέσης».

Διάβασε επίσης:

5 πράγματα που κάνουν οι ψυχολόγοι για να ηρεμήσουν το μυαλό τους πριν τον ύπνο

Όταν προστατεύουμε τον ύπνο μας, δίνουμε στον εγκέφαλό μας την ευκαιρία να επανέλθει και να αναζωογονηθεί. Μια νύχτα με καλό και σταθερό ύπνο θα υποστηρίξει τη συνολική μας ευεξία με τέτοιο τρόπο που τίποτα άλλο δεν μπορεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι επαγγελματίες της ψυχικής υγείας δεν έχουν μερικές φορές πρόβλημα να ηρεμήσουν τη νύχτα. Εξάλλου και οι θεραπευτές βιώνουν συναισθήματα άγχους και στρες και πρέπει να διαχειριστούν τεράστιες λίστες εργασιών, όπως και οι υπόλοιποι από εμάς. 

Η μόνη μας διαφορά; Πολλοί έχουν στρατηγικές για να ηρεμήσουν την «ψυχική φλυαρία» τη νύχτα και να αποκοιμηθούν πιο εύκολα. Οι ψυχολόγοι και ψυχοθεραπευτές μας λένε τι κάνουν πριν τον ύπνο για να ηρεμήσουν και μοιράζονται τις συμβουλές τους για το πώς μπορούμε να κάνουμε το ίδιο. 

Διάβασε εδώ τη συνέχεια.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
κορίτσι σε σκάλες
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Dnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.grtheissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top