Now Reading
Ασπαρτάμη: Τι είναι, ποιες παρενέργειες έχει και πόσο συχνά μπορείς να την καταναλώνεις

Ασπαρτάμη: Τι είναι, ποιες παρενέργειες έχει και πόσο συχνά μπορείς να την καταναλώνεις

Avatar photo
Ασπαρτάμη: Τι είναι, ποιες παρενέργειες έχει και πόσο συχνά μπορείς να την καταναλώνεις

Για πολλούς από εμάς η ασπαρτάμη είναι η βασική γλυκαντική ουσία που χρησιμοποιούμε καθημερινά για τον καφέ μας και όχι μόνο, καιρός είναι να μάθουμε πόσο καλή είναι για την υγεία μας η συχνή κατανάλωση της. 

Η ασπαρτάμη είναι μια τεχνητή γλυκαντική ουσία που είναι περίπου 200 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη. Περιέχει μόλις τέσσερις θερμίδες ανά γραμμάριο και χρησιμοποιείται συνήθως σε διαιτητικά ποτά και τροφές με λίγες θερμίδες. Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν ασπαρτάμη αντί των θερμιδικών γλυκαντικών ως τρόπο για να μειώσουν τις θερμίδες και να διαχειριστούν την πρόσληψη πρόσθετης ζάχαρης. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές ανησυχίες για την υγεία που σχετίζονται με τη συχνή κατανάλωση ασπαρτάμης και τροφών και ποτών με ζαχαρούχο ασπαρτάμη.

Γιατί οι άνθρωποι χρησιμοποιούν ασπαρτάμη

Η ασπαρτάμη είναι ένα από τα πιο κοινά τεχνητά γλυκαντικά σε όλο τον κόσμο. Εισήλθε για πρώτη φορά στην αγορά τροφίμων το 1981 και συνεχίζει να αντικαθιστά τη ζάχαρη σε αναψυκτικά, γλυκά και διαιτητικά τρόφιμα. Είναι το κύριο συστατικό σε δημοφιλή υποκατάστατα ζάχαρης μηδενικών θερμίδων και μπορεί να βρεθεί σε αναψυκτικά διαίτης, τσίχλες, και προϊόντα χωρίς ζάχαρη.

Τι είναι η ασπαρτάμη, ποιες είναι οι παρενέργειες της και πόσο συχνά μπορείς να την καταναλώνεις

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τεχνητά γλυκαντικά όπως η ασπαρτάμη για να μειώσουν τον αριθμό των θερμίδων που καταναλώνουν και να βοηθήσουν στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα τους. Για παράδειγμα, μια μερίδα κανονικής κόκα κόλα περιέχει 140 θερμίδες , ενώ η ίδια μερίδα διαιτητικής κόλα παρέχει μηδέν θερμίδες και μηδέν γραμμάρια ζάχαρης. Σε αντίθεση με τα θερμιδικά γλυκαντικά, όπως η επιτραπέζια ζάχαρη και το σιρόπι καλαμποκιού, η ασπαρτάμη έχει ελάχιστη επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, γι’ αυτό και συνιστάται συχνά σε άτομα με προδιαβήτη και διαβήτη. Επιπλέον, επειδή τα τεχνητά γλυκαντικά περιέχουν ουσιαστικά μηδενικές θερμίδες, πολλοί άνθρωποι θεωρούν τα τεχνητά ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά ως «πιο υγιεινά» από τα προϊόντα που γλυκαίνουν με ζάχαρη.

Ωστόσο, η τακτική κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών έχει συνδεθεί με πολλά ζητήματα υγείας, γι’ αυτό και η ασφάλεια πολλών τεχνητών γλυκαντικών, συμπεριλαμβανομένης της ασπαρτάμης, αμφισβητείται από επιστήμονες και γιατρούς εδώ και δεκαετίες.

Είναι η ασπαρτάμη κακή για τον οργανισμό μας;

Η υψηλή κατανάλωση προϊόντων που περιέχουν ασπαρτάμη, όπως τα αναψυκτικά διαίτης, έχει συνδεθεί με πολλές ανησυχίες για την υγεία. Ωστόσο, η έρευνα είναι ακόμη σε εξέλιξη. Πρόσφατα, ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) —η αντικαρκινική υπηρεσία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ)— ταξινόμησε την ασπαρτάμη ως καρκινογόνο της ομάδας 2Β. Οι καρκινογόνες ουσίες της ομάδας 2Β θεωρούνται πιθανώς καρκινογόνες για τον άνθρωπο, που σημαίνει ότι μπορεί να έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν καρκίνο.

Ο οργανισμός ταξινόμησε την ασπαρτάμη στην ομάδα 2Β με βάση περιορισμένα στοιχεία ότι η κατανάλωση ασπαρτάμης μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στους ανθρώπους. Αυτό δεν σημαίνει ότι η κατανάλωση ασπαρτάμης θα οδηγήσει απαραίτητα σε καρκίνο. Ωστόσο, υποδηλώνει ότι οι δίαιτες πολύ πλούσιες σε ασπαρτάμη μπορεί να είναι επιβλαβείς για την υγεία και μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου με την υπερβολική κατανάλωση. Μια μελέτη που περιελάμβανε δεδομένα σε 102.865 άτομα διαπίστωσε ότι οι υψηλοί καταναλωτές συνολικών τεχνητών γλυκαντικών, συμπεριλαμβανομένης της ασπαρτάμης, είχαν 13% υψηλότερο κίνδυνο για συνολικό καρκίνο σε σύγκριση με τους μη καταναλωτές. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η χρήση της ασπαρτάμης και ενός άλλου τεχνητού γλυκαντικού που ονομάζεται ακεσουλφάμη-Κ είχε την ισχυρότερη σχέση με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) έχει εκδώσει δήλωση ότι διαφωνεί με την ταξινόμηση της ασπαρτάμης από το IARC ως πιθανό καρκινογόνο για τον άνθρωπο.

Ασπαρτάμη: Τι είναι, ποιες παρενέργειες έχει και πόσο συχνά μπορείς να την καταναλώνεις

Πιθανές παρενέργειες της ασπαρτάμης

Εκτός από την πιθανή πρόκληση αυξημένου κινδύνου καρκίνου, οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ασπαρτάμη έχουν συνδεθεί με άλλες ανησυχίες για την υγεία. Ωστόσο, πολλά από τα ευρήματα σχετικά με την ασπαρτάμη και την υγεία είναι ασυνεπή, πράγμα που σημαίνει ότι ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η ασπαρτάμη μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία, ενώ άλλες δεν βρήκαν καμία επίδραση.

Μπορεί να βλάψει το μικροβίωμα

Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών, όπως η ασπαρτάμη, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το γαστρεντερικό μικροβίωμα ή τα βακτήρια στο έντερο και να προάγει ένα προφλεγμονώδες περιβάλλον στον πεπτικό σωλήνα. Για παράδειγμα, μελέτες σε ζώα και ανθρώπους δείχνουν ότι η ασπαρτάμη μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των παθογόνων ή που προκαλούν ασθένειες βακτηρίων στο έντερο ενώ μειώνει τη μικροβιακή ποικιλομορφία. Η ύπαρξη μικροβιακής ποικιλομορφίας ή πολλών διαφορετικών ειδών βακτηρίων θεωρείται σημάδι υγιούς έντερο. Μια πρόσφατη μελέτη 120 ατόμων βρήκε ότι η πρόσληψη ασπαρτάμης άλλαξε σημαντικά τη μικροχλωρίδα του εντέρου και επηρέασε σημαντικά τη λειτουργία της μικροχλωρίδας σε σύγκριση με τις ομάδες ελέγχου.

Μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα

Η ασπαρτάμη και άλλα τεχνητά γλυκαντικά συνιστώνται συχνά σε άτομα με διαβήτη ως εναλλακτική λύση στη ζάχαρη. Ωστόσο, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η χρήση ασπαρτάμης δεν βελτιώνει τον γλυκαιμικό έλεγχο ή τη διαχείριση των βέλτιστων επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι η τακτική χρήση ασπαρτάμης μπορεί να μειώσει την ευαισθησία του σώματος στην ινσουλίνη, την ορμόνη που ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο, τα ευρήματα είναι αντικρουόμενα και απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να κατανοηθεί πώς η ασπαρτάμη επηρεάζει τον γλυκαιμικό έλεγχο.

Μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία του εγκεφάλου

Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι τα τεχνητά γλυκαντικά όπως η ασπαρτάμη μπορεί να αυξήσουν το οξειδωτικό στρες στο σώμα, το οποίο θα μπορούσε να βλάψει τη γνωστική υγεία. Μια μελέτη που περιελάμβανε δεδομένα σε 2.888 άτομα βρήκε ότι άτομα που κατανάλωναν ένα ή περισσότερα ποτά με τεχνητά γλυκαντικά την ημέρα είχαν σχεδόν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια σε σύγκριση με άτομα που δεν κατανάλωναν τεχνητά ζαχαρούχα ποτά.

λευκη κουπα με καφε και κουτακι με ζαχαρινες
Η μελέτη συνέδεσε επίσης την πρόσληψη τεχνητά ζαχαρούχων ποτών με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού. Είναι ενδιαφέρον ότι τα αναψυκτικά με ζάχαρη δεν συνδέονταν με κίνδυνο άνοιας. Η ασπαρτάμη μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά τη νευροσυμπεριφορική υγεία – ή τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος ρυθμίζει τα συναισθήματα, τη συμπεριφορά και τη μάθηση – αυξάνοντας τα επίπεδα της ορμόνης του στρες, κορτιζόλης και αυξάνοντας την ευπάθεια του εγκεφάλου στο οξειδωτικό στρες.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ασπαρτάμη (25 mg/kg σωματικού βάρους την ημέρα) για οκτώ ημέρες ήταν πιο ευερέθιστοι, εμφάνιζαν περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης και είχαν χειρότερες επιδόσεις στα τεστ προσανατολισμού στο χώρο.

ζαχαρη. συσκευη μετρησης ζαχαρου
Μπορεί να βλάψει την υγεία της καρδιάς

Μια πρόσφατη μελέτη που περιελάμβανε δεδομένα σε 103.388 άτομα βρήκε ότι η πρόσληψη τεχνητών γλυκαντικών συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και συγκεκριμένα η πρόσληψη ασπαρτάμης συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού κατά 17%. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην επίδραση των τεχνητών γλυκαντικών στη φλεγμονή, την υγεία του εντέρου, την κατάσταση βάρους, τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και πολλά άλλα.

Πόση ασπαρτάμη είναι πάρα πολύ

Αν και οργανισμοί όπως το IARC έχουν συνδέσει την ασπαρτάμη με ορισμένες ανησυχίες για την υγεία, ο FDA θεωρεί ότι η ασπαρτάμη είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση. Σύμφωνα με τον FDA, η ασπαρτάμη είναι ασφαλής σε δόσεις κάτω από 50 χιλιοστόγραμμα ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα. Για να φτάσει στο ανώτερο άκρο της Αποδεκτής Ημερήσιας Πρόσληψης (ADI), ένα άτομο που ζυγίζει 132 κιλά θα πρέπει να καταναλώσει περίπου 75 πακέτα γλυκαντικού ασπαρτάμης σε μία μόνο ημέρα. Αυτό το επίπεδο κατανάλωσης ασπαρτάμης θα ήταν δύσκολο να επιτευχθεί σε καθημερινή βάση, γι’ αυτό οργανισμοί όπως ο FDA εξακολουθούν να θεωρούν την ασπαρτάμη και άλλες τεχνητές γλυκαντικές ουσίες που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου ως ασφαλή για ανθρώπινη κατανάλωση.

Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα κατέστησε ασαφές εάν επίπεδα χαμηλότερα από το ADI βλάπτουν την υγεία. Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι τα άτομα που καταναλώνουν τακτικά ποτά με τεχνητά γλυκαντικά και καταναλώνουν τεχνητά γλυκαντικά υπό την τρέχουσα ADI διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ορισμένων προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένης της άνοιας και του εγκεφαλικού. Τα άτομα που έχουν φαινυλκετονουρία (PKU) πρέπει να αποφεύγουν την ασπαρτάμη. Η PKU είναι μια γενετική διαταραχή κατά την οποία το σώμα δεν έχει το ένζυμο που χρειάζεται για να διασπάσει ένα αμινοξύ που ονομάζεται φαινυλαλανίνη. Η ασπαρτάμη περιέχει φαινυλαλανίνη, επομένως δεν είναι κατάλληλη για άτομα με PKU. Μια δια βίου δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε φαινυλαλανίνη είναι η κύρια θεραπευτική επιλογή για άτομα με αυτήν την πάθηση.

Επιπλέον, ορισμένα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η ασπαρτάμη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου, και συγκεκριμένα καρκίνου του ήπατος. Ενώ χρειάζεται περισσότερη έρευνα, τα άτομα που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του ήπατος, όπως τα άτομα με χρόνια ιογενή ηπατίτιδα, τα άτομα με παχυσαρκία και τα άτομα με διαβήτη τύπου 2, μπορεί να θέλουν να περιορίσουν την πρόσληψη ασπαρτάμης και τροφών που περιέχουν ασπαρτάμη.

Διάβασε επίσης:

Το είδος της ζάχαρης που μπορείς να φας χωρίς τύψεις και να χάσεις και βάρος δεν είναι η στέβια

Η ζάχαρη παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία μας και η επίδραση της μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο και την ποσότητα που καταναλώνουμε. Η υπερβολική πρόσθετη ζάχαρη, που συνήθως βρίσκεται σε σνακ και ροφήματα με ζάχαρη, μπορεί να συμβάλει στην αύξηση βάρους, στον διαβήτη και σε καρδιακά προβλήματα.

ζαχαρη

Ωστόσο, υπάρχουν φυσικά σάκχαρα σε υγιεινά τρόφιμα όπως τα φρούτα και το γάλα. Αυτά τα σάκχαρα έρχονται συσκευασμένα με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Σε αντίθεση με τα πρόσθετα σάκχαρα, αυτά τα φυσικά σάκχαρα έχουν διαφορετική επίδραση στο σώμα μας και μπορούν να είναι ευεργετικά όταν καταναλώνονται ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Τα φρούτα, για παράδειγμα, προσφέρουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία πέρα από τα φυσικά τους σάκχαρα.

Δες εδώ ποια μορφή ζάχαρης θα σε κάνει να χάσεις βάρος 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-A
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-a



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!







OPINION POST

Dnews

theissue.gr

OPINION POST

Copyright © 2022 – 2024 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by OPINION POST