Now Reading
Αυτά είναι τα συμπληρώματα διατροφής που δεν πρέπει ποτέ να συνδυάζεις

Αυτά είναι τα συμπληρώματα διατροφής που δεν πρέπει ποτέ να συνδυάζεις

Avatar photo
Συμπληρώματα Διατροφής

Τα συμπληρώματα διατροφής έχουν δημιουργηθεί για να μας βοηθήσουν να πάρουμε απαραίτητα στοιχεία που χρειαζόμαστε, πρέπει όμως να ξέρουμε πως μπορούμε να τα παίρνουμε και ποιοι είναι οι σωστοί συνδυασμοί.

Οι περισσότεροι ενήλικες λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής, συμπεριλαμβανομένων των πολυβιταμινούχων-μεταλλικών συμπληρωμάτων, της βιταμίνης D και των συμπληρωμάτων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Οι ειδικοί τονίζουν εάν ορισμένα συμπληρώματα λαμβάνονται μαζί αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη αποτελεσματικότητα, να αυξήσει τον κίνδυνο παρενεργειών ή ακόμη και να προκαλέσει πιθανή βλάβη στην υγεία.  

Θα πρέπει να μιλήσεις με τον γιατρό σου πριν πάρεις οποιαδήποτε συμπληρώματα για να δεις αν είναι ασφαλή, ειδικά αν έχεις κάποια συγκεκριμένη κατάσταση υγείας ή αν παίρνεις συγκεκριμένα φάρμακα. Περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες λαμβάνουν καθημερινά κάποιο συμπλήρωμα ή βιταμίνη. Ανάλογα με το συμπλήρωμα που λαμβάνεις, ορισμένα ισχυρίζονται ότι καλύπτουν τα κενά θρεπτικών συστατικών στη διατροφή και τον τρόπο ζωής σου, ενώ άλλα στοχεύουν στην καταπολέμηση ελλείψεων, στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ορισμένων ασθενειών, στην ενίσχυση συγκεκριμένων τμημάτων του σώματός ή στην υποστήριξη της συνολικής υγείας.

 Συμπληρώματα Διατροφής   

Ενώ τα συμπληρώματα μπορούν να προσφέρουν μια ποικιλία πιθανών οφελών για την υγεία, οι ειδικοί λένε ότι είναι σημαντικό να τα χρησιμοποιείς με σύνεση και να εξετάζεις τον χρόνο πρόσληψής τους. Για παράδειγμα, η ταυτόχρονη λήψη όλων των συμπληρωμάτων μετά από ένα γεύμα ή σε μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας μπορεί να επηρεάσει τη δραστικότητα ή τα ποσοστά απορρόφησής τους ή ακόμη και να προκαλέσει επικίνδυνες επιπτώσεις στην υγεία.

 Συμπληρώματα Διατροφής   

«Ορισμένα συμπληρώματα μπορούν να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους, οδηγώντας σε μειωμένη αποτελεσματικότητα, αυξημένο κίνδυνο παρενεργειών ή πιθανή βλάβη στην υγεία σας», δήλωσε στο Verywell η Danielle Crumble Smith, RDN, πιστοποιημένη εγγεγραμμένη διαιτολόγος στο Top Nutrition Coaching.   

«Ορισμένα συμπληρώματα μπορεί να έχουν ασυνεπή συστατικά και δόσεις από παρτίδα σε παρτίδα», δήλωσε η Marilyn Tan, MD, διπλωματούχος ενδοκρινολογίας και εσωτερικής ιατρικής και κλινική αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, στο Verywell σε ένα email. Η Tan δήλωσε ότι οι κατασκευαστές προβάλλουν επίσης συχνά ισχυρισμούς υγείας που δεν έχουν μελετηθεί καλά σε τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές. Επιπλέον, ορισμένα συμπληρώματα μπορεί να προκαλέσουν βλάβη, παρόλο που θεωρούνται «φυσικά». Αν παίρνεις κάποια συμπληρώματα ή θέλεις να προσθέσεις κάποια στον τρόπο ζωής σου, εδώ είναι οι συνδυασμοί που πρέπει να προσέξεις και να αποφύγεις να αναμείξεις, σύμφωνα με τους ειδικούς. 

 Συμπληρώματα Διατροφής   

Συνδυασμοί συμπληρωμάτων που μπορεί να μειώσουν την αποτελεσματικότητα: 

Σύμφωνα με την Crumble Smith, υπάρχουν ορισμένα συμπληρώματα που δεν πρέπει να λαμβάνονται μαζί, επειδή το ένα μπορεί να αναιρέσει την αποτελεσματικότητα του άλλου. 

Ασβέστιο και σίδηρο: Ο σίδηρος μπορεί συχνά να γίνει λιγότερο αποτελεσματικός όταν συνδυάζεται με άλλες τροφές. Εάν πρέπει να πάρεις και τα δύο συμπληρώματα ασβεστίου και σιδήρου, προσπαθήσε να τα παίρνεις με διαφορά τουλάχιστον δύο ωρών, δήλωσε η Crumble Smith. Ίσως είναι πιο εύκολο να θυμάστε ότι παίρνετε το ένα το πρωί και το άλλο το βράδυ. 

Ψευδάργυρος και χαλκός: Και τα δύο αυτά συμπληρώματα ανταγωνίζονται για την απορρόφησή τους από τον οργανισμό, οπότε η ταυτόχρονη λήψη τους μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητά τους. Αν χρειάζεσαι και τα δύο, αναζήτησε μια επιλογή που περιέχει μια ισορροπημένη αναλογία ψευδαργύρου και χαλκού ή κανόνισε τη λήψη τους σε διαφορετικές ώρες της ημέρας, με διαφορά τουλάχιστον δύο ωρών. 

Μαγνήσιο και ασβέστιο: Αυτά τα συμπληρώματα μπορούν επίσης να παρεμβαίνουν στην απορρόφηση του ενός από το άλλο στο έντερο όταν λαμβάνονται μαζί, γεγονός που μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητά τους. Αν παίρνεις και τα δύο, να τα παίρνεις σε διαφορετικές ώρες της ημέρας. 

Βιταμίνη C και βιταμίνη Β12: Αυτά τα συμπληρώματα δεν πρέπει να λαμβάνονται σε υψηλές δόσεις μαζί, επειδή η βιταμίνη C μπορεί να μειώσει την ποσότητα της βιταμίνης Β12 που απορροφά και μεταβολίζει ο οργανισμός. Συνιστάται να λαμβάνεις αυτά τα συμπληρώματα ξεχωριστά ή με διαφορά τουλάχιστον δύο ωρών.

 Συμπληρώματα Διατροφής

Συνδυασμοί συμπληρωμάτων που μπορεί να είναι επιβλαβείς για την υγεία σας  

Βιταμίνη C και σίδηρος: Η βιταμίνη C μπορεί να ενισχύσει την απορρόφηση του σιδήρου στο σώμα, κάτι που μπορεί να είναι καλό. Ωστόσο, εάν η βιταμίνη C λαμβάνεται σε υψηλές δόσεις, μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικά επίπεδα στο σώμα και να αυξήσει τον κίνδυνο τοξικότητας του σιδήρου. Εάν πρέπει να πάρεις και τα δύο, οι ειδικοί συνιστούν γενικά να τα χωρίζεις σε διάστημα τουλάχιστον δύο ωρών. 

Βιταμίνη D και ασβέστιο: Ενώ αυτά τα δύο συμπληρώματα συνιστώνται συχνά μαζί, η λήψη υψηλών δόσεων και των δύο μπορεί να οδηγήσει σε υπερασβεστιαιμία, ή υπερβολική ποσότητα ασβεστίου στο αίμα. Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης λίθων στα νεφρά ή καρδιακών προβλημάτων. 

Τι πρέπει να γνωρίζεις πριν από τη λήψη συμπληρωμάτων 

Πριν αποφασίσεις να πάρεις οποιαδήποτε συμπληρώματα, οι ειδικοί προτείνουν να συμβουλευτείς τον γιατρό σου για να καθορίσεις τις καλύτερες επιλογές για τις ατομικές σου ανάγκες. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για άτομα με προϋπάρχουσες ιατρικές καταστάσεις ή για όσους λαμβάνουν φάρμακα.

 Συμπληρώματα Διατροφής   

«Τα συμπληρώματα είναι υπέροχα, αλλά δεν προορίζονται να αντικαταστήσουν την ισορροπημένη διατροφή, τον ύπνο ή την άσκηση», δήλωσε η Crumble Smith. «Αν θέλετε να πάρετε συμπληρώματα, ασχοληθείτε πρώτα με αυτά τα βασικά, όπως ο ύπνος, η ενυδάτωση, η σωστή διατροφή και η άσκηση. Στη συνέχεια, μπορείτε να συναντηθείτε με έναν γιατρό ή διαιτολόγο και να καταλάβετε πού μπορεί να υπάρχουν κενά, όπου τα συμπληρώματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν». 

Διάβασε επίσης: 

Η βιταμίνη Ε καταπολεμά το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών- Άλλα 10 καλά που δεν ξέρεις ότι προσφέρει

Η λήψη των σωστών βιταμινών, μετάλλων και θρεπτικών συστατικών είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να φροντίσεις και να διατηρήσεις τη σωματική σας υγεία. Για την αναπαραγωγική υγεία, ειδικότερα, η βιταμίνη Ε (α-τοκοφερόλη), είναι απαραίτητη. Γνωστή ως «βιταμίνη ομορφιάς», ενισχύει τόσο την αναπαραγωγική μας ευεξία όσο και διατηρεί το δέρμα μας ζωτικό και φρέσκο.

βιταμίνη   

Τι είναι η βιταμίνη Ε 

Η βιταμίνη Ε είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού και παίζει ζωτικό ρόλο στην προστασία του από τις οξειδωτικές βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες.

Ορισμένες τροφικές πηγές βιταμίνης Ε περιλαμβάνουν: 

Ξηροί καρποί και σπόροι (όπως ηλιόσποροι ή φουντούκια) 

Φυτικά έλαια (όπως το έλαιο φύτρων σιταριού) 

Φυλλώδη χόρτα 

Δημητριακά ολικής αλέσεως (όπως αυτά που περιέχονται σε ορισμένα εμπλουτισμένα δημητριακά) 

Αβοκάντο 

Δες εδώ τα οφέλη της βιταμίνης Ε 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-α
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-α



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!







OPINION POST

Dnews

theissue.gr

OPINION POST

Copyright © 2022 – 2024 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by OPINION POST