Now Reading
Οι 2 τρόποι με τους οποίους η βιταμίνη D προάγει τη μακροζωία

Οι 2 τρόποι με τους οποίους η βιταμίνη D προάγει τη μακροζωία

Avatar photo
βιτανίνες

Η βιταμίνη D είναι πολύ σημαντική διότι προάγει τη μακροζωία και το να μεγαλώνουμε όμορφα και με χάρη.

Καθώς όλο και περισσότερες έρευνες βγαίνουν στη δημοσιότητα σχετικά με τη βιταμίνη D, έχει γίνει απολύτως σαφές ότι η διατήρηση της επάρκειας της βιταμίνης D είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία ολόκληρου του σώματος. Από την υγεία των οστών έως τη μυϊκή δύναμη, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και την υγεία του εντέρου, υπάρχουν λίγοι τομείς της ευεξίας και της συνολικής μας υγείας όπου η βιταμίνη D δεν παίζει καθοριστικό ρόλο. Αύτη η πολύ σημαντική ουσία είναι ιδιαίτερα βασική για την υγιή γήρανση που οδηγεί στο να μεγαλώνουμε όμορφα και με χάρη. Η ζωτική σημασία της D για την κυτταρική υγεία και τη μακροζωία είναι στοιχεία που πρέπει να μας κάνουν να την εντάξουμε στη καθημερινότητα μας ώστε να υπάρχει πάντα σε επάρκεια στον οργανισμό μας.  

βιταμίνη  

Πώς η βιταμίνη D υποστηρίζει ένα όμορφο και υγιές μεγάλωμα μαζί με τη μακροζωία 

Η ισχύς της βιταμίνης D3+ υποστηρίζει την κυτταρική υγεία και τη μακροζωία. Η μακροζωία είναι ένα καυτό θέμα αυτές τις μέρες, και αν μιλάμε για μια μακρά, υγιή και ευτυχισμένη ζωή, απλά δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τη γονιδιωματική υγεία και σταθερότητα.   

  1. Αντιοξειδωτική δραστηριότητα

Αν και πολλοί επικεντρώνονται στα πιο απομονωμένα οφέλη της βιταμίνης D (π.χ. μυοσκελετική ακεραιότητα, λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, υγεία του δέρματος), η μακροζωία είναι ένα από αυτά που δεν πρέπει να αγνοούνται. Η επάρκεια της βιταμίνης D προάγει τη χαριτωμένη γήρανση, συμβάλλοντας στη ρύθμιση της αντιοξειδωτικής δραστηριότητας, στην ισορροπία της μιτοχονδριακής λειτουργίας, στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες και, τελικά, στην προστασία του πολύτιμου DNA. 

Μια μετα-ανάλυση του 2019 της Φαρμακολογικής Έρευνας διαπίστωσε ότι η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D συμβάλλει στην αύξηση της συνολικής αντιοξειδωτικής ικανότητας και των επιπέδων του κύριου αντιοξειδωτικού γλουταθειόνης στον ορό, τα οποία είναι εξαιρετικά ευεργετικά για την προώθηση της οξειδωτικής ισορροπίας (δηλαδή, τα αντιοξειδωτικά νικούν τα οξειδωτικά) σε όλο το σώμα. Η βιταμίνη D προστατεύει τις πρωτεΐνες, τα λιπαρά οξέα και το DNA2 από την οξείδωση καταπολεμώντας τα αντιδραστικά είδη οξυγόνου.  

Λαμβάνοντας υπόψη ότι το 41% των ενηλίκων είναι ανεπαρκείς σε βιταμίνη D3 και το 29% αντιμετωπίζει ειλικρινή ανεπάρκεια βιταμίνης D, είναι προφανές ότι η σκόπιμη λήψη αρκετής βιταμίνης D καθημερινά παίζει μεγάλο ρόλο στο αντιοξειδωτικό δίκτυο του σώματός μας και στην ικανότητά του να καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες. 

 

  1. Προστασία του DNA

Ενώ η αντιοξειδωτική δραστηριότητα είναι ένα πάντα ζωτικό χαρακτηριστικό της υγιούς γήρανσης, η προώθηση της κυτταρικής ακεραιότητας και η προστασία των γονιδίων μας είναι το άλλο σημαντικό μέρος της εξίσωσης της μακροζωίας. Ένας ακριβής τρόπος για να εξετάσουμε τον ρυθμό της κυτταρικής γήρανσης και της συνολικής μακροζωίας είναι η μέτρηση των τελομερών. 

Τα τελομερή είναι αλληλουχίες πρωτεϊνών που ουσιαστικά «καλύπτουν» τα άκρα των αλυσίδων του DNA, προστατεύουν το DNA μας από τις ελεύθερες ρίζες, τις σύγχρονες τοξίνες και άλλους πιθανούς στρεσογόνους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τη γονιδιωματική μας σταθερότητα. Όσον αφορά τη μακροζωία, τα μεγαλύτερα τελομερή βοηθούν στην προστασία του DNA και στην απορρόφηση του οξειδωτικού στρες. Με άλλα λόγια, το μήκος των τελομερών είναι ένας βιώσιμος βιοδείκτης για τη μακροζωία και η βιταμίνη D παίζει ρόλο στην αύξηση της δραστηριότητας του ενζύμου τελομεράση για τη διατήρηση του μήκους και της αντοχής των τελομερών και την προστασία του κυτταρικού DNA και της ικανότητας των κυττάρων να αναπαράγονται. 

βιτανίνες  

Συμπέρασμα  

Με τα τεράστια οφέλη για την υγεία που ενισχύονται από μια υγιή κατάσταση βιταμίνης D, είναι εξαιρετικά σαφές ότι η επίτευξη επάρκειας βιταμίνης D και η διατήρησή της  είναι σημαντική για την υγεία ολόκληρου του σώματος καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Το πρόβλημα; Δεν είναι δυνατόν να λαμβάνουμε αρκετή ποιοτική βιταμίνη D μόνο από τη διατροφή και την ηλιοφάνεια, για αυτόν το λόγο θα πρέπει να εισάγουμε ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D στην καθημερινότητα μας.   

Η βιταμίνη D3 potency+ της mbg παρέχει 5.000 IU βιολογικής βιταμίνης D3 που προέρχεται από βιώσιμο, vegan έλαιο φυκιών, καθώς και ένα τρίο βιολογικών ελαίων (αβοκάντο, λινάρι και ελιά, για την ακρίβεια) για τη βελτιστοποίηση της βιοδιαθεσιμότητας και της απορρόφησης. Αυτή η καινοτόμος, υψηλής δραστικότητας φόρμουλα βιταμίνης D μπορεί να μας βοηθήσει να επιτύχουμε και να διατηρήσουμε επαρκή επίπεδα βιταμίνης D για να προωθήσουμε την προστασία του DNA, την αντιοξειδωτική δραστηριότητα και τη μακροζωία. 

Διάβασε επίσης:

Αν ξεχνάς διαρκώς η βιταμίνη D είναι ο απόλυτος σύμμαχος για την ενίσχυση της μνήμης σου

Η βιταμίνη D ή «η βιταμίνη του ήλιου» έχει από καιρό διαφημιστεί για την ενίσχυση των οστών μας και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Έρευνες έχουν συνδέσει την ανεπάρκεια της βιταμίνης D με χρόνιες παθήσεις της υγείας και πρόωρο θάνατο. Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Tufts διαπίστωσε ότι η βιταμίνη μπορεί επίσης να επηρεάσει τη γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου μας. 

ΗΛΙΟς

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association, οι ερευνητές εξέτασαν τη βιταμίνη D στον εγκεφαλικό ιστό και διαπίστωσαν ότι τα υψηλότερα επίπεδα της βιταμίνης σχετίζονταν με καλύτερη γνωστική λειτουργία και ισχυρότερη μνήμη και βραδύτερη εξέλιξη της γνωστικής έκπτωσης. Η μελέτη αυτή σηματοδότησε την πρώτη φορά που μελετήθηκαν τα επίπεδα της βιταμίνης D σε εγκεφαλικό ιστό σύμφωνα με τους συγγραφείς, μια επίκαιρη μελέτη, καθώς οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι άνθρωποι που ζουν με άνοια θα ξεπεράσουν τα 150 εκατομμύρια παγκοσμίως μέχρι το 2050.  

«Αυτή η έρευνα ενισχύει τη σημασία της μελέτης του τρόπου με τον οποίο τα τρόφιμα και τα θρεπτικά συστατικά δημιουργούν ανθεκτικότητα για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου από ασθένειες όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και άλλες συναφείς ασθένειες», αναφέρει σε δελτίο τύπου η Sarah Booth, συγγραφέας της μελέτης και διευθύντρια του Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging στο Πανεπιστήμιο Tufts.  

Δες εδώ πώς η βιταμίνη D βοήθα στη μνήμη 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Pilates: Τα οφέλη και τα μυστικά της μεθόδου που υπόσχεται ολιστική ευεξία
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Υπνος το μερημέριDnews

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews       pelop.gr       theissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr