Now Reading
Βιταμίνη C: H βιταμίνη της ευτυχίας και της νεότητας της επιδερμίδας

Βιταμίνη C: H βιταμίνη της ευτυχίας και της νεότητας της επιδερμίδας

Αλεξάνδρα Τρύφωνος
Βιταμίνη C: H βιταμίνη της ευτυχίας και της νεότητας της επιδερμίδας

Ένας αντιοξειδωτικός ορός βιταμίνης C μπορεί να κάνει θαύματα στην επιδερμίδα σου.

Οι οροί βιταμίνης C, σύμφωνα με τη βιομηχανία της ομορφιάς, υπόσχονται πως αψηφούν την ηλικία: δρουν στοχευμένα και και αποτελεσματικά για να διατηρούν νεανική και όμορφη την όψη και την υφή της επιδερμίδας μας. Και φαίνεται πως αυτό είναι γεγονός, καθώς πράγματι λειτουργούν.

Πώς η βιταμίνη C βελτιώνει το δέρμα;

Βιταμίνη C: H βιταμίνη της ευτυχίας και της νεότητας της επιδερμίδας

Η βιταμίνη C είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό που χρησιμοποιείται από το σώμα για να σχηματίσει αιμοφόρα αγγεία, χόνδρους, μυς και κολλαγόνο. Βρίσκεται συνήθως σε πολλά τρόφιμα και μπορεί να καταποθεί και ως χάπι ή συμπλήρωμα πολυβιταμινών. Η βιταμίνη C μπορεί επίσης να εφαρμοστεί τοπικά – συνήθως με τη μορφή κρέμας, ενυδατικής κρέμας ή ορού.
Το τμήμα της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ σημείωσε στο Harvard Health Publishing ότι «Η τοπική βιταμίνη C είναι ένα συστατικό που υποστηρίζεται από την επιστήμη, αγαπημένο από τους δερματολόγους και μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της πρόωρης γήρανσης του δέρματος, στην πρόληψη της βλάβης από τον ήλιο και στη βελτίωση της εμφάνισης ρυτίδων, μαύρων κηλίδων και ακμή». Και επειδή η βιταμίνη C είναι ένα αντιοξειδωτικό – που σημαίνει ότι καταπολεμά τις τοξίνες στο δέρμα που προέρχονται από τον αέρα και άλλους ρύπους – έχει επίσης αναζωογονητικές και ενισχυτικές ιδιότητες.

Πέρα από τη δυνητική βελτίωση της εμφάνισής του, «η βιταμίνη C έχει πολλές άλλες υποστηρικτικές λειτουργίες στο δέρμα», λέει η Kate Zeratsky, εγγεγραμμένη διαιτολόγος διατροφολόγος στην Mayo Clinic στο Rochester, MN. «Αυτά περιλαμβάνουν την τόνωση της σύνθεσης κολλαγόνου και την επούλωση τραυμάτων, καθώς και τη βοήθεια στην αντιοξειδωτική προστασία έναντι της φωτοφθοράς που προκαλείται από την υπεριώδη ακτινοβολία (ηλιοφάνεια).»

Τι κάνει η βιταμίνη C στο πρόσωπο;

Παρά τα οφέλη αυτά, η εφαρμογή της βιταμίνης C ως τοπική κρέμα – ειδικά στο πρόσωπο – θα πρέπει να γίνεται προσεκτικά. «Όπως με κάθε προϊόν περιποίησης δέρματος, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τους πιθανούς κινδύνους και τις προφυλάξεις για να διασφαλίσουμε την ασφαλή και αποτελεσματική χρήση», λέει ο José Ordovás, PhD, ανώτερος επιστήμονας της ομάδας Nutrition and Genomics στο Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Centre on Aging στο Πανεπιστήμιο Tufts. Η βιταμίνη C είναι πολύ όξινη και είναι γνωστό ότι ερεθίζει το δέρμα σε ορισμένους χρήστες.
Εξαιτίας αυτού, είναι καλύτερο να δοκιμάσεις μια μικρή ποσότητα οποιασδήποτε κρέμας ή ορού βιταμίνης C στο μπράτσο σου πριν την απλώσεις για πρώτη φορά στο πρόσωπό σου.

Πόση βιταμίνη C μπορώ να εφαρμόσω με ασφάλεια στο δέρμα μου;

 

Βιταμίνη C: H βιταμίνη της ευτυχίας και της νεότητας της επιδερμίδας

Εκτός από την προσοχή κατά την εφαρμογή ορών βιταμίνης C στο πρόσωπο, ο Ordovás προειδοποιεί ότι όποιος έχει ευαίσθητο δέρμα ή αλλεργίες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός. «Μερικά άτομα μπορεί να εμφανίσουν ερυθρότητα, τσούξιμο ή φαγούρα όταν χρησιμοποιούν προϊόντα υψηλής συγκέντρωσης βιταμίνης C». Για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος, συνιστά να ξεκινήσουμε με ορό χαμηλότερης συγκέντρωσης, «μεταξύ 5% και 10%» για να βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχει καμία αντίδραση πριν περάσουμε σε υψηλότερα επίπεδα περιεκτηκότητας.
Αφού ελεγχθούν οι αλλεργίες και τα ευαίσθητα στοιχεία, ο ορός ή η κρέμα μπορεί να εφαρμοστεί με ασφάλεια έως και δύο φορές την ημέρα – γενικά το πρωί και το βράδυ μετά τον καθαρισμό και την τόνωση. Αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένες προειδοποιήσεις: «Μια άλλη πρόκληση με τους ορούς βιταμίνης C είναι η εγγενής αστάθειά τους», λέει ο Ordovás. «Η έκθεση στο φως, τον αέρα και τη θερμότητα μπορεί να προκαλέσει την οξείδωση της βιταμίνης, καθιστώντας την λιγότερο αποτελεσματική και δυνητικά επιβλαβή για το δέρμα». Για να αποφευχθεί αυτό-πρέπει να θυμάσαι- να επιλέγεις ορούς που είναι συσκευασμένοι σε αδιαφανή, αεροστεγώς δοχεία και να τους αποθηκεύεις σε δροσερό και σκοτεινό μέρος.

Είναι κάποιοι οροί βιταμίνης C καλύτεροι από άλλους;

Βιταμίνη C: H βιταμίνη της ευτυχίας και της νεότητας της επιδερμίδας

Η αγορά περιποίησης δέρματος είναι υπερβολικά κορεσμένη και υπάρχουν φαινομενικά ατελείωτοι οροί βιταμίνης C για να διαλέξεις. Αν και όλες διαφημίζουν παρόμοια οφέλη, ορισμένες επωνυμίες έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να παρέχουν ενισχυμένα επίπεδα προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία ή τις τοξίνες ή να λειτουργούν καλύτερα σε λιπαρό δέρμα, δέρμα με υπερμελάχρωση ή δέρμα που έχει προσβληθεί από ακμή.
Εκτός από τα προαναφερθέντα σκούρα, αεροστεγή δοχεία που αναφέραμε, θα ήταν να επιλέξεις ο ορός της βιταμίνης C να περιέχει στη σύνθεσή του τη μορφή L-ασκορβικού οξέος, σε επίπεδα συγκέντρωσης μεταξύ 10% και 20%.
Ενώ η βιταμίνη C θεωρείται γενικά ασφαλής για τους περισσότερους τύπους δέρματος, η χρήση της με άλλα ενεργά συστατικά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ερεθισμού ή να μειώσει την αποτελεσματικότητά της. Για να αποφύγεις οποιοδήποτε πρόβλημα εξέτασε το ενδεχόμενο να εναλλάσσεις τη βιταμίνη C με άλλα ισχυρά συστατικά περιποίησης, αφήνοντας το δέρμα σου να προσαρμοστεί και να αποκομίσει τα οφέλη κάθε προϊόντος.

Διάβασε επίσης:

Οι 5 ρουά ματ κινήσεις που μεταμορφώνουν απόλυτα το δέρμα

Όταν σκεφτόμαστε την περιποίηση του δέρματος, οι περισσότερες από εμάς προεπιλέγουμε αμέσως τα προϊόντα. Ποια είναι τα πιο αξιόλογα, τα πιο ακριβά και τα πιο όμορφα για τα ράφια του μπάνιου μας; Αυτοί οι παράγοντες σίγουρα παίζουν ρόλο στη συνολική μας αίσθηση της αυτοφροντίδας και της ευχαρίστησης. Αλλά ο πραγματικός καταλύτης για την εξωτερική μας ομορφιά ξεκινά από μέσα.

αυτοφροντίδα

Συγκεκριμένες στρατηγικές που, όταν εξασκούνται επιμελώς, μπορούν να οδηγήσουν σε καθολική μεταμόρφωση. Αυτά είναι πραγματικά τα θεμέλια της λαμπερής υγείας, επομένως μπορεί να ακολουθήσουν πολλά ακόμη οφέλη.

 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κάνε το μανικιούρ σου να διαρκεί περισσότερο εφαρμόζοντας μερικές έξυπνες συμβουλές ομορφιάς
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣDnews

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews       pelop.gr       theissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr